Autor: Snežana Miletić

Info
12.11.2020.
10:30 > 11:08
Profesorka Ljiljana Pešikan Ljuštanović, koja je svojom erudicijom i izuzetnim pedagoškim pristupom obeležila generacije studenata književnosti, za 021.rs govori o tome postojimo li izvan medijskog konstrukta, o skraćivanju naše budućnosti, te jesmo li ikada spremni da čujemo i neko drugo mišljenje osim onog koje podražava naše emocije i stav.
  • Миона

    02.01.2021 17:25
    uausdhfaio@yahoo.com
    Изузетно поштујем преофесорицу Љиљану. Жена неће бити вредније тиме што ће се изборити да назив титуле буде у женском роду. Жена неће бити жена тиме што ће бити равноправна са мушкарцем, јер нису равноправни човек и човечица него се прожимају. То није и не треба да буде борба павова него прожимање. Величина жене је у поштовању мушкарца, а величина мушкарца у бризи о својој жени. Феминистички полрет је супротан љубавим породици и суштинском просперитету жене. И мушкарца.
    Иза феминизма се крије велики број промашених жена која своје фрустрације тако може да уобличи. Љубав а не борба.
    Наравно да сваки вид агресије према жени и мушкарцу треба санкционисати.
  • Branko

    18.11.2020 23:45
    Voleo bih da, umesto ispraznih fraza, gospodja profesorka navede gde to zene profesorice, pravnice, lekarke, apotekarke ili makar kasirke primaju manju platu od muskaraca? Ovo pitam zbog toga jer, iako sam trazio, nisam naisao ni na jedan takav slucaj. Takodje koristim priliku da gospodji profesorki objasnim zasto joj je jedna zena odgovorila da nije feministkinja. Radi se o tome da se savremeni feminizam pretvorio u nasilje i mrznju prema muskom polu, postao je militantan i jer se tu vise uopste ne radi o nikakvoj borbi za ravnopravnost, naprotiv.
  • Milica

    12.11.2020 19:01
    Bravo!
    Um caruje, snaga klade valja. Bravo za profesorku Pešikan!
  • Комша

    12.11.2020 16:05
    Нешто их нисам видео у рудницима, на асфалтирању путева, градњи пруга и сличним најтежим пословима. Хоћемо једнакост, али само за оне послове који нису тешки. Ма јел те?
  • moka

    12.11.2020 13:23
    izuzetna profesorka
    Uvek je lepo slušati prof. Ljiljanu, a zna o svemu mudro i tako podsticajno govoriti, i o narodnoj i o savremenoj književnosti, i o pozorištu, i o emacipaciji...neverovatna i neponovljiva profesorka...kada bi takvih osoba bilo malo više...
  • R

    12.11.2020 12:33
    R
    Izgubljena budućnost
    Tačno je
    Pre velike inflacije 1989,1990 i 1991 sam kao početnik imao mesečnu platu sa kojom sam mogao da kupim oko 5 do 6 unci zlata. Danas kao iskusan inženjer imam platu sa kojom mogu da kupim trećinu jedne unce zlata. Nominalno moja plata je pala 15 do 18 puta, a realno bi to sada bilo sa sadašnjim znanjem i iskustvom sigurno jedno 30 puta, gledajući primanja koja su imali stariji inženjeri pre 30 godina. Možete sami da izračunate koliko je to kada je sada jedna unca 2000 $ a 1989 je bila nešto preko 300 $.
    Za toliko ili nešto manje u proseku je opljačkan svaki gradjanin ove zemlje. Pljačkali su nas svi i zapad i istok i sever i jug, a najviše oni koje smo birali. Nije deda Avram zaustavio inflaciju nego je vlada jednim dekretom to uradila, a inflacija je bila kako bi to Karl Marks rekao prvobitna akumulacija kapitala. Nekome je odgovarala. Samo pogledajte ko se obogatio i ko je postao vlasnik velikih firmi.
    Plačkaju nas i sada preko raznih tendera, tajnih dogovora, loših ugovora, visokih kamata,...
    Predali smo kompletan bankarski sistem strancima koji na taj način izvlače iz Srbije milijarde. Mi kao nismo znali da radimo sa parama. Komedija
    Prodali smo sve ispod cene. Nekada je RTB Bor Titu bio garancija za vraćanje kredita od 4 milijardi dolara, što je ekvivalentno današnjim minimum 40 milijardi dolara, a sada je dat je za 1% te vrednosti.
    Nije izgubljena nego ukradena budućnost.
  • Mery

    12.11.2020 12:31
    Dubok naklon!
  • Marko

    12.11.2020 12:21
    Feminizam
    Ovo je toliko feministicki obojen tekst koji obiluje netacnim podacima. Kako to da zene rade najgore i najteze poslove kada nikada niste videli zenu u rudniku ili na gradilistu ili nekom rovu, zasto se ne kaze cinjenica da zene uglavnom rade u javnom sektoru gde dominiraju gde je najmanja efikasnost i najveci broj uhleba koji nista ne rade.

    U bilo kojoj firmi da radite uvek se gleda da se zena zastiti od tezeg posla a u tekstu ispada obrnuto.
  • Dobrila

    12.11.2020 11:33
    Odlican intervju
    Prvi razlog za pohvalu ovog intervjua je sama Ljiljana Pesikan Ljustanovic - izuzetna i mudra zena, izvanredna naucnica, koja kroz zivot i nauku ide duboko promislajuci i jedno i drugo. Drugi razlog je novinarka koja ume da postavi prava pitanja i pazljivo saslusa, napise i nama prenese odgovor. Hvala obema!
  • Magda

    12.11.2020 11:17
    razum
    Bravo, ulepšali ste mi dan! Lepe, zrele, iskrene misli. Konačno jedan sagorovnik, kojeg je vredelo pitati, jer...
  • Женољуб

    12.11.2020 11:11
    Чекајте, више раде? Па зар се за то нису бориле, да раде исто колико и мушкарци? Није исто кувати три оброка дневно и спремати кућу и радити пуно радно време .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna