Autor: FoNet

Info
21.08.2020.
13:27
Više od 40 škola u Berlinu, manje od dve nedelje od kada su ponovo počele da rade, prijavilo je da su njihovi učenici ili nastavnici zaraženi, potvrdile su danas nemačke vlasti.
  • Rade

    26.08.2020 00:10
    Od virusa se pobeći ne može, ali vlast može da se menja!
  • Dilka

    25.08.2020 17:22
    @ napisi komentar
    ili ne ........ zarazimo se ili samo unesmo virus u porodicu ...... zamislite taj osecaj .... ziveti sa tim da ste nenamerno izazvali smrt nekog svog najmilijeg ........ verujem da se svi toga najvise bojimo ..ali ja kazem da ne pristajem da se bojim "do kraja zivota" a ovo ce ,bogami, potrajati i samo ce Koronu smeniti nesto novo .....
    Da se razumemo, deci JESTE mesto u skoli, roditelji NISU nastavnici koliko god da su strucni i , nazalost, sami ce morati da zive sa svojim odlukama. Sretna sam sto su moja deca odrasla i ne moram da podnosim muku izbora danasnjih roditelja - no da ih upozorim: deca ce skidati maske, deliti uzine, pozajmljivati pribor ...... jedan nastavnik na njih 15 NE moze sve videti i nemojte se iznenaditi kada 10 dana nakon pocetka skole opet , na moju nastavnicku zalost, odemo "onlajn"...... Nastavnicima je mnogo lakse i udobnije raditi u skoli nego biti na cimanju 18 sati dnevno. Verujte na rec .
  • Džez

    25.08.2020 06:45
    Jadna nasa deca
    Zatvoriti decu u kuce, dati im telefone i pustiti ih u svet kada napune 50 god,.
  • Mama

    24.08.2020 11:21
    Svi smo na istom
    Ne mogu da verujem koliko zlobni ljudi, kako uopšte neko može da pomisli da roditelj jedva čeka da se oslobodi dece, svi smo podjednako zabrinuti, a ako polaziš od sebe onda se zapitaj malo, ko god da si.
  • napiši_komentar

    24.08.2020 11:01
    ja sam prijavio dete da ide u školu, ne zato što jedva čekam da se otarasim deteta nego zato što je detetu mesto u školi i treba da čuje živu reč učitelja-nastavnka-profesora, kakvi god da su, a iskreno nisu sjajni, zato što je naša online nastava smeće, zato što dete treba da razvija svoje socijalne veštine direktnim kontaktom sa drugom decom i nastavnim osobljem, a ne preko društvenih mreža, telefona, računara itd...a između ostalog i zato što oboje moramo da radimo da bismo mogli da se prehranimo, obučemo i odemo u bioskop, pozorište ili negde na izlet, i nemamo dovoljno vremena da ga učimo, zadajemo i pregledamo domaći...pomažemo mu oko domaćeg, kada treba da se ponovi gradivo koje su prešli u školi, a sada još i da mu budemo i nastavnici malo je previše, mislim da će se svi složiti... izvinite profesori-nastavnici-učitelji, razumem svu vašu brigu, ali vi ste plaćeni za ovaj posao i primate platu za to i niste jedini koji ste ugroženi, ugrožena je i ona devojka koja radi u tržnom centru, žena kasirka koja je svaki dan u kontaktu sa najprljavijim predmetom civilizacije, novcem, i nebrojeno kupaca, ugrožen je i onaj vozač autobusa koji preveze nekoliko stotina ljudi u toku smene, pa se ne bune, tako da niste jedini koji ste ugroženi... i ne ne bojim se da će se dete zaraziti ili da će preneti na mene, moje roditelje ili nekoga iz porodice, jer virus je virus, od njega ne možemo da pobegnemo, možemo samo da se izlečimo od njega i da ga prebolimo....
  • Kimi

    24.08.2020 00:31
    Nemci prave protest
    Pozdrav iz Stutgarta, da li je i ovde protest istog dana kao u Berlinu?
  • Maki

    23.08.2020 23:47
    polovina septembra
    Ne treba biti lekar ni neki strucnjak, logicki se da zakljuciti sta nas ceka za 3 do 4 nedelje. U kolektivima se virus lako prenosi, bila korona ili koji god. Sa kojim god lekarom da pricate reci ce vam da od polovine septembra ponovo ocekuju haos. Na kraju krajeva i sam dr Kon je u nekoliko navrata spominjao te prve famozne dve nedelje od pocetka skolske godine. Sa druge strane online nastava je zaista problem za mladju decu, jer tesko da je mogu pratiti bez prisustva roditelja, koji opet moraju biti na poslu. Po mom misljenju je uzasno glupo kretati sa nastavom da bi posle 2-3 nedelje svi bili poslati kuci. Daleko je razumnije da su deca do 4-5 razreda isla redovno u skolu i to tako da se podele u dve ili tri smene, a svi ostali online. Ocenjivanje organizovati online odgovaranjem, ili eventualno pismeno poput ispita i kolokvijuma na fakultetima. Ta deca koja ce ici u skolu ne zive sama u kucama, imaju porodice kojima ce preneti virus. Roditelji ce dalje siriti u kolektivima u kojima su zaposleni i eto haosa u najavi. Sa druge strane deca u skole najcesce idu autobusima, sto se primeti po guzvama kada je skolska godina i smanjenu guzvi kada je raspust. U septembru se takodje vracaju i studenti u domove, pa ce se i tu ubrzano prenositi virusi, a ne zaboravimo koliko studenata nam dolazi iz susednih drzava gde je virus trenutno veoma aktivan. Zato uzivajte jos koju nedelju jer uskoro ce ponovo poceti pretnje policijskim casom itd. Zivi bili pa videli.
  • skole u berlinu

    23.08.2020 18:30
    nisu zatvorene
    tamo, gde su ucenici ili nastavnici zarazeni corona virusom, izvrsena su ispitivanja kako-zasto-odakle-koliko osoba su bila u kontaktu sa zarazenima....rezultat je bio: SVI su imali kontakta direktno/indirektno sa putovanjem po zarazenim oblastima (spanija, turska, balkan). sad je lako odluciti o daljem quarantäne.
    w.
  • O

    23.08.2020 17:10
    Roditelji
    U odeljenju mog sina su 4 majke domaćice, odnosno nisu zaposlene. Sve su se opredelile za nastavu u školi. Imam utisak da roditelji ne čitaju ove vesti ili ih baš briga za zarazu. Verovatno jedva čekaju da se oslobode dece.
  • Novosadjanin

    23.08.2020 13:07
    Dr
    Ko je izjavio da 95% roditelja hoce da deca krenu u skolu? Ministar sarcevic! Pa mi nismo ni pitani za nasu decu niti znamo nesto vise, za polazak dece , no sto procitao u novinama. Sve su to nebuloze, a za mesec dana, zivi bili pa videli sta ce biti. STAV SZO.........
  • Srbija brale

    23.08.2020 12:39
    Pitate li se sta ce da radi tvoje dete po kaficima, klubovima, s kim ce se druziti, vrzmati sutra, a davaces mu pare za to. Pitate li se da li u tim grupacijama ima Covida? Ah, da, podrazumeva se da svi vi ocekujete da vam deca budu i 5,0 odlicna, jer u suprotnom opet ce nastavnici biti krivi! More... sve bih vas kaznio novcano, ne pustis dete u skolu zatvor! Ajde bre! Brizni roditelji. Ko ovde spominje horor ako je dete bolesno? I da imate malo mozga ne biste ni slali decu u skolu i pre Covida kad su prehladjena, a ni vi ne biste dolazili takvi na posao. Opsta kultura pametnjakovici! A to vama fali, isto sto zelite sad i vasoj deci da uskratite, dok se vi kulturno usavrsavate uz rijalitije, a vasa deca uz youetube kanale! Srbija, sta reci! Zivim u Nemackoj, skole rade od maja najnormalnije i ovakav clanak odmah podstakne vas lezilebovice, ajmo svi u provod, ajmo da nam lezu plate neradeci nista i ajmo da nam sva deca budu odlicna, a da ne otvore knjigu, dok se okupljaju, puse i piju po parkovima i kaficima. Krivi smo sami sve sta nam se desava, ovog puta sami!
  • Dr

    22.08.2020 17:17
    Ocekivano...
    Sasvim je logicno da ce biti novi talas oboljevanja kada deca krenu u skolu,ne treba nama niko iz Nemacke to da govori i da nam “otvara oci”. Problem je sto su roditelji anketirani i 95% se izjasnilo da zeli da salje decu u skolu. Narodu je teko ugoditi. Da je vlast rekla da ce biti samo online nastava ,opet bi bio problem. I naravno sve to preko ledja prosvetnih radnika i lekara
  • Aleksa

    22.08.2020 14:32
    @Tatjana
    Da počinje, ali to uopšte nije bitno. Bitno je da se pusti vest, pogotovo za Berlin, koja će da isprepada građanstvo. Frau M. se prilično uplašila 29.08., pa sada puca naslepo iz svih medija koje drži pod kontrolom.
    Pozdrav iz Bremena
  • Sajber

    22.08.2020 14:10
    Vrlo
    Interesantno da koincidira sa najavljenim protestom u nekoliko nemačkih gradova za 28.08.2020.,g. Gde se očekuje između 10 i 15 miliona građana?!
  • Slobo

    22.08.2020 10:12
    Kako
    Kako je mogucenda sada ima stotine zarazene
    djece a do prije 20 dana niti jedno, i virus nije napadao mladju populaciju ?
    Mirise na dobru namjestaljku !
  • Škole

    22.08.2020 09:47
    Ako ima 820 škola u Berlinu to znači da ima oko milion dece u školama. Nekoliko stotina zaraženih uopšte nije mnogo. I naravno da će se virus širiti u školama kao što se i svi drugi virusi šire, i kao što se šire i po tržnim centrima, fakultetima, kafićima, firmama itd. Kao što se ekonomija neće ponovo zatvarati koliko god se virus širio tako ne bi trebala ni škole zatvarate jer su one još važnije, samo će se posledica zatvaranja škola videti mnogo kasnije nego posledice zatvaranja onih koji plaćaju porez.
  • Profesorka

    21.08.2020 23:35
    Onlajn
    Ministarstvo je pokleklo pred zahtevima roditelja da se pošto-pošto nastava odvija u školi. Roditelji se opredeljuju za školu i zbog toga što mlađu decu nema ko da čuva dok su na poslu, ali i mnogih drugih subjektivnih i objektivmih razloga. Čak se bune i protiv nošenja maski. Mislim da će prosvetni radnici postati glineni golubovi. Imam dijabetes, problem sa srcem i štitom žlezdom, stare roditelje i dva studenta. Eto!
  • Tatjana

    21.08.2020 21:17
    Škola za vreme korone
    Zar u Nemačkoj škola ne počinje isto 1. septembra kao kod nas?
  • Profesor

    21.08.2020 20:47
    Posle ovih komentara mi nije jasno kako to da sam jedini prijavio dete (5. razred) za online nastavu, u odeljenju koje broji 30 učenika!?
  • Killing me softly

    21.08.2020 17:49
    Dr Radovanović kaže da deca treba da idu u školu uz mere opreza i naglašava da u tom slučaju izbegavaju babe i dede. Mene neće moći jer im predajem a imam godina kao njihove babe i dede (56). Kako to rešiti?
  • Alex

    21.08.2020 17:09
    Online nastava
    Pod hitno prebaciti svu nastavu od kuce !!!
  • Lekar u penziji

    21.08.2020 17:04
    Preporuka
    Da imam decu školskog uzrasta nikako im ne bih dozvolio da posećuju nastavu u školi. Rizik je suviše veliki....A gospodin ministar može da preti sa razrednim ispitom, ponavljanjem godine i ostalim glupostima...ionako je bivši.....
  • Baba Roska

    21.08.2020 17:04
    Javlja mi se...ovakav scenario ceka I nas oko 10. septembra. Onda ce da zatvaraju skole I opet ispred tv ekrana. Ali prvo mora da se desi da bi se uverili ,iako se vec na iskustvu drugih vidi kako ce se stvari odvijati.
  • Usa ill

    21.08.2020 16:32
    Pocela skola
    Pocela slola. Nizi tj prva 4 razreda su u skoli ostali od kuce. Drca se ne mogu uterati u red. Ovakva skola nije skola..
  • Kisprdilov1976

    21.08.2020 16:27
    Tako ce i kod nas.
  • .

    21.08.2020 16:11
    Bitno da nama prorade pozorista i bioskopi,tamo bude samo do 500 ljudi
  • Bane

    21.08.2020 15:57
    Taj koji je smislio da deca recimo prvog razreda osnovne skole nose maske ,to rade pravilno i uz to jos drze nekakvu distancu, je potpuna budala! Ej, pa to su deca zeljna igre i druzenja ! Pa ne mozete matore ljude da naucite kako se maska nosi i drzi distanca, a kako tek tako malu decu ?!
  • Mr.M

    21.08.2020 15:52
    Mi samo gledamo svoja posla jer smo mi najpametniji,najnapredniji,najjaci...
  • EU

    21.08.2020 15:10
    Molio bih gospodina Sarcevica da procita ovaj tekst.
  • Hm...

    21.08.2020 15:10
    Nadam se da ovu vest citaju iz Ministarva prosvete...
  • Lajavi

    21.08.2020 14:41
    Hmm
    Zašto imam osećaj da nas čeka isti scenario.
  • novo naselje

    21.08.2020 14:22
    Doktor Dejan Zujovic je bas pre neki dan dao intervju na temu povratka dece u skole, gde ukazuje da je upravo ovakav scenario izvestan i kod nas. Dakle doktor predvidja da cemo otprilike 3 nedelje od otvaranja skola morati ponovo da ih zatvorimo jer cemo imati situaciju ponovnog 'iznenadnog' sirenja virusa. Sudeci po ovim primerima u Nemackoj, cini se da su njegove crne prognoze bile na mestu. U porodici imamo dete u cetvrtom razredu osnovne, ali i nekoliko starih, imunokompromitovanih lica. Ne bih rekla da je u prosecnom srpskom domacinstvu moguce sacuivati starije i bolesne jer neretko po nekoliko generacija porodice zivi pod istim krovom. Ne znam, slanje deteta u skolu u ovom momentu deluje nam kao potpuna lutija..
  • ns

    21.08.2020 14:14
    a ovi nasi genijalci hoce da otvore od 1sept...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna