Autor: 021.rs

Info
29.05.2020.
19:56 > 20:06
Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) uputila je zahtev za povećanje transparentnosti javnog konkursa za finansiranje kratkoročnih projekata od posebnog interesa za održivi razvoj u Vojvodini u 2020. godini, koji je 15. maja raspisao Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.
  • Esma

    31.05.2020 19:30
    Utakmica
    Utakmica je počela!
    Neverovatno je da minorni broj novosadskih članova MASE ne znaju da se pravila igre ne menjaju tokom "utakmice". Kasno su se setili "loptice". "Utakmica" je počela 15.maja.
  • Spaski

    31.05.2020 14:32
    Sah ili mat?
    "Sledeci potez"
    Sledeci potez je objava liste odobrenih projekata u skladu sa Pravilnikom. MREZA "sita" (objavljeni lista) i Sekretar na "broju" - po Pravilniku i ni milimeter dalje! Jednistavno, previse politikanstva u stavu predlagaca i legalizma kod vlasti - do neke sledece prilike!
  • Sledeći potez

    31.05.2020 11:36
    Zahtevi su vrlo konkretni i lako se mogu ispuniti ako postoji volja.
    Loptica je u terenu Pokrajinskog sekretara. Pa da vidimo?
  • MASA 292

    30.05.2020 17:22
    BP
    MASA 292
    Na nekim fakultetima postoje neki iz MASE koji prijaviše 3 kratkoročna projekta kod Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Idu logikom što više prijave veća je verovatnoća da će dobiti. Pre nekoliko godina na tom istom fakultetu su ti "vodili" nauku, a pošto su sada prošlost (da bi obezbedili dobijanje projekta) pokrenuše MASU na pisanje pravila igre za ocenjivanje projekta.
  • BP

    30.05.2020 16:01
    Masa292
    MASA 292
    Na nekim fakultetima postoje neki iz MASE koji prijaviše 3 kratkoročna projekta kod Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Idu logikom što više prijave veća je verovatnoća da će dobiti. Pre nekoliko godina na tom istom fakultetu su ti "vodili" nauku, a pošto su sada prošlost (da bi obezbedili dobijanje projekta) pokrenuše MASU na pisanje pravila igre za ocenjivanje projekta.
  • Objektivnost

    30.05.2020 14:28
    Malo morgen!
    Koliko god se zamera na transparentnosti ili vec cemu tom sekretarijatu kao da je nekad bilo drugacije?) treba zameritii kredibilitetu MASA-e! Ako malo zagrebete videcete da su clanovi MASA-e sa UNS (u zanemarljivom procentu citavoj organizaciji) upravo genijalci koji su bili u prvom redu za dobijanje projekata kod bivseg rezima. Tako da pitam se sta im se desilo? Odjednom su odlucili da treba da budu objektivni? Odjednom im je stalo do transparentnosti citavog procesa? Odjednom insistiraju na kriterijumima? Ma dajte ljudi, nemojte nas vuci za nos. Mozda nismo svi doktori nauka, ali nismo ni sisali vesla. Mozda vam manjka etike, ali naknadne pameti nikada. Ovo je egoistican pokusaj ocajnika kojima je od sve slave iz proteklog perioda ostala sam veeeeeeelika povredjena sujeta!
    Sram bas bilo.
    Ne ponovili nam se vise nikada.
  • Lobi

    30.05.2020 13:16
    ?
    A stvarno, ko je lobirao da masa izda ovo saopstenje tako odjednom? Gde su bili do sad? Ovo sve liči na jedan fakultet...
  • Miljan

    30.05.2020 13:10
    Miljenik
    Mnogi su bili miljenici DSa, a sada su miljenici SNSa. Dokaz je što su u Stručnom savetu za ocenu projekata za vreme raznih sekretara: Petrovića, Pavlova i Miloševića. Sekretari se smenjuju, ali on ostaje. Za njega nema mandata, on se svima nametne kao miljenik. E moji sekretari!
  • prof

    30.05.2020 10:25
    To su konkursi po pozivu. Odabrani prolaze bez obzira na sve, a ostali se nepotrebno trude...
  • Analitičar

    30.05.2020 10:12
    Udruženi SNS&D
    U poslednjih nekoliko dana je izvršen "napad" "savesnih" profesora na sekretara za vsikoko obrazovanje i .... Da li se neko upitao zašto? Zbog trasnparaternosti u radu? Naivno. Stvar je daleko prizemnija. Na njegovo mesto se nameraila "koleginica" koja ostaje bez posla na Ekonmskom fakultetu, i dok čeka eventulani posao na FTN, pričao naokolo da je ona novi sekretar, pa brže bolje da ocernimo sadašnjeg (bivši visoko kadar SNS u gradu). Budući da ona nema dovoljno kapaciteta da to sve ogranizuje, pomaže joj miljenica DS (prtofesorica na PMF), koja nije uspela da bude izbarana na tako željenu funkciju, pa sve ostale naivčine usmerava na transparetnost. Ako pogledate ko je najviše lobirao da MASA izda ovo saopštenje, biće vam jasno ko je u pitanju.
  • Lila

    30.05.2020 09:16
    @Cican
    U SANU mogu samo oni koga 'odabere' tandem Pilipovic-Atanackovic. Ovaj drugi je trenutno jedini clan odeljenja tehnickih naula u NS ogranku. Samo on to zasluzuje i niko drugi!?
  • Cican

    30.05.2020 06:30
    SANU?
    Akako stojimo sa transparentnoscu izbora sa SANU?
  • CooLeR

    30.05.2020 00:51
    Zamena teza
    Čitam prethodne komentare naših (pretpostavljam) vrsnih naučnika i pitam se: da li je većini doktorat bio iz zamene teza (ili da koristim noviji izraz - iz slamnatog argumenta)?

    Da li je moguće da činjenica o (recimo) transparentnom izboru članova veća, opravdava netransparentan rad istog? Da primenim poredenje: I nakon najdemokratskijih političkih izbora treba da postoji institucija kontrole. Ne biramo apsolutiste, despote i careve, već činovnike podložne kontroli. Ili ja to grešim usled mladalačkog idealima?

    Dodatno, neko reče da pri konkurisanju treba prihvatiti uslove konkursa. To je istina. Međutim, ovde je pitanje malo drugačije postavljeno. Da li mi kao društvo treba da finansiramo konkurs sa takvim uslovima? Pod velom internet anonimnosti priznajem da sam imao kratkoročno projekat, a priznajem i da ne znam ni za jedan projekat koji nije dobijen barem blagim lobiranjem (što ne znači da su projekti loši i nisu zaslužili finansiranje, ovde pričam o pravilima igre). Prihvatam uslove igre. Ali ih se gnušam. Ako akademija ne može da istrebi takvo ponašanje, šta očekivati od ostatka društva? I zato podržavam svaku promenu koja dovodi do izjednačavanja uslova za sve. Samo tada ćemo svi napredovati kao društvo.

    PS Lakše je dobiti EU Horizon projekat, nego pokrajinski/republički bez lobiranja. Da li je to realno?
  • Član mase

    30.05.2020 00:06
    Super su mi svi ovi botovski i nebotovski komentari koji traže način da opravdaju nameštene konkurse.
    Ako vam je stvarno to dobro, vi i zaslužujete ovu i ovakvu zemlju.

    @Savet:
    Svi članovi MASE su se vrlo transparentno predstavili na sajtu MASE. uradite domaći malo bolje.
  • Enriko Palaco

    29.05.2020 23:31
    Ovde ladno jedna osoba piše komentare gradeći odbranu lika i dela pokrajinskog sekretara (samo njega, jer je institucija sekretarijata uopšte ne zanima).

    Struktura komentara je odaje: ime i naslov su obavezno popunjeni, a uloga i funkcija sekretara se pojavljuje iako njega lično niko nije pomenuo, već organ koji je konkurs raspisao.
  • Elita

    29.05.2020 23:24
    Elita ili masa
    Akademska zajednica se naziva masom....steta. Treba da su elita. MASA su ustvari oni koji su dobijali sve moguce projekte kod "onih" i nisu se brinuli za transparentnost a pod okriljem demokratije davali privid da sve rade za dobtobit drustva. I sad su masa jer im je vreme proslo. I znaju da ne zasluzuju vise od jednog nista.
  • Član

    29.05.2020 22:56
    Savet
    Članovi Stručnih saveta su birani na najtransparentniji način i svako je mogao da se prijavi. Članovi MASE gde ste bili tada????
  • UnaUna

    29.05.2020 22:50
    Oči
    Bravo Una. Nisam ja za ovo izveštačeno vreme. Meni su za sreću potrebne sitnice. Oči koje me gledaju zaljubljeno, zagrljaj u kojem poželim provesti večnost. Da mi zadrhti srce u nečijoj blizini, da me stomak zaboli od smeha. Meni su za sreću potrebne sitnice. Skupe sitnice koje se ne mogu kupiti novcem. Ne treba meni kratkoročni projekat!!!
  • Veran 2

    29.05.2020 22:32
    Terms and conditions
    Svako ko konkurise procitao je pravilnik. Treba uvesti i rubriku "accept terms and conditions". Pa svako ko konkurise prihvati pravila igre. Ako moze tako i prilikom slanja radova i prilikom bookinga karte, hitela pa cak i pri prijavi na wi fi mrezu ne vidim sto i ovde nema toga... onaj ko se krije iza mase ima povređenu sujetu jer je daleko od dobre ocene tima i nijedan uslov konkursa mu neće valjati. Prihvatite uslove ili ne prihcatite...ja ne konkurisem gde nemam ni malo sanse jer znam dokle mogu i sta mogu.
  • Una

    29.05.2020 22:30
    Ljubav umesto projekta
    Razumem da je nekome jako važno da dobije kratkoročni projekat, jer i meni je to nekada bio prioritet, nekada kada nisam volela niti sam bila voljena. Zato, zaljubite se.
    "Ako se ikada zaljubiš, zaljubi se u nekoga ko želi da zna tvoju omiljenu boju i kakvu kafu piješ.
    Zaljubi se u nekog ko voli način na koji se smeješ i ko će apsolutno sve učiniti da te nasmeje.
    Zaljubi se u nekog ko stavlja glavu na tvoje grudi samo da čuje otkucaje srca.
    Zaljubi se u nekog ko te ljubi u javnosti i sa ponosom te "pokazuje" drugima.
    Zaljubi se u nekog zbog koga ćeš se pitati zašto si se u početku uopšte bojao zaljubljivanja.
    Zaljubi se u nekog ko nikada ne bi želeo da te povredi.
    Zaljubi se u nekog ko je zaljubljen u tvoje mane i misli da si savršen baš takav kakav jesi.
    Zaljubi se u nekog ko misli da si ti baš ta osoba pored koje bi voleo da se probudi svaki dan." Mika Antić
  • Masa

    29.05.2020 21:59
    MASA
    Predlažem da MASA odredi sekretaru i članove Stručnih saveta, kao i ko će da dobije projekte, pa da sve bude "transparentno".
  • Bubanj

    29.05.2020 21:56
    Viktore, nije sekretar sekretarijat.
  • @viktor

    29.05.2020 21:53
    To sto masa trazi bi trebali biti elementi svakog normalnog konkursa
  • Savet

    29.05.2020 21:45
    Bodovanje
    Zanima me ko su članovi MASE....transparentno nek se predstave. Pa nakon toga neka sekretaru dele "dobronamerne" savete. U Pravilniku se ne spominje nikakvo bodovanje i zašto bi Stručni savet to radio????
  • 0.5 sec

    29.05.2020 21:39
    Castle.rs
    Nema veceg podsticaja i nauke od studentskog nagradnog skijanja na kopu
  • Viktor

    29.05.2020 21:28
    Pravila
    Ko je MASA da sekretaru određuje pravila igre i to usred utakmice????
  • Marko

    29.05.2020 21:02
    Sujeta?
    MASA je "savest" akademske zajednice? Sta su profesori - redovni i retko ko vanredni, u strucnim komisijama za ocenu projekata? Za ove prve znam, u predizborno vreme masa za pritisak, a za ove druge, zrtve povredjene sujete neuspesnih na konkursu!
  • Veran

    29.05.2020 20:40
    Veo
    Izgleda je ovih dana reč "transparentnost" izuzetno popularna. Na jednom od fakulteta se pod "velom" te reči sve radi: raspisuju se konkursi za zapošljavanje "obavijeni velom", renoviraju se kabineti prodekana "pod velom", putuje se u Kinu "pod velom", a javne nabavke su pod 3 "vela". Ali, na žalost ti "velovi" nisu transparentni, pa je i ostavka najomiljenijeg prodekana pod "velom".
  • nezadovoljna

    29.05.2020 20:20
    u redu
    Rezultati konkursa treba da se objave, nego postavlja se pitanje da li ću ja, kao redovni profesor, dobiti asistenta jer radim u nemogućim uslovima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna