Autor: RTS

Info
05.08.2020.
10:15 > 10:20
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da povodom početka naredne školske godine postoji predlog da se nastava organizuje u školama tako što bi učenici od prvog do četvrtog razreda imali po četiri časa dnevno od 30 do 35 minuta, uz odmor između časova od po 20 minuta, sa dezinfekcijom.
  • Skola

    08.08.2020 08:26
    Skola
    Najpametnije je online nastava. U svakom slucaju skolu odloziti za mladje osnovce. Prvaci i drugaci da krenu u skolu polovinom oktobra, a trecaci, cetvrtaci da krenu 1. oktobra, a petaci polovinom septembra. Ovi najmladji nemaju toliko gradiva i sve ce se stici nadoknaditi. Mi nismo isli mesecima za vreme bombardovanja i svi smo opet pozavrsavali skole. Vazno je sacuvati zivote. Obim gradiva smanjiti za ovu skolsku godinu. Ako se pitamo da li je vazniji zivot ili bilo koja lekcija, odgovor znamo. Drzava mora pomoci roditeljima i nastavnicima. Svima se daje pomoc, a roditeljima? Omoguciti onima koji zele online nastavu da bar jedan roditelj dece do 12 godina bude kod kuce, da se dotira 50% plate ili bar minimalac ili polocasovno radno vreme i u drzavnom i privatnom sektoru, zdravstvenim Covid radnicima uplatiti dadilje. Ukoliko bas neko zeli u skolske prostorije, to omoguciti sa nastavnicima koji izraze zelju da rade u prostorijama skole. Nastavnicima obezbediti racunare. Deci roditelja koji nemaju racunare obezbediti racunare ili bar tablete. Toliko bar drzava moze. To je dugorocno ulaganje u porodicu
  • *

    06.08.2020 13:35
    maske i skola
    Radim na Tajlandu kao nastavnik, ovde je skolska godina bila odlozena za dva meseca usled korone, kada se smirila situacija, razredi su se smanjili na ispod dvadeset po ucinici.
    Svaki dan merimo deci temp, dezinfikujemo ruke i stolove, maske su obavezne, kao i viziri. Korone nema vec dva meseca.
    Potrebna je orzanizacija, disciplina, a bogme i novcana stimulacija, nastavnicima, profesorima, pa i roditeljima da se sve to izgura..ali nije nemoguce. Srecno.
  • Mama

    06.08.2020 00:04
    Protiv redovne nastave može da bude samo neko ko nema decu školskog uzrasta. Čak ni stručni školski nastavnik ne može da bude nastavnik sopstvenom detetu. deca se drugačije ponašaju prema roditeljima i prema nastavnicima a posebno prema njihovim ocenama, sugestijama, savetima. Rad od kuće, bez okruženja u kojem se vidi koliko i kako drugi rade ne može da stvori motivaciju kod dece.
  • profa

    05.08.2020 18:38
    ...
    A pitaju li se nastavnici ista u ovoj prici ? Posto vidim da svi imaju svoje misljenje. Struku u ovom slucaju niko izgeda nije planirao da pita za misljenje.
  • *

    05.08.2020 15:08
    Gradivo se može nadoknaditi...
    Poštovani Doktore Kon, početak školske godine treba obavezno odložiti za mesec-dva dana, to trebate predložiti! Nema smisla držati se klasičnog školskog kalendara u ovakvim uslovima. Čim počne bilo kakvo grupisanje po školama i fakultetima ponovo će vam skočiti pik epidemije! Zarazi će se ulenici, profesori, roditelji, bukvalno svi! Dok traje epidemija, ne treba uopšte da bude klasična nastava. Kada stigne najavljivana vakcina i epidemija prođe, nadajmo se da će od proleća biti bezbedno ići u škole! Može se ići u školu i leti i bez klasičnih raspusta, pa se časovi tada mogu skratiti, ali bi se ipak gradivo kvalitetnije obradilo nego online. Odloženi početak školske godine država da iskoristi za što bolju pripremu online nastave, ali ne snimanjem emisija, nego obezbeđivanjem uslova svim učenicima da mogu pratiti nastavu preko online platformi. To znači, obezbediti dobar internet, računare, tablete itd. za one učenike i nastavnike koji to kod kuće NEMAJU! Pa tek najranije od oktobra krenuti sa online nastavom, a zimski i prolećni raspust ukinuti zbog odlaganja nastave. Ja svoju decu ne puštam u školu i vrtić dok je Covid 19 epidemija aktivna! Mislim da nijedan profesor ne želi da se zarazi zbog nasilnog odlaska u škole i fakultete. U okolnim zemljama već postoje odluke o obaveznoj online nastavi, a broj zaraženih i hospitalizovanih je mnogo manji. Gradivo se može nadoknaditi, a život i zdravlje ne mogu!
  • Džoni Wajs Milisav

    05.08.2020 14:47
    Šta bude biće
    Mujo kopa kanal, a za njim ide Haso i zatrpava...gleda to jedan putnik namernik iz Nemačke, gleda pa kaže:" Kajne logik" A Mujo će na to " Logike ima, ali nema Sulje da meće kabel"
    Tako i ovo tek kada zdravstveni sistem bude prenapregnut biće nastava na daljinu. A dotle ćemo sejati pamet da niknu problemi.
  • Prvi Pravi botfucker

    05.08.2020 14:18
    Samo da vas podsetim da ovi bahati na ulicu su ,,pohadjali'' skolu za vreme bombardovanja. Interesantno, jel? Kakvi ce tek ovi antihristi da budu.
  • Jelena

    05.08.2020 14:08
    Teske budalastine
    Ako je i od ministra, mnogo je! Kao sto neko rece, sve su samo kozmeticke odluke bez promisljanja i sustine. Ako nam se deca porazboljevaju i zavrse u bolnicama eto nas u Skupstini i Predsednistvu da vam se nacestitamo mile Nove godine. Samo toliko.
  • NIA

    05.08.2020 14:06
    STRUKA : POLITICARI = 5 :20 Kon je izjavio da ONI samo daju preporuku a vlada donosi odluke. I nije mi jasno , izvinite, zasto nas onda ta ista struka debelo zaj.... mesecima. Neka daju preporuku vladi pa neka vlada saopsti sta ima.
  • Nikola

    05.08.2020 13:49
    A profesori...
    Smanjenje broja učenika po odeljenu podrazumeva više odeljenja, tj profesori će imati duplo više posla, ili će biti zaposleno duplo više profesora?!
  • novosadjanin

    05.08.2020 13:39
    Deca zele nastavu u skolama ! Mi mozemo da se ovde nagonimo, izmisljamo toplu vodu, lupetamo ali su cinjenice drugacije. Kada su govorili u KS "socijalna distanca" mislili su ozbiljno. Ne samo fizicka , vec da nas otudje i u porodicama. Decu po domovima nisu roditelji videli od decembra. Stare po domovima takodje. Roditelje u stanvima 65+ takodje. Unuci zeljni bake i deke, njihovih zagrljaja, druzenja. Slusajuci krizni stab, spopadne me muka. A gledam av i ostalu bagru bez maski. Njih korona nece?
  • Јое

    05.08.2020 13:38
    Образовање
    Ако је потребно да нам деца буду образована, тада ћемо им организовати наставу без икаквих ускраћивања. Уколико нам није стало до тога да нам деца буду образована, увек се можемо изговарати како је "пандемија" у току па деца не могу у школу.
    "Ко хоће нађе начин, ко неће нађе изговор".
  • Neko tamo

    05.08.2020 13:32
    Ma šta mi reče
    Dakle prosvetni radnici treba da sede u učionici sa petnaestoro dece koja ne nose masku. Takođe, ko će držati nastavu ostatku odeljenja ako ih je petnaest u učionici? Da neće dozvoliti da se zaposli još nastavnog kadra? Kako da ne. O ovoj dezinfekciji u školama i mogućnosti držanja distance među decom ne bih ni da govorim. I onda sve začinjeno na kraju sa "Prepustićemo školama da se organizuju u skladu sa svojim mogućnostima". To u prevodu znači da će oni doneti mere ili preporuke samo da bi ih doneli, a kada izbije zaraza ili se neko požali, osoblje u školama će odgovarati i biti kažnjavano što ih se nije pridržavalo. A neće se pridržavati jer je u praksi nemoguće.
    Što se tiče ovoga da se smanjuje potencijal prenošenja virusa, koji je izvor i potkrepljenje za takve tvrdnje? Vrlo je neodgovorno i opasno iznositi tako nešto bez ikakvog utemeljenja, a samo zato što bi Doktoru Konu u ovom trenutku odgovaralo da je tako.
  • @Rade

    05.08.2020 12:58
    @Deprivacija starih u domovima
    Svaka čast na komentaru, rastužio me, ali se dotakao još jednog problema o kom apsolutno nema reči.

    Mere se donose samo forme radi, da kad se stanje pogorša samo kažu "Eto mi smo doneli mere, ali je narod nedisciplinovan".

    Gomila minusa na gore pomenuti komentar je očigledan dokaz režimskog Botovanja.
    Kako iko može staviti minus na komentar o tome da najstarije osobe u domovima, kojima je u životu ostalo samo još povremeno viđanje sa familijom, pola godine već su potpuno izolovane?

    Pa zaista je pitanje je li njima bolji ovakav život, izolacija ili da vide voljene osobe pa šta bude...
  • Sanja

    05.08.2020 12:30
    Mama jednog budućeg prvaka
    Meni više ništa nije jasno. Nije mi jasno da li su obavezne maske u učionici ili nisu? Da li deca izlaze na odmore, koji traju 20 minuta, u hodnike i dvorište ili ne? Ovo je gore od već navedenih loših predloga. Prvo, kako misle u našim školama da obezbede 4 m2 po đaku. Ako ih je 15 to znači da učionica treba da ima 60 kvadrata, koliko je takvih učionica? Kako misle da obezbede da deca ne prilaze jedna drugoj, pogotovo ovi od 7 i 8 godina. Ako je pauza između časova 20 minuta ko će kontrolisati i paziti decu u tom periodu, pogotovo mlađu i posebno u vezi epidemiološkim mera (maski, distance, dezinfekcije ruku i sl.). Ukoliko izlaze van učionica kada se vrši dezinfekcija istih (a moraće) ograničavanje broja đaka u učionici nema više nikakvog smisla, na hodnicima će lepo da razmene virus. I koliko će uopšte uspeti išta da nauče za tih bednih 30 minuta. Čemu stavljanje zdravlja na kocku dece, njihovih roditelja i baka i deka, zarad časa od 30 minuta, odnosno efektivnih 20. Ovo ludili nema kraja.
  • Jelena

    05.08.2020 12:07
    Samo redovna nastava ima smisla, posebno za decu osnovnoškolskog uzrasta koji su u značajno manjem riziku i od oboljevanja i od prenošenja Covid 19 infekcije. Manji odeljenja bi bila odlično rešenje, jer bi to omogućilo zapošljavanje još prosvetnih radnika, svi znamo da ih ima mnogo na tržištu rada. Sad nek se pokaže naša ekonomija "sa najvećim rastom u Evropi". Ako smo tako bogati i jaki imamo novca i za više nastavnika i za više spremačica. A prostora u školama ima dovoljno.
  • Daks

    05.08.2020 12:07
    Narodu se ugoditi...
    Bože, šta tu neki žele? Ako je online nastava kukumačete da ne mogu roditelji raditi posao prosvetara. Sad kad je ponuđena opcija da niži razredi idu u školu, nekima opet nije po volji. Pa dokle mislite da držite decu pod staklenim zvonom kod kuće? Virusi su postojali i postojaće. Stvarno treba ponuditi da svaki roditelj odluči gde i kako će dete učiti, pa da onda kušuju svi ovi hejteri kojima ama baš nikako ne valja. Jeziva su vremena došla. Ne poštujete NIKOGA. Ovoliko pametnog sveta, nikada nije bilo, pa nekima ni ne treba škola. Naučiće kod kuće decu da nikog i ništa ne poštuju. Ali pustite nas, koji bi da školujemo decu normalno i živimo normalno, bez ove histerične panike...
  • Kokakole

    05.08.2020 11:43
    Lupetanje. Čak i da je ovo moguće, biće odrađeno nekoliko puta i onda će svi da kažu :"ko ga je*e, biće sve ok". Konstantno donošenje nekih propisa čisto da bi se doneli, a ne da bi ih neko poštovao. I da budemo realni, nemamo mi kapacitete za većinu stvari. Ni intelektualne ni finansijske da pokrijemo sve što oni šatro usvajaju. Koliko samo ima škola po Srbiji gde nema vode i deca idu u poljski wc. Ovaj našao da priča o dezinfekciji svakih pola sata. Ima 2 razloga za to. Ili laže ili je sišao sa Marsa pre neki dan, pa ne zna gde živi.
  • delirium tremens

    05.08.2020 11:41
    kolektivno ludilo
  • Rade

    05.08.2020 11:32
    Deprivacija starih u domovima
    Hoće li ikad Krizni štabovi razmatrati destruktivnu socijalnu izolaciju starih na smeštaju u Gerontološkim centrima?! Predlložiti neko rešenje Ministarstvu za socijalna pitanja da se obezbede kontakti sa porodicom na bezbedan način? Stare osobe na smeštaju - posebno nepokretni i polupokretni, dementni - doživljavaju najteži oblik socijalne deprivacije koja je pogubna za njihovo, ionako narušeno, loše zdravlje... Usled preduge potpune izolacije drastično se pogoršava, ubrzava njihovo psihofizičko propadanje i doživljavaju duboku patnju. Već 6 meseci su u težoj izolaciji nego zatvorenici, a štab i ministarstva ne preduzimaju ništa, osim rigidne izolacije. Ovako - neće preminuti zbog virusa, ali izvesno hoće zbog krajnje nehumane izolacije. Rešenje postoji, ali izgleda niko nije zainteresovan/dovoljno je da su hermetički zatvoreni?!
  • Vojvođanin

    05.08.2020 11:17
    Neće biti .....
    Kako je Dr Kon zamislio da se dezinfikuju učionice? Smanjen je broj pomoćnog osoblja u školama. Jedna spremačica po smeni treba da za 20min dezinfikuje 10-tak učionica?? Kao i uvek kod nas, neko će nešto da odluči bez obzira kako će to da se sprovede.
  • Vladimir Jeremić

    05.08.2020 11:14
    Ima ih trideset u učinoici! Gde će da sede da drugih 15 učenika i zašto bez maske? Ne zanimate me, omogućite onlajn nastavu roditeljima koji to žele i koji su u mogućnosti, Imali ste četiri meseca da razmišljate o tome ali vas nije bilo briga.
  • VELIKI dr kon

    05.08.2020 11:06
    može,al da dobiju po 2 vakcine
    suva struka progovara
  • 9

    05.08.2020 10:56
    Kao margarin
    Ovi "stručnjaci "se baš u sve mešaju.
    Pa imaju genijalnog buzdovana za prosvetu.
    Rešiće on to po studentovom modelu.
    Kad pohapsi i protera sve učenika koji ne nose masku
    ostaće dovoljno mesta u učionicama.
    Još i roditelji koji ne puštaju osnovnoškolsku decu u školu
    već ih ostavljaju na ulici do 02.00 da se lepo uče kako se
    uništava tuđa imovina i pravi buka da ceo kvart ne može da spava.
    U srednjim školama i do sada niste mogli nahvatati
    5 učenika po odelenju da držite čas tako da će se
    rastojanje u polupraznoj učionici sigurno održavati.
    Samo naprdno za našu decu.
  • младић

    05.08.2020 10:40
    ма не требају ни да иду деца у школу.
    што би реко' мирољуб пошаљеш дете у школу врати се глуп.
    за кога да се школује?
    диплома је обезвређена.
    иако сам школован мени је шеф снс бот који не знам пише спојено....и има 8 разреда основне,средњу није похађао али је завршио.............
  • šta ako...

    05.08.2020 10:32
    Šta ako od tih 15 učenika samo 1 ima virus i 30 min. bude dovoljno da ga prenese celom razredu i nastavnicima?
    Mere se donose samo radi reda, a logike nema.
  • Od predloga

    05.08.2020 10:29
    Do realizacije
    Treba i mozga-ti sa prosvetom pojma nemas kao ni ono hodajuce lupetalo od ministra-kako cete prakticno to izvesti ?
    Pristor-osoblje-dezinfekcija prostora?
    Aliooo budale

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna