Autor: RTS

Info
23.05.2020.
22:39
Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić i episkop austrijsko-švajcarski Andrej uputili su molbu članovima Senata Insbruka da razmotre sadržaj teksta na spomen ploči koja će biti postavljena na rodnu kuću Diane Budisavljević.
  • Unuka

    25.05.2020 00:56
    Pravo i pravda
    A što se vi ne bunite kada se priča o Jevrejima, domobranima, Hrvatima, Bošnjacima, Blajburgašima i drugima ako mislite da se nacionalnost i veroispovest žrtve ne treba naglasiti osim kad se radi o srpskoj deci?
    Naravno da su bila u pitanju srpska deca i od toga je oko 7500 hiljada njih spašeno samo iz Jasenovca, a ostatak sa Kozare i drugih delova NDH gde se sprovodio teror u tvorevini koja je jedina imala koncetracione logore samo za decu u celoj Evropi.
    Komunistička vlast je krajem maja 1945. godine Diani Budisavljević oduzela kartoteku i sve njene zasluge pripisala komunističkoj partiji. Oduzimanjem kartoteke Diani je uskraćeno ono za šta se tokom rata borila - da svako dete vrati svojoj porodici. Pretpostavlja se da je oko 2.000 dece ostalo da živi u hrvatskim porodicama pod novim identitetom, ne znajući za svoje poreklo, što je značilo i dalje sprovođenje ustaške ideologije o nasilnom prekrštavanju Srba u katolike.
    Postoje i danas živi ljudi koji tome mogu da svedoče, a komunistička partija je takođe zavodila pogrešno mesto srpskih prvoboraca - antifašista, rođenih pre I svetskog rata kao da su rođeni u Saveznoj republici Hrvatskoj kako bi se što veći broj prvoboraca pripisao toj tvorevini koja nikada nije prošla proces deustašizacije, već je kao poražena spodoba ušla opet u sastav SFRJ!
    Žrtve, pa bili i Srbi iako se to vama ne sviđa imaju pravo na istinu!


  • Žan Lafit

    24.05.2020 15:24
    !!
    Srbovanju nikad kraja. Čak ni oko ovakvih stvari. Dokleeeeeee????
  • Aleksandar

    24.05.2020 14:26
    Jesu srpska deca
    Diana je uglavnom i to zaista velikom vecinom, mozda u preko 90% slucajeva, spasavala decu pravoslavne veroispovesti, dakle Srbe od ustaskog terora, o tome svedoci i dnevnik koji je nedavno ekranizovan. Da su spasavana deca bosnjacke ili albanske nacionalnosti, razne nevladine organizacije bi se utrkivale da se to naglasi. Samo srpske zrtve ostaju neme, tihe, one se ne spominju, jer se to kosi sa stavom Zapada da su jedino Srbi losi momci. Kada se prica o zrtvama Srebrenice, jasno se naglasava da su zrtve Bosnjaci. Kada se prica o Jasenovcu, Oluji, Bljesku, onda su to neke tamo zrtve, bez odrednice. E pa znate sta, dosta vise. Vreme je da svet sazna da su ogromne, najveze zrtve u oba svetska rata podneli Srbi. Zasto samo nase zrtve da se ne spominju?
  • Scotch Bonnet

    24.05.2020 13:53
    "Нацизам је данас живљи и активнији него за време.Хитлера"

    Naravno da jeste. Treba samo videti delovanje SPC-a i ostalu patriJoCku bratiju sa vladajućim strankama i uveriti se u činjenice. Ovakvo nametanje nacional fašizma kao u Srbiji se retko nađe.

    Logori u hrvatskoj nisu isključivo bili za srpsku decu ili srbe, dokazi postoje da su u logorima pogjednako stradala Romsak i Jevrejska deca ali Marina kao bot se dokazima i činjenicama ne bavi. Takve ztvari opasno utiču na patriJoCke deficitarne sive ćelije.
  • Марина

    24.05.2020 12:43
    Смета што само желимо да нагласимо да су логори формирани само, искључиво и једино за српску децу. Нацизам је данас живљи и активнији него за време.Хитлера.
  • NS

    24.05.2020 09:14
    Spomenik se ne diže protiv ustaša već ženi koja je spasavala decu. Znači, ovde se ne radi o osudi ustaša zbog zlodela nad Srbima, već se odaje priznanje hrabroj i plemenitoj ženi. Političari su opet pobrkali lončiće.
  • Čika

    24.05.2020 08:38
    Ili - ili
    Dačić - socijalista ili ultranacionalista? Jedno sa drugim ne ide, jedno od ta dva je lažna deklaracija.
  • Alf

    24.05.2020 08:11
    "spasila je više od 15.000 uglavnom srpske dece iz koncentracionih logora, a oko 12.000 preživelo je rat."
    Nisu samo srpska deca spašena, zato ne može. Zar vam nije dosta podela?! Deca su deca.Nije svako dobro delo pogodno za vašu dnevnu politiku i prekrajanje istorije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna