Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Info
11.06.2020.
19:26 > 10:25
"Jadna je država u kojoj profesor matematike ne može da zaradi koliko i pedikir", rekao je profesor Miodrag Zec u razgovoru "Postkoronarni biznis model", koji je organizovan u novosadskom "Nimma hub-u".
  • Suzana

    27.12.2022 01:17
    @xypenzioner
    Mogla bih da podpišem Vaš komentar... Prof Zeca poštujem . Žao mi je što sam ovde ,sada kao penzioner,umesto da sam u nekoj normalnoj zemlji. Život mi je prošao u radu i nadi u bolje koje nikad nije došlo. A sada je najgore. Neka barem naša deca ne dožive našu sudbinu.
  • @dr Mladen

    15.06.2020 17:13
    Stiven Hoking
    E paz da nije tako!
    Svi treba da žive od svoga rada, čemu takvo poređenje i omalovažava je.... Ako niste zadovoljni ne treba prozivati druge, npr. pedikira već srce moje pravac skupština...
  • Nepismeni prosvetar

    15.06.2020 11:31
    "....................................................a u prosveti sam od 1995".
    Ko je vas, tako pismenog, postavio da ucite decu?
  • dr Mladen

    15.06.2020 10:51
    pedikir matematičar
    Svaki matematičar može da bude pedekir, a svaki pedikir ne može da bude matematičar. Pametnome je i jedanput dovoljno.
  • Deks

    14.06.2020 13:27
    Dežurni kritičar je ponovo među nama i stalno govori samo opšta mesta. Pritom vređa, zašto bi pedikir trebalo da bude drugorazredno zanimanje? Pedikiri su obično privatnici i zarade koliko posla urade. Veoma su traženi jer malo ko hoće to da radi, pritom rade veoma korisne i humane stvari, održavanje noktiju starijim i nemoćnim koji ne mogu da vode računa o svojim noktima, imaju i veliku odgovornost jer može doći do infekcije.
  • Izdavač knjiga

    14.06.2020 10:30
    "Jadna je zemlja u kojoj profesor matematike prodaje studentu svoju knjigu, kako bi mu dao prelaznu ocenu."

    Slažem se da postoje oni koji zloupotrebljavaju svoj položaj tako što zahtevaju od studenata da kupe knjigu. Postoje i oni koji prisiljavaju studente da im dolaze na razne svetkovine i proslave. Ali ovo nije o njima.

    Činjenica je da se nijednom profesoru ne isplati da piše knjigu, prosto zato što je neće prodati u većem tiražu od par desetina do par stotina primeraka. A studenti očekuju da dobiju pripremljene materijale iz kojih će učiti. Pisanje knjige je veliki posao i velika odgovornost, a zarada je nikakva, pogotovo zato što je studenti mrtvi ladni kopiraju tj. piratizuju.
  • Prosvetar

    13.06.2020 15:12
    Kolumbo, dobro jutro!
    Pa gospodo draga, plata nas profesora nije takva od Vucica vec od uvek! I MOLOM VAS, nemojte preko prosvetnih radnika da politicite, kao i gospodin Zec kohi dobro zna da od Tita pa do danas je u prosveti stanje isto. Kako vas nije sramota! I sad ored izbore, setio se Zec prosvetnih radnika! E, samo nas vi nemojte braniti! A iskreni, bolja nam je plata nego u bilo kojoj drugoj vlasti sto je bila, a u prosveti sam od 1995.
  • Roditelj

    13.06.2020 10:43
    Samo se regulise
    Vecu energiju i kreativnost ulazu zene koje rade manikir od smorenih profesora koje manje nego decu zanima matematika. Cast izuzecima, troje ih je u celoj Srbiji.
  • Nonsens

    12.06.2020 14:10
    Sta ce nsm
    Jadna je. Jadan narod bira jadnu vlast i zato i jeste takva.
    Vucic nece da plati jednog virusologa i jednog mikrobiologa npr. po 1200€ , dakle ljude koji nesto znaju i mogu nesto da pomognu i daju doprinos jer mu ti ljudi verovatno nece dati glas jer takvi kontaju da je idiot.
    Umesto toga platice 8 sendvicara po 300€ koji ce mu biti verni po pljuvanju opozicije i istine a daju mu glas.
  • Zeljko

    12.06.2020 10:03
    @Voja i Sima
    Da u tome je stvar. Ja sam o tome pricao.
  • Zeljko

    12.06.2020 09:51
    @Mico
    Samo sam hteo reci da kompletan strucnjak mora biti i dobar teoreticar i prakticar, a ne samo teoreticar sto je ovde vecinom slucaj. Nisam ja rekao da je beskorisna matematika , vec ovi matematicari teoreticari nabedjeni. Aj nek ti oni poprave Tejlorovim redom i Grinovim formulama kvar na kolima ili neki elektronski uredaj kad je obican radnik tako beskoristan.
    Ja sam tek po dolasku u firmu zaista nesto naucio, a na faksu otupeo.
  • Xy penzioner

    12.06.2020 09:47
    ŠTAĆE NAMA PAMETNI!
    Položiše jezike pozdraviše se sa biroom, staviše torbe na leđa i diplome u njih, a mi im kupismo karte u jednom pravcu i odoše svi moji po belom svetu od svih BALKANSKIH GLUPOSTI, ratova, stranki veza, roditeljskih otetih penzija, pevača rijaliti zvezda, trgovaca sa stanovima Bg. Na vodi, zladnog doba, najbogatije zemlje u kojoj i ptice pevaju da smo u svim oblastima najbolji u svetu. Bolje da ih želimo nego na birou žalimo. Rado slušam profesora i pametne ljude. Bog nek čuva našu decu kad ovde nisi bili ničiji, ni bivših, ni sadašnjih, ni budućih. Štaćeš bolje nego kada dobiješ posao u struci i nisi beznačajni broj na birou.Od obećanja i prazni priča se neživi. Za sve ima vreme, kada se uči, studira, radi, stvara porodica, stiče i kada se ide u penziju. Nestrepe da će im neko oteti sutra penzije, i za to zahvaliti. To poniženje kao roditelji naša deca neće doživeti. Štaće Srbiji pamet što nanje znanja i pameti to bolje. Još se lepo kaže nigde se lepše i bolje neživi u Svetu nego u Srbiji. Neka im BUDE kad tako kažu. Moje je prošlo i žao mi je što rodih decu ovde. Što mi Bog nepodari drugu zemlju rođenja. Ostadoh ja penzioner kao budućnos Srbije. Šta nam treba bolje, baš je lepo kod nas. Meni penzioneru samo mogu da uzmu goli život to je sve. Pošteni samo još to imaju.
  • Sima

    12.06.2020 09:36
    los primer
    Jadna je zemlja u kojoj profesor matematike prodaje studentu svoju knjigu, kako bi mu dao prelaznu ocenu.
  • Voja

    12.06.2020 09:36
    Zarada
    Zabluda je da su profesori napolju super plaćeni.Možda su više poštovani nego u Srbiji,ali su plaćeni u proseku.Koji je profesor matematike bogat?U Rusiji ima primera ekstremno siromašnih profesora matematike.Radi se o apstraktnoj disciplini od koje se niko nije leba najeo.Obično se radi iz ljubavi i ne očekuje se neka velika zarada.Sve što je prizemno, poput pedikira, nosi veliku zaradu svuda na svetu.
  • Raša sa salaša

    12.06.2020 09:30
    Skida kapu beskonačno simpatičnom, i nadasve mudrom, profesoru Zecu.
  • Bacvanin

    12.06.2020 08:47
    Na sat sigurno vise zaradjuje profesor, nego pedikir.Zec malo obmanjuje javnost.
  • Mico

    12.06.2020 08:44
    @zeljko
    To Zeki doktore magistre obicni fizicki radnice ili ti skraceno drmrofr :D
  • dule

    12.06.2020 08:37
    Piško11.06.2020 • 20:10
    ...
    Šta sa državom u kojoj Python senior zarađuje četiri puta više od kardiovaskularnog hirurga?



    Pa to može samo u državi gde taj senior radi za strance, tj za ljude u nekoj drugoj državi. I u tom trenutku tom senioru je OK, ali hirurgu nije. Ali nije ni hirurg glup, posle nekog vremena on ode u tu drugu državu, i ako sredi sve oko diplome onda on zarađuje deset puta više od tog seniora. I u tom trenutku ni senioru više nije OK pošto nema gde da se leči. Posle još malo vremena i senior ode u tu drugu državu, ima veću platu nego štoo je imao u prvoj državi ali manju od hirurga, što i treba. I onda je njima OK. I tako to ide i ide...

    I na kraju svega iz prve države odu i pedikiri, a ostanu samo botovi, pevaljke, kriminalci i rijaliti zvezde. Da li je njima OK nemam pojma.
  • Tixon

    12.06.2020 08:36
    Sve ide od glave
    Kada jedna politička elita , koja je na izborima dobila mandat da upravlja državom i društvom , odluči da podigne dvorce za rialitije , da noću po krovovima zgrada pali baklje , kao Kju Kluks klan i urla , plašeći građane itd. itd... , umesto da radi na razvoju pozitivnih društvenih vrednosti , onda tu nema mnogo prostora za optimizam . Očigledno je da je svetskim i našim globalistima cilj manipulacija građanima svake vrste i njihova što veća kontrola , dok njihova globalistička moć i bogatstvo rastu do , do juče nezamislivih razmera .
  • /

    12.06.2020 08:27
    /
    @Profi
    pa ti si bas dokaz zasto je u ovoj drzavi ovako.

    hteo bi privilegije bez dokaza.
    usajbario si se u jp i 'eri po radnicima u aptivu iako isti finansiraju tvoje .upe i njih.
  • @prof

    12.06.2020 08:06
    Ima onaj vic; -Šta kaže sociolog u McDonnalds-u? -Hoćete li pomfrit uz to?!

    Vic nije nastao u Srbiji, koliko mi je poznato.
  • Vrednosti

    12.06.2020 08:05
    Vrednosti u društvu su takve da je veća tražnja za pedikirom od tražnje za časovima matematike. Nije matematičar kriv što je odabrao to zanimanje, a ni pedikirka što je odabrala unosan biznis. Problem su porodica koja tako vaspitava i država koja ne ulaže u oblasti od strateškog značaja, pa dolazi do ovakvog poremećaja.
    Prijateljica predaje u osnovnoj školi i postala je razredni starešina. Pitala sam je koliko je veću platu dobila jer je to dodatna odgovornost i obaveza, a na neki način i napredovanje. Odgovor je povećanje od 2.000 rsd mesečno!
    Za 2.000 rsd mesečno da se neko brine o 20+ dece u najosetljivijem periodu života zvuči kao šala ali je okrutna stvarnost. Veće plate za lekare, prosvetara i sudstvo, ali nakon ozbiljne čistke korumiranih i nekompetentnih! Samo, ko će to da uradi?
  • Gramzi - Bagins

    12.06.2020 07:48
    "Jadna je država u kojoj profesor matematike ne može da zaradi koliko i pedikir"
    Ne, jadna je država u kojoj profesor matematike smatra da treba da zaradi bar koliko i pedikir a da pri tom radi više nego upola manje, usput štrajkujući bar dva meseca godišnje.
  • Zeljko

    12.06.2020 07:44
    @Veljko
    Da to je tacno, ali ovi nasi to ne rade zato i kazem. Oni samo izvlace pare od drzave za neke svoje radove gde je profesor autor, a asistenti koautori. Decu i studente oni ne uce primeni matematike u inzenjerstvu jer i oni nemaju takvog znanja, vec eto tako cisto da se kaze kako su ucili nesto i da oni mogu da ih ocene. Da ides na faks znao bi sta ti pricam. Zato sam i rekao da se gnusaju o praktican rad. Upoznat sam ja sa svime za sta je potrebna matematika ( Furijeove transformacije pri obradi zvuka, matrice pri kretanju po nekoj povrsini u igrici recimo, algoritmi pri racunaju uglova i pomeraja kod raznih senozra...), ali nazalost bez samostalnog rada , interneta i nekog iskusnog coveka koji to zaista radi vi to ne mozete nauciti od ovih fakultetskih strucnjaka. Otuda ova ,,glupa" izjava gde nam se lobi naJutio.
  • Jadna

    12.06.2020 07:36
    Je drzava
    U kojoj nepismeni politicar dobije putne troskove u visini godisnje profesorske plate
  • Kvazimodo

    12.06.2020 07:03
    Preporuka
    Obavezno pogledajte film "Idiokratija", pametan covek moze svasta da nauci iz zabavnog filma...
  • Xy

    12.06.2020 06:53
    Gde smo mi to?
    Pedikiri, trgovci neka uče kući i leče decu sami, štaće im profesori, lekari. Na tv samo nepismenost, primitivizam, nekultura,u glas viču, niko nikoga, nesluša. Sve vrednosti su poremećene. Zadruge, parovi, gluposti zbog kojih nepalimo tv a plaćamo. Muka mi je od tv programa. Nepiše se i negovori o pametnim već o Ceci, Breni, i sličnim rijaliti glupostima, njihovim vilama, kao da su naučni radnici.Ceni se polupismen a obrazovanim profesorima,lekarima se pošteno zarađene penzije umanjuju, narod se raduje. Zato deca naučiše jezik i odoše u svet, pa i moji. Onoj zemlji kojoj pamet netreba neka im decu uče i leče, pevačice, pedikiri, manikiri, rijaliti programi.Gde je vrednosni sistem znanja i obrazovanja?Lekar i profesor treba da bude prosjak a trgovac da ko cigarete kupi stan Bg na vodi,u mojoj maloj opštini,zato što je utajio porez a profesor i lekar ga plaćaju. E pa lepo vam bilo.Radujte se što su otete penzije profesoru i lekaru, nećete takvih penzionera ni imati u budućnosti. Volim slušati pametnog profesora Zeca, nego Brenu, Cecu, i čitati o njihovim vilama, šta su jeli,pili,pobili se i gde su bili, i ostalim rijaliti zvezdama, koje se obogatiše neplaćajući porez ovoj zemlji a nama i bedne penzije oteše. Neka vas leče sutra pevači, trgovci i rijaliti zvezde, kada vam pamet netreba.
  • Cenim profesora

    12.06.2020 02:13
    Ali...
    Ipak, reći za epidemiologe, lekare, da nemaju biološko znanje... Iako je lepo za vijuge slušati i čitati nešto izrečeno u kontrastima, analogijama izmedju nesrodnih disciplina, začinjeno sinkopama i svakovrsnim prirodnim humorom, ne pomaže kada stručnjak jedne oblasti omalovaži stručnjake druge oblasti. Nama je potrebno malo više razumevanja, pomirenja i pohvale, a manje kritike. Ranjeno smo društvo, a u etar idu samo stavovi sa kritikom. To nas samopovredjuje. Kao i u svemu, mera je važna.
  • prof

    12.06.2020 02:04
    ako mogu da dopunim
    i gde sociolog seče salame u maxiju
  • Profesor

    12.06.2020 00:41
    Potpuno se slažem sa profesorom. Jadni smo mi kada profesor matematike ili bilo kog predmeta ne može od svoje plate da otputuje negde, obiđe neki muzej, fabriku, poljoprivredno dobro, farmaceutsku ustanovu ili bilo šta što će mu proširiti vidike, pa da posle ima šta da ispriča deci. Zbog korone je izašlo na videlo da profesori često imaju lošije kompjutere od đaka, da nemaju kamere, grafičke table, brzi internet pa ne mogu da drže kvalitetnu onlajn nastavu. Đaci koji sve to imaju se naravno 99% igraju i nemaju pojma zašto treba da se obrazuju, ali to je druga priča. Jeste, tužno je da nastavnik treba da da dve-tri svoje plate da bi imao solidnu tehniku za izvođenje onlajn nastave i uopšte bilo kakve nastave, a o opremi u školama da ne govorimo, sve treba da se obnovi i popravi. Mažu nam oči "pametnim tablama" a u stvarnosti koji god nastavnik hoće nešto da unapredi mora sam da radi i sam da ulaže svoje novce, mimo škole.
  • Veljko

    12.06.2020 00:35
    @Zeljko

    Ti si ili trol ili neki poluprosveceni tehnicar za malu ringlu, cim tako govoris. Matematika je u osnovi svih prakticnih nauka. Matematika ti omogucuje kodiranje zvuka i videa, tako da mozes da gledas filmove i slusas muziku. Matematika ti proracunava opterecenja i sile tako da mozes da vozis automobil a da on ne ispadne iz krivine. Matematika ti racuna kamatu na kredit. Matematika procenjuje i predvidja koliko vode treba upumpati u gradski vodovod da bi mogao da pustis vodu nakon sto izjavis ovako nesto glupo. Matematika ti govori gde se nalazis kad ukljucis mapu na mobilnom. A sto se tice matematicara i njihovog stila zivota, tako nesto moze da izjavi samo totalni autsajder koji je video karikaturu naucnika u losem SF filmu, sa belim mantilom i cvikerima. Jeste, postoje i takvi ali oni ako su zaludjeni matematikom ponekad nesto i otkriju. A ima i normalnih matematicara, neki gaje jabuke a drugi veslaju kajak. Ali razumem ako je tvoj jedini dodir sa matematikom bio "sedi, jedan", da nemas pojma kako je to u stvari. I za kraj, eno ti pune banke dobrih matematicara, svi zaposleni i lepo zaradjuju.
  • Oto

    12.06.2020 00:07
    Zašto ovaj panel nije bio nigde najavljen? Došao bih da slušam da sam znao da se održava.
  • Profi

    11.06.2020 23:41
    Zatucani smo do panja
    Dovoljno je procitati komentare "/", a pogotovo Zeljka i sl.pa shvatiti zasto smo tu gde jesmo. Kad primitivci smatraju da treba da komentarisu reci jednog emeritusa. Ja se sramim zbog njih, koliko su primitivni i koliko ne razumeju da to sto profa prica se odnosi i na njih. Tuzna si Srbijo, ko se sve danas ne javlja da komentarise...
  • Tomo

    11.06.2020 23:40
    Trziste
    Zec je omatorio, pedikir radi 10 sati dnevno, a matemticar 2 do 3 casa dnevno u skoli. Ne zivi se od stare slave Zecu, a pritom potpuno zaboravlja zakon ponude I traznje, tj osnove ekonomije.
  • ???

    11.06.2020 23:29
    !!!
    @Rade
    11.06.2020 • 19:41
    "Poređenje vam je glupavo u svakoj zemlji na zapadu pedikir moze da zaradi vise od prosečnog profesora matematike ...."
    Hvala - Vaš glas je zabeležen (-1)

    U kojoj to "svakoj zemlji na zapadu"???? Tipično razmaišljanje malih perica koji sve znaju i u sve se razumeju....E, zato smo tu gde smo....
  • Janko

    11.06.2020 23:14
    E profesore, pa nije 30 godina propagiran na Pink-u i Happy-ju Pyton ili C++ OO programiranje, vec gole pevaljke, si*e, du*e... droga, navijaci,... Nije SRS i SPS propagirao kalsnjikove i pistolje, "za 1 srbina 100 muslimana".... Jeste ocekivali to od ljudi koji su zaljubljeni u UDBU, navijace, huligane, tribine, baklje, Arkana i ostale hostaplere koji su nas predstavljali u Evropi kao kriminalce i lopove...
    Ovo drustvo je ima poremeceni sistem vrednosti i toliko primitivizma da kasnimo 100 godina za zapadnom Evropom.
  • Kaćanka

    11.06.2020 23:10
    Ne mogu da verujem da je to izgovorio jedan obrazovan čovek...svako živi od svoga rada, jesi li ti ikada bio kod pedikira....da si bio znao bi da to nije nimalo lak posao i...za oko sat vremena hiljadarka a koliko je čas matematike?
  • Lufthansa

    11.06.2020 22:58
    Tako je svuda
    A što ti je jadna država, pa tako je svuda, uvek ljigavac koji koji šiša buržujske pse zaradi više nego profesor matematike u javnoj školi.
  • /

    11.06.2020 22:35
    /
    pa nista, predjite u pedikire
  • Zeljko

    11.06.2020 22:26
    Mozda ce se neko naljutiti, ali od matematicara nema nikakve koristi. Samo rade gomilu nekih zadataka izmisljenih, teoretisu i pametuju , dokazuju vec dokazane teoreme...
    Sa druge strane vecina njih se gnusa na praktican rad i majstore od kojih realno planeta ima vise koristi jer se bar vide produkti njihovog rada, a kod ovih sve sto se moze videti je resen zadatak iz zbirke koji ne sluzi ama bas nicemu. Imaju jak lobi i otkad su se poceli proturati u sve grane skolstva da bi skupljali kintu za privatne casove dok su se istovremeno pocele ukidati prakse nas skolski sistem je krenuo da propada. Vecina njih su umisljeni da je to vrhovno znaje i ne zene se i ne udaju okupirani time, dok naravno drze kerove i macke Takvi su skoro svi ti matematicari strucnjaci sa PMF-a i FTN-a.
  • DonJuan

    11.06.2020 22:10
    Logicno, kad je ribama bitnije da imaju lepe noktice za pecanje krmaka po gradu, nego da znaju da racunaju hahahahahah
  • Петровград

    11.06.2020 21:30
    Када просветари штрајкују многи их критикују зато што то раде ''преко леђа деце'' или ''траже хлеба преко погаче''. Када нам понестане оних који нам уче децу (та магична реч), и пошто ми познајемо једино закон нужде а не превентивног деловања, онда ћемо се добро запитати да ли баш увек треба мрачити и бити љубоморан на бољег од себе или је понекад добро показати макар минимум емпатије и солидарности. Избор је једноставан.
  • Kaki narod taki vozd

    11.06.2020 21:17
    Postovani profesore, nije kriv "vodja" i "drzava", takav vam je narod, sramotan i nikakav. Vojvodina bi jos i imala sanse da nije okupirana. Lep pozdrav.
  • Mile

    11.06.2020 21:07
    Kritičar...
    Nemamo mi više kritičnu masu da bilo šta promenimo!

    Izbori će to dokazati!
  • Dalabu

    11.06.2020 20:22
    Dragi moj profesore, pa kome u ovoj komediji od zemlje treba matematika?! Ali zato noktici, silikoni, frizevi i ostali zlata vredni predmeti su na ceni, moj dobri profesore. Kome treba bilo sta ovde?!
  • Piško

    11.06.2020 20:10
    ...
    Šta sa državom u kojoj Python senior zarađuje četiri puta više od kardiovaskularnog hirurga?
  • Mr.M

    11.06.2020 20:04
    Pametan čovek koji zna objasniti "narodnim jezikom"
  • Zebra

    11.06.2020 19:56
    Koliko ima država u svetu da ih ne vodio upravnik groblja? Sramotno je šta smo dočekali!
  • Ljubitelj

    11.06.2020 19:47
    Zec legenda!
  • dijasporac

    11.06.2020 19:45
    Jadna je drzava gde drzavni cinovnik sa kupljenom diplomom privatnog fakulteta zauzima poziciju koju bi trebao da radi neko sa pravom diplomom i radnim iskustvom, jos jadnija je drzava gde se na drzavne jasle zaposljavaju iskljucivo preko nepotizma i partokratije a jos jadnija drzava gde 50% mladih a pametnijih i obrazovanijih kao zivotni cilj ima odlazak iz nje.

    Farmaceutska i ostale istrazivacke industrije nisu dostupne siromasnim drzavama, samo mogu biti delovi velikih farmaceutskih konglomerata ili neki sitni regionalni proizvodjaci koji proizvode ono sto su razvili jos u SFRJ.
  • Bacvanin

    11.06.2020 19:44
    A pedikiri ne znaju sta ce od para, kako da ne
  • Rade

    11.06.2020 19:41
    Poređenje vam je glupavo u svakoj zemlji na zapadu pedikir moze da zaradi vise od prosečnog profesora matematike u srednjoj skoli kao sto i profesor u srbiji koji predaje na fakultetu moze da zaradi sve zavisi gde radite i koliko ste cenjeni kao expert u svojoj oblasti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna