Autor: 021

Info
20.04.2020.
08:56
Informacioni sistem Covid-19 namenjen obradi ličnih podataka građana u vezi sa pandemijom, bio je osam dana (od 9. do 17. aprila) izložen neovlašćenom pristupu na veb stranici do koje se moglo doći gugl pretragom, navode iz SHARE fondacije.
  • BulevarEvrope

    20.04.2020 11:26
    Nisam bas skontao koji je tu zapravo zvanican sajt od Covid19!?
    Ovaj covid19.rs je registrovan od strane nekih fantoma, firma se zove 'Amulette D.O.O.' a za hosting koriste usluge od neke srpsko-skandinavske firme "Loopia". IP adresa od covid19.s vodi na neki svedski VPS ili sta li je vec u pitanju.

    Zvanicni drzavni sajtovi (*.gov.rs) treba da su registrovani od strane "Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu". Vidim postoji i https://covid19.data.gov.rs/
  • Dejan

    20.04.2020 10:48
    Dil
    Svi podaci o zarazenima su samo bitni szo i ovima sto laju u prazno na javnim frekvencijama
  • Marko

    20.04.2020 10:24
    Neprofesionalizam
    To je posledica cinjenice da vecina ljudi koja radi u drzavnim sluzbama kompjuter pre svega koristi za facebook i pasijans. I da odmah istaknem da ne krivim te ljude zato sto njih niko nije obucio o tome kakve posledice kradja podataka moze da ima. S tim sto nista ovo nije slucajno. Sajber napad u NS, ostavite podatke za Covid i ostalo... sve ce to biti u burackom spisku...
  • Cluffas

    20.04.2020 09:53
    Nadice

    Pogresno. Taj strucnjak je obicno skuplji 3x od bilo koje svetske renomirane firme.
  • /

    20.04.2020 09:52
    sramota
    ePorez aplikacija. do pre nekih dva meseca je mogao bilo ko da skine izvestaj za bilo koju firmu koja je bila registrovana na ePorezi sistemu. to je trajalo mesecima u nazad. Nikog nije bilo briga, posle par mejlova gde sam detaljno opisao kako i sta, nikakav odgovor nisam dobio, ni potvrdu ni nista. Trenutno ima propust koji dozvoljava bilo kome da se loguje na ePorezi kao bilo koja firma ako poseduje sertifikat sa licne karte, pin nije potreban.
    Uzas i zastrasujuce je sto drzava dozvoljava da te sisteme prave amateri. Hoce da ustede a obice im se o glavu mnogo jace nego sto misle.
  • Covid 20

    20.04.2020 09:51
    halabukom
    najavljen proces digitalizacije je morao negde da "procuri",iako su nas sestra i asecobrat baš baš uveravali da je to za naše dobro,ali projekat usaidov kaže srbija mora pasti /prozor ne sme pasti/ i šta sad,gde god možeš a ti srbiju ponizi,obesmisli,vulgarizuj,resetuj,ali pare od projekta ne zaboravi da uzmeš,tako da je ova vest zapravo "afirmativna" u sklopu savremenih događanja u ovoj katarzi/korona je samo pokrivalica/
  • Etika

    20.04.2020 09:47
    Moral
    Moralno bi bilo da premijerka podnese ostavku!
    Ali pošto morala nema....
  • RVosha

    20.04.2020 09:15
    Smrdija
    kakva drzava takav i sistem
  • dd

    20.04.2020 09:11
    Tuga
    GDPR na srpski nacin. A da se korisnicko ime i lozinka cuvaju onako na izvol'te, bez kriptovanja, to ne radi niko ko se iole razume u te stvari. Koliko je tu samo sigurnosnih propusta u softveru ??? Ovo je jasan rezultat dilova Vlade sa pojedinim IT firmama pri dodeli projekata izrade softvera. Bitno je da su se pare oprale.
  • Nadica

    20.04.2020 09:09
    Planeta Zemlja zove Srbiju
    A Brnabiceva bi da gradjani nakon zavrsetka vanrednog stanja koji su prelezali virus daju svoju krvnu plazmu ovim teletabisima koji ni dve ovce ne umeju da cuvaju.

    Osveta losih djaka sa kupljenim diplomama i porodicno uposljenim u svim porama drustva.

    Ovo je tek pocetak.Ovo je tek ono sto je dospelo u javnost dokle su nas doveli porodicna zaposljavanje nestrucnih nezainteresovanih kadrova sa kupljenim diplomamam od 500 eura i partijskom knjizicom.Ono sto nije bolje i da nije dospelo.

    Ono kad uposlis komsijskog sina gimazijalca od 16 godina koji je gledao kurseve na youtube nakon povratka iz kafica kako se pravi intranet sajt drzavne ustanove koji procesiraju podatke 2 miliona bolesnika u besplatnom wordpress-u i kazes"Ja imam vrhunskog strucnjaka za Vas zavrsio tri fakulteta vrlo iskusan,nema sta da ne zna,ne mogu da Vam kazem o kome je rec to sad nije ni bitno,samo da znate da je vrhunski strucnjak u pravljenju baza podataka i sajtova dalje ne mogu nista da Vam kazem neka ostane poslovna i drzavna tajna i dosta je jeftiniji od ostalih firmi i javite mi u naredna 24 sata da li ste zainteresovani jer covek je prebukiran poslom...".
  • Marko

    20.04.2020 09:04
    Opušteno... kako u nesretnoj gori, lekari preko vibera šheruju podatke pacijenata da cela vuko-jebina zna sa kime noću može da se roka, a koga da zaobilaze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna