Autor: Istinomer

Info
21.11.2020.
18:56
Dvadeset dana od sahrane mitropolita Amfilohija, nakon borbe sa korona virusom preminuo je i patrijarh Irinej, a ta tužna vest za vernike otvara i pitanje koje je važno za celo društvo - kako sahraniti patrijarha u jeku pandemije i koje bi mere trebalo doneti kako bi se sprečilo širenje zaraze koje je u Beogradu, po rečima epidemiologa Zorana Radovanovića, već dostiglo četvrti stepen?
  • N

    23.11.2020 07:40
    Čemu sve ovo
    Vraćamo se u kameno doba. Evropa je daleko. Žao mi je što mi Bog nepodari drugu zemlju da se rodim gde nevlada primitivizam, gde se poštuju mere zdravstvene struke. Hvala ti Bože da moji napustiše Balkan zauvek. Ovakvo ponašanje u vreme zaraze, ja to nemogu da verujem, ovo je neverovatno. Gde razum. Kakva auta voze popovi, zato nam zdravstveni radnici odoše a nas nek leče popovi. Zbog toga veoma retko u crkvu odlazim. Zakon za sve isti i na svakom mestu primeniti.
  • Moreeee!

    22.11.2020 10:26
    Gledam kako se ponasaju nasi svestenici svi do jednog bez maske, pa mi u secanje dolazi snimak Pape Franje, kako sam ulazi u crkvu S. Petra i Rimu i drzi misu bez vernika!
    Jooj razl' ke, drast'cneee!
  • Ovce

    22.11.2020 07:42
    Nikako! Oni koji mu odu na sahranu i paganizuju, zarazice se! Oni koji ne veruju u koronu, zarazice se. A mi, normalni,svesni i savesni cekacemo da nas oni zaraze.
  • Dragana.

    22.11.2020 02:16
    Sahrana Patrijarha Pavla.
    Isto je bilo u jeku epidemije gripe tadasnja Radna grupa sa suzbijanje gripe procenila je da ce sahrana Patrijarha Pavla razbuknuti epidemiju,naravno da se nije desilo,kao ni sada što se neće desiti.


  • Za sve

    21.11.2020 23:43
    Za sve
    Za sve po zakonu kada neko umre od zarazne bolesti. Sve je lepo napisano i tako treba dase postupa sa svakim preminulim po zakonu. I irinej je bio obivan covek od krvi i mesa kao i moji roditelji i svaki covek i nevidim tolika halabuka oko toga. Pa nije vam ovo tamni srednji vek...mada tada su ljudi bili pametniji kada su umirali od kuge spaljivali su pokojnike. Samo nemoj dami se obrati ona spodoba brnabic i AV jer su ovim ponasanjem zauvek sebi dali politicki auto gol. Videli daim rejting naglo opada iz dana u dan pa ajde zaludjen narod religijom da pustamo. Ovo je za svaku osudu i krivicno delo za koje se ide na robiju. Bruka i sramota civilizovan i razuman svet nam se smeje sa pravom i naziva nas divljacima. Velika sramota,neodgovornost i bezakonje. Hvala.
  • čemu filozofiranje

    21.11.2020 22:49
    i mozganje
    evo što piše u Pravilima Ministarstva zdravlja i šta oni kažu (nisam ja izmislio):
    "Budući da iz dana u dan u Srbiji raste broj umrlih od COVID-19, pogrebna preduzeća, po nalogu Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, sahrane inficiranih obavljaju u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i merama koje se primenjuju za sahranjivanje lica obolelih od infektivnih bolesti, kažu za RSE u Javno-komunalnom preduzeću (JKP) „Pogrebne usluge“ iz Beograda.

    „To znači da se prethodno dezinfikovani posmrtni ostaci prvo smeste u limeni uložak koji se zavari, a nakon toga u drveni sanduk koji se dezinfikuje. Transport preminulih se obavlja specijalizovanim vozilima koja se više puta dezinfikuju pre i nakon transporta“, stoji u pisanom odgovoru JKP „Pogrebne usluge“."

    znači u limenom kovčegu.
  • kru

    21.11.2020 22:47
    ...
    Како превести козу, купус и вука преко реке.
  • Niko

    21.11.2020 22:46
    Nikako
    Nema sanse da Arhipatrijarh Vucic odrzi govor na sahrani, a da tome ne prisustvuje buljuk buducih raznosaca virusa po Srbiji. Nema sanse!
  • Gradjanin

    21.11.2020 22:42
    Sramota
    Zapanjen sam primitivizmom dela vernika, onih koji sebe bazivaju vernicima (a realno to nisu), popova i crkvenih poglavara.
    Ko se sam čuva, i bog ga čuva.
    Zapanjen sam i izostankom prave reakcije države na ovo ugrožavanje javnog zdravlja.
    Očigledno, AV ovo pušta u zamenu za oidršku crkve. Čista trgovina. Nema veze što postoji povećana opasnost da se neko razboli.
    Gde je sada Brnabićka da reaguje makar desetinom reakcije koju je imala na proteste, kada je protestante optužila za širenje korone, a realno, ovo je hiljadu puta rizičnije nego protesti.
    Sramota!
  • Vlada

    21.11.2020 22:20
    @Podbarac

    Čekaj malo, da li si to hteo da kažeš da kršenje epidemioloških mera spada pod "slobodu veroispovesti", pošto je to neko proizvoljno "opšte dobro" o kojem ćem oda polemišemo?
    Ako to misliš, onda te i treba jahati i privoditi pameti dok se ne naučiš redu.
  • Podbarac

    21.11.2020 21:59
    @Garisa86 i ostali...
    Je l', a di je tu "pravo na slobodu veroispovesti", tj. politička korektnost, tolerancija... itd?

    Ili postoji neko "opšte dobro" zarad kojeg se svi uteruju "politički korektan" i od struke (...ove ili one) potvrđeno mišljenje i utvrđenu "naučnu" istinu, kao što je npr. bilo u Srednjem veku "istina" da je Zenlja ravna ploča?

    Da l' to znači da mere "privođenja pameti" podrazumevaju ponovno "jahanje popova" ili kao u USA, "lov na veštice", tj. sve osumnjičene kao "crvene"? Mož' biti iskoči neko ko će opet razbrojati Jevreje ili Izbeglice ili Srbe ili Crnce ili Dođoše...

    Što se tiče zaraze:
    Kao što ne znaš, corona virus je prisutan svukud i od vajkada, a šitenje ovog najnovijeg mutiranog ne mogu da spreče maske (....mogu da ga uspore doduše) - jer on ulazi ne samo kroz pluća, nego i kroz sluzokožu, npr. očiju, pa se zacrvene...

    Ili odeš u radnju sa sve maskom i dodirneš kvaku, protrljaš oči ili odeš u WC pa se uvatiš za "onu stvar" i... eto korone i kod tebe! A možeš da fasuješ i kad provetravaš sobu, a nekolio sati pre je tud prošaš klinac i drao se onako koako to lađarija ume... i ti opet fasuješ koronu!

    Dragi Garisa86 nisi ni svestan koliko si nesvestan, što bi rekla stara Podbara. Tolko.
  • Moreeee!

    21.11.2020 21:28
    Kako? Strpas pokojnika u kesu, i brze bolje sahranis, kao sto se radi sa svakim koji je preminuo od korone! Da ne spominjem da su nam sahrane i kasike uveliko rasplamsale epidemiju! Narod bez mozga!
  • @Miloš

    21.11.2020 21:17
    Sa kim se ti svadjas i sta izmisljas sad? Niko ne spori odavanje pocasti vec da se pocast oda uz odgovarajuce mere koje je moguce sprovesti a da bude dostojno sahrane patrijarha. Zbog nesposobne vlasti i kontraskog mentaliteta ovog naroda imamo po par hiljada obolelih dnevno i po nekoliko desetina preminulih, medju kojima je i sam patrijarh i ranije mitropolit Amfilohije, koji bi verovatno i dan danas bili sa nama da se te mere postuju. A jos nekoliko vladika je i zarazeno.
  • pera

    21.11.2020 21:13
    ..
    Sama od sebe se razotkriva zamena teza. Autosovinisti su zapravo religiozni nacionalno svesni fanatici.
  • Atheis Rap

    21.11.2020 21:08
    Aman, ne veruju svi u bajke!
    @Miloš

    "...zasluzuje postovanje svih vernika i onih koji se vernicima nazivaju..."

    Saglasan sam.
    ALI DA LI VAM JE DOLAZI DO UMA DA NISMO SVI VERNICI? NE VERUJEMO U NAUČNO NEDOKAZANE PRIČE!

    Ali zato verujemo u NAUČNO DOKAZANE načine prenosa bolesti!


  • ns

    21.11.2020 20:32
    Pa kao i sve ostale smrtnike obicne ljude,,ne praviti performanse od smrti popova.Nama zabrane raznorazne ,a vlast i vernici ..sta rade?Sve je moglo i onlin da!se obavi.Ali neee..oni hoce da!ljube sanduk ,ulaze bez maski .A posle ce biti 10000 obolelih dnevno,i ko zna koliko mrtvih.Svesno ubijate narod,,boli vaaas!
  • ns

    21.11.2020 20:25
    Pa kao i sve ostale smrtnike obicne ljude,
  • S

    21.11.2020 20:23
    Neko rece
    Da se celiva predsednik umesto patrijarha,on bi to voleo...
  • Garisa86

    21.11.2020 20:19
    @Miloš
    Ne, Miloše. Poštovanje nije nešto što dobiješ već što zaslužiš. Celokupna SPC je svojim primitivizmom, kašičicama i ljubljenjem zaraženih leševa zaslužila gađenje, a ne poštovanje. Ovde nije reč ni o slobodi vere ili govora već ugrožavanju života i zdravlja celokupne populacije zbog srednjovekovnih rituala. To što rade nije ni za zatvor već za ludnicu. Žao mi je što osećanja vernika nadvladavaju njihov razum, ali mi je još žalije što delim isti vazduh sa lizačima kašičica i leševa.
  • Miloš

    21.11.2020 19:47
    Sraman naslov
    Da li je moguce da nam nista nije sveto!?!? Uzdrzite se od komentara i pljuvanja, aman! Izrazite saucesce i nista vise, zar je moguce da smo toliko na samo dno pali. Umro je Poglavar SPC, zasluzuje postovanje svih vernika i onih koji se vernicima nazivaju!!! Pokoj dusi i saucesce porodici Patrijarhu Irineju!
  • nn

    21.11.2020 19:43
    Nemoj kušatiGospoda Boga svog!
    možda je bolje pitanje kako zaštiti Patrijarha da ne dobije smrtonosnu bolest i umre? Mislim da je ponašanje Crkve u ovom slučaju pandemije u suštini antihrišćanski zato što je samouništavajuće. Bog nas ne može čuvati od virusa, već nam je dao razum da to možemo da uradimo sami. To je jednostavno glupo kada čovek nepotrebno izlaže sebe takvoj opasnosti. Čuvaj sebe i Bog će te čuvati! Nemoj kušati Gospoda Boga svog! Ovo što se radi sa lizanjem iste kašike je perverzno kockanje sa svojim zdravljem i zdravljem drugih, skoro kao igranje ruskog ruleta. Irinej je bio vitalan, mogao je još da poživi mnogo godina. Ovakvo neodgovorno ponašanje crkve je u suštini divljaštvo i guranje svog naroda u propast i ukazuje na mržnju prema sebi i sopstvenom narodu.
  • Sima

    21.11.2020 19:36
    misljenje
    Moralo se naci pametno resenje za ovu tesku nastalu situaciju. patrijarh je mogao biti izlozen na otvorenom i prekriven providnom kupolom. Telo bi bilo zasticeno, svestenici i gradjani na dovoljnoj udaljenosti i zasticeni. nakon odate pocasti telo je trebalo uneti u hram i sahraniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna