Autor: 013info, Gardijan

Info
06.08.2020.
22:15 > 08:25
Nakon vesti da je 2.750 tona amonijum nitrata u utorak eksplodiralo u bejrutskoj luci, pančevačka javnost je počela da se pita šta se to nalazi u bivšoj Staklari u tom gradu.
  • tnt

    07.08.2020 20:34
    Stalno se priča o Pančevu. Promist u NS-u se baš i ne vidi.
    Viktorija g. i Promist su kupili, prethodno uništenu firmu, NIT (novosadska industrija tekstila),samo zbog lokacije (DTD kanal...Dunav) i velike površine.
    Ona im je poslužila za skladištenje velike količine veštaka.
    Šta je sa Promistovom lukom u Sr. Karlovcima?
    Ko stoji iza Promista?
    Inspekcija nesme da priviri...
  • Stručnost pre svega

    07.08.2020 19:47
    @Podbarac Hteo bih vam skrenuti na pažnju da vi imate problem jer ga vi izgleda ne vidite ili ne želite da ga vidite. Vaša potreba da delite lekcije tako što nešto prethodno pronađete na internetu i potom sa stanovništa "eksperta" to prenosite, često pogrešno ili polu-pogrešno, ukazuje da vam nešto nedostaje u životu što ovime potom kompenzujete. Prošli put ste bili "ekspert" za viruse, sada ste "ekspert" za eksplozivne supstance. Dobronameran savet za vas gospodine je da potražite pomoć psiho-terapeuta, nešto je drugo u pozadini svega i to nema veze ni sa virusima ni sa amonijum-nitratima i mislim da trebate o tome razgovarati sa stručnjakom, molim vas nemojte to odbaciti i samom sebi postavljati dijagnoze, nije sramota zatražiti pomoć.
  • Borislion

    07.08.2020 13:48
    Pobeda Petrovaradin
    Molim redakciju da proveri skladište u bivšoj Pobedi.
    MK je prodao Rusima ceo kompleks.
    Ranije je tamo bilo puno min đubriva na otvorenom.
  • baron

    06.08.2020 18:12
    komentar
    Dodik okupacija Vojvodine u 26 slika. Sramota ratni profiter.
  • Ples demona

    06.08.2020 15:47
    promist galens
    Promist firma je vlasnik pola Galensa.

    To je firma ciji vlasnici su pokupovali 200+ parcela Fruske Gore, blokirali su puteve, udarili svoje ograde preko puteva i betoniraju sumu.

    Posle svega toga im treba nesto poverovati...
  • gersvin

    06.08.2020 13:21
    Bukve NS
    @Bulevar Evrope
    Svaka čast, majstore, navukao si bukvaliste svih boja. ;)
  • Miljana

    06.08.2020 13:00
    promist
    Pitajte firmu PROMIST...da li znaju da su djubriva kancerogena,znaci stetnDa li su vam radnici zasticeni ili mozda nagradjeni.
  • Banat

    06.08.2020 12:22
    Svašta
    @BulevarEvrope
    Svašta, odavno nisam pročitao do ovakve mere odvratan komentar. Malo otvorite i osvežite Vaš um, molim Vas, pošto sa ovakvim načinom razmišljanja postajete mnogo opasni, nije nam to potrebno! Ne želimo više takve stvari, fokusirajmo se na obrazovanje i da buduće generacije ne ostanu na ovaj način zaglavljene sa razmišljanjem.
  • Zdrav razum

    06.08.2020 12:16
    Bombardovanje 99
    .... Ako smo 99te preziveli VCM, koji je imao isto pecurku... Prezivecemo sve....
  • RVojvodina

    06.08.2020 10:57
    @BulevarEvrope
    Dokle god vi SNS sendvicari budete gurali u javnost "Severna Srbija" to ce ona biti bliza nezavisnosti od Srbije. Tako da nastavite to sto radite, ljudi ce shvatati preko vasih komentara da je Srbija komunjarsko zlo od koga se treba na vreme spasiti.
  • VladaN

    06.08.2020 09:02
    @BulevarEvrope
    Vi ste običan provokator skriven iza lažne brige o nekoj "nezavisnoj Vojvodini" i teroristima. Zamislite Lalu- teroristu. Svarno treba da potražitestručnu pomoć.
  • BulevarEvrope

    06.08.2020 08:14
    Verujte mi, mene kao stanovnika Severne Srbije ovakve vesti zaista zabrinjavaju. Pogotovo sto se to isto Panchevo nalazi u juznom delu Severne Srbije. A svi znamo da ovo podrucje obiluje sa dosta teroristicko-secesionistickih celija okupljenih oko ideje nezavisne Vojvodine. Moramo svi da budemo na oprezu, posto se nalazimo na trusnom podrucju kao i Bliski Istok i da pod bunim okom motrimo na nase azorate kao i na ove potencijalne teroriste-secesioniste. Dobro bi bilo kada bi se uvele straze i narodne patrole.
  • Dejan

    06.08.2020 07:56
    Cccc
    Allo podbarac, npk djubrivo ima jedva 45% aktivne materije ( npk 15:25:15) i tu ima mozda cak i manje 15% azota a on je taj element koji pravi ekspoziju, ostatak djubriva je kalcijum karbonat - kreda kao nosac ! An i urea daleko vise imaju azota ! Fazon je to sto u srbistanu mozes sad ujutu u 8h da kupis kamion tih vestackih djubriva ako imas kesa,kod nas se razmislja tako da se sto vise tog smeca pobaca po njivama a sve zarad profita,zagadjuje se okolina kroz podzemne vode, glavni uvoznik je secerko,ima cak i svoje fabrike po ukraini a brodovima samo dovlaci za NS. Kad jednom rokne i kod nas,onda cemo se opametiti, ovako cemo samo da gledamo
  • Nesa

    06.08.2020 07:23
    kontrola magacina
    Ova nesreca je povod da se obavi kontrola magacina kod nas. U gradu i okolini postoje stare firme poput magacina na Rimskim Sancevima u kojima se skladisti sve i svasta jedno do drugog. Otpadi na kojima se skladiste stare eksplozivne boce raznih gasova a vrsi se secenje metala brenerima sa otvorenim plamenom, ulja se prosipaju po zemljistu. Jedan od takvih primera je otpad u centru grada u Hadzi Djerinoj ulici iza gorelog Kontrasta.
  • Hajte

    06.08.2020 07:20
    Molim vas lepo
    Hajte molim vas, ne s.rite. Svuda se drže zapaljive materije. Pola vas što komentariše ovde, ima plinsku bocu u stanu. Skladišta su kontrolisana svuda, to je usklađeno i zakonima i standardima.
    U Bejrutu nisu vodili računa o tome i desila se nezamisliva tragedija.
    Želim stanovnicima Bejruta sve najbolje, divan je narod Libana.
  • Dr NS

    06.08.2020 07:13
    Odgovor podbarcu
    Nađe srbin odgovor na vikipediji kojim oponira profesoru hemije.
    Naša posla. U sve se razumemo osim u svoj posao i svoj život
  • jfk

    06.08.2020 07:05
    Ovakav scenario moze zadesiti Beograd svakog casa. Od ukidanja Gl. z. stanice u Bgd-u ovakve i mnogo gore materije se prevoze kroz grad, nocu.
  • Sloba53

    06.08.2020 06:17
    Ima li toga u NS? Šta je sa skladištem kod kaćkog mosta ? Proverava li to neko ili se opet čeka da se nešto desi? Gde je smeštena oduzeta municija i bombe ?
  • Podbarac

    06.08.2020 05:13
    Kobna greška
    U tekstu da Silva navodno kaže:

    "Po njegovim rečima, amonijum nitrat se može zapaliti samo pod određenim okolnostima, a njih je teško postići."

    Što nije tačno - tačka paljenja je zavisno od proizvoda (pakovanja) oko 201-256 Celzijusa. A može da dođe do eksplizije na dva načina:

    - tranzicija "DDT" (Deflagracija u Detonaciju) - tehnički to je brzo sagorevanje (deflagracija) koja prelazi u detonaciju... Jedan od načina je da se plamen "uvede (pomeša) u amonijum-nitrat (npr. sa 5-6% fosilnog goriva, pa se dobije ANFO)...

    - mehanizam "Šok-u-Detonaciju" - praktično postoji i neki primarni eksploziv ili nešto što izaziva udarni (hipersonični) talas...

    Ta zabluda je koštala mnoge, a doprinale je kanda i u ovoj nesreći.

    Više o samom mehanizmu i poznatim "nesrećnim" slučajevima (kako ešto može biti nesreća, kad je u pitanju nemar???) na ovom linku:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Ammonium_nitrate_disaster
  • Dejan

    05.08.2020 23:07
    Cccc
    Pao most u italiji i sutra dan zorka koridorka naredila kontrolu svih mostova i da se ispod njih niko ne sme parkirati,eto da tamo nije palo ovde nista ne bi radili ! Mi nismo ni svesni da sad neki fanatik verski-politicki dobije neku bubicu u glavu i odradi npr luku novi sad, tu an djubriva ima na hiljade tona ! Ako je ovde u Bejrutu u krugu od 5km sve popucalo, racunajte do kraja limana i n .naselja svi bi svi pazarili ! Juce je podbarac nesto baljezgao sa npk djubrivom,da cujemo njegovo misljenje ? No sve u svemu,ludacka namera, an + dizel + inicijalna kapisla= bum kao ovo juce !!
  • djefo

    05.08.2020 22:30
    Promist je...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna