Autor: FoNet, NIN, Danas

Info
06.08.2020.
09:04
Istoričarka Radina Vučetić smatra da je "ovaj nesrećni Stefan Nemanja od 23 metra" na simboličkom nivou najvidljivija slika ururšavanja nekada kosmopolitskog Beograda.

Komentari 128

  • НС

    10.08.2020 15:45
    Коме смета ?
    Не подржавам владајући режим уопште, али коме смете Стефан Немања у главном граду Србије ? Докле ћемо се стидети наше историје ? Ако је за некога споменик једном од најзнаменитијих српских владара "ратнохушкачки", онда тај неко има озбиљан проблем.
  • zoran

    08.08.2020 22:03
    tesla
    https://aknjige.com/blog/covek-koji-nas-je-uveo-u-xx-vek-ko-je-bio-djordje-m-stanojevic/2019/
  • Milan

    08.08.2020 03:28
    Imamo i mi nas Rajh!
    Hitler je imao Shpera za aritektu, a mi imamo zamenika gradonacelnika!
  • Filip

    08.08.2020 02:23
    @Veverac
    Mladi su kao sto je i Seseljuga zajedno sa svojim VERNIM nosacima pivskih gajbi napravio Veliku Srbiju Karlobag-Ogulin-Virovitica.
  • Mila

    08.08.2020 01:04
    očekivanja
    Od gospođe sam očekivala objektivnost a ne ogorčennst i lične frustracije.Od. ove zemlje očekujem spomenik na svakom uglu ulice, na svakom trgu. na kulturu se najmanje budžetom izdvaja te pozdravljam svaku šansu da se nešto stvara, po mogućstvu od naših autora a ima ih. Bilo bi sigurno sve bolje i lepše kao rešenje da je išao zvanični konkurs za naše vajare .
  • Ptić Rugalac

    07.08.2020 22:52
    @Gaga
    U vreme pada Berlinskog zida i kraha istočnog bloka (1989-1992) činilo se da istočna Evropa ima lak zadatak - prihvatanje kapitalizma, slobodnog tržišta i demokratije. Zato se - posle višedecenijskog izučavanja Marksovog "Kapitala" - prešlo na Veberovu "Protestantsku etiku i duh kapitalizma". Prošlo je od tada tridesetak godina i - šta se desilo? Slobodno tržište, koje je podrazumevalo slobodan protok ljudi, ideja, robe i kapitala, počelo je da podrazumeva slobodan protok migranata. Demokratija se - sa druge strane - izvitoperila u soroševske priče o multi-kulti liberalno-kosmopolitskoj "toleranciji" prema "drugosti" ("trećosti", "četvrtosti"...). Najzad, Veberova važna zapažanja o protestantizmu kao predanoj veri da je USPEH individue (lični, profesionalni, politički) dokaz BOŽJE MILOSTI retko se navodi, iako je ključan za shvatanje protestantizma, pogotovo kalvinističkog i anglikanskog.
    Rezultat - danas na globalnom nivou prisustvujemo laganom krahu kejnzijanskog funkcionisanja ekonomije, što će biti dodatno ubrzano katastrofom izazvanom virusom korona. "Tvrda kula je bog moj", govorio je Martin Luter. Za ono što nas tek čeka biće nam potrebno mnogo više od pomenutih tvrdih kula...
  • dijasporac

    07.08.2020 22:52
    @Dragan
    A sta Srbija uopste od tih stvari (sem hrane) proizvodi da bi mogla da izveze?

    Uzgred, moje pitanje je bilo u vezi spomenika, jel' jos stoji na Keju ili su ga uklonili? Secam se da su naprednjaci kad je taj spomenik dizan bili protiv njega, tad smo jedini put bili za nesto isto, a dodjose na vlast u NS i nista nisu preduzeli povodom uklanjanja tog poltronskog cina. Kako svi brzo zaborave svoje price i obecanja, strava.
  • Gaga

    07.08.2020 22:11
    @Ptić Rugalac
    Naravno da je tako, slazem se opisuje odnos moci, politicke partije, religije (protestantizma) i kapitala. Takodje lepo objasnjava na dominaciju sile i monopol fizicke prinude drzavnog aparata za odrzanje moci - vlasti. Svakako, Weber je sve svoje snage usmerio na razumevanje kapitalistickog drustva i razvoj njene racionalne komponente - profita, koji predstavlja polaznu i krajnju tacku kapitalisticke proizvodnje, njena sustina i pobuda i svrha.
    Takodje definisao je moc: "Moc predstavlja izglede da se u okviru jednog drustvenog odnosa sprovede sopstvena volja uprkos otporu, bez obzira na cemu se zasnivaju ti izgledi"
    Takodje veoma lepo objasnjava "birokratski aparat" koji je zasnovan na materijalnim interesima kapitala. Weber takodje pravi klasnu razliku na:
    -vladajucu klasu koja je vlasnik sredstava za proizvodnju
    -potcinjenu klasu koja nema nikakvog vlasnistva
    Mnoge teoretske stvari je Vucic pokusavao iz Weberovih shvatanja protestantske vere, etike i kapitala, kao i njihovog shvatanja kapitalizma da primeni prakticno u Srbiji (neki put i nasilnim putem), sto mislim da nije trebao da radi jer kulture su razlicite, narodi takodje. Pogotovo sto nemacko shvatanje vlasti, drzave, birokratije, politike nije isto kao i srpsko, hriscansko shvatanje zivota na Balkanu.
  • Ptić Rugalac

    07.08.2020 21:01
    @Gaga
    E, lepo od tebe što pozivaš na čitanje čuvene Veberove knjige. Ali, bilo bi još lepše da - kada je već pominješ - kažeš i koju reč o onome najvažnijem iz nje: o Veberovoj konstataciji da je glavna karakteristika protestantizma - dominacija starozavetnog duha nad novozavetnim. A, šta ovo znači u praksi - nije teško zaključiti.
    Dakle, Veber je daleko ozbiljniji pisac nego što bi razni "nezavisni novinari" kišjuhasovskog tipa hteli da prikažu.
  • Misko

    07.08.2020 20:57
    Pokusavam da zamislim uzasnutu reakciju nekog evropskog politicara prilikom posete i razgledanja ovog spomenika. Vodja bi EU zvanicniku verovatno rekao: "Ovo sam ja radiJo..."
  • Mitar

    07.08.2020 20:54
    Mislim da se blizi kraj predstave, jer su vec i sporedni klovnovi na pozornici. A botinama sve manje sendvica stize, uzeglog kvaliteta....
  • Radikalska Smrdija

    07.08.2020 20:53
    Spomenik Mire Markovic
    Nikola Lazić 21-godisnji najmlađi poslanik u parlamentu, nije završio fakultet (student Fakulteta za kulturu i medije univerziteta "Megatrend") i nema nikakva zvanja osim srednje fizioterapeutske škole, jedina kvalifikacija mu je izgleda to što je njegova majka Verica Lazić savetnica predsednika Aleksandra Vučića. Za razliku od ostalih vršnjaka koji nisu članovi partije i moraju tek da uče i završavaju fakultet kako bi nešto učinili u životu, Nikola je išao prečicom.

    Verica Lazić, majka mladog srpskog poslanika, obavlja funkciju savetnika predsednika države Aleksandra Vučića za socijalna i zdravstvena pitanja. Njeno ime prvi put se pominje devedesetih godina kada je lansirana u javnost zbog poznanstva sa Mirjanom Marković, suprugom tadašnjeg šefa države Slobodana Miloševića. Bila je u stranci JUL koju je Markovićeva vodila, a spekuliše se i da je Lazićeva bila njen lični zubar.
  • Goga

    07.08.2020 20:51
    Uništio je vojsku, policiju, Skupštinu, Sinod, prosvetu, nauku, sport, kulturu... Sve ono što je Srbija gradila (institucije) od perioda Francuske revolucije i temelje jedne drzave, ovaj je zajedno sa Milosevicem do danas unistio.
  • Dragan

    07.08.2020 20:48
    @dijasporac
    Sta si ocekivao od Radikalcina nego da podrze prodaju oruzije Jermeniji i ko zna kojim teroristickim grupama po svetu. Nisi valjda mislio da ce Radikali podrzati prodaju softvera, automobila, kucnih aparata, medicinske opreme, poljoprivrede, hrane... Radikalcine su odusevljene jos od 90ih i njihovih ratno-huskackih dana, naoruzanjem i masinama za ubijanje. To je njihov fetish.
  • Gaga

    07.08.2020 20:30
    @dobrivoje
    Bolje se uhvati knjige Max-a Weber-a:
    1. Protestantska Etika i duh kapitalizma
    2. Politicki spisi
    Nemoj samo Vucic da cita Weber-a moras malo i ti, da vidis kako primenjuje Weber-ove teorijske prepostavke u praksi u Srbiji.
    Pusti Harry Poter-a ko jos ima koristi od te bezvredne literature. Ovo ti je vaznije mozda shvatis kakva je SNS stranka (sto bi Weber rekao patronazno-klijentelisticka), a zasto procitaces i shvatices sam.... ajde sad knjigu u sake...
  • dijasporac

    07.08.2020 19:52
    Pade mi na pamet, sta je sa onim spomenikom azerbejdzanskom kompozitoru na Keju kod nas? Sklonili su ga ili jos stoji tamo? Sad kao nesto nismo u ljubavi sa Azerbejdzanom.
  • Veverac

    07.08.2020 18:30
    @Filip
    Šta reče, prijatelju? Da i Đilas i Šolak pune u sredu devedeset godina?! Pa, deluju dosta mlađe, ali kad ti kažeš da su vršnjaci tvog omiljenog deda-Sokija...
  • G pen

    07.08.2020 17:30
    SNS i gramatika dva razlicita pojma. Vau, oni se bore za jezik, kulturu, pismo... ? Pa prvi ga oni unistavaju. Dobrivoje ili dobrivoje(kao sto si napisao) kanda su ti kupili diplomu i od osnovne skole.
  • @ Марина 07.08.2020

    07.08.2020 16:50
    То је лепо..
    "Аустроугарски жохарчићи" је онда био само Ваша израз љубави према нечему што бисте желели да постоји.
    Занимљиво.
  • Deks

    07.08.2020 15:40
    U redu ali treba podići glas i protiv neovizantijskog stila gradnje pravoslavnih crkava u Vojvodini. Ovakve crkve ruže izgled vojvođanskih varošica i gradova. To prosto nije naša Vojvodina. Neke varošice i gradovi u Vojvodini u medijima se pojavljuju veoma retko, pa smo tako ovlaš imali prilike da vidimo kako izgleda pravoslavna crkva u Sonti i to nije bilo lepo za videti.
  • dobrivoje

    07.08.2020 14:38
    @Gaga07.08.2020 • 10:21
    Vi koji niste za SNS sve znate sem da dođete na vlast ,zamisli vama vladaju nepismeni nekulturni I da ne računaju se knjige Hari Poter i sl.
  • dobrivoje

    07.08.2020 14:36
    @Vesko06.08.2020 • 23:38
    Mislim da niste razumeli pitanje,mene Vaša(tvoja) plata ne interesuje ni malo niti posao koji ratite ništa o vama se jedne stvari a to je gde živite i ko ste sobzirom da ste se rekli:
    "Jos dugo cete srbi imati plate 300e "

    kao prvo Srbi se pišu velikim slovom sem ako nemate nameru da omalovažate jedan narod
    a drugo gde su to veće plate nesrbinu,odnosno iz koje države kucaš ?

  • Gaga

    07.08.2020 14:17
    @Veverac
    Jel vas SNS botine provozao Loncar u Mercedes Benz G klasi ili se i dalje vozate u raspalim autobusevima uz miris nafte i sendvica sa Matijevic podrigusom? Loncar u kozna meckina sedista a vi SNS buranija u autobuse "Ko to tamo peva"
  • Filip

    07.08.2020 14:12
    @Veverac
    Zaboravio si Solak, Djilas.... posle Soros ide ova dvoJica. Ne ucis dobro 100x treba Micin i Beba Popovic da ti ponavljaju i da upamtis kako pisati komentare.
  • Марина

    07.08.2020 12:41
    Marinu u zatvor @ Црно-жути несретниче, како се може мрзети нешто што не постоји????? Стварно нисте читави.
  • Veverac

    07.08.2020 11:18
    @Gaga, Nemanja & Komifo
    U sredu vaš mili i dragi deda-Soroš puni 90 godina. Čujem da ste, zajedno sa Teofilom, pozvani na veliku žurku deda-Sokijevih poltrona. Dragi soroščići, budućnost je pred vama, kao i pred vašim vremešnim guruom. Idite u Beč, na dedicin "univerzitet". Možda i postanete tamo asistenti (na odseku "kosmopolitsko-multikulturno ispiranje mozga i obuka za pljuvanje po sopstvenoj veri i naciji")...
  • Marinu u zatvor

    07.08.2020 10:57
    Neophodno je apelovati za psihijatrijske kontrole botova.

    @Marina : Gospođice mrziteljko Vojvodine, govor mržnje je krivično delo!
  • Gaga

    07.08.2020 10:21
    @Vesko
    Nasao si SNS primitivca da naucis poslovnom bon-tonu. Ko zna kad je zadnji put uzeo knjigu da procita. Ulizivanje i pisanje hvalospeva SNS-u i diktatorskom rezimu govori mnogo o njihovoj inteligenciji.
  • Tesa

    07.08.2020 09:46
    @Марина
    Predlazem ti jednog psihijatra? Zaista mislim da ti je potreban.
  • Nemanja

    07.08.2020 09:43
    @Марина

    Već ste ušli u sistemsku dezintegraciju svoje štale od države, nema tu još mnogo posla.
  • Komifo

    07.08.2020 09:15
    @омладинац

    Kad u životu ništa pametno nisi postigao, onda ti je loženje na nakaradne kipove feudalaca koji su živeli pre 800 godina 'svoje'. Istorija obično piše u knjigama, ali kome su slova naporna on mora da se preslišava u 3D.
  • Bogumil

    06.08.2020 23:47
    Preveliki spoemnik
    Ocito da je spomenik prevelik za mjesto na kojem ce se postaviti. Zato predlazem da se glava ne montira, cime ce smanjiti dimenzije, a da se ispod napise koga spomenik predstavlja. Mislim da je to konstruktivno.
  • Vesko

    06.08.2020 23:38
    @dobrivoje
    1. Priblizno 300 eura je minimalac u Srbiji, na to sam mislio
    2. Taj minimalac ce ostati takav jer se bacaju drzavne pare na razne ne potrebne gluposti, jer Srbija nije bogata zemlja kao Svajcarska, Australija, Kanada da moze da prijusti skupocene spomenike
    3. Pitanje: "Kolika je vasa plata?" je nekulturno i nevaspitano. Probaj to da pitas nekoga nepoznatog od Kanade do Australije i videces sta ce ti reci. Takva pitanja su prostacka, ja tebe ne poznajem, ti mi nisi rod (brat, rodjak, sin, otac,...) i pogotovo necu to na komentaru 021 da pisem. Nije bitno kolika mi je plata da li je 15 000 eura ili 200 eura, bitno je bespotrebno rasipanje novca. Predlozio bih ti da naucis koja se poslovna pitanja pitanja smeju postavljati ne poznatim ljudima a koja ne. Samo sebe diskreditujes i diskvalifikujes. Imas puno knjiga da procitas o poslovnom bon-tonu. Nije tesko nesto nauciti i procitati.
  • crni domino

    06.08.2020 21:23
    Glavu dajem ako je ijedan naprednjak i radikal procitao sva cetiri toma Istorije Umetnosti! Primitivci na celu sa glavnim arhitektom Beograda! Gospodja Vucetic je milion posto u pravu!
  • Fantazijestina

    06.08.2020 18:13
    Zidanje spomenika = Bosanska posla.
  • Janko

    06.08.2020 18:07
    @Марина
    Ko ti je napisao taj pismeni sastav?
  • @mad hatter

    06.08.2020 17:49
    omladinac
    hahaha dobro pitanje,ali procitaj ponovo i postavi ga sam sebi i zapitaj se?
    sta si uradio u protekloj godini za doprinos svega sto si naveo?verovatno nista?
    nisam ti ja patrJota(baja,radikali i ostalo kako me zamisljas)
    zato sam tebi i slicnima trn u oku.
    nasa ljubav jaca je od vase mrznje.
    izvinjavam se sto pisem na latinici.
  • +384

    06.08.2020 17:16
    Srbija
    Marina, sestro pravoslavna, evo ja kao austrougarski zoharcic (svidja mi se termin i ponosan sam, bolje to nego srbski patriota) ponavljam da NISAM protiv spomenika. Naprotiv, on najbolje opisuje Srbiju, odlicno joj pristaje i svakom stavlja do znanja sa kim/cim ovde ima posla. Bravo!!!!
  • Alek

    06.08.2020 16:56
    Estetika i kvalitet
    Nije problem u ideji o spomeniku Stefanu Nemanji. U redu je da istorijske ličnosti imaju spomenike, uvek i svuda je to bilo.
    Problem je u estetici i kvalitetu ovog spomenika. Preogroman, na pogrešnom mestu, na krajnje diskutabilnom postolju. Žurba uvek umanjuje kvalitet, zatim nesposobnost da se sagleda sopstvena greška u odlučivanju, neutemeljena uobraženost vlasti da estetiku spomenika nikako ne prepusti struci.
    Ovo je poruka naše generacije budućim generacijama da nismo bili sposobni da napravimo nešto čime bi se svi ponosili u budućnosti.
  • омладинац

    06.08.2020 16:39
    @nana
    Зашто бих се ја селио?
    Ја волим своју земљу и своју историју.
    Ја не мрзим никога,ал' на своје не дам.
    Шта ту није јасно.
    Критикујте политичаре,а не мајку Србију,као и историју.
    Чувајте се зла домаћега.
    Они су гори од свих непријатеља.
    Госпођице,Госпођо.
  • dobrivoje

    06.08.2020 15:28
    @Petrovic06.08.2020 • 13:24
    Ona jeste nepristojna ama ste Vi i dalje neobrzovani.
  • Trt

    06.08.2020 15:11
    @Sdragan

    Statue na Trhu Heroja su delo slavnog mađarskog vajara, izgledaju lepo i okružene su s dva muzeja. Ovo čudo je delo nekih ruskih tezgaroša, izgleda nakazno i stoji pored upropaštene železničke stanice. Što je takođe bitno, Mađari nisu imali problema da skrpe kintu za klozet papir kad su podizali svoj spomenik.
  • Марина

    06.08.2020 14:25
    Чим су аустроугарски жохарчићи против нечега, мора да је у питању нешто веома лепо, племенито, нормално и људски. Како ли ће тек кмечати кад уђемо у систематску дезинтеграцију најружније и најкичерајскије архитектуре у познатој историји свемира???
  • Haha

    06.08.2020 14:15
    Hahaha
    Mozda je ovaj megalitni Stefan Nemanja tu kao veliki feudalni srednjivekovni vladar, da nam postavi paralelu sa sadasnjom feudalnim srednjovekovnim vladarom Vucicem, u smislu zivot kopira umetnost i to?
  • Bas

    06.08.2020 14:12
    Dosta
    Narod koji pokusava ponovo da izmisli istoriju i svoj identitet, sve rupe u drustvu da zakrpi nacionalom ideologijom, kao da je nemamo dovoljno vec?? Dokle cemo se ovim baviti a ne drustveno aktuelnim temama?
    Sta ovaj Stefan Nemanja nama znaci? Sta deca, kojoj se vec Nemanjici nasilno podmecu u osnovnoj skoli, koja nista drugo ne znaju treba od ovog da shvate? Da, imali smo vladara pre nekoliko vekova, super. A zasto sada zivim u drzavi koja je obelezena ratovima, propada decenijama, i nema poslova ni za koga sem za clanove vladajuce stranke?
  • Sdragan

    06.08.2020 14:11
    Budalastina...
    Nema nista lose u spomeniku Stefanu Nemanji? Zasto bi to ikome smetalo?
    Pa pogledajte kako drugi narodi cuvaju secanja na svoju proslost. Jel ste bili na Trgu heroja u Budimpesti? Tamo su svi njihovi srednjovekovni vladari...Madjari se ponose tim trgom. Postuju tradiciju. Svaka im cast.
    A mi Srbi treba da se stidimo svoje srednjovekovne drzave??!
  • RVojvodina

    06.08.2020 14:07
    A spomenik Radikaslkim dzepovima?
  • Baki

    06.08.2020 14:01
    Populizam je bolest, psihicki poremecaj kao i sizofrenija, paranoja, manija velicine (nesto kao kombinacija ova tri). Kad od nje boluje jedan covek, tesko je, a kad boluje citava vladajuca garnitura, toj zemlji tesko da ima spasa.
  • Ko je

    06.08.2020 13:57
    ova?
    Koliko ima komunjarskih spomenika. Ajte, molim vas, Radina Vučetić samo što nije stala sa Vesićem u red za nemačku stipendiju i revoluciju zvani 5. oktobar. Još da zbroji ovce na broju na planini sa koje je potekla umesto što se bavi socijalizmom i američkim stipendijama u svojim radovima koji su važni koliko i toalet papir.
  • Democracy 4 Serbia

    06.08.2020 13:52
    Podrska normalnoj Srbiji
    Srbi iz dijaspore i prijatelji naših državljana širom sveta 8. avgusta će se ujediniti u globalni protest protiv politike vladajuće stranke u Srbiji i svega onog nakaradnog sa čim se suočava stanovništvu u Srbiji. Za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji protestovaće se u Amsterdamu, Briselu, Berlinu, Bostonu, Cirihu, Hamburgu, Helsinkiju, Londonu, Njujorku, Oslu, Parizu, Pragu i Vankuveru.
  • Primitivna Smrdija

    06.08.2020 13:41
    Necemo da ulazemo u zdravstvo, decu mozemo sms porukama da lecimo, ionako to nisu SNS deca. Daj 200 spomenika, sendvice i suzavac da mogu da bacaju.
  • Petar

    06.08.2020 13:39
    @bb 06.08.2020 • 10:41
    kad ce da izumru ovi antisrpski brozoidi?....


    nikada Srbin nije ziveo tako dobro kao za vreme Tita.
    radnik sa prosecnom platom svake godine je letovao na moru i zimovao u sloveniji.
    a sada?
    sada se motaju kablovi za platu od 200 evra.
  • Vladimir

    06.08.2020 13:39
    Milosevicevi su uzimali rukama...zuti lopatama...a ovi SNS-ovci bagerom...
  • /

    06.08.2020 13:38
    /
    a sta je ovo ispod nemanjica?
  • Jovan

    06.08.2020 13:38
    Kao i svaki pomahnitali diktator, dize spomenike od 30m dok narod nema leba da jede
  • Josip Broz Vucic

    06.08.2020 13:37
    Bolje Vucicu isplati subvencije za poljoprivredu pomoci selu smanji uvoz, povecati izvoz, sta ce nama spomenici, pa leba necemo imati zbog vas naprednih, narod ti je u kreditima, seljaci propali, bolje kupi Ferarri umesto spomenika, pa se vozaj po izolovanoj Srbijici a mi da ti masemo i bacamo cveće...
  • leba ti

    06.08.2020 13:33
    jel ti znaš što si napiso?
    @Djuka
    06.08.2020 • 10:29
    ....istoricari, umetnici, filozofii i drugi visokoumnici kada je vasa gravitaciona tacka u apstraktim jezgrima estetike, gradjanskog i anacionalnog......"
    Hvala - Vaš glas je zabeležen (-1)

    Ukratko "kad je frka lupetaj i ti đuka" pa on je i bio katolik ako mu je sin uveo ovde pravoslavlje?
  • dobrivoje

    06.08.2020 13:32
    @Vesko06.08.2020
    Kolika je vaša plata?
  • ometenog obrazovanja

    06.08.2020 13:30
    Šta znaju radikali o Stefanu Nemanja ili o kulturi spomenika , kad nemaju ni osnovno obrazovanje. Medjutim znaju kako da zarade a što veći spomenik veća zarada.
    Dzaba ih prosvećuju istoričari i arhitekte oni razumeju samo ovo drugo.
  • Petrovic

    06.08.2020 13:24
    @Соња 06.08.2020 • 12:40
    @Petrovic
    "Ти би требао да узмеш приватно часове историје, јер лупаш глупости."

    Nekulturno je osobu koju ne poznajete oslovljavati sa "ti".
    Vas nevaspitan i bezobrazan komentar dovoljno govori o vama i vasem vaspitanju.
    Ne bih voleo da poznajem osobu kao sto ste vi.
  • Samo mrznja i ljubav

    06.08.2020 13:19
    Da li je Beograd kosmopolitski grad? Ne moze biti. U kom bi kosmopolitskom gradu na vlasti bio multinetalentovani sljam kao sada u Beogradu makar imali plasticnu jelku srednje velicine za $80.000,00 od avgusta do jula svake godine? Zamislite Vesica kao coveka koji rukovodi nekim kosmopolitskim gradom. Tamo bi se ljudi samospaljivali na samo spominjanje njegovog imena nakon prvoga dana njegovog ludila i korupcije pri cemu bi na tu funkciju mogao doci samo nakon invazije superiornih vanzemaljaca.
    Da li postoji "neoradikalski kic"? Ne, ne postoji. Za kic je uvreda da se formiraju ovakve slozenice. Radikali su forma zivota koju je svoju degeneraciju izvela toliko agresivno i brzo da je jezik nespreman da to isprati adekvatnim recima. Kic uvek daje izvesnu laznu toplinu, pokusava da ti se priblizi i ucini ti zivot, naizgled, lepsim i tpeljivijim. On ima cak dozu humanosti u sebi.
  • Mad Hatter

    06.08.2020 13:16
    "Јако ми је драго што је омладина национализована,која љубав према отаџбини и њеној великој историји"

    Aha, problem je u tome sto je velika vecina te omladine neobrazovana i elementarno nepismena, zato je i nacionalizovana.
    Da ne idemo u detalje pogubnog i opskurnog obrazovanja u Srbiji.
    Neka za pocetak pocnemo sa zastitom prirode i okoline u kojoj zivimo.

    Gde je patriJotizam kada su deponije u pitanju? Trovanje reka i zivotinja? izgradnja MHE po prirodnim dobrima?
    Jel se tako voli svoja domovina?
    Unistavanjem?

    Dizali bi patriJote razne spomenike ali to nikako ne ide uz prljavstinu u kojoj se valjamo.


  • Vesko

    06.08.2020 13:12
    Primitivna Radikalstina
    Tako to Radikali rade. Jos dugo cete srbi imati plate 300e sa ovakvom vlascu SNS-a.
  • Radisko

    06.08.2020 13:10
    Pikant
    Ta nemojte mi reći da Srbija nema spomenik rodonačelniku srpske države?
  • Чарна

    06.08.2020 13:00
    @Gordana
    А могла би и ти да одеш негде ван свог села?
    Рецимо да објасниш шта је то кич свим западноевропским престоницама, или бар и мало већим насељима на том дивном Западу.
  • Pera

    06.08.2020 13:00
    Primecujem da su SNS botovi poceli i da pisu komentare i hvalospeve na racun lika i dela Velikog Vodje i njegovih Radikalskih spomenika, a ne samo da udaraju minuse!
    Nadam se da su im povecana primanja ili bar smanjena partijska davanja, ili bar svez sendvic sa Matijevis smrdusom i uzeglim majonezom... Pravda za SNS botove! Jos uzeglog majoneza treba dodati u Srpsku Naprednu Salamuru!
  • Remus

    06.08.2020 12:48
    Jedan od prvih genocida nad Srbima su radili Nemanjici (da, to je veoma sakrivena, nepopularna tema) u procesu sirenja Hriscanstva tako da ovaj spomenik ima i odredjenu alegoriju na sadasnji trenutak kada se opet radi nesto slicno u slavu jednog novovernog bozanstva i njegovih apostola zeljnih novca, moci i laznih diploma.
  • Sofronije

    06.08.2020 12:47
    Uh, uh...
    ...kakvi smo mi Srbi, grešne nam duše!!! Prvo nazovemo ulicu po atentatoru na Antu Pavelića, i odmah potom postavljamo spomenik županu Stefanu Nemanji, čoveku koji je udario temelje srpskoj srednjovekovnoj državi. To je mnogo i previše za nežne i osetljive jugonostalgičarske multikulturne anarhističko-ateističke individuice. Pa, stvarno smo surovi!!!
  • Соња

    06.08.2020 12:40
    @Petrovic
    Ти би требао да узмеш приватно часове историје, јер лупаш глупости.
    Кич у Скопљу резултат је идиотарије тамошњих челних људи, који су правили споменике људима који не припадају њиховом народу, а посебно глупо изгледа што им и све њихове цркве и манастири немају везе са неоМакедонцима.
    Закитили су се туђим перјем желећи да буду оно што нису (историјски народ).

    Реализам код споменика има цео свет, нарочито Запад, али то су њихове историјске личности, а не туђе.
    НеоМакедонци су се мало преиграли.
  • Nemanja

    06.08.2020 12:36
    Pazi što su se raspisale musave četvrtpismene patriJote, umesto da kpja lukaci i prazne septičke jame. Podižite šta god hoćete, samo ubrzavate svoju propast, a Jugoslavije će se ljudi sećati i kad svi zaborave ovaj patetični abortus koji nazivate državom.
  • Kerefeke

    06.08.2020 12:35
    @Rade
    Spominjete velike spomenike u nemackoj.
    Da ima ih. I svim zapadnim zemljama. Oni su podignuti davno pa su istorijsko i kulturno nasledje. Za razliku od banana zemalja gde se podizu monumenti koji su nepotreban kic a u cilju da se sadasnji vladari ovekovece. Kada je u nekim od zapadnih zemalja podignut monument nekom bivsem vladaru? Naravno da nije u novije veme jer ipak tamosnje vlast imju kulturu a i narod bi ihsmenuo zbog nezadovoljszta izborom za spomenik.
  • Nana

    06.08.2020 12:21
    @омладина
    Treba da čuvamo istoriju ali ne na načun na koni ti misliš. Ja se ne slažem sa tvojim viđenjem stvari. Po tvojoj logici za mene je to pljuvanje na narod i istoruju, shodno dalje po toj istoj tvojoj logici izvoli iseli se ti.
  • anti bot

    06.08.2020 12:17
    @bb 06.08.2020 • 10:41
    kad ce da izumru ovi antisrpski brozoidi?"

    da li u sendvicu ima i sunkarice?
  • Rintintin

    06.08.2020 12:13
    Iskreno, nemam ništa protiv toga da se rehabilituje određeni deo istorije našeg naroda, stvar je opšte kulture da se ljudima približi ono što je nekada stajalo na ovim prostorima. Međutim, takođe mislim da je kranje neprimereno vreme i da nema iskrene namere iza ovakvih projekata. Narodu se plasira nacionalni ponos bez šireg objašnjenja šta je to. Mi smo društvo koje se duboko oporavlja od raznoraznih posledica, a po svemu sudeći, ne ide nam najbolje. Problematika neulaganja u kulturu je ta, da omladina Srbije nema lični estetski izraz, već uticaj crpi ili sa Zapada ili iz nekadašnje Jugoslavije. Tužno je to, što se za ovakav projekat nije našlo rešenje koje istinski oslikava ono što smo mi, već se pobeglo čistom, sirovom prikazu, pravljenom kao po šablonu, pa još naručenom iz strane države. Jaz koji je nastao između krajnje elitistički postavljenog akademskog sveta i naroda postaje sve gori, a za to se može kriviti samo država, koja bi trebala da bude telo solidarnosti između svih nas. Država koja ne ulaže u kulturu više neće imati ništa njeno, jer, od muzike, filma, pa do slike na zidu, oblikuje se mišljenje i stav, a složićemo se, nama fali i jedno i drugo. Razumem da je određenom delu sunarodnika ovo dopadljivo, ali verujte, sposobni smo da stvorimo mnogo više od ovog prostog prizora jedne velike ličnosti svedene na monotonost i impresivnost megalomanije.
  • ns

    06.08.2020 12:11
    Autor teksta u novinama , istoričarka , ostavila je svoje ime i prezime .
    Autor komentara " nije lepo " u sedam tačaka izneo je neslaganje sa cenjenom istoričarkom .
    Šta li je autor " nije lepo " hteo da kaže šestom tačkom o jogi i budizmu ?
  • Марина

    06.08.2020 12:09
    Нек' оде у Аграм да проповеда мултикултуралност, криза која долази ће коначно скинути ове антисрпске монструме са нашег буџета.
  • Петровград

    06.08.2020 12:03
    Не волем историчарке
    Али зато милијарду политичких споменика побегуљској комунистичкој гологузанији у сваком селу није кич. Срби нажалост нису темељни као Хрвати када је у питању обрачун са ружном прошлошћу. Овде се југокомунисти и даље продају за професоре, а заштићени су као бели медведи, што је и логично у комунистичкој земљи дембелији која није ни полемисала, а камоли спровела лустрацију.
  • Petrovic

    06.08.2020 11:56
    @Gordana 06.08.2020 • 10:36
    Srbija
    " ... Svima koji nisu posetili Skoplje, trebalo bi uplatiti vikend turu da vide kako izgleda kič u glavnom gradu jedne države. ..."

    Skopje je Njujork za vecinu gradova Srbije.
  • Pitanja

    06.08.2020 11:51
    Svim pljuvačima izjave RV
    1. Ko su ti dobri naslednii Stefana Nemanje? Onaj nesrećnnik iz Španije koji je muvao ovuda u devedesetim?
    2. Koliko vas koji odobravate spomenik zna uopšte ko je bio Stefan Nemanja? Kolika je bila njegova država? Kakve veze Beograd ima s tim, osim daleke istorije?
    3. Da li je normalno da u ovoj sirotinji dajemo milione evra na spomenike i druge sumanute ideje?
    4. Da li biste pre glasali za kanalizaiju u Kaluđerii, ili za spomenik?
    5. Da li biste pre glasali za ambulantu ili spomenik?
    6. Da li biste pre glasali da sva deca imaju kupatilo i toalet u stanu sa kanalizacijom ili spomenik?
    7. Da li mislite da spomenike treba rušiti i menjati imena ulicama samo zato što su se uverenja ljudi promenila? Zar sve to nije deo naše istorije, kakvi god da smo.
    8. Zar je zbog sulude ideje da giga mega spomenik napravi anahroni ruski vajar i da ga postave ispred željezničke stanice, trebalo zatvoriti stanicu i ostavili Beograd bez željezničkog čvora? Zar nije bilo bolje da se ta stanica sredi za upotrebu, kao u svim evropskim gradovima. Samo mrzitelji Beograda ne vole onu vizuru od stanice prema Nemanjinoj ulici i zgradama Akademije. Što njih ne obnovite, već čekate da se sruše.
    9. Da li je nekom palo na pamet, ako već hoće spomenik Stefanu Nemanji, da raspiše međunarodni konkurs kao što se to radi i s aritektonskim projektima, ili bi trebalo da se radi?
    10. Da li posle 800 godina ikom treba spomenik, ako je on sebi samom za života podigao onolike zadužbine?
    Ko želi neka nastavi s pitanjima
  • Tamara

    06.08.2020 11:51
    Odvojiti velicinu Stefana Nemanje od lose skulpture.

    Stefanu Nemanji pripada remek delo.

    A ovo je u najmanju ruku inspirisano Ratovima svetova, pa umetnik je ubo temu i docarao pad drustva koje nase nasledje ne stadvlja na pijedestal, vec na neku budzu koja izgleda sablasno.

    Ziveo stefan Nemanja, umetnice i komisijo jasno je sto je maestralni Miodrag Živković dao ostavku.
  • Isaija

    06.08.2020 11:48
    Prorok prica, narod zeva
    Taj kip ima izrazito negativne simbole na sebi. Sama velicina je okultni simbol, velicanje coveka. Takodje, loza i licnost o kojoj je rec uterala je jedan mali narod u nazovi hriscansju crkvu punu dogmi i rituala koja nemaju nikakve veze sa Hristovim ucenjima, radi se o politickoj organizaciji koja manipulise vernicima, bez ikakve sumnje, a tome svi mogu da svedoce, to ne rade skriveno vec sasvim otvoreno. Neozboljna i protivzakonita zatvorenost medija u vreme bivse i sadasnje vlasti onemogucava bilo kakav kriticki osvrt na delovanje SPC, sto doprinosu daljem moralnom padu dristva. Loza Nemanjica je takodje izvrsila nevidjene zliocine nad Bogumilima i to se ne uci na veronauci. A ta veronauka je najveca greska Djindjica sto je uveo, to je cista propaganda crkve. Sudeci po komentarima ovde, nismo tako daleko od ostvarenja srednjovekovne ideologije sabornosti crkve, drzave i naroda, naroda koji se nista ne pita. Fali samo kralj.
  • Roki

    06.08.2020 11:46
    @Igor
    Obrnuto obrnuto srbine... naopaki covece
  • dobrivoje

    06.08.2020 11:44
    @+384
    Srbij je ok,ne valjaju stanovnici,na primer ti .
  • Бојан

    06.08.2020 11:39
    Подршка
    Кад ви нешто критукујете одмах знам да је то нешто што морам да подржим. Свака част за Србију и Београд што су се усудили да у ова зла времена подигну споменик Стефану Немањи.
  • rada

    06.08.2020 11:36
    Meni se ovaj spomenik ne svidja. Ne razumem onu otvorenu kuglu i figuru koja podseća na nekog katoličkog vladara.
    Više me plaši nego što me smiruje ceo taj spomenik.
  • V

    06.08.2020 11:34
    Skoplje je podiglo spomenike ličnostima koje nemaju veze sa Makedonijom, u stilovima koji nemaju veze sa Makedonijom. Nespojivo je i besramno porediti podizanje spomenika osnivaču naše države uz parkić okolo istog, sa megalomanijom i kičerajem Zorana Zajeva.
  • dobrivoje

    06.08.2020 11:28
    @@Đuro
    KOj je to imresivna istorijska ličnost po tebi ako Stefan Nemanja nije?
    Edvard Kardelj?
    A jesi li primetio i da su hram na Vračaru nazvali po nekom Svetom Savi? Kakve on veze ima sa srpskom crkvom?
  • /

    06.08.2020 11:26
    /
    @Ђуро
    zasto iz rusije?
    ima mnogo toga sto nije predoceno narodu kao i posledice vezivanja za rusiju
  • SNS Salamura

    06.08.2020 11:15
    Gledam ove komentare koji su sasvim primereni shodno šizofrenim izjavama prvorođenog i ne verujem, pa to izgleda da postoji prava armija ovih botova sendvičara a u salamu podrigušu su izgleda stavili i određenu količinu steroida sudeći po broju minusa koje lupaju.
  • омладина

    06.08.2020 11:12
    Морамо једном да одвојимо жито од кукоља.
    Ако већ толико пљујете по Србији и по њеној историји,шта тражите више овде?
    Јако ми је драго што је омладина национализована,која љубав према отаџбини и њеној великој историји.
    Изумреће генерације комунањара и сличних њима.Истиче Вам време,
    а наше време тек долази.
    Када имаш чиме поноси се искрено и сваког дана.
    Чувајмо историју,традицију и хероје.
  • Laloš

    06.08.2020 11:09
    Bg je baš zaslužio ovu neoradikalsku baljezgariju kao i neoradikalsku vlast jer u zadnjih 30 godina pokazuje baš ovo lice a kosmopolitski grad je nestao krajem osamdesetih.
  • Rade

    06.08.2020 11:07
    Gospodja da ode u nemacku da vidi koliko spomenika njihovim kraljevima vecih dimenzija po celoj zemlji tamo niko ne se....re po svojoj istoriji samo zato sto mu nije udeljen nikakav posao iz drzavne kase nisam cuo gospodju da kaze ista o nakaradnoj gradnji po centru beograda od 2000 tih .
  • Dusan

    06.08.2020 11:06
    UDrite satanisti jači smo od vas
  • Yu je vrh

    06.08.2020 11:03
    U pravu su
    Yu umetnost ne neporecivo bila svetski vrh i ne treba je nikako uništavati
  • Uros

    06.08.2020 10:59
    Živimo u privatnoj Srbiji, jednog čoveka (i njegovog brata), u državi gde je laž sve, od vrha vlasti, do dna, gde se sve svodi na otimanje, prevaru obmanu...
    Šljam, polusvet, banda, talog, ološ, bašibozuk, poganija, žgadija, svetina, bagra, fukara; mediokriteti, pajaci, nikogovići, šibicari, diletanti, hohštapleri, ignoranti.

    Esencija najgoreg što Srbija ima!
  • Pokojni Čika Franja

    06.08.2020 10:57
    stefAn neManja...
    Vrhunac neukusa...

    Ovi "biseri" umetnosti, poput kakvog "vatrenog mora", zapljuskuju čitavu našu zemlju - šire se brže od korone.
  • Bombon

    06.08.2020 10:49
    Ne pamtim kada sam se ovoliko slagao sa izrečenim. Potpišite peticiju, to je najmanje što možete uraditi. I budite sigurni da ja sledeći veliki spomenik njegov, lično.
  • Rade

    06.08.2020 10:45
    ko bajagi istoričarka
    Taman sam pomislio da će " istoričarka " objasniti nešto pametno iz istorije , a ono cvrc. NJena istorija potiče od 45 -te godine . Za nju su napredni oni što grade spomenike lažne istorije. O hoće li neko pametan stupiti na scenu pa da nam piše samo istinu da se mane partizanštine i četništva i lažnog kosmopolitizma. Gospođice -gospođo znas li ti šta je svrha istoričara, sigurno nije "odbrana" kosmopolitizma.Drži se onog što si učila,ako si učila!
  • bb

    06.08.2020 10:41
    kad ce da izumru ovi antisrpski brozoidi?
  • Yu bila vrh

    06.08.2020 10:40
    Istoričarkino mišljenje ima i stručnosti i osnove i smisla i dobro je da je predstavila utisak koji imaju istoričari i umetnici.

    Jugoslovenska umetnost je bila VRH - pa neka nacionalisti puknu od zavisti!

    Taj kvalite se teško može dostići - objektivno.

    U svetu prepoznata, tek počela da bude atrakcija - greh je gušiti.

    Treba da prigrlimo sve što smo bili i sve da pikažemo svetu - i Yu umetnost, sve.
  • Svetislav

    06.08.2020 10:39
    "šmrc, šmrc, kamo su moji betonski blokovi, treba mi sivila socrealizma"
    Podizanje ovakvog spomenika se može kritikovati i bez jugonostalgičarskih vapaja.
    Naravno, u redu je da na početku Nemanjine stoji spomenik Stefanu Nemanji.
    Neukusno je postavljati spomenik od 20+ metara na tako malom prostoru, koji će svojom veličinom zaklanjati zgradu bivše železničke stanice, koja je i sama spomenik kulture. Nadam se da će predviđeni trg makar malo ublažiti taj odnos da ne bismo dobili isti slučaj kao sa spomenikom kralju Petru u NSu koji je uglavljen između parkinga i riblje pijace.

  • +384

    06.08.2020 10:37
    Srbija
    Ovaj "spomenik" je samo kruna jedne prave, istinske, nepatvorene i vecinske Srbije. Zemlje razbacanog smeca po gradovima, livadama, potocima i rekama. Zemlje kuca sa nedovrsenim fasadama i kic terasama i ogradama sa lavovima u betonsko-jonskom stilu. Zemlje odvratne muzike, kica i sunda u glavama i izvan njih. Sve se potpuno uklapa i sve je na svom mestu. Svoji na svome.
  • Gordana

    06.08.2020 10:36
    Srbija
    Kada čitam komentare sramota me je što sam deo ovog društva.
    Što sam rođena i rasla u ovom gradu, širokih pogleda i slobodnih shvatanja.
    Svima koji nisu posetili Skoplje, trebalo bi uplatiti vikend turu da vide kako izgleda kič u glavnom gradu jedne države.
    Tako ćemo izgledati i mi uskoro, zaglavljeni između megalomanskih spomenika i bele pvc stolarije.
  • Tarana

    06.08.2020 10:33
    A gospoja voli da daje intervjue pored spomenika drugu Titu.
  • Igor

    06.08.2020 10:30
    Samo idiotu moze da smeta taj spomenik
  • Djuka

    06.08.2020 10:29
    O stidu . . .
    Ima li stida kod vas gospodo i dame istoricari, umetnici, filozofii i drugi visokoumnici kada je vasa gravitaciona tacka u apstraktim jezgrima estetike, gradjanskog i anacionalnog. Na zalost, nema, ali mi je drago da ste ipak samo kolorit neodgovorne demokratije .
  • Kompleksasi

    06.08.2020 10:29
    Turbo folk istorija pa takav i spomenik.
  • @Đuro

    06.08.2020 10:25
    Zatucan si kao motika. Niko ovde ne napada ličnost, nego upravo kič način na koji je ta ličnost predstavljena. Umesto da imaš impresivan spomenik, impresivne istorijske ličnosti značajne za Srbe, dobili smo kič i sramotu. Paradigma svega bukvalno čega se naprednjaci dohvate.
  • Ovan

    06.08.2020 10:24
    Od sveg srBstva spomenik vam prave Rusi. Zašto je toliki? Možda će u njemu biti centrala KGB za Srbiju?
  • Gojko

    06.08.2020 10:21
    I Šper je voleo monumentalno. A do juče smo se podsmevali Makedoncima što dižu kičeraj po Skoplju?
  • xx

    06.08.2020 10:19
    Gospodji treba da kazu za istorijsku umotvorinu koja kaze o ukusima ne vredi raspravljati i ukusi su razliciti.To je taj neoliberalni fasizam borba za prava da svi slobodno misle , a ako mislite drugacije onda ste vi fasisti.
  • Retrogradni Element

    06.08.2020 10:16
    Kao što ste rušili 90/91 one spomenike, tako će i vaša deca i unuci rušiti ove baljezgarije
    kojima se mažete. Jeste da će VAŠI unuci biti možda malo tamniji i diverzifikovaniji, ali će NJIHOVI unici živeti negde napolju i naslediti vlast nad svima vama i ovim vilajetom.
    Pogledajte kako su (Severno) Makedonci prošli sa svojim istovaranjem spomenika po Skopju, a sada im sve piše i miriše na Albanski.

    Bolje niste ni zaslužili.
  • Cucavac

    06.08.2020 10:04
    Sr**je u Radikalsko granje
    35% gradjana Beograda nema ulicnu kanalizaciju, a Vucic i Vesic kupuju Land Rovere, Bombardere, dzipove za vojsku, rakete, spomenike.... NapreDNO nema sta.
  • V

    06.08.2020 10:02
    Ne znam kada će jedan deo našeg naroda shvatiti da Jugoslavija NE POSTOJI, i da više nikada NEĆE POSTOJATI, da je Beograd glavni grad Srbije, a ne Jugoslavije. Da taj grad više ne predstavlja administrativni centar za Slovence i Hrvate, već samo za nas Srbe. Radina, koja je ceo svoj istorijski opus svela na bavljenje periodom od 1945. do 1991. ima ogroman problem da shvati da srpska istorija ima mnogo značajnijih momenata od ovih 46. godina.
  • Ptić Rugalac

    06.08.2020 10:01
    Bla-bla-truć
    E, samo kad su spomenici "najvećem sinu svih naših naroda i narodnosti" bili kosmopolitski! Za koliko se para kojekakvi "umetnici", "stručnjaci" i "novinari" prodaju deda-Sorošu, pa potom pričaju ovakve priče? Providno, jadno i bedno. Ipak, "novinarstvo"pančićteofilskog tipa je najveće drugosrbijansko mlaćenje prazne slame. Ali, i soroščići su svesni da je njihovo vreme isteklo 2012. godine.
  • telep

    06.08.2020 10:00
    Meni se svidja, iako i nisam iz bga meni se svidja kako izgleda.
  • Popara

    06.08.2020 09:50
    ...
    I mi konja za trku imamo. Na trgu republike stoji još jedan primer naprednjačkog neoradikalizma.
  • Novosadista

    06.08.2020 09:48
    I Novi Sad je dobio kralja kao spomenik na trgu republike...
  • Uzas

    06.08.2020 09:47
    Ovi su bukvalno svaku sferu života pretvorili u sprdnju...nema nama pomoći.
  • Ђуро

    06.08.2020 09:45
    А да постављате кип Нато пакту или Европској унији онда би то било у реду. Али пошто је то кип који слави Србство и долази из Русије онда не ваља. Покријте се ушима професорка, не треба нам лажна историја коју Нато и запад пропагирају!
  • Nije lepo

    06.08.2020 09:43
    Da se tako istoričar izražava
    Iako gispođa neće pročitati, neka stoji:
    1. Stefan Nemanja nikako ne može da ide uz opis "nesrećan". To biste kao istoričar trebali da znate.
    2. Statua nije rogobatna, nego veličanstvena, baš kakav je bio i Stefan Nemanja i naš narod.
    3. Nikako ne smete da ponižavate tuđi rad, samo zato što vi niste učestvovali, jer niste hteli, jer ste ostrašćena osoba koja bi da ima neko svoje viđenje istorije i da to većina sledi. To ne sme da bude osobina i težnja istoričara.
    4. Ne bi trebalo da vam, u Srbiji, smetaju srpska obeležja, srpski običaji i tradicija.
    5. Šta ste vi predložili ili i vi kao oni koje sledite samo kritikujete ono što vam se ne dopada. To nije lepo, pogotovo ne za istoričara. Vi prvi treba da predlažete
    6. Mora da idete na jogu i da podržavate Budizam. Na to imate pravo.
    7. Ukusi su različiti. Oreminuli vajar ima dobre naslednike i to jako dobro znate, i nije lepo da ga hvalite na ovakav način.
  • khm

    06.08.2020 09:40
    Ratnohuškaški?
    Verujem da je žena pokušala da ukaže na određeni problem, ni meni se ne sviđa preterivanje sa spomenikom, ali ovaj komentar je toliko političko obojen da mi je neprijatno stati na njenu stranu.
    Šteta za propuštenu priliku.
  • Mister No

    06.08.2020 09:40
    Guliver
    u Liliputaniji
  • The Lalosh

    06.08.2020 09:39
    Ćuti dobro je...
    ... kaže jedan stih.

    Još će se potrošiti brdo para da se stigne i prestigne jedno Skoplje. Ko je skoro bio tamo, zna o čemu pričam. Ko nije bio neka pogleda šta su napravili od centra Skoplja, pa nek proba da sabere koliko para je stučeno. A narod gologuz...

  • Miki

    06.08.2020 09:33
    Opšta nekultura
    Svaki grad je pretvoren u spomenik kiču i prostakluku, sa behaton pločama, kineskim lampicama na mostovima koji se urušavaju i dekoracijom za bugarske turiste. Naprednjačka elita ne zna za bolje, a moraju se novci negde oprati.
  • Klisanac

    06.08.2020 09:31
    .......
    A kol'o je to para po dzepu gradjana Srbije?
    Pa ipak je kriza ....... mora li se to postavljati u ova vremena?
  • Mesto za sve

    06.08.2020 09:24
    Ne treba možda tako tumačiti
    A možda je ujedno i pokušaj stvaranja turističke atrakcije, imajući u vidu da je svet trenutno zaluđen istorijskim serijama?

    Možda je umetnički pokušaj isticanja epskog karaktera?

    Ako je kič, možda umetnici sa ukusom nisu davali ponude?

    Kosmopolitski Bg na žalost nije uspeo da se iskoreni leglo najgoreg nemorala - možda će ovo uspeti.

    Neka bude mesta za sve što ima nekog smisla.

    Treba se boriti protiv besmisla a ne jedni protiv drugih.
  • Mile

    06.08.2020 09:17
    Zamislite
    Zamislite jugoslovenski socijalisticki modernizam hahahaahahahahcpa taj termin i takva umetnost ne postoje to postoji jedino u glavama jugonostalgicara. Onaj ko misli da spomenik stefanu nemanji predstavlja nesto lose nema argument za to nikakav. Pricati ovo ce srusiti kosmopolitizam bla bla je prica bez osnova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna