Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Info
20.02.2020.
16:40 > 16:43
Neupotrebljivost aplikacije "Moj doktor", tromost i nedostupnost lekarskih komisija, nejednak položaj privatnih i zdravstvenih ustanova i apoteka, nemogućnost naknade troškova pregleda kod privatnog specijaliste i diskriminacija žena samo su neki od problema zdravstvenog sektora, pokazuje nova Siva knjiga zdravstva, koju je izdao NALED.
  • Dr

    21.02.2020 20:03
    @Hmp
    Ko je tome kriv što ima puno mladih neiskusnih lekara bez adekvatnog znanja i puno sestara-tehničara koji ne umeju da daju kako kažeš terapiju?Koliko ima prekvalifikovanih sa završenim srednjim privatnim školama,ekspresno....ćutite a rade ne školovani i ne dovoljno obučeni.....
  • Лука Лабан

    21.02.2020 09:16
    @Tata Ikun Свака част за опис налед-а! Намерно уништен систем да би га нво контролисале. Могу да се сложим са већином замерки које су исказане али у озбиљној држави то се не препушта неким нво већ их систем сам решава. Искуство које имам са електронским картоном ме наводи да налед и његови сарадници могу опуштено да ми анализирају картон. Да вас не гњавим детаљима, психолог на систематском је тумачила извештаје у картону како јој се прохтело па сам се на крају посвађао са надрнданом бабом.
  • Hmp

    21.02.2020 09:08
    Pacijenti nemogu dobiti pregled kod svog lekara pa zovu hitnu bez potrebe. Blokiraju linije a i ekipe. I u hitnoj kao i u svim zdravstvenim ustnovama ima puno mladih neiskusnih lekara a jos vise tehnicara koji nemaju iskustva sa davanjem terapije, pa zadrzavanje kod pacijenata vremenski se jakoo produzilo. Hitna je postala sluzba za ocuvanje socijalnog mira, umesto da rade svoj posao i pruzaju pomoc iskljucivo zivotno ugrozenima. Nazalost ne retko ti ugrozeni i ne mogu dobiti slobodnu liniju od hronicnih pacijenats koji za sve i svašta zovu 194 umesto da se obrate svojim lekarima. U NS dom zdravlja NE funkcionise lekari nedostupni za savete, kucnog leceenja nema nigde..... Dok se sistemski ne resi nema nama spasa.
  • Ns

    21.02.2020 08:56
    Lekarake komisije tj njihova sns sefica pojma nema o svom poslu. Ne znaju da pogledaju elektronski karton pacijenta i da donesu odluku o isplati bolovanja. Lakse je pacijenta dovuci u red uz pretnju i zahtev da svu dokumentaciju cak i odstampan karton iz isis programa ponese. Ispostavilo se da je greska kod njih, greskom zvali posto nije ni komisijsko bolovanje bilo. Zbog te njihove greske i isplatu plate zadrzali 3 meseca. Pa ti prezivi....
  • /

    21.02.2020 07:53
    /
    to ne radi zbog sabotiranja a ne programiranja

    i tako ce biti dokle god ovde radi ruski sistem.
    a kako ce tek biti kada se dodik zvanicno prisajedini
  • Dragojlo

    21.02.2020 07:43
    Nula
    Za kvaltet zdravstva ocena 0.
    Kad ti treba zdr.usluga izgubis dostojanstvo čoveka i bića.
  • delirium tremens

    21.02.2020 07:20
    covek ima zakazanu operaciju katarakte i mora na lekarsku komisiju ?????????????????????????
  • high ISO

    21.02.2020 06:58
    Zato su popodne specijalisticke ordinacije PRAZNE! I jos te sestra pita da li ste zakazani. Posle pregleda sedamo u kola a sestra i doktorka su VEC napolju i zapalile cigaru. Medicinari su ti kojima mulj odgovara. Kukaju a samo da se nista ne menja, da se ne talasa. A sto se tice dopunskog rada, da li bi Koka Kola dozvolila da se toci Pepsi u svojim postrojenjima? Pitao bih medicinare zasto cute sto im kolege odvlace pacijente t.j. musterije u svoje privatne ordinacije jer svaka usluga se fakturise. Vi sto cutite nemate pravo da kukate na platu.
  • Pera

    21.02.2020 06:49
    Ivica
    Dođite na Institut za PLB da vidite stranačko napredovanje rth tehničarke
  • Rale

    21.02.2020 06:16
    Da, slazem se sa mnogima, ali nije samo to sto doktori rade i u drzavnoj instituciji i privatno, nego sto "namestaju" sebi posao. Ja sam imao bedavno to iskustvo, gde mi kazu da je hitno to sve od pretraga sto moram uraditi, a da na drzavnom spisku moram da cekam ko zna koliko jos (2-3meseca), ali on, ili njegov kolega ima privatnu praksu, i da idem tamo da resim odmah. Pa nije ni cudo sto su toliki redovi i spiskovi, kad ne rade svoj posao kako treba i dovoljno (naravno, cast izuzetcima; kojih je premalo), vec sve rade privatno. Pa kako kod njih privatno nema redova ni spiskova; pa naravno kad privatno rade i prekovremeno ako treba, ne piju kafu, prave pauze...
    Gde jos u svetu postoji kolektivna pauza, nema toga, samo kod nas!
  • Tata Ikun

    21.02.2020 05:56
    NALED
    Čim vidim tu skraćenicu ne mogu a da ne pomislim da je ova "anketa" urađena po nečijoj želji... I najmanje upućen stanovnik ove nazovi države zna da je najveći problem nedostatak lekara i medicinskog osoblja, što je produkt dugogodišnjeg zanemarivanja zdravstva i tog istog osoblja. Tretiraju ih kao neke KV radnike a tako i plaćaju, dok se guzice političara i ministara razvlače po raznim turističkim destinacijama.
    Naled... Odete na njihov sajt u sekciju O nama... Pročitaš ko ih sve hvali i sve je jasno...
  • Jl

    21.02.2020 05:54
    Problem je u Fondu, odnosno nikad nece biti dovoljno para da se privatni izjednace sa drzavnim, tj da drzava preplati pregled kod privatnog. Da bi se to desilo potrebna je srednja klasa, koja manje vise dobro zaradjuje i puni fond. U Srbiji se to nikad nece desiti jer je to zemlja motaca kablova a drzava je ujedno najveci poslodavac. Radio sam kao lekar OP tamo, sad sam u Evropi, i ne vidim da ce Srbija, ovakva kakva je, ikada uspeti da reformise zdravstvo. Sa vecinom predloga se slazem, ali prosto siromasna je to zemlja za tako velike promene.
  • Ns

    21.02.2020 01:35
    ...
    Vecina doktora koji rade u privatnoj praksi zadrzala je mesto i u drzavnim ustanovama kako bi sami sebe preporucili i naplatili. Procitajte portale koliko se samo porodjaji naplacuju! Sramota!!! Zna se i ime lekara i cena i nikom nista. Oni sve alaviji.
    Da neko zaista zeli, resio bi mnogo toga. Tesko onome ko nema para i mora cekati npr. na ortopediji. Cekaonica lici na ratnu bolnicu.
    Cekanje za lekarsku komisiju je krajnje ponizavajuce. U istoj cekaonici trudnice, ljudi sa stakama i zene sa perikama. Da ne pricam da se u red na ulici treba stati pre prvih petlova, a pocinju da rade od pola osam.
    Nema nama pomoci.
  • Rosa

    20.02.2020 23:37
    Nostalgičari nađite zanimaciju
    Kako oni koji treba da usavršavaju sistem povezanosti informacija putem interneta pored ovako detaljno navedenih problema i preporuka nemogu popraviti situaciju.
    Da li su bitange, nesposobni, pitaj ti koga.
    I apoteke i državne i privatne medicinske ustanove treba da imaju centralni informacioni sistem koji bi bio povezan sa Evropskim informacionim zdravstvenim sistemom.
    Sa druge strane puno manje papirčina i jedan dobar pomak u vidu očuvanja eko sistema.
    Jel imaju oni svest?
  • Stanoja

    20.02.2020 23:28
    Sta se zalite, lepo odaberete privatnog doktora i platite, jer znate posto je odrzavanje dzipa! A ono sto uplacujete u fond za zdrastveno to prezalite nikad nije ni bilo namenjeno vama.
  • dr ali nebitno

    20.02.2020 23:10
    Malko je besmislena tvrdnja da lekar posle završenog medicinskog fakulteta ne zna da koristi (ne može da nauči da koristi) IZIS, zbog čega podaci o izvršenim pregledima nisu pregledni ni dostupni. Program NE VALJA,, a već nisam siguran da i to nije namerno tako napravljeno.
    Postoji i hijerarhijska organizacija u dostupnosti podataka, koje možete da vidite samo ako ste dovoljno visoko u istoj, a ne i ako ste samo doktor koji leči pacijenta.
    Spor je, prekida vezu sa serverom u pola posla ... i dalje sve najgore o istom, ali to je samo deo problema. Da biste kao lekar mogli da posvetite pacijentu tih 10-15 minuta pregleda treba da imate program koji služi vama, a ne da budete neko ko opslužuje neuspelu kompjutersku igricu.
  • Dr

    20.02.2020 23:05
    čudno
    Kako svuda vlada haos i javašluk tako i u zdravstvu,međutim sada je sve gore i gore.Zvanični podatak sa sajta Zavoda za hitnu pomoć,za 24 h imali 100 do 110 intervencija.U smeni imaju 9 vozila urgentnih ekipa,što znači da su za 12 h imali 50 do 55 intervencija što je po ekipi 6 tj 5,5 intervencija.Kako onda nikada nemaju slobodno vozilo a pouzdano znam da su ranije sve stizali sa manjim brojem ekipa ali su imali između 10 i 13 intervencija,kada je strašna gužva.Ali....
  • dr Petrović

    20.02.2020 22:35
    1990
    kumili smo i molili poštovane kolege, da ne mešaju babe i žabe, da se socijalna politika vodi jednako za sve, da novac prati pacijenta, da ustanovimo zdravstveni minimum usluga... pa kolege smo, na istom poslu...
    ali ne, uzeo alave đv pod svoje, zinuli čmari na $ i eto nam mutanta od zdravstva.


  • Ивица

    20.02.2020 22:30
    А корупција, страначко запошљавање, квалитет здравствене услуге, лекарска грешка и одговорност, нестручност, бахатост и неетчко понашање особја... то није поменуто.
  • Dr

    20.02.2020 21:58
    Dakle...
    Kada se lekari budu opredelili da rade samo u državnom ili samo u privatnom sektoru i kada sistem osiguranja bude reformisan, može se govoriti o dobijanju usluge jednako u oba sektora.
    Doktori ne mogu raditi i u državnom i u privatnom sektoru, nikako.
    Opredelite se...........
  • Lola

    20.02.2020 21:14
    Odavno mi se smučilo
    Prvo da se uklone nestručnjaci,pa onda sredjivati dalje.
    Do bilo koje usluge se tesko dolazi ili nikako. Vecina zavrsava u privatnim ordinacijama.
  • ima i nešto dobro

    20.02.2020 21:07
    U NS je M Gojković uvela zakazivanja na šalterima
  • Ja

    20.02.2020 19:18
    Svaka ti cast za komentar za Socijalno i red za komisiju!
  • Svetlana NS

    20.02.2020 19:17
    Bolesno zdravstvo
    Nije ministar zdravstva za džabe Dr Smrt.
  • Maja

    20.02.2020 19:15
    Gore nego ikada
    Nikada nije bilo teze dobiti termin i obaviti pregled kod specijaliste!
    Kad god da odem da trazim uput tj. termin za odredjenog specijalistu-nema termina,tako za urologa,tako za kardiologa,za internistu,oftalmologa,dermatovenerologa!
    I tako u nedogled i ode godina a ti ostanes ne pregledan i u medjuvremenu oslabi srce,mladez se pretvori u karcinom,terapije za kicmu ne obavis pa umri od bolova i izdrzi tako do penzije a moras da radis do 63 godine!A pitam se kako i koji privatnik ce me drzati tako zardjalu i bolesnu do tih godina a ne mogu da zivim ni od plate a kamoli sto cu moci od penzije, mada ne verujem da cu je doziveti-jer dzabe sto zelim da se lecim kad nemam mogucnosti u ovoj drzavi!
  • Stidite se!

    20.02.2020 18:05
    Stanite u red kod socijalnog
    Ko zeli da vidi kvalitet zdravstvejih usluga taj treba da stane u sramotni red ispred socijalnog (RFZO) u Hilandarskoj, gde bolesni i invalidi came u jutarnjim satima, svaki dan, ne bi li dosli na komisiju. 21.vek, digitalizacija i tehnologija u RFZO ne postoje. Da postoje, bolesni ne bi stajali na ulici nego bi dosli na zakazan termin. Amin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna