Autor: Politika

Info
01.07.2020.
08:50 > 09:07
Republički krizni štab za suzbijanje kovida-19 trebalo bi narednih dana da razmatra mogućnost da od septembra đaci, umesto u školske klupe, ponovo sednu pred ekrane televizora i računara, odnosno da nastava bude organizovana onlajn.

Komentari 103

  • Mihajla

    09.08.2020 05:10
    Ne Online Skoli.
    Svi pricaju o ovoj situaciji,pa i ja da se izjasnim.
    Ja mislim da je ova online nastava potpuno katastrofalna.
    Djeca nisu imali priliku da im bude objasnjeno sve sto im je nejasno,jer u skoli dignes 2 prsta kad ti je nejasno.Mislim da je bolesno to sto nasa djeca svakako bulje u telefone i monitore 24/7,da se ne izjasnjavam kako su lose objasnjavali na tv-u.Veliki je stres i za njih,jer nemozes ti prvačiće staviti pred tv da gledaju neku osobu kako ih uči u prazno,njima je sve inace nejasno,pa 6. Ili 5. Razredi (u Srbiji 5.)
    koji se tek upoznaju sa nastavnicima i zbunjeni su,jer ce im 100% biti drugacija ocekivanja u školi.Pa 9. Razredi koji umesto zadnje dane skole da provedu postpisivajuci majice,pravljenjem potpisa po skoli,zezanjem itd oni ce da BLEJE U MONITOR!Nece vjerovatno ni polu maturu dozivjeti!Skandalozno.A tek pshicko stanje djece.Skroz su asociajni,nemaju nikakvo slobodno vrijeme da provode sa drugarima,nema nikakave slobodne volje,nikakve saradnje i komunikacije sa drugarima iz odjeljenja.Isto neki roditelji su samohrani i rade i jos nose stres onlajn skole na njihovim ledjima pored svih problema.
    Ali ipak,mora se ovo i sa druge strane sagledati.Da li je vama vaznije da vase djete bude zivo i zdravo ili da ode kod nekog nastavnika ili nastavnice koji su vjerovatno upali preko veze (čast izuzecima) i da navuku Corona virus.Mislim da znam vas odgovor.Neke ostale drzave su odlicno izvele ovu online nastavu.Koristili su zoom,casovi su bili skroz funkcionalni,mogli
  • SamoOnline

    02.08.2020 07:29
    SamoOnline
    Moja deca ce ici na online nastavu. Necemo zaraziti citavu porodicu zbog necije maloumnosti. Idemo jednom u 7 dana u radnju. Sa decom jednom dnevno prosetamo poslepodne udaljeni od svih sa maskama. Zivimo po strogom rezimu. Gledamo, ima napolju roditelja puste decu da se mesaju sa ostalima, ne nose maske. Ako su oni poludeli, mi nismo. Mi imamo starije clanove, i brinemo za njih. Neodgovorni roditelji su krivi sto se sami ne pridrzavaju mera i nisu decu zastitili. Njima ne smeta da deca promene 2, 3 busa da stignu i skolu. Zivot za tren moze da se preokrene. Neki su vec ostali bez bliznjih. Razmislite ako neko ostane bez nekog svog... Cuvajte zivote. Za vreme bobmbardovanja deca nisu mesecima isla u skolu, nije bilo nadoknade casova i opet je sve ok proslo.
  • Mirjana

    27.07.2020 16:18
    Zdrav razum
    Smesno je da se ovde videvsi po komentarima najvise pravdaju ucitelji i nastavnici .Oni I ovako ne rade ,za ekskurzije se trude da sto vise uzmu para od ucenika pravdajuci se kako su krive agencije jer toboze cuvaju decu dok sede u holovima hotela I medjusobnim posetama po hotelskim sobama ..od 180 propisanih radnih dana za ovu kategoriju zaposlenih ,neki nastavnici jedva imaju 100 radnih dana i jos ovde se prica o uvodjenju online nastave gde doticni nista ne bi radili a primali bi platu ...Pa ovo ima samo u zemlji Srbiji da oni koji najmanje rade da se najvise "busaju" i jos primaju platu
  • Daki

    21.07.2020 15:49
    Onlajn nastava
    Sve dok je korona skole treba da su zatvorene.Nastava treba da bude onlajn,koja se pokazala najbolje za koronu.Zdravlje je na prvom mestu i niko nema pravo da se igra sa zdravljem zaposlenih u skoli i ucenika.A da se nastava izvodi uzivo sa maskama necu da komentarisem to je smesno.
  • Ćoka

    18.07.2020 12:36
    Kao i pre, i dalje stojim iza svojih reci.
    Nastava na daljinu, nikako. Ni u najvećem ludilu. Ne samo da takva vrsta nastave nije normalna nego je izuzetno stresna i neizdržljiva. Svako k'o je malo normalan će mrzeti online nastavu bas zbog onog što sam malopre navela. Stop online nastavi i da nam se ovakvo ludilo iz drugog polugodišta nikad ne ponovi.
  • Mima

    17.07.2020 14:35
    Dali uopste razmišljate za svoju decu virus hara celom Srbijom dali se svesni da dovodite svoju decu u opasnosti,pa i da bude on Line nastava i treba,nek su nam deca ziva i zdrava
  • MK

    14.07.2020 12:39
    djeca se vani igraju s ostalom djecom,a stariji sjede po kafićima.omogućite pod određenim uvjetima da djeca idu na nastavu u škole.
  • Mladen

    12.07.2020 11:11
    Nikolic
    Evo šta je realnost, mi mladji jedva čekamo da ne idemo u skolu. Dobri i pametni će ovo vreme iskoristiti pametno glupi će se zebavati. Nema razlike samo će ocene biti veće svima. Svi vi govorite kao zabrinuti roditelji. Naučna istrazivanja su dokazala da se 80% individualne inteligencije dobija od gena roditelja. Nije tačno da svako dete ima potencijala. Neki imaju neki nemaju. Vi kao roditelji može te do nekle da nadoknadite to tako što dajete deći realno vaspitanje. Dete će se samo edukovati. Škole i fakulteti samo služe za taj papirić koji se zove diploma.
  • Dea

    03.07.2020 14:15
    Online nastava
    Neverovatno glupi komentari. Ovde je cilj da se sacuvaju zivoti,,a u isto vreme ne zanemari nastava. Kao roditelj zadovoljna sam koliko su moja deca ozbiljno shvatila situaciju i trudila se da postignu sto bolje rezultate. Nastavnici u skoli su maksimalno trudili da deci olaksaju citavu ovu situaciju. Apsolutno sve pohvale za njih. A sasvim je normalno da roditelj cak i u normalnim okolnostima detetu posle nastave objasni ono sto detetu nije jasno.
  • JASMINA

    02.07.2020 21:07
    ZDRAVLJE DECE NA PRVOM MESTU
    Ljudi o cemu pricate???
    Zdravlje dece je na prvom mestu!
    Svi drugi nedostaci mogu lakse da se prevazidju!
    Da li biste zrtvovali zivot svoje dece -pa i svoj kao roditelja, staratelja, zarad vise novca???
  • NS

    02.07.2020 16:50
    KA-TA-STRO-FA!!!!
  • /

    02.07.2020 10:46
    /
    rezultat tih poklonjenih ocena imamo videti
  • Tašana Petrović

    02.07.2020 09:50
    strašno
    Kako mislite da se to izvede sa zaposlenim roditeljima od kojih je jedno lekar...deca u petom razredu dobijaju nastavnike, oni nisu još skroz samostalni, a šta sa prvacima, mladjim osnovcima...neko mora stalno tu decu kod kuće da nadgleda..šta ako nema ko???!!!!
  • Zana

    02.07.2020 08:52
    Zamajavanje
    Poštovani roditelji, ima nas I mladih I starijih, I onih koji rade I onih bez posla, valjda nam je svima u interesu da iz ove situacije izadjemo zdravi I fizicki I mentalno...Deci je drugo polugodje uz on line bilo stresno, a nama roditeljima pakao. Pisete da su deci poklanjane ocene, pa to kao nije u redu. Setite se studija za vreme bombardovanja I ratova, profesori su bili liberalni, uvazavali su stanje u zemlji, pomerali su rokove, gledali kroz prste! A sada, dete dobija manju ocenu ukoliki jedan dan propusti rok za domaci. A o maturskim ispitima I tom stresu necu ni da mislim, katastrofa. Pustite decu, olabavite kriterijume, neka upiuje ko sta zeli, uvek je bilo kasnije selekcije. Nijedno dete nece ostati zaglupljeno. Pustite nas da disemo I ostanemo citavi nakom ove strahote....
  • Mama

    02.07.2020 00:46
    Nastavnik
    Pozz svim roditeljima
  • kompromis

    02.07.2020 00:37
    RESENJE
    Evo jedan kompromisan predlog : ostaviti svakome da odabere - ko zeli neka ide u redovnu skolu, ko ne zeli neka prati na TVu. Tako ce svi biti zadovoljni a taman ce se broj dece u odeljenjima smanjiti da ne bude rizicno. Deca koja zive sa rizicnim grupama (ili hipohodnrima) ili imaju bilo koji drugi razlog zasto ne zele u skolu da mogu da odaberu da ne dolaze. Deca ciji roditelji rade i koja zele neka idu u skolu.
  • pera

    01.07.2020 23:06
    ja se nadam da ce uspet do septembra da naprave da avov hologram drzi nastavu svima iz svih predmeta. ako vide da ne ide, nek konsultuju dj zex-a, on je late bloomer, neotkriveni naucni talenat
  • Holly

    01.07.2020 18:12
    Odlučite se već jednom...
    ... dragi svi vi koji mislite da svoj posao radite savršeno, i sa 110 posto kapaciteta, a da prosveta ne radi ništa. Sve ovo što ste napisali za nastavnike, učitelje - nikako ne ide na njihov račun - jer kao prvo mi i sada radimo, samo ne sa vašom decom, ali radimo administrativne poslove i kad za to dođe vreme idemo na kolektivni odmor koji moramo u jednom cugu da iskoristimo - ne planiramo more, banju, bilo šta u maju, junu, septembru, oktobru... I ne kukamo. Jer svako radno mesto ima neke dobre i neke loše strane.
    Da li ćemo od septembra online ili u učionicu zavisi od odluke kriznih štabova i ministarstva zdravlja i prosvete. Pitamo se isto koliko i vi.
    Slažem se da nemaju sva deca uslova za kvalitetno pohađanje onlajn nastave. Slažem se da neka deca nemaju ni neke mnogo bitnije stvari. Ono sa čim se ne slažem jeste ZAŠTO VI RODITELJI TOLIKO RADITE SA SVOJOM DECOM? I OTKAD VAM SMETA DA VAM DECA IMAJU SVE PETICE?
    Kako se rešava prvi problem? Tako što se obratite direktoru i žalite se da nastavnik ili učitelj ne poštuje to, to, to i to... i kad se to dovede u red -onda dete treba da uči samo. Deca danas imaju mobilni u rukama i pre škole, tako da to da ne umeju da pročitaju zadatak i urade ga ne pije vodu.
    Ali, mi pričamo sveobuhvatno o glupostima. Da li je prosveta donela kovid? Da li se u ovakvim slučajevima išta pitamo? Da li mislite da mi smatramo onlajn nastavu idealnim rešenjem? No, bolje da nam je jedna briga manje u kući, nego da se cela porodica zarazi...
  • Djak

    01.07.2020 17:57
    Strasno
    Cuj djaci prvaci da krenu na tv skolu.Ma ukinite skole koji ce nam i onako je cirkus totalni.
  • Mici

    01.07.2020 17:20
    Škola online ne
    Gospodin koji je ostavio poruku da mu je žao što mame neće moći da idu da lakiraju nokte, a tate u kladionice, zamolila BiH ga da dobro razmisli kada ostavlja komentar i da nisu sve mame nameštene i nisu sve tate kockari. Ima onih i koji rade i pokušavaju da prežive. Isto tako mislim da online nastava je loš primer za decu i dobar da im se pokaže kako da se privuku sa dobrim ocenama i bez ikakvog znanja da završe razred. Ja sam savestan roditelj i trudila sam se da deca nauče. Ali roditelji ne mogu da sede kući i drže nastavu decu ili da plaćaju privatno časove. To NIJE U REDU I NIJE DOBRO ZA DECU. Godinama ih izdvajamo od računara i televizora, a sada ćemo ih prikovani cele godine? Kakva glupost. Neka bude online za one koji hoće, a da postoji i normalna nastava, za nas koji smatramo da je takav način školovanja bolji. I kvalitetniji za decu. ŠARČEVIĆU DECU SAM VASPITAVALA DA BUDU NORMALNI, A TICES SADA DA IH UPROPASTIS.
  • Godo

    01.07.2020 13:55
    Zao mi je...
    Mnogo mi je zao mama, sto nece od onlajn nastave stici "na nokte", nece uspevati da se sredjuju za selfije sa drugaricama u nocnom provodu, a tata mi je posebno zao, sto nece moci da budu u kockarnicama koliko oni to zele.
  • Miki

    01.07.2020 13:02
    NASTAVNIK
    Nastavnik treba da svoj doprinos u COVID stanju!
    Treba da ide sad za raspust da kuluči po suncu, da radi na sanaciji školskih klupa, krečenje učionica, dozidavanje, košenje, sređivanje. I to o svom trošku!
    Sedeli su sada mesecima, dobijali su državnu platu. Radili su... šta god da su radili meni se čini da je to LUK i VODA, i na kraju su dali svima petice.

    To što oni rade u školama za 50000, krevelje se tu, a koliko ja moram da rintam za 50000.
    Bolje da ne plaćam školstvo i da školujem svoje dete kod majistora ili da ga upišem u poštenu školu u inostranstvu, oni znaju šta treba da se zna za siguran novac.
    Ovi naši su glupavi, to su ili nastavnici koji su istrošeni i nije im više ni do čega, a maldi su preko veze, nestručni totalno.
    Zašto nastavnik da sedi dva meseca i dve, tri nedelje zimi, to nam je svima kost u grlu inače. Dok JA trpim stres na poslu kod privatnika.
    Nastavnik ne treba da bude roditelj. Nastavnik je ovom društvu kao nužno zlo.
    Nastavnik treba eventualno da bude ceo dan u školi sa našom decom,dobro ne ceo dan nego od08-17:45 da ih animira i ne stresira sa nepotrebnim znanjem(naročito ono muzičko, geografija,informatika-te nastavnike i te ocene treba ukinuti, njima dodatni rad).
    Mi moramo da plaćamo prijemni ispit, časove iz matematike za pismeni, engleski. Šta ja onda njih plaćam koji lepi..

    Ajd neka nam bar pričuvaju decu dok radimo, kad već MORAMO da ih plaćamao, dok se mi ne vratimo s posla, ručamo, prilegnem 20 min.

    E to je srpsko razmišljanje. :)
  • Jovo

    01.07.2020 12:34
    Ne može političar koji je fakultet završio od srede do petka da razume čemu služi škola i obrazovanje.
  • PP

    01.07.2020 12:25
    Nema šanse
    Možete vi "cepati" razrede, ali u školu treba stići.
    Dakle, od stana, kuće, do škole, deca treba da dođu ili pešice ili javnim prevozom koji je sa višim stepenom mogućnosti zaraze. Gužve, držanje za ručke, kašljenje, toplota, i da, svi će da se dezinfikuju u autobusu.......manite se ćorava posle, srednjoškolci moraju menjati 1 do 2 autobusa do "secesionističkih" razreda.
    Mogućnost njhove zaraze je povećana.
    Dakle, samo online nastava je sigurna za sada.
    Ponavljam "za sada".
    Hvala razumu.
    Nisam za odvajanje, deca treba da žive, raduju se, pa će moći i da se i viđaju napolju. Neka imaju detinjstvo, koje im ovi uslovi dozvoljavaju, ipak je bolje nego karantin cele porodice i ne daj Bože smrt.
  • Jovan

    01.07.2020 12:25
    @M
    Zato što ti ljudi o kojima govori @Dokle nisu samo broj na papiru, nego su majke, očevi, braća, sestre, ćerke, sinovi, svejedno je da li je imao neku bolest koja se pogoršala zbog virusa ili je bio zdrav, pa umro, jer ga nisu stigli primiti na vreme od gomile zaraženih, to su i dalje ljudi, za razliku od vas dvojice. A i ti si majmun, kao i on, majmune.
  • Nastavnica

    01.07.2020 12:08
    Zavadi pa vladaj
    Roditelji, morate da shvatite da se ni nastavnicima ne svidja ovaj koncept nastave i da ga vecina nastavnika ne podrzava. Nista ne moze da zameni zivu rec i interakciju koja se odvija u ucionici. O pogubnosti nedostatka kontakta sa vrsnjacima necu ni da govorim, ona je nemerljiva i posledice ce se tek videti. A o tome niko ni rec da kaze.
    I ne verujte u price da nastavnici 6 meseci nista ne rade. Ono sto se vidi (vreme provedeno u ucionici) je samo vrh ledenog brega, mnogo veci deo posla se odvija kada se nastava zavrsi.
    A sto se tice toga ko koga placa, i roditelji i nastavnici od svojih mizernih plata placaju one koji trose kiseonik i ispijaju kafe po raznim javnim preduzecima i agencijama, savetnike i pomocnike zamenika, pa o tome ni rec da kazete.
    Vasa deca gledaju i usvajaju vas stav o nastavnicima i obrazovanju i dok se to ne promeni, bicemo tu gde jesmo.
  • Sara

    01.07.2020 11:57
    Novi Sad
    "provocira se medjunarodna izolacije srbije"

    Za medjunarodne strucnjake... Oktobarfest u Nemackoj je otkazan
  • Pokojni Čika Franja

    01.07.2020 11:49
    dižiMo škole, deca nAs mole!
    P.S. Da ne zaboravim - ukoliko bi bilo potrebno, a siguran sam da bi, na adaptaciji objekata bismo mi lično trebali da radimo. Nešto poput radne akcije, od mesta do mesta, kako bi se svi mogući "prostori" na teritoriji Srbije mogli na vreme pripremiti i "pretvoriti" u privremene škole. Na taj način bi školske klupe dočekale našu decu u septembru, kad otpočnu škola i obaveze. Prvi bih bio spreman da zasučem rukave, prosvete i dobra naše dece radi. Obrazovanje je jedno od osnovnih ljudskih prava i u njega ne može i ne sme da se dira! Svako naše dete ima pravo na njega i ne sme mu biti uskraćeno! Ako volimo našu decu, obezbedićemo im škole, ma kakve da su okolnosti, jer zemlja počiva na njima. Dužni smo, jer deca su svetinja!
  • Novosađanka

    01.07.2020 11:42
    Vi niste normalni!
    Pa dokle više da se igrate sa narodom?!
    Online škola, ma važi?! Da li iko misli na decu??? Kako prvačići da se snadju u tom ludilu? Ubijate nam sva osećanja! Hoćete da se otuđimo jedni od drugih?! Da se zabijemo po stanovima i poludimo, je li to jedan od cilljeva? Mnogo se vi zezate sa narodom..
    Sta bi sa virusom za vreme izbora? Imun na izbore? Otisao na produženi vikend, pa se vratio ponovo? I sad baš odabrao omladinu? Ma, dajte.. Ovo prelazi svaku granicu..

  • Pokojni Čika Franja

    01.07.2020 11:38
    dižiMo škole, deca nAs mole!
    MOLIM ZA PAŽNJU!

    A, tu ste? Obratio sam Vam pažnju, uvaženi čitaoče... To me raduje :)
    No, dobro. S obzirom da u gradu postoje barem dve kasarne koje zvrje poluprazne, zatim razni "prostori" (dvorac Eđšeg, Svilara, dvorac grofa Karačonja u Sremskoj Kamenici, deo Kineske četvrti... nek dopiše neko još koji ako zna), ne vidim zašto se ne bi broj učenika po razredima prepolovio (na 15 do 18, recimo), a broj prosvetnih radnika povećao, barem dok situacija traje, a deca poslala u ove "prostore", koji bi bili prilagođeni za potrebe nastave. Te "prostore" pominjem iz prostog razloga što kad bi se odeljenja prepolovila, ne verujem da bi sva deca mogla da se smeste u sve prave škole na teritoriji grada. Kad se razmisli, to ne bi bilo nimalo loše. Prvo i najvažnije, jer bi se deca na taj način vratila u školske klupe, proces socijalizacije bi nastavio normalno da teče i znanje bi bilo pruženo deci na najadekvatniji način, od ljudi koji su za to najstručniji. Kad je reč o A.P. Vojvodini, znam da na njenoj teritoriji postoji znatan broj dvoraca koji bi se u ove svrhe mogli upotrebiti - naravno, ne svi, jer su brojni, iako proglašeni spomenicima kulture, propali zbog višedecenijskog nemara i nebrige. Naravno, u velikoj većini mesta postoje zgrade (naveo sam kao primer kasarne), čijom bi adaptacijom ovo moglo da se izvede. Potrebna je samo ljubav i volja, jer naša je sveta dužnost da sopstvenoj deci obezbedimo obrazovanje, koje ne sme da trpi ni jednog sekunda zbog novonastale situacije!
  • @Roditelj

    01.07.2020 11:32
    Ako ti se ne sviđa model, ti ga vrati u prodavnicu.
  • Pogan narod

    01.07.2020 11:10
    Nemoguće je ovom narodu udovoljiti. Ako bi od septembra epidemiološka situacija bila takva da nije moguće otvaranje škola i tek tada krenulo da se na brzinu priprema nastava preko TV, onda bi ovi isti graktali "šta ste radili celog leta bagro nesposobna". Retki su primeri država na ovoj planeti naseljenih toliko poganim stanovništvom.
  • Dusan

    01.07.2020 10:50
    Mrze svoju decu i svoju krv
    Na ovim nelegalnim izborima ste glasali za ovu svinjariju od vlasti i ovakav sistem vrednosti, u prevodu svojim odlukama ste produzili agoniju. Bravo.
  • super sve

    01.07.2020 10:42
    zasto
    zasto postoji pravilnik o strucnoj spremi nastavnika i ucitelja, ukinite to, pa lepo kad se sve stisa da dovoljna kvalifikacija bude - roditelj deteta za vreme online nastave i milina....
    treba valjda deca da nauce da se cuvaju, da u skoli peru ruke, ako treba nose maske, ali da imaju nastavu pa makar 3-4 casa dnevno u ucionici! Ova online nastava je sprdnja i nista vise, pare od nasih plata koje moramo da zaradimo i pored toga jos objasnjavamo gradivo kod kuce deci, se preraspodele izmedju ostalog i na nastavnike koji za 3 meseca online nastave sa decom nijednu rec ne razmene?! cirkus!
  • M

    01.07.2020 10:36
    @Jovan
    Ne umiru mladi i zdravi, i odakle ti pravo da nekoga nazivas majmunom? Ako si paranoik ili hronicno bolestan, izoluj se.
  • Mastorov

    01.07.2020 10:26
    ispisati decu iz skole
    Bude li se sprovela online nastava roditelji trebaju kolektivno na nivou nacije ispisati decu iz skola pod hitno i ne dozvoliti deci nikakvo ucenje na "daljinu".ONI SU PLACENI DA DODJU U SKOLI NE DA SNIMAJU "NASTAVU" preko skype ili interneta.Oni su placeni da dodju u skoli i da odrze CAS u SKOLI ne pred kamerama.

    Za svaki cas SU PLACENI DA DODJU a prodavace Vam casove "na daljinu".Pa to moze iz profesor iz Tunguzije da radi ne mora da je u Srbiji ne mora da bude cak ni prosvetni radnik.

    Trazite svoja prava roditelji ne dozvolite da Vam niko svoja roditeljska prava uzme.JER SVI SU ONI PLACENI PARAMA PORESKIH OBVEZNIKA.Ako im se radi neka rade ako im se ne radi naci cemo drugoga kome se radi.

    Ako je roditelj deteta placen DA DODJE NA POSAO Ima da dodje.Ako ne dodje na posao dobija otkaz.Tako mora biti pravilo i sa prosvetnim radnicima.Hoces da radis hoces.Neces da radis ima kome se radi.Koju vrsta znanja ce dete primiti putem skype a ili video linka?Napravicete zombije od dece,asocijalizovane,priglupe,nezainteresovane za bilo sta u zivotu BEZ IKAKVOG PRAKTICNOG ZNANJA O BILO CEMU KAD PORASTU.A to je izgleda i cilj ovih lezilebovica koji se sebe nazivaju"ministrima" i "prosvetnim radnicima".Ima da dodjes na posao je li ti jasno ili cemo naci nekog drugog kome se radi za tu platu koju primas i koju ces tek primati ZA SVOJ NERAD.Deca kao deca svejedno im je.Najgore od svega sto se roditelji primaju na sve to isto kao i mala deca.

    Napravice zombije od Vas ako vec nisu.


  • napisi_komentar

    01.07.2020 10:15
    otkazite skolu onda....bolje deca da sede kuci da se igraju i dosadjuju, pa ce bar nesto iz te igre i dosade i da nauce, nego da se muce zajedno sa nama roditeljima i kao uce neku skolu....
  • /

    01.07.2020 10:13
    /
    exit pa exit,
    pogledajte sta se sve organizuje ovih dana po gradu

    provocira se medjunarodna izolacije srbije
  • Caca

    01.07.2020 10:10
    Decu zatvorite u kucu, a navijaci nek pune stadione. A kad za par godina ovo zatvaranje dodje na naplatu, bolece vas glava. Ili nece, nas ce, jer su to nasa deca.
  • Kokra

    01.07.2020 10:03
    Vacant
    Želim prosvetnim radnicima lep odmor i narednih 6 meseci..da odmore moždane vijuge ..da se usavrše u svom neznanju..i da dalje budu na grbači privatnog sektora..Vidim da im je sve potaman zato se i ne bune dok god je redovna platica i vremena na pretek..a sada udrite minuse..
  • Roditelj

    01.07.2020 09:58
    Ministarstvo prosvete
    Da,roditelji treba da budu i učitelji i vaspitači i pregledači i mentori i....uz svoj posao(što se tiče škole),a nastavnici,šta će oni da rade?Ministre,vlasniče privatne škole,m..š u tri lepe!!!
  • Hm...

    01.07.2020 09:57
    Ako se razmatra da nastava od prvog septembra bude ponovo online, znači da će se uvesti ponovo teške mere jer ovo neće stati do jeseni, a kako je rekao skup Velikih vračeva, ako se gripa i ovaj virus udruže, biće svašta...Da li sva deca imaju na čemu da prate nastavu, kompjuter, tablet, stabilnu internet mrežu...A to košta, dok se po raznim novinama i portalima provlači informacija o smanjivanju plata na 50 %, rastu cena svega i svačega, a kažu neki da su firme već dobile takvu informaciju, dok je vlast najavljivala da se plate neće smanjivati...Kako normalan čovek (šta god to značilo danas) da se snađe u ovome?
  • Dario

    01.07.2020 09:54
    Onlajn nastava je nužno zlo. Iz predhodnog iskustva se može videti da su deci roditelji, braća, sestre, radili domaće zadatke kao i kontrolne,pa se tako dešava da deca koja su imala 2 na polugodištu su u vreme onlajn nastave na kontrolnom dobili četvorke ili petice. Nije korektno prema deci koja su dobri đaci. Onda haotično zadavanje domaćih čak i noću. Ne mogu to deca sve da isprate. Mora postojati neki red i kada se sluša nastava a u tom periodu da se zadaju i domaći....
  • Bačkulja

    01.07.2020 09:20
    ovo je sramota, dozvolili su utakmice, proslave i ostale stvati a deca da ostanu kod kuce da ne idu u skolu, ocigledno je da ovom drustvu skola nije potrebna. Sramota i uzas
  • JaDetelinarac

    01.07.2020 09:18
    Znaci moze derbi, moze kup, moze proslava Zvezdine titule, moze glasanje, moze Exit, moze ovo, moze ono, ali skola ne moze?e stvarno cu se prikljuciti ovim takozvanim bojkotasima, muka mi je od ovih fiks ideja ovih Ministara i strucnjaka....
  • Puniša

    01.07.2020 09:10
    ...
    Nisam za online nastavu. Ako do nje dođe, molim da mi se vrati novac dat za udžbenike i napravi zakonski okvir da mogu dete zvanično da školujem od kuće, a da me ne košta ni dinara prema državi.
  • Sara

    01.07.2020 09:10
    Novi Sad
    Bitno je da se Exit odrzava. A za skolu lako ćemo. U Beogradu su ukinuli letnju pozorišnu scenu, a u Novom Sadu može masovni muzički festival bez problema. Ko jos broji Novosađane...
  • Roditelj

    01.07.2020 08:55
    Sramota
    1. Ako ste već uzeli (ukrali) grdne pare na digitalizaciji školstva onda bar napravite zavrsni i on line nastavu i platforme kako treba, da vam ne pada sistem.
    2. Da li ste razmatrali da smanjite broj učenika po razredima, zaposlite učiteljice, nastavnike i profesore, obezbedite higijenu po školama, nastavu u prirodi, renovirate stare objekte, okrecite?
    3. Ako ima iole pametnih ljudi u tom ministarstvu (al mislim da nema) napravite plan, program, organizaciju, logistiku, budžet
    4. Sve se može kad se hoće
    5. Novaca ima za koje kakve gluposti (znate i sami na šta se troše državne pare) al nema za obrazovanje, školstvo i NASU DECU.
    Ko poslednji ode nek ugasi svetlo...
  • radna mesta?

    01.07.2020 08:52
    koja radna mesta?
    Gandži
    01.07.2020 • 08:03
    divnooo...
    Poštovana gospodo,
    divnooo ste smislili, ali samo mi objasnite kako mislite da dečica nižih razreda prate nastavu ako su roditelji angažovani na poslu??? Jel očekujete da napustimo svi svoja radna mesta? Hoćete nam Vi dati novac za egzistenciju???

    Nemoj da se sekiras. Bicemo svi opet kod kuce. I Ovako necemo raditi, nece biti radnih mesta.
  • Liman

    01.07.2020 08:46
    Ako se ovo dozvoli - SVI NA ULICE! Sada se ne cuvamo, ali neka se agonija nastavi za decu u septembru?

    UKINITE SVE DOGADJAJE NA LETO, PA CE BITI MANJE PROBLEMA U SEPTEMBRU!!!!!!!!!
    DOKLE VISE SA GLUPIM IDEJAMA????????????????????????????? PREVAZISLI STE SEBE K*ETENI!
  • Јое

    01.07.2020 08:30
    Циљ оправдава дело
    Ако је циљ потпуно уништење образовања у Србији и стварање необразоване нације погодне само за робовски рад, онда је ово одлична идеја.
  • Auh

    01.07.2020 08:27
    Šta je privilelocavanh roditelja koji su dobili decu a imaju i poslove ali inteligencija se ne nasleđuje dok je i vaspitanje slaba strana. Dragi moji, niko vam nije kriv što živite gde živite, nabili ste se u stanove a svi došli sa sela jer ste tako dobili poslove na kojim kucate mejlove. Decu učite vašim primerom pa vi vidite kakav ste primer. Kukate kao da imate deset godina a ne da ste odrasli ljudi. Znate, pandemija je u celom svetu, nije samo vama. U pitanju su životi dok se vi žalite na nedomstatak komfora na koji ste naviknuti.
  • Idioti

    01.07.2020 08:08
    Bolesni
    Izbori,utakmice,splavovi,meture,kladionice,ludilo u svim segmentima
    Sve za nasu decu-poslednji na listi prioriteta a prvi na izbornoj
  • Gandži

    01.07.2020 08:03
    divnooo...
    Poštovana gospodo,
    divnooo ste smislili, ali samo mi objasnite kako mislite da dečica nižih razreda prate nastavu ako su roditelji angažovani na poslu??? Jel očekujete da napustimo svi svoja radna mesta? Hoćete nam Vi dati novac za egzistenciju???
  • Everest

    01.07.2020 07:59
    Koliko treba biti nenormalan ili bot da na komentare koji kritikuju ovakav predlog lupas minuse?
  • Jelena

    01.07.2020 07:48
    nemojteeee
    Ukoliko se u septembru počne sa on line nastavom, pozivam sve roditelje da izađu na ulice u masovnom prtotestu. Naši ministri koji su većinom završili "večernje škole" verovatno misle da je to super. Nadam se da nećemo opet sedeti kao ovce i nezadovoljstvo iskazivati na društvenim mrežama. Sve normalne države su vratile škole posle prvog talasa a nisu pustili utakmice, klubove i svadbe. Dokle ćemo trpeti bahatost?!
  • Jovan

    01.07.2020 07:38
    @Dokle
    Umiru i mladi, zdravi ljudi, a ti se javi kad ti umre neko zbog toga što se zarazio virusom, pa ćemo onda pričati o tome kako je smrtnost manja nego od sezonskog gripa. Majmune.
  • Igor

    01.07.2020 07:38
    A kako niste pomislili da prepolovite odeljenja i zaposlite još nastavnika i vaspitača, da otvorite još škola i vrtića pa da ne budu grupe od 30-40 dece već 15-oro maksimalno? To vam nije palo na pamet bagro???
  • Budućnost školstva i

    01.07.2020 07:35
    funkcionisanje porodica
    je na klimavim nogama! Onlajn nastava je nekvalitetna, lako manipulišuća i površna nastava koja ne omogućava predavaču da dopre do učenika na način kako bi on to mogao učiniti u učionici u školi. Nastava na TV-u je bila dobra, prosvetari su zaista dali sve od sebe i takav tip emisija nam treba, svakako, kao protivteža rijaliti programa. Međutim, prvo, obrazovni portali su često loše radili (preopterećen sistem koji pada, itd.) te su samim tim vrlo nepouzdani, drugo, ne postoji mogućnost kontrole (ko zapravo radi te domaće i kontrolne zadatke) što predstavlja ogromno opetećenje za roditelje a rezultat su nerealni i treće, prosvetari nemaju neophodne uslove i dovoljno vremena za ostvarivanje istog.
  • Veni Vidi Vičem

    01.07.2020 07:24
    A da smanje broj učenika u razredima na 10 - 15 pa da bude i kvalitetnija nastava i manja gužva. Hrvatska je već donela odluku da ne bude više od 18 u razredu od septembra.
  • rale

    01.07.2020 07:22
    Ova korona je uspela da unazadi drustvo za 300 godina. Nekad bilo zivis na selu, posaljes dete u skolu da se druzi i nesto nauci, a sada zivi u precenjenom tesnom stanu, bez dvorista, i drzi dete pred kompjuterom da uci, dok i ti kucas mailove za posao.
  • Konrad19

    01.07.2020 07:05
    Uopste ne razumem one koji ostavljaju negativne komentare na ovu vest. Savet za opozicione botove, ne pljujte po onom sto velika vecina ljudi odobrava. Meni kao roditelju ovo naravno odgovara.
    Price o tome kako deca imaju blagu klinicku sliku okacite macku o rep. Pricalo se i da ce korona isceznuti dolaskom leta, ali to ne da se nije desilo nego se zaraza razbuktala do ogromnih razmera. Svaki dan prolazim pored jedne od kovid ambulanti i u gradu je ozbiljan nalet zaraze, a to verujem svi znate (iako narodna vlast cuti o tome).
    Naravno da je drustveni interes smanjiti intenzitet obolevanja i u tom kontekstu online nastava je drustveno prihvatljiva i pozeljna.
  • Če

    01.07.2020 07:04
    Budalaština
    Sve kao radi i funkcioniše a u stvari ništa ne radi i ništa ne funkcioniše..
  • Anonimus

    01.07.2020 05:53
    @Dokle?
    "Procenat smrtnosti je manji od onog uzrokovanog sezonskim gripom."

    Ne zaboravite da kod sezonskog gripa ne pravimo nikakve posebne mere zastite. Procenat smrtnosti od korone se povecava ako je vise ljudi zarazeno jer umiranje raste sa opterecenoscu zdravstvenog sistema. Druga vazna stvar je sto korona verovatno ostavlja dugotrajne posledice kod mnogih koji je prezive.

    Naravno da nije dobro zatvarati skole, deca takvu vrstu izolacije podnose jako tesko, cak i ona koja "ne vole skolu" (a sva su takva). Ali u ovakvim situacijama nema pravog resenja. Sta god da se uradi, bice gore nego sto bi moglo da bude da nismo u pandemiji.
  • Salamander

    01.07.2020 05:00
    nakoćeni botoidi
    dele minuse, pokazuju nedostatak SVOG obrazovanja i MRZE svakoga ko ima VOLJE nade i vere.
    Sede po JAVNIM preduzećima, uglavnom, bez škole, gramzivi, zavidni, zaglupljeni i klikću svojim grbavim prstima minuse, za sve što im repati i rogati gazda naredi.
    Samo POKORN0!


  • Bojan

    01.07.2020 02:59
    Klasicni Sns debili
  • Proterani potencijal

    01.07.2020 02:22
    Diploma je najveća prevara u S
    Za nezaposlene mastere koji nisu u stranci nema ni posla ni dokvalifikacija, ali zato oni sa knjižicom koji ne znaju ni da sabiraju razlomke a dobili diplomu na muvanje i puškice, primaju velike plate u kompanijama u kojim ne rade ništa jer su obeleženi kao stranački kadrovi.

    Istu prednost imaju polupismena deca budžovana i to već decenijama.

    Partija buši tamo gde burgija ne može.
  • Hana

    01.07.2020 01:59
    Ne opet, molim vaaaaas! Tv škola je bila užas! Plus deca će postati asocijalna! Pustili ste sve, zašto ne i škole??
  • Ne

    01.07.2020 01:21
    Naopako
    ne
    nikako
  • Ludaci

    01.07.2020 00:49
    Vi
    Vi stvarno, al stvarno niste normalni!
  • BojaNS

    01.07.2020 00:42
    Sta je uciteljica?
    Uciteljica je prijatelj, uciteljica je tu da im pomogne, uciteljica je tu da ih ispravi, uciteljica je tu ih usmerava, uciteljica je psiholog. Neprocenjivu stetu bi ste ucinili. A svako povezivanje izmedju ucenika od kojih neki postaju najbolji prijatelji do kraja zivota vi zelite da pretvorite u stvar prolosti?
  • Max

    01.07.2020 00:24
    @Dokle?
    Novi Pazar za celu Srbiju? To bi bilo sjajno? Kaži to onima u limenim sanducima da je ovo obična gripica. Padaju mladi i zdravi ljudi, u bolnicama su sada mlađi sa ozbiljnim upalama pluća, za koje niko normalan ne može da garantuje kakve ožiljke i trajne posledice ostavlja. Ne sećam se da je gripa prouzrokovala tako nešto u skorijoj istoriji. Treba se na vreme spremiti za sve, tako i za nastavu na daljinu. Neće biti lako, imam dva školarca u kući i poslednje polugodište smo zajedno proplakali. Bolje to, nego da gledamo limene sanduke u kamionima.
  • Tozo II Jr.

    01.07.2020 00:23
    Oprema
    Kada se već razmišlja o onlajn nastavi, obavezno treba opremiti nastavnike sredstvima za rad. Znači za svakog nastavnika laptop sa integrisanom kamerom i kvalitetnim mikrofonom, crtaća tabla ili skener i pretplata na dobar internet bez ograničenja. Isto tako pretplata na Office, da ne koristimo više piratski softver koji otkazuje svako malo.
  • Tozo

    01.07.2020 00:21
    Biće onlajn nastava na RTS3, a kome je to komplikovano ima dopunska na Pinku.
  • A onda?

    01.07.2020 00:14
    I kad onda u skolu? U aprilu sledece godine? Nije li besplatno obrazovanje nase pravo? Gledanje TVa nije isto sto i obrazovanje, inace bi ljudi davno presli na taj model (ako nista, jevtiniji je). Vazan je kontakt, kompentencija, motivacija, rad sa uciteljem, rad u grupama, druzenje. Treba da upisujem dete u privatnu skolu za 5000 eura godisnje da bi imalo pravo na obrazovanje? Mozda je to ideja Ministru, da zatvori drzavne skole, pa samo privatne kao njegova da rade!?
  • katastrofa

    01.07.2020 00:07
    nemojte zaboga
    Deca su vec podivljala bez obaveza. Ajde sto nista ne uce, ali nise ih ni ne interesuje skola. Dete je bilo jedno od najboljih djaka, potpuno je izgubila motivaciju, radi samo sto mora. Za vreme tv skole gleda kroz prozor i dosadjuje se, domaci otaljava. Ne mogu roditelji i tv da uce decu, imaju skolske klupe i kvalifikovani prosvetni radnici svoju svrhu! Ne sluze skole samo da ministar ima sta da zatvara cim neko kine!
  • Online roditelj

    01.07.2020 00:00
    Pocetak kraja
    Nece meni brak potrajati jos dugo. Izgaramo na poslu do 16:00 i onda se borimo sa skolom do ponoci spakovani u 50 kvadrata.

    Mozda sruse skole i naprave zgrade i umesto OŠ napisu palata ili park.
  • Kvočić

    30.06.2020 23:59
    ...
    Meni je to ok ideja. Inače ćemo imati desetine hiljada bolesne dece čim počne školska godina. Šta fali onlajn nastavi? Zar želite svoju decu po bolnicama!? Dajte malo razuma i strpljenja, ljudi!
  • Gnjirac

    30.06.2020 23:28
    Ako sprovedu tu sumanutu ideju, samo će ozvaničiti kraj Srbije. Bolonja je dovoljno uništila visoko obrazovanje, dualno srednje a kovid će da ugasi pismenost.
  • Ghsjsj

    30.06.2020 23:26
    Moze online nastava kad budem dobijala platu ucitelja. Detetu pola stvari ne bude jasno, nema koga da pita. (osim mene naravno, ali kao neko ko je zaposlen i ko je radio tokom celog haosa oko korone, nemam kad da sedim satima sa detetom i objasnjavam sve redom) Ovo je sramota najbolje i online nastavu ukinite, nek deca znaju samo da bleje, to ce im biti dovoljno ocigledno.
  • Andjelina

    30.06.2020 23:25
    Mene zanima odakle njima te fix ideje. Pa pogledajte po Evropi, niko skole nije zatvorio, bar oni normalni. Na sta ce ovo da lici. Prvo prvaci, pa svi ostali, o deci sa smetnjama u razvoju ne smem ni da mislim. I sad treba svi da damo otkaze da bi bili ucitelji deci, iako smo jedva i ostali na poslu posle fine pauze. A nastava je inace spremljena od strane obrazovnog kadra za celo prvo polugodiste
  • Novi Sad

    30.06.2020 23:17
    Njima i trebaju glupi i zatupljeni ljudi, pa evo prilike
    Sta ce im skola uopste?
  • LaciNS

    30.06.2020 23:12
    Skola nije samo ucenje
    Da li cemo samo nemo posmatrati organizovanje online nastave ili cemo se udruziti i traziti da obezbede funkcionisanje skole i u ovim uslovima (ima primera u svetu)?
  • NS

    30.06.2020 23:10
    Ako ovo dozvole, treba nas politi benzinom i zapliti. Ovo je bukvalno ludilo!! Sve dozvoljavaju, siri se virus na sve strane i oni pripremaju onilne nastavu...... BOLESNICI!!!
  • Gradjanin x

    30.06.2020 23:10
    Naravno da treba da razmatraju tu opciju. Problem sa kovid postoji i trajaće. To što su ga "eksperti" iz kriznog štaba stavili u zapećak dok izbori ne prođu, to njima ide na dušu. Godinama još ništa neće biti normalno.
  • Zbogom pameti

    30.06.2020 23:10
    glasali ste, trpite
  • Mučenik

    30.06.2020 22:57
    Tugo moja...
    Samo ti Šarčeviću nemoj da pričaš o tome da ste za nešto potuno spremni. Tvoja spremnost se očitovala na eksperimentu sa decom koja su završavala osmi razred. Debakl za debaklom. Da imaš obraza, ali nemaš, sam bi podneo ostavku. Iskreno se nadam da ćeš među prvima biti smenjen, pa se kvarcuj do mile volje jer jedino si u tome uspešan.
  • Filip

    30.06.2020 22:55
    Ni slučajno!
    Da vam nije palo na pamet da ponovite to mučenje i za decu i za roditelje, a i za nastavnike!
    Manite me ministrovih informacionih sistema, neka uzme pare koje je naumio, ali bar da nas ne muči...
  • DAns

    30.06.2020 22:50
    Ukinuti školu
    Ma ukinite školu, kome je još potrebna... Sram da vas bude, dozvoljavate utakmice, žurkenoćne klubove, a obrazovanje je poslednja rupa na sviralu. Žalosno,... Imate li predstavu kako će ovo funkcionisati. Da se kreće sa novim gradivom od kuće? Laku noć Srbijo.....Ovde se ne vidi ni tračak svetlost na kraju tunela...
  • Roditelj

    30.06.2020 22:47
    Ministarstvo prosvete
    Vi niste normalni...
  • Nepismen

    30.06.2020 22:36
    Škola
    Najbolje je ukinuti škole ,to u ovom društvu i ovoj zemlji nije potrebno.
  • Dokle?

    30.06.2020 22:36
    Ovo je iščašivanje društva. Privreda je bila stala i teško se oporavlja. Procenat smrtnosti je manji od onog uzrokovanog sezonskim gripom. Ko ne konzumira vesti, već razmišlja svojom glavom, može da proveri statistiku na internetu. Ali se zato od ovoga pravi kao da je gore od ebole. Da, neki sa zdravstevim komplikacijama umiru od korone. Ali umiru i oni, koji prelaze pešački prelaz ili koji se voze autom. Ne treba se zatvarati, već treba naučiti živeti sa tim u svom okruženju.
  • Profi

    30.06.2020 22:34
    znao sam
    hahaha e znao sam, da im se on-lime forma dopala, jer ne moraju vise da titraju nastavnicima. Dzaba im, na dalje, strajkovi i slicni pokusaji da poboljsaju svoj mizeran status. Ovi ce samo da se prebace na internet, i da im obustave plate, tako da svaki pokusaj bunta nema sanse na uspeh. A deca?! Ko sisa decu, kao da je bitna njihova socijalizacija u okviru razreda, komunikacija sa nastavnikom itd. "Autisticne skole" su buducnost nase dece. A svaki pandur ce, 'ladno, imati vecu platu od nastavnika. Skolstvo je strmoglavo krenulo nadole i ko ce to uopste zaustaviti, pitam se?!
    Tuzna si Srbijo, jer strucnih i umnih nikad manje neces imati no u 21.veku!
  • Anita

    30.06.2020 22:28
    Usteda?
    Da li to znaci da 100000 prosvetnih radnika se spremi za CLASSROOM ,Teams,Office 365 ili moze I bez nas ,lici mi ovo da hocete da "ustedite" ?Planeta RTS3...GRESIM LI?
  • Tamara

    30.06.2020 22:23
    Ustace roditelji!!!Ovo je neizdrzivo!!!Uzas
  • Idioti!!!

    30.06.2020 22:23
    Hoce li biti i online vrtic? Ostavim dete od 4 godine kod kuce,upalim komp pa da gleda vaspitacicu online? Mi svi imamo "radnu obavezu", a deca,hm,sta ih briga za NASU DECU, njihova odrasla,a i ne moraju da rade!
  • Znak

    30.06.2020 22:13
    A sta cemo sa...
    Prvacima?!
  • Mislilac

    30.06.2020 22:12
    mišljenje
    Koliko sam negde pročitao (navodno) se tv program već snima za jesen!!!
  • Jelena

    30.06.2020 22:12
    Katastrofa
    Samo to ne! Ja sam doktor, radim u kcv, i od svih stvari u vezi sa koronom, on line skola me najvise uzasava! To je pogubno za decu, a glavno pitanje je - do kada? S obzirom na to da ne postoji strategija ni prognoza na svetskom nivou, do kad ce deca biti zrtve i taoci?
  • 2288

    30.06.2020 22:08
    Idiotluk.
    Ne idu u skolu, a van skole se druze u grupama...

    Koja je onda poenta svega?
  • Gorana

    30.06.2020 21:44
    Drzavna tajnaaaa
    Evo ludilo. Mi koji radimo u privatnom sektoru, umiremo od zelje da menjamo ucitelje. Kod nas nema Sarcevica da kaze sad se ne radi, jer nema plate. Bruka i sramota...
  • jatzans

    30.06.2020 21:42
    Idioti kompletni.
  • Eva

    30.06.2020 21:38
    .
    Znanje ce biti precenjeno i ove godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna