Autor: RTS, Novosti

Info
27.02.2020.
07:33 > 08:54
Rektori univerziteta, ministar prosvete i članovi Nacionalnog akreditacionog tela raspravljali su o inicijalnom obrazovanju, odnosno kako da navedu mlade da se školuju za nastavnike i druga deficitarna zanimanja.
  • propaganda

    01.07.2020 11:03
    laž
    Ja sam odavno pisala svim školskim upravama zbog odbijanja zaposlenja mene, stručnog profesora nemačkog, umesto nestručnih baba-peračica WCa u Nemačkoj. Svi su mi odgovorili uz puno ime i prezime (čuvam još odgovore) da "bih ja nekome uzela radno mesto"!? Ja, mlada i stručna "uzimam" radno mesto nestručnim babama poklanjačicama ocena!?
    Ako, Srbijo.
    Sad radim za stranu firmu, imam bar duplu platu od deficitarnog profesora nemačkog, a vama decu neka uče nepismene sujetne babe. Nije nemački medicina koju svaka podmitljiva šuša završava i sedi na birou jer neće da radi u Nemačkoj i uči nemački.
  • Profesor matematike

    03.03.2020 08:04
    MATEMATIKA
    Konačno je i ministar shvatio da treba napraviti razliku. Nije i ne može biti sve jednako! MATEMATIKA jeste posebna. Zašto se sada bune oni koji su kroz celo školovanje bežali od matematike.
    Da nije tako imali bismo i matematičara na birou za nezaposlene!
    Napred ministre.
  • fizis

    29.02.2020 20:56
    ima logike
    Gde svi isto misle - niko ne razmišlja!
    Protiv povećanja plata buni se velika većina nastavnika, a mnogo ih je jer nijedan od njih ne pripada skupu ovih"deficitarnih".Jasno je zašto ih nema - fakultet pretežak -i oni malobrojni koji zavrse neće u prosvetu - da za toliki trud i znanje dobiju platu kao i učiteljica koja ,( bez namere da vredjam- naproriv poštujem duboko ) može da završi bez po muke i radi s malisanima s puno entuzijazma i užitka ).Ne bi trebalo da se kolege vredjaju i smatraju da je protivzakonito povecati plate onima koji su retko nadareni i stručni ...Ako ne treba da cenimo dobre matematičare i fizičare koji su i sami bili vrhunski djaci onda čemu uopšte služi ocenjivanje - da ga ukinemo pa da nema vredjanja i da se svi prave da sve znaju- što se i ovako dešava. Mozda odluka zvuči nepravedno ali kako drugačije dati mladima podstreh da upisu i zavrse takve nauke .Ove godine jedan student u NS upisao fiziku- inače đak generacije - a pitanje da li je odustala kad je videla da je sama na grupi!
  • Boy

    29.02.2020 00:56
    А шта би да лиценцама
    Не прави овај народ глупим! Причаш о повећању плата, о запошљавању кадрова? Којих бре кадрова? Људи са врхунским магистарским студијама, уз то и стипендисти државе, и још уз то са лиценцама за рад у просвети налазе ти се на евиденцији незапослених код НСЗ, док ти дозвољаваш да се запошљавају у просвети људи да неадекватним образовањем и без лиценци за рад у просвети? Чему онда те лиценце? Чему државне стипендије? Знате ли шта радите бре? Упропастили сте младе људе, унесрећили њихове породице. Школовани људи су постали социјални случајеви? А вама је битно да запошљавате само ваше људе. Ама свима је више преко главе ваших глупости и неразумних и неправедних одлука. Опаметите се већ једном, док људима не пукне филм!
  • Мона

    29.02.2020 00:18
    Питање министру
    Да ли ће се уопште и када ће се министар просвете позабавити проблемом запошљавања незапослених кадрова, одличних студената и државних стипендиста које је Србија стипендирала и обавезала их да остану у земљи (јер би у супротном морали да враћају стипендију)? Да ли ће тим кадровима бити пружена шанса да се својим професионалним радом докажу и одуже својој земљи?
  • Milutin

    28.02.2020 20:44
    Pisi propalo
    Kasno ministre. Decenijama se omalovazava profesija na sve nacine, pa i platama. Nisu mladi blesavi pa da rade u skoli. Nedisciplina i bahacenje ucenika i roditelja, koje direktori odobravaju ukoliko djaci placaju ekskurzije, i na tome dobro zaradjuju. Mi kojima je ostala koja godina do penzije, jos to trpimo, jer ne zaposljavaju se lako ni oni sa 40 godina, a ne mi sa 60 i kojom preko. A oni koji pljuju prosvetu, neka vide kako ce skolovati decu i unuke. Nekad bilo, sad se pripoveda.
  • English teacher

    28.02.2020 19:13
    Diskriminacija
    Završila sam filološki fakultet i predajem engleski jezik u osnovnoj školi već 16 godina...i mogu samo da kažem da je ovo najveća glupost koju je ministar izjavio i čista diskriminacija. Ovakav predlog nije realan i u skladu sa zakonom.... definitely.
  • Sara

    27.02.2020 22:57
    "nestručni" matematičar
    Nije jedino i samo papir ono što neko treba imati da bio profesor matematike... Ekonomista sam, predajem matematiku 12 godina sa sjajnim rezultatima...iii, niko nije pokrenuo ideju da se ljudi prekvalifikuju u okvirima svog radnog mesta, na nivou ministarstva prosvete... Dakle, šta sa, nazovi, nestručnima, zameniti ih kao šrafove jedog dana? Ima li to smisla...
  • Ma

    27.02.2020 14:46
    Nemoj
    Bahato,bezobrazno i neobrazovani-kako si zamislio da za isti posao neko dobije trecinu vecu platu-jbt koji idiotizam
  • Prof

    27.02.2020 13:13
    @Nana, isti slučaj i na fakultetu. Ranije je bilo zadovoljstvo raditi, baš kao što ste opisali. Sada većinu ništa ne zanima, valjda ih roditelji teraju da upisuju IT smerove, Misle da će pare samo padati sa neba, nebitno da li nešto znaju da rade ili ne.
  • Dr

    27.02.2020 12:11
    bolesnik
    Ovo je sve samo ne izjava jednog obrazovanog Ministra.Znali on šta je Ustav i sam priznaje da se zakoni krše.Kako su deca sa NE ADEKVATNIM nastavnicima uopšte dobila ocene i svedočanstva.Kako misli da nekome uveća platu 30 %....i da to bude po zakonu.Možda misli poslanicima u Skupštini jer očigledno je da nema opozicije i da je postala deficitarna.
  • Neko

    27.02.2020 12:07
    Nestručni matematičar
    Interesantan tekst. Ja sam npr završio PMF u Novom Sadu, smer diplomirani matematičar - matematika finansija. Ovaj smer se ne nalazi u pravilniku o stručnoj spremi nastavnika matematike u osnovnoj školi i po tom osnovu ja ne mogu da se zaposlim kao nastavnik matematike u osnovnoj školi. Zapravo mogu na određeno, ali ne mogu dobiti ugovor na neodređeno. To znači da ako postoji potreba za nastavnikom matematike, mogu mene odbiti i zaposliti bilo koga drugog sa ko zna kojom školom... Tako dolazimo u situaciju da u nastavi matematike imamo ljude sa srednjom školom. Oni su stručniji nego ja!???? U pitanju je administrativna zavrzlama, jer sličan smer sa fakulteta u Nišu postoji u pravilniku, neko se s nekim svađa sa našeg PMF-a, a štetu trpimo svi koji smo završili ovaj smer... Da ne pričam da nam je pri upisu ovaj smer predstavljen kao moderan, savremen, a ne zastareo kao postojeći profesorski smer koji upisuje jako malo studenata i realno, zaista u bliskoj budućnosti neće biti školovanih profesora matematike....
  • Novosađanka

    27.02.2020 11:26
    Ta nemojte kasti
    Tako je ministre, zaposlite još frizerki da predaju matematiku, dajte još tih članova biblioteke da se uhlebe u prosveti, dajte još prosvetara sa sega-mega diplomama iz braCke nam BIH, samo sipajte i ne pitajte.
    Niko se ne buni, prosvetari skupljaju kapilarne glasove, krdo na stranačkim mitinzima se povećava. Deca ionako nisu bitna.
    Nezaposlenih prosvetara a s pravim diplomama ima sasvim dovoljno, samo vaš uslov je stranačka knjižica.
    I zato ministre, ne palamudi. Jedi ...taj sendvič koji ti je glupi narod zaradio.
  • Sabahudin

    27.02.2020 11:05
    Omerović
    Prihvatam posao nastavnika u osnovnoj/srednjoj školi za polovinu trenutne plate koju danas dobijaju prosvetni (ne)radnici u Srbiji.
  • SMile

    27.02.2020 10:40
    A šta ćemo sa...
    Jesu li to ti nedostajuči a visoko obrazovani kadar?

    https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/direktorka-škole-zaposlila-nestručne-sinove-i-brata?source=rsn1info
  • Nana

    27.02.2020 10:37
    Nikada
    Dugo godina sam držala privatne časove, nisam nastavni kadar, u pitanju je stručni predmet. Ovo je moje skromno zapažanje zašto se nikada ne bih bavila tim zanimanjem.
    Kada sam počela, učenici su mi bili šarolikog obrazovnog profila i godišta, zajednička im je bila želja i motivacija da savladaju taj računarski program. U svije znanje su ulagali sami, odnos i sami plaćali te časove.
    Zadovoljstvo je bilo obostrano, njihovo jer su napredovali, a moje jer vidite konkretne rezultate vašeg rada. Jave mi se i danas, neki od njih su napolju i koriste stečeno znanje.
    Prestala sam pre par godina kada sam uhvatila sebe da mi je to postalo mučenje a ne zadivoljstvo. Da podsetim pare od tih časova nisu velike. Počele su da mi dolaze generacije koje svo vreme ne ispuštaju mobilne telefone i ne prekidaju spoljnu komunikaciju. Kasne na časove, ne poštuju vaše vreme, ne rade ni na času ni kući, nemaju osnovnu kulturu komunikacije, korespondenciju počinju sa ej...
    I da, ono što je posebno zanimljivo te časove im plaćaju roditelji, ne oni, da ne bude zabune to su su studenti ili stariji, ne srednjoškolci.
    Omanulo je čitavo društvo, ali i roditelji. I te kako, svidelo se to vama da čujete ili ne, ne činite dobro vašoj deci.
  • mrcke

    27.02.2020 09:59
    Bolje ukinite školstvo i onako ničemu ne služi a košta.
  • Roditelj

    27.02.2020 09:52
    Biće bolj.?
    Treba povećati zarade i proceniti kvalitet rada svakog zaposlenog, posebno u ustanovama gde je država poslodavac. Ali, prosveta, odakle sve i kreće, posebno treba obratiti pažnju, jer ne tako zanemarljiv broj nastavnog kadra odradi svoju deo "obaveza" i ne bavi se pedagoškim radom, bitno im je samo da su ispucali dnevnu kvotu a to što deca ne smeju da pitaju jer će kod vršnjaka izazvati podsmeh a oni takođe nisu razumeli nastavnika, bolje da je u pitanju robot. Ti isti, nastavnici,a akcenat je na razredne starešine, umesto favorizovanja nekih grupa učenika i time ponižavanja manjeg broja koji ne žele da podilaze egou svog razrednog, bivaju maltretirani kako od "drugova" tako i "razrednog". Roditelji, imali ste slučajeve, Zato, prvo čas Pedagogije da nastavnici ponove! Posle ih poslati u učionice. Neću da mi se dete vraća nezadovoljno-Dosta je!
  • Fgjn

    27.02.2020 09:43
    Bravo za ministra i treba ljudima da se plati
  • Eva

    27.02.2020 09:33
    Jjjursrgees
    Nestrucni su i oni, kojima nedostaje jedan ispit do diplome, ukoliko ministar nije obavesten. Potrebne kompeticije imaju.
  • Raka

    27.02.2020 09:33
    Hologram od ministra
    Ma da, kakav master, daj kratki kurs ili studenta nesvrsenog, za kao sto sam kaze odgovoran i tezak posao od kog zavisi buducnost nacije! Ili penzionera koji izdrzava nesposobnog sina i snaju sa sve decom! Nije mu do zivota a ne do tudje dece, tu je samo zbog para!
  • Bns

    27.02.2020 08:55
    Uciteljj
    Da bi predavali matematiku ili fiziku u osnovnoj skoli, pa i u strucnim skolama, ne bi trebalo baš da je uslov završena matematika ili fizika. Ljudi to završe, imaju odlična znanja iz matematike, ali o pedagogiji blagog pojma nemaju. Zar ne bi logičnije bilo, kao nekad, pri pedagoškim akademijama, a danas učiteljskim fakultetima, obrazovati kadar za rad u prosveti? Jedino u gimnazijama ima smisla da rade nastavnici koji su završili matematiku, fiziku, hemiju.
    Nedostatak pedagoških kompetencija i dara za prenošenje znanja je rak rana naše prosvete.
    A primanja - trebaju biti veća, ali i odgovornost u vaspitanju dece, a ne samo da kazu "mi smo obrazovna ustanova", jer nisu. Deca se itekako ugledaju na nastavnike i nastavnicki pristup ih oblikuje.
  • Biologija

    27.02.2020 08:46
    Od biologije se ne zivi ovde
    1.Nemojte da mi tražite učlanjenje u neku političku organizaciju
    2.U školi gde imam mogućnost 100% časova dajte mi ih, a ne da 3 osobe dele jedno radno mesto kako bi bili veća glasačka mašinerija.
    3.Povećajte plate
    4.Nemojte mi oduzimati vreme dodatnom papirologijom
    5.Nemojte me kriviti ako je dete problematično i nezainteresovano za učenje
    6.Iako sam svim srcem želela da im pomognem, nisam stručna za decu sa posebnim potrebama, nisam školovana za to.
    7.Rešite problem nasilne dece i roditelja
  • Bane

    27.02.2020 08:25
    Prekvalifikujte bodove i mitingaše, kao i menaĐere magacina iz javnih preduzeća. Oni su budućnost vaše zemlje. Pristojan svet je već spakovan...
  • Boban

    27.02.2020 08:17
    Kumovsko mafijaska drzava
    Mladen Šarčević

    Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

    Datum rođenja: 22.01.1957.
    Mesto rođenja: Beograd
    Stranačka pripadnost: Nestranačka ličnost

    Šarčević je učestvovao u osnivanju nekoliko privatnih škola, među kojima je Gimnazija „Ruđer Bošković“ koju pohađaju deca političara, diplomata, među kojima je bio i sin premijera Srbije Aleksandra Vučića.

    Gimnazija „Ruđer Bošković“ u Beogradu smeštena je u nelegalno izgrađenim objektima firme „Mostar“, na parceli koju je ova kompanija 2012. iznajmila od Grada Beograda na 99 godina.

    Prihodi iz budžeta

    Organizacija Trajanje Funkcija Mesečni prihodi

    Vlada Republike Srbije 2016- Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
    UKUPNO
    =90.000 RSD

    Imovina Nekretnine
    Tip Lokacija Vlasnik Kvadratura Vrednost

    Stan Rakovica, Beograd Mladen Šarčević 88 m2 90.000 €
    Stan Braće Jerković, Beograd Mladen Šarčević 58 m2 68.000 €
    Kuća Dedinje, Beograd Mladen Šarčević 201 m2 600.000 €
    Kuća Rakovica, Beograd Ćerka Stanislava Šarčević – Goga 58 m2 80.000 €
    Stan Zlatibor Sin Marko Šarčević 35 m2 50.000 €
    Udeo u gimnaziji „Ruđer Bošković“ / Mladen Šarčević / 200.000 €
    Udeo u osnovnoj školi „Ruđer Bošković“ / Mladen Šarčević / 200.000 €
    Udeo u predškolskoj ustanovi „Ruđer Bošković“ / Mladen Šarčević / 5.000 €

    UKUPNO

    =440 m2

    =1.293.000 €

  • Trix the Mischivieou

    27.02.2020 07:49
    eeeeeeeeee
    Opet treba izmisliti toplu vodu ,ministre?
    Zasto deca idu masovno na IT - pareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. Dakle, PLATITEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE ministre i ispunjena obecanja - jednosmenski rad, topli obrok, dodatak za godisnji odmor, veca plata za usavrsavanje u zvanju i profesiji, jos da nabrajam ............

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna