Autor: Veran Matić

Info
16.10.2020.
11:40 > 16:32
Danas ću prisustvovati proslavi praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji, Danu rođenja bana Josipa Jelačića, na kojoj će biti svečana primopredaja spomen - kuće bana Josipa Jelačića, Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji. Ovo je jedan od četiri najvažnija praznika hrvatske zajednice u Srbiji, a šta ban Jelačić znači Srbima?
  • Aleksandar

    15.07.2022 18:36
    Ban Jelačić je bio u Austrijskoj vojsci i sve je radio protiv Hrvata!Neposlušne Hrvate je izvodio pred preki sud i odmah su ih slali na vešala a današnji Hrvati ga slave kao junaka! Neverovatno
  • Miki

    18.10.2020 16:13
    M-Marić
    Da,o otkupu i uređenju Milevine kuće niko ne brine iako bi i za turizam bila vrlo atraktivna
  • Valter

    17.10.2020 09:21
    Gluposti
    Kakve gluposti su prosute po list !!!
    Ban Jelačić više je radio za ondašnju Austriju nego Hrvatsku, tadašne vlasti( oni koji su se istinski borili z Hrvatku) su bile protiv postavljanja spomenika ali je Austrija insistirala da se spomenik postavi zbog njegovih zasluga za borbu za Austriju.
    Što se zasluga za Srbiju tiče one ne postoje, istorija piše da je bio vojskovodja koji se borio na strani tadašnje Austije, nije se borio za Hrvatsku a sigurno nema dodirnih tačaka o borbi za Srbiju
    Uopšte mi nije jasno zašto ga Hrvati smatraju i prave nacionalnim herojem, valjda - nemaju boljeg....
  • Slavko Anicic

    16.10.2020 21:59
    Komentar
    Koliko mi je sve poznato, Ban Jelaić nije imao negativne nastupe prema srbima, neznam i netreba ja da komentarišem odnos sa mađarima, to je tada bila jedna država. Do današnjeg dana i dalje odnosi srba i hrvata trebali su biti isti kao u vreme Bana Jelačić.Nažalost i hrvati i srbi u interesu drugih tuđina toliko su zavađeni da nevidim skorog jedinstva. Hrvate i srbe prvo je razdvojilo istočno i zapadno rimsko carstvo, pa sve tako redom. I nemci su ratovali radi religije, pa danas žive oko polovine katolici i isto toliko reformisti, ali su svi nemci. Kao mali narodi i jedni i drugi a govore istim jezikom sa prirodnim varijacijama. Nacionalizam je primitivizam, patriotizam prihvatljiv za sve. Iskrena saradnja je u apsolutnom interesu, otpor tuđinima da svoje interese utvrđuju preko naši života.
  • Nidzo

    16.10.2020 19:50
    Sta ti druze radis
    Zna li neko ko su ovi sa 600.000 € viska
  • Singe

    16.10.2020 19:29
    Mileva
    I Mileva Marić ima kuću u Novom Sadu......
  • Ns

    16.10.2020 18:19
    Jelačić je srpsko prezime
  • Stanoje

    16.10.2020 17:42
    @Princip16.10.2020

    Isto kao što je Tesla hrvat, tako je i Ban Jelačić srbin.
  • tako je

    16.10.2020 15:51
    @JA
    Jelačić nema nikakav pozitivan značaj za Novi Sad, Srbe u tadašnjoj Ugarskoj, niti na srpsko-hrvatske odnose, koliko god to ovde pisac i ostali pokušavali da predstave u ovoj romansiranoj pričici.
    Postavljanje njegov spomenika na centralnom zagrebačkom trgu bilo je, verovali ili ne, propraćeno velikim negodovanjem tamošnjeg stanovništva. Jelačić kao vođa bečke struje prilikom revolucije 1848. svojim delanjem odgovoran je za jedan od najtragičnijih događaja u novosadskoj istoriji, kada je tadašnja Racka varoš spaljena u mađarskom bombardovanju sa Petrovaradinske tvrđave.
    Iako ga je srpski mitropolit uveo u čin bana, iako je bio u kontaktu sa tada viđenijim Srbima delovanje Jelačića prema Srbima je bilo negativno. Učestvovao je u gašenju Vojne Krajine, sa zadovoljstvom gušio i ubijao pobunjene Srbe tog kraja.
    Malo realnosti nije na odmet, jer čitajući ovaj tekst ispada da se Srbi u Vojvodini nikada ne bi pobunili i dobili Autonomiju da nije bilo Jelačića. A prvi ustanak protiv Turaka Srbi nisu digli u Šumadiji nego, gle čuda u Banatu.
  • Urke

    16.10.2020 15:49
    @JA
    Ne znam da li si namerno napisao ovakvu glupost, iz nekog uvrnutog razloga, ili si potpuna neznalica.
  • ex chapman

    16.10.2020 15:23
    istoricari
    sve moj do mojega...

    bolje nemojte turati nos u stvari u koje se ne razumete jer cete isterati vuka...
    npr. to da su se u doba bana Jelacica Srbi i Hrvati nakratko udruzili, ali samo zato da bi bili zajedno PROTIV Madjara! inace se i tada a i danas u liberalnoj evropi na "narodne pokrete" Srba i Hrvata 1848 gledalo kao na "reakcionarne", retrogradne snage koje podrzavaju apsolutisticki rezim a naushtrb ljudskih i gradjanskih prava...
    Jelacic, kao i vodje Srpske Vojvodine ni danas nisu bas popularni kod Madjara. Ali zato su vrlo popularni generali Damjanic i Knezic, generali madjarske revolucionarne vojske, koji se i danas slave kao Aradski mucenici

    pa i ta pesma koju spominjete - poziva bana da ustane opet PROTIV Madjara

    istorija JE uciteljica zivota, ali samo ako se ozbiljno izucava...

    ko ista zna o Revoluciji 1848 zna odlicno da Srbi nisu dobili nikakvu Vojvodinu, vec su 1849 dobili vojnu a zatim policijsku diktaturu. a 1860 je car blagoizvoleo "Vojvodinu" dati Madjarima, osim Srema koji je dao Hrvatima

    zloupotreba istorije u dnevno-politicke svrhe je djavolja rabota!
  • Princip

    16.10.2020 15:00
    Ne razumem zašto neki misle da je Josip Jelačić Hrvat kad je bio Srbin?
  • JA

    16.10.2020 14:25
    Sramota je što je Ban Jelačić bombardovao Novi Sad sa petrovaradinske tvrđave i to grad u kome se rodio.
  • Remus

    16.10.2020 14:00
    "...Serblji i Hervati narod jedne krvi i jedne budućnosti..." (1.april, 1848. godine). Ocito je da je Ban Jelacic bio veci geneticar onda nego svi ljudi, na ovim meridijanima, u politickom biznisu danas. Genetski jedan narod a toliko nacija i jezika sve sa ciljem da se ti nesretni Juzni Sloveni nikada ne ujedine i nikada ne postanu svesni samih sebe i svojih potencijala. Kreiranje mrznje i netolerancije u Juzno-Slovenskim plemenima desava se poslednjih 110 godina sa oromnim uspehom sto samo pokazuje koliko su germanski kreatori ulozili entuzijazma, znanja, vremena i novca u ovaj proces.
  • Српски родољуб

    16.10.2020 13:59
    Јелачићи су Срби
    Песму "Устани бане" је под именом "Ускрснуће бана Јелачића" написао Србин Огњеслав Утјешеновић.
  • Neoplanta

    16.10.2020 13:38
    Ne znam sta Ban Jelacic znaci Srbima, ali jos manje znam sta Ban Jelacic znaci gospodinu "Karlobag- Karlovac-Virovitici", da dodje i da se sepuri u Petrovaradinu, bez trunke srama!
  • Ustani Bane

    16.10.2020 13:32
    NS podseti se da je grad
    Ban Josip jelacic je izrazito nepopularna osoba u Madjarskoj. On je povijesna licnost svih slavenskih naroda nekadasnje Monarhije. Pod njegovim vodstvom su se borili mnogi Srbi u trazenju svojih prava u tom povijesnom razdoblju, i za njih su se izborili. Manje je poznato da je njegov otac takodjer velika povijesna licnost jer je kao general imao mnoge uspjehe u borbama u Tirolu i drugim podrucjima protiv vojske Napoleona koji je izrazito postovao generala Franju Jelacica. Sam ban Jelacic kao 10' godisnji djecak u Senbrunu u Becu je upoznao velikog vojskovodju Napoleona, koji ga je pogladio po glavi kada je dosao u posjet caru Franji I. Nakon sta mu je sreca okrenula ledja, samo je general Franjo Jelacic imao takav uglem medju svojim vojnicima da im je kazao kako moraju poloziti oruzje i napustiti podrucja koja su izgubili u vojnim sukobima s Napoleonom i njegovom vojskom, sta su isti nevoljko i ispunili. Svakako velika povijesna licnost rame uz rame s Eugenom Savojskim zasluzuje i trebala bi biti spona spajanja nasih naroda u buducnosti. 6 marseva je skladano u cast bana Josipa Jelacica kao spasitelja monarhije, od koji je najpoznatiji Jelacic marsch Johana Straussa I. Drugi njegov marsch je onaj poznatiji Radetzky marsch kojim se svake Nove godine zavrsava Novogodisnji koncert Becke filharmonije. Lp za NS :)
  • Stanoje

    16.10.2020 13:24
    Ban Jelačić je bio u svoje vreme bolji za Srbe u Hrvatskoj nego ova naša vlada danas za Srbe u Srbiji.
  • Ustani Bane

    16.10.2020 13:20
    Slavni vojskovodja i Hrvatski ban Josip Jelacic Buzimski rodjen je na danasnji dan 1801' u podnozju Varadinske tvrdjave u danasnjoj Beogradskoj ulici, koja je nosila njegovo ime i u AU monarhiji i u Kraljevini Jugoslaviji. General Jelacic je prvo smijenjen a zatim kad je vidio da je vrag odnio salu, Franjo Josip ga imenuje hrvatskim banom i zapovijednikom carske vjske u Slavoniji i vojnoj krajini. On biva ustolicen u Zagrebu od strane srpskog patrijarha Rajacica ( jer se zagrebacki nadbiskup nije zelio zamjeriti Pesti ) gdje u euforiji i nacionalnom zanosu, skuplja priloge za opremu vojske jer nam je Pesta na celu s Lajosem Kosutom ozbiljno prijetila da ce nas zbrisati u imenu i postojanju. Ban Jelacic ukida kmetstvo i pokrece rat protiv Ugarske vlade na celu s Bathanyijem i Kosutom i s hrvatskom vojskom prelazi Dravu gdje vodi mnoge bitke protiv pobunjene vojske Ugarske drzave. Na kraju uz pomoc Ruske carske vojske gusi revoluciju u Budimpesti i Becu, gdje trijumfalno umarsira s vojskom i u Bec i u Pestu gdje biva proglasen za pocasnog gradjanina i Beca i Peste. On sam dobiva titulu grofa i biva proglasen vrhovnim zapovijednikom sve carske vojske u Ugarskoj, a njegova supruga Sofija dobiva status dvorske dame carice Sisi. Ban Jelacic umire u Zagrebu 19/20.5.1859 te biva pokopan u obiteljskoj grobnici jelacicevih u Zapresicu. Njegov sprovod je najveci u povijesti glavnog grada Hrvatske. Spomenik mu je dignut na prijedlog cara Franje Josipa. Pvijesna je licnost svih slavena.
  • Mare

    16.10.2020 13:06
    Gosti ko su
    Interesuje me oce biti pozvana i clanica veca za obrazovanje gospodja Dina Vucinic i sta bi imala da izjavi tamo na pitanja novinara videcemo
  • Laloš

    16.10.2020 12:56
    Pozdravljam ovaj čin ove vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna