Autor: Beta

Info
12.01.2021.
18:32 > 19:00
Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar poručio je danas da će oni izaći na proteste, blokirati gradove, institucije i oboriti im sajtove, ukoliko predstavnici nadležnih vlasti Srbije ne počnu pregovore s njima o oporezivanju najavljenom krajem prošle godine.
  • ПатриЈот

    18.01.2021 14:53
    @комифа
    А како си ти дошао до закључка да Србија није моја земља, молим те лијепо?
    Претпостављам да си тако школован и васпитан, као и твоје знање историје, језика, географије ...
    Једино ако си успио завршити ове нове "брзе" школе јер, Боже мој, живиш брз живот.
  • Komifo

    16.01.2021 12:33
    @ПатриЈот

    Izvini, a zašto tebe toliko tangira stanje u ovoj zemlji? Zar nije bitnije da se baviš svojom?
  • Cvorovic Ilija

    15.01.2021 20:47
    Djura ce ti oprostiti
    Napori Sluzbe da osigura punu dominaciju u svakom segmentu drustva su zadivljujuci. Prvo pustis neke natprosecno obrazovane ljude da zive od svog rada i da veruju da se u Srbiji moze opstati a da se ne pokoris i ne poklonis sljamu, partijasima i naravno Sluzbi.
    Onda ih rebnes s porezom, kao u narodnoj pesmi, sest godina retroaktivno. Onda pustis da se kuvaju u svom sosu. Onda im poturis svog coveka da ih "vodi" i poziva na kojekakve nebuloze koje se mogu svrstati pod pobunu i rusenje poretka. Njemu se dabome nista nece desiti, on je Sluzbin andjeo koji malo brani zrtve izvrsitelja, pa protestuje protiv Vucica (ne protiv sistema, ni slucajno!) i uvek se izvuce kao tarana iz lonca, a one koje on "vodi i brani" uredno izvuku deblji kraj, da ne kazem naj...
    Frilenseri imaju isti izbor koji je Musa Kesedzija dao Marku Kraljevicu: Il' se skloni, il' mi se prikloni!
    E, da, umalo da zaboravim, javi Djuri da blokira aerodrom da ne pobegnu frilenseri...
  • Nikola

    15.01.2021 16:16
    Samo gledam sta botovi rade. Znaju samo palac gore ili palac dole. Zavisi da li je komentar dao neko “njihov” ili “neprijatelj”. Pohvalno je da su naucili da citaju latinicu. Ovu temu razumeju isto kao dr mali svoj doktorat.
  • Jelena

    15.01.2021 15:04
    Vlast
    IT nikada neće preuzeti vlast, pobedite prvo na izborima, ziveo vičić!!!!
  • Milan NS

    15.01.2021 10:31
    Nemojte mešati
    "srušiću vam sajt ako ne budete hteli da razgovarate" sa "srušiću vam sajt ako budem morao da platim porez".
    Svesni su frilenseri da se porez mora platiti, pokušavali su da iniciraju to kod države pre više godina, ali je državni aparat inertan i gluv, a pre svega primitivan i okrenut protiv građana ove države
  • ПатриЈот

    15.01.2021 07:54
    А када су се уводили којекакви фискални и парафискални порези приватницима на које се сваке године жале исти, тада су неки фриленсери које ја знам лично, здушно су подржавали изградњу болница и путева, итд... Да се разумијемо, ја заиста и подржавам све те инвестиције од пореза, само мало ми је горак укус сад кад видим да кад по њиховом шлајбоку ударе намете креће револуција, а ондак није било тако. Зар не?
    А онај што спомиње лајање на звијезеде, е па јадо јадни ... ако се и уруши економија и ако ми затворимо своје радње, онда ти и твоји имате проблем баш велики. Прво, има да ти се држава накачи на грбачу па ћеш тек тада видјети шта су порези, јер неће држава имати од кога да наплаћује за своје послушнике, остаћеш само ти. Кад ја не будем имао пара шта ми вриједи твој сајт и твоје одржавање истог? Ја сам се и нарадио за ових 20 и кусур година, а колико ћеш радити ти?
  • Lidija

    14.01.2021 21:14
    Mirane - Vučiću!
    Mirane - Vučiću!
  • Nsadista

    14.01.2021 21:07
    Borba
    Predlažem da se sruši sajt PINKa i Beograda na vodi. To bi ga najviše zabolelo.
  • Freelancer021

    14.01.2021 19:39
    Samo polako....
    Ne znam da li ste vi sto pljujete freelancere svesni da ce sve da vas oporezuju ako ste imali bilo kakav prihod iz inostranstva npr poklon u vidu novca ili ako ste igrali igre na srecu ako ste dobijali novac od nekog preko Western Union-a ako ste radili preko na par meseci a primili ste lovu na devizni racun. Sve ce i vama da oporezuju pa cete pevati drugaciju pesmicu.
  • Jovana Siracki

    14.01.2021 19:37
    Rusenje sajtova
    Kako nikome nije palo na pamet da to znaci da su ljudi ocajni, niko nece da ih cuje, a vecina njih su intelektualci ove zemlje koji imaju mnogo znanja i sposobni su da se bore raspolozivim resursima. Posto ne moze da ustane kuka i motika, jer nije im to orudje, prete svojim orudjem, kompjuterima. Tek sada se reaguje, a do sada niko nije pominjao proteste i problem. Znam ljude koji su doktori nauka pa rade za 1.8$ za 25minuta... kako da plate 5 godina unazad i koliko? Prst na celo, nisu frilenseri=baka Prase ili ko god. Sramota, a svi smo u istom sosu, da se ne izrazim prosto.
  • Mirjana

    14.01.2021 19:29
    Pravda
    Pustite ovu decu na miru sa ovim nenormalnim zahtevima. Sednite za sto i razgovarajte kao civilizovani ljudi. Kakva naplata unazad, to nigde u svetu nema!!
  • Mišomor

    14.01.2021 19:16
    porez
    Koliki je porez na delatnost botčina?
  • Lemi

    14.01.2021 16:10
    @w/e
    Ko to svi? Mislis na srpske poslodavce? Buuuuuahahahah.... koverta plate. Los marketing i los pokusaj pranja mozga. Freelanceri su u pravu!
  • w/e

    14.01.2021 14:29
    Pateticno
    Zamisli svi placaju porez na prihode od onoga od cega zive, a "Freelanceri" bi neki specijalan tretman... Sada cak prete i sajber terorizmom, veoma bedno, nisu nista bolji od taksista, a najsmesnije je sto ni te pretnje nece moci da ostvare.
  • Pera

    14.01.2021 12:58
    @Ja
    Moze on da hapsi ali ne doveka. Tako je i Sloba mislio da moze doveka da hapsi narod, a onda dosao djavo pod svoje... Posle ce biti "...morao sam da sluzim Vucicu zbog dece i porodice".
  • Ja

    14.01.2021 11:47
    @pogacar samo se salite sa 'obaranjem sajtova', kada vas pohapse i optuze za terorizam cesacete se gde ne svrbi...

  • Joki

    13.01.2021 21:45
    Lajanje na zvezde
    Ovi što imaju radnje ili firme pa se džilitaju i bune zbog toga što freelancer-i moraju da plate abnormalne iznose poreza bolje da se pokriju ušima i ćute. To što vi drugovi i drugarice plaćate državi i radnicima uskoro nećete biti u mogućnosti ni to da radite jer ćete uskoro zatvoriti svoje firme i firmice zbog opšteg ekinomskog kolapsa. Već su to osetili ugostitelji, turističke agencije, hoteli, fitness centri, avio kompanije itd. A onda se žalite svetom Petru. Tada ćete svi vi početi da cvilite i grebete ponizno vrata tih istih freelancer-a koje sada napadate, da vam naprave sajtove, da vam ih održavaju, koristiti sve raspoložive mogućnosti online prodaje kako bi preživeli. Lockdown i ostala ograničenja će vas dovesti u red. A do tada, lajte na zvezde. Ionako drugo ne možete i ne umete. Mnogo svetlosnih godina su oni iznad vas.
  • Jug Bogdan

    13.01.2021 18:55
    @Paušalac
    Ovo bih već mogao svrstati u konstruktivan razgovor.

    Da, svestan sam testa, ali i on je problem, jer većina frilensera ne nalazi klijente na ulici, već na sajtovima koji raspisuju konkurse. I svaka uplata ide posredstvom sajta, te je na deviznom izvodu uplatilac uvek isti. Više puta sam to pokušao objasniti poreskom savetniku, da je uplata ista, ali da je reč o različitim klijentima, ali utisak je bio kao da sam pričao zidovima. Dakle, na deviznim izvodima samo je jedan klijent, koji je zapravo posrednik.

    Shvatam i da većini neupućenih u ova zbivanja sve ovo zvuči kao gomila nesuvislih rečenica, ali mi je žao što se mali broj njih potrudi pročitati i donekle razumeti gde je problem.

    I zaista je neverovatno kako Srbija odbija razgovor s frilenserima, odbija da primeni zakone iz okruženja i što je tragikomično:

    - kad treba platiti porez država na nas gleda kao na firmu
    - a kad država na osnovu uplata treba regulisati zdravstveno i penziono osiguranje, onda smo za nju fizička lica i odbija to učiniti

  • Paušalac

    13.01.2021 17:02
    @Jug Bogdan i @Sergej.
    I dalje ne znam da li niste informisani ili namerno predstavljate stvari drugačijim od stvarnog stanja, ali jednostavno nije istina to što tvrdite.
    Jeste tačno da je došlo do promene od marta prošle godine, uvođenjem testa samostalnosti. Test jeste nezgodan, zato što ima 9 ne preterano preciznih kriterijuma, i dodatni faktor fakticiteta što daje dozu nesigurnosti.
    Ali on ničim eksplicitno ne zabranjuje rad preko interneta. Ono što je problem u testu je, kako su definisali, prikriveno zaposlenje, odnosno ako radite cele godine za jednog klijenta i imate redovne mesečne uplate. I čak i tada to nije zabranjeno nego se plaća mnogo veći porez, sličan ovome koji sad hoće vama da naplate.
    I ne pričam ovo na pamet nego sam paušalac već 9 godina, radim preko interneta i pomno sam pratio sva dešavanja sa izmenom zakona još od jeseni 2019 kad je najavljena izmena.
    Pročitao sam i uputstvo poreskoj upravi za primenu testa samostalnosti na 80 suvoparnih strana, a vi se pozivate na tabloidne tekstove sa bombastičnim naslovima.
    Ponoviću da u potpunosti podržavam protest paušalaca, ali imate dovoljno činjenica koje vam idu u prilog, nema potreba poturati polu istine ili laži.
  • Sergej

    13.01.2021 14:26
    Niko ko se bavi poslom na interentu ne može biti paušalac po zakonu od 1. januara prošle godine. Bez obzira da li programira, dizajnira ili štrika. I to jeste veliki problem, jer radnicima na internetu zarada ne stiže u kontinuitetu i zbog toga se boje otvoriti firmu. To uopšte nije problem u Nemačkoj, Holandiji, Sloveniji, Mađarskoj, Makedoniji - ali jeste u Srbiji. Nisu frilenseri radnici u javno-komunalnom preduzeću koji svakog meseca naplaćuju potrošnju i imaju redovan priliv novca.

    I istina je, od ovog 1. januara svi radnici imaju neoporezivih 18.300 dinara od svojih primanja. Svi sem frilensera. A imaju i zdravstvenu knjižicu i penziju. Sem frilensera.

    Ovi što pravdaju Vučića ne žele da shvate da nije problem porez, već sve ostalo. Takvi su se pre 200 godina bunili protiv točka kad je napravljen prvi bicikl.
  • Jug Bogdan

    13.01.2021 14:16
    Taktika?
    "... ali mi smeta kad se iznose neistine, i ne mislim da je to dobra taktika."

    I meni smetaju neistine. Shodno tome očekujem tvoje izvinjenje. Guglaj: Odzvonilo IT paušalcima

    Od 1. januara prošle godine IT radnici ne mogu biti paušalci. Nije teško proveriti, ali je lakše optužiti nekog da laže.
  • d

    13.01.2021 13:29
    .
    Jesam da se porez plaća kao i svi koji imaju svoje firme, ali nisam za da se nešto unazad vija i naplaćuje kaznama.
    Ne znam zašto se Pogačar ne drži konkretnih stvari, nego opet palamudi kao i svi drugi, pa još i preti rušenjem sajtova. Onda će ga hapsiti i opet neće biti ništa. I za šta je Pogačar spreman da pregovara? Ako postoje činjenice, nema tu nikakvih pregovora sa lopovima državnim.
  • @Jug Bogdan

    13.01.2021 11:48
    Izvini, ali ne razumem kako im je tačno bilo zabranjeno ? Frilenser nije delatnost, naravno da se nisu mogli registrovati kao "frilenser", ali su se mogli registrovati po delatnosti, dakle prevodioci, programeri, dizajneri, itd.
    Da se razumemo, u potpunosti podržavam frilensere u protestu, ali mi smeta kad se iznose neistine, i ne mislim da je to dobra taktika.
  • Jug Bogdan

    13.01.2021 11:31
    "Mogli su da otvore preduzetničku radnju sa paušalnim porezom"

    Nisu. Nije im dozvoljeno da budu paušalci.
  • Alo

    13.01.2021 10:19
    Zar u ovoj državi nema načina da se ljudi prijateljski o nečemu dogovore? Ne može me niko ubediti da su svi radnici na internetu kriminalci i namerni utajivači poreza. Predpostavljam da ljudi nisu znali da treba da plate, ili nisu znali koliko i na koji način se porez obračunava, pošto je za Srbiju to nova oblast zarađivanja. Rešenja i iznosi koja su frilenseri dobili su zastrašujuća, bar na osnovu članaka u novinama. Da li neko razmišlja o stresu koji ti ljudi doživljavaju, o razočarenju u državu i sugrađane? Zašto je problem da se sedne i razgovara, da se donese optimalno rešenje, podvuče crta, te nakon toga ko ne plaća dogovoren i relalan, a ne destimulativni porez, tog kazniti. Stalno se ovde živi u napetosti, pa se onda neko čudi što se ljudi iseljavaju, prerano umiru, slabije rađaju.
  • Goga

    13.01.2021 09:52
    @Dragan
    Ono kad SNS bot sa Megadensa preti sa drzavnom sluzbom punom nepismenih megatrendovaca. Ono sto vi znate je da bijete svoj narod pendrekom, pucate u njega iz vatrenog oruzija. Za ostalo ste glupi.
  • Poreski savetnik2

    13.01.2021 08:40
    Pojasnite, kakva kamata?
    Po sadašnjem zakonu, PU može od trenutka saznanja za poresku obavezu, do eti rešenje za 5 godina unazad. Saznanje za obaveze je kad su dobili spisak od banaka, a to je 2020g.
    Kamata se računa od pravosnažnosti rešenja, tj 15 dana od uručenja. Ovu "ideju" je doneo ministar, da kompenzuje poništen doktorat, a ima osnova da se to na sudu obori.
  • ПатриЈот

    13.01.2021 07:49
    На страну ботовске коментаре који су без смисла, али читајући ове фриленсерске коментаре долазим до закључка да ће ускоро тражити "националну пензију", "дипломатски имунитет" а вјероватно и "дипломатски пасош" као и субвенцију државе како би могли да "рударе". Кажу, некад немају посла ... ОК .... и ја као приватник некад немам посла али за разлику од фреленсера ја тражим нове послове ..., ма ово је све пролупало од сједења у топлом са задршком својих родитеља (и ови први и ови други).
    Глупо је дискутовати о оваквим стварима,

    Сад као немају пара, а штеде у Биткоинима хахаха
  • Lale

    13.01.2021 07:41
    Lale
    Podrska samo izdrzite. Nevredi polemisati sa vecinom kada nerazumeju staje ovde problem. Sano napred.....!
  • Rade

    13.01.2021 06:23
    @Miki
    Kažete da zakon nije retroaktivan. Pa ako je donet 2003 godine i nije se primenjivao 17 punih godina i sad hoće da ga primene onako kako je tad donesen i to unazad 6 godina onda je postupak naplate retroaktivan. Ko to ne razume to je njegov problem. Ne samo što ne poznaje reč frilenser jer kad je zakon pisan to zanimanje nije ni postojalo. Kažeš pare na sunce? Samo neko ostrašćeni ili ko ne razume problem može tako da priča. Frilenseri će plaćati porez kad se donesu pravedna zakonska rešenja i kad njihova primena bude transparentna.
  • Vox populi

    13.01.2021 01:51
    @Za freelancer-e
    Mogli su da otvore preduzetničku radnju sa paušalnim porezom koji ukupno sa doprinosima iznosi oko 220-300 eur mesečno. Oni koju su zarađivali redovno preko 1000 eur mesečno su uglavnom to i uradili, a 99% freelancera koji su sad u problemu su zarađivali manje i/ili neredovno. Mnogi su čak zarađivali manje od minimalca.
    Recimo 100 eur mesečno, 5 godina je 6000 eur a poreska im traži da u roku od 15 dana plate okvirno 4000 eur, u zavisnosti od kamate. Jasno je da to niko od njih ne može da plati.
  • Pan5er

    13.01.2021 00:54
    @Sima
    Znači ti plaćaš doprinose, a ne ide ti penzioni staž i ne možeš da izvadiš zdravstvenu knjižicu?

    Vremenom ćeš shvatiti da nisi besan na mene.
  • Zlaja

    13.01.2021 00:31
    Izvoz
    Svi naši dragi frilenseri su zapravo izvoznici, koliko ja znam sve drzave zapravo stimulisu izvoz i ne znam niti jednu da izvoznike oporezuju. Čak štaviše mora biti balans između uvoza i izvoza. A šta izvoze? Pa sve od lične pameti do robe, a novac koji dobiju ne troše na Kipru ili Kajmanskim ostrvima vec u Srbijici. Ovo se zove dodata vrednost ili jedan od retkih zdravih prihoda ove drzave. Problem je zapravo u armiji od 750.000 članova partije kojim treba obezbediti prihode i poreze od gore navedene dodate vrednosti koja ulazi u zemlju na osnovu izvoza. Koliko znam sve normalne zemlje vraćaju porez za robu koja se izvozi to se u Mađarskoj zove afa npr. Prema tome država nema pravo na ovaj porez, jer nije nista ucinila za njih osim sto disu isti vazduh....
  • Slobodan

    12.01.2021 23:31
    Botu Botu ti maleni zecu
    Mozda je pametno obelodaniti sve ove botove I njihova imena, kako ste pisali, sta i po cijoj direktivi.
    Pa da vidim koga ce te pogledati u oci.
    Ima deca da vas pljuju kada vas vide na ulici.
    Ajde sada 1,2,3 down vote.
  • Dragan

    12.01.2021 23:21
    Eh
    Obaranje sajta državnog organa je krivično delo a ako se dotera i rušenje ustavnog poretka.Uz to sektor za visoko tehnološki kriminal će vas brzo naći valjda znate toliko o kompjuterskom sistemu.
  • ns

    12.01.2021 23:21
    @za freelancere
    Za freelancer-e12.01.2021 • 23:02
    Mene zanima koje ste vi imali opcije da se firmirate i tu ne mislim da otvarate d.o.o. firmu?

    Neka mi neko odgovori da li je postojala mogućnost da se firmirate tako da ste otvoritli SZR firmu koja je paušalista i da ste preko nje sve radili? Ako je to moguće, koliko mesečno bi imali troškova za plaćanje paušalnog poreza?

    Ne znam za freelancere ali kako neko ko zaradjuje novac online od igara na srecu konkretno sportska kladionica i prihodi su mu od toga da otvori bilo sta.Vidis u cemu je problem odes u poresku i kazes u zadnjih pet godina imam prohode od kladjenja kako da platim porez a oni se smeju ko da si im ispricao vic veka. A takvih nije malo i zakon ih uopste ne prepoznaje i kakve sad veze ima taj prihod sa pio i zdravstvenim i gde se na prihod od igara na srecu placa pio i zdravstveno
  • Piško

    12.01.2021 23:15
    ...
    Ne bi znali da obore sajtove institucija ni posle godinu dana zimovanja na Stack overflow.
  • Za freelancer-e

    12.01.2021 23:02
    Mene zanima koje ste vi imali opcije da se firmirate i tu ne mislim da otvarate d.o.o. firmu?

    Neka mi neko odgovori da li je postojala mogućnost da se firmirate tako da ste otvoritli SZR firmu koja je paušalista i da ste preko nje sve radili? Ako je to moguće, koliko mesečno bi imali troškova za plaćanje paušalnog poreza?
  • Ns

    12.01.2021 22:56
    @nikola
    Nikola12.01.2021
    Sto onda drugi moraju da placaju poreze i doprinose a oni ne moraju? Ja imam 10 radnika pa sve na vreme izmirujem. Sto ne bi ja godisnje stavljao u dzep 50.ak hiljada eura??? Ima svi da placaju ako im ne idgovara nek se sele u drugu drzavu pa cu ih onda pitati?

    E pa ovako prvo se informisi oko ovog problema pa onda dizi galamu na postene ljude.
    Niko ama bas niko nije rekao da prihod radom na internetu ne treba da se oporezuje vec bas suprotno ljudi koji su prozvani hoce da plate porez ali da imaju prava ista ko i tvoji radnici ako ga plate, a problem je upravo taj sto vazeci zakon iz 2001 je zastareo i ne prepoznaje ih. Rad na internetu ne obuhvata samo freelancere vec mnoge druge nacine zarade koji ne postoje definosane pomenutim zakonom. Porez na prihod svi treba da plate i tu niko ni ne trazi oprost, al sto da im naplate pio i zdravstveno kad im staz nece biti upisan jer je to nemoguce po ovom zakonu. A kamate koje hoce da naplate su posebna prica nisu ti ljudi krivi sto u poreskoj upravi radi dal neobrazovan ili neupucen kadar te i kad su i hteli da plate porez govorili su im da ne treba jer ne prelaze odredjenu cifru prihoda itd
    Zatim placeni godisnji odmori, placeno bolovanje sve to nemaju pravo dok tvoji radnici imaju to pravo a treba iste poreze da placaju obe kategorije a ako iste poreze trebada placaju ljudi hoce i ista prava
    Poenta je da zakon mora da se modernizuje jer se vremena menjaju.
  • Vojvosadjan

    12.01.2021 22:53
    Drugari frilenseri, ne sumnjam da ste informatički itekako potkovani, te stoga vam dajem predlog da "akumulirate" ako je ikako moguće ip adrese ili šta već ovih poput "Mikija" pa da na kraju zaista izađu novci na sunce.
  • pawlle

    12.01.2021 22:49
    podrska,srusite im sve ,beskorisni lazovi
  • Banacan

    12.01.2021 22:48
    Zaradite 100 000rsd platite 15 000rsd,sledeci mesec zaradite 10 000rsd platite 1 500rsd drzavi( prosveta,zdrastvo,vojska,policija,saobracajne komunikacije,subvencije...) .15% da platite mnogo manje od postenog vrednog solara,apotekara,masinca,arhitekte,pekara,vozaca,menadzera,varioca,it programera,inzinjera,elektricara,vulkanizera,vrtica,starackog doma,bazena,teretane,livnice..........
  • Mile

    12.01.2021 22:47
    Hoću da platim porez
    Želim platiti, ali niko ne zna kako platiti porez! Idite i pitajte h poresku, niko ništa ne zna. I nikada niko i nije znao, a sada šalju rešenja sa 80% od prihoda sa sve kamatama. Jel to normalno? 100 000 ljudi će postati dužnički robovi države i biti na birou, zato što se porez nije mogao platiti, novac je potrošen na preživljavanje, a sada odjednom žele da se plati, a opet je nemoguće. Država je kontradiktorna!
  • tamoneka

    12.01.2021 22:44
    @Zizu
    @Zizu

    Covek je trazio i insistirao da plati porez i platio je, iako su ga odvracali, ali naplatili su mu samo porez na ekstprofit jer za drugo nisu znali. Sada mu traze da plati jos + penziono i zdravstveno za ogromnom kamatom. Pritom je zbog svoje dijagnoze oslobodjen placanja zdravstvenog osiguranja, a pravo na staz nema.
  • Miki

    12.01.2021 22:13
    Zakon nije retroaktivan
    Ovaj zakon, ovakav kakav je, postoji vec jako dugo i vise od 5 gpdina. Nema reci niokakvom retroaktivnom primenjivanju, nego cinjenici da ga niste postovali sve ovo vreme.
    Prema tome - lovu na sunce!
  • Mile

    12.01.2021 22:05
    bagra
    Kada vlast ogrezne u kriminal a zajasi svoje gradjane da bi se odrzala na vlasti, mnoga sredstva se upotrebljavaju da se to spreci. Ne cudi sto mladi ljudi reaguju na ovakav nacin. Oni su zeleli da plate porez, administracija nije imala resenje za njih. Nakon vise godina resenje su prepisali od neke susedne zemlje ali sad svoj nerad zele da unovce na ledjima mladih vrednih i pametnih ljudi. Presednik mora dati podrsku gradjanima a ne lenjoj i neefikasnoj administraciji jer ga nije ona postavila.
  • Novosadjanka

    12.01.2021 21:53
    Podrska
    Samo napred ljudi! Borite se do kraja, puna podrska!
  • Gorm

    12.01.2021 21:42
    Ne postoji više šansa ni u teoriji da pobede u Beogradu. Raspala opozicija kreće da se sastavlja od i iz osvojenog Beograda.
  • фриле

    12.01.2021 21:40
    Мислим да је ово последњи трзај режима да убере неке паре пре беганије. Али су ударили на погрешне људе. Па да ли сте нормални бре, сутра ће вам неки хакер угасити грејање, угасити семафоре, зауставити привреду и шта онда? Ко је крив? Па држава јер је кренула у пљачку против најпаметнијег дела свог народа.
  • Dudarim II

    12.01.2021 21:30
    6 prosečnih zarada
    8 miliona za 4 godine, znači 2 miliona godišnje... a prosečna plata je koliko? Znam je država debelo u minusu ali da mora sama sa sobom prvo da sredi zakone pa onda da naplaćuje iste, ali ako si znao da je 6 prosečnih plata limit, zašto onda nisi platio porez?
  • Nana

    12.01.2021 21:28
    @Pan5er
    "Ovaj spor između frilensera i države nije pitanje poreza, već diskriminacije!"

    Ovo ste lepo rekli, ali gde ste bili svo ovo vreme kada su mnogi drugi bili diskriminisani po mnogim osnovama?!

    Više puta sam imala diskusije sa vašim kolegamkoji tako rade, hajde da poguramo ovo ili ono, pišemo peticije, menjamo zakon, angažujemo se, nevezano za temu. Odgovor je uvek bio isti, ne interesuje me politika, šta se to mene tiče, neka ti i takvi zagreju stolicu kao ja pa će bolje zarađivati i živeti, eto kako ja mogu, itd....

    Prepoznajete li te odgovore? Niste samo vi takvi, svi su ovde poprilično sličnog mentaliteta, dok im je dobro ćute i zabole ih za druge. E sad kad dođe vrag i na njihova vrata onda svi treba da se potresaju.

    Razmislite svi vi ovde ko pravi ovo društvo ovakvim kakvo jeste i ko ga održava. Mi svojom neinicijativom, logikom boli me uvo za druge ili oni koji to koriste jer smo im mi to omogućili.
  • Zizu

    12.01.2021 21:23
    Pa prosečna plata je 500e, tj. oko 60.000 din.
    6 prosečnih plata je 360.000 din.
    Lik je zaradio 8.000.000 za 4 god, tj. 2.000.000 godisnje. Ne znam kakva je zabluda u pitanju.
  • Mladen

    12.01.2021 21:16
    Sramota
    Zasto nisu rekli od sad se placa porez toliko I toliko I na kucnu ko treba da plati a ne unazad msm bzv.ali mi smo srbi ako se mene ne dotice necu protest.treba se pridruziti cak I ako volite ovu vlast jer nije sve sto donesu ispravno
  • Free cu ostati

    12.01.2021 21:02
    Stado
    Svi koji pisu "porez se mora platiti" su ili simpatizeri sns-a ili su samo na tom nivou. Pustili ljudi pricu da mi zaradjujemo milione, ne placamo porez i odmah se krezubi pobune, a niko sustinu ne zna. Potpisujem - niko!
  • Bbb

    12.01.2021 20:55
    Bravo, konacno konkrerno! Sa ovima dtugacije ne moze!
  • Konstantin

    12.01.2021 20:42
    pravo i pravda
    Tako to izgleda kada kriminalci i mafijaši vode državu !!!
  • комша

    12.01.2021 20:32
    До сада је било све пасивно око пљачке државе према овим младим и паметним људима који су уложили године и године живота да науче нешто и изборе се ПРЕД ЦЕЛИМ СВЕТОМ да нешто зараде и унесу у Србију и остану овде! Е сада и треба радикализација, јер ова булумента не зна другачији језик! Нико не позива на криминал и насиље, али радикализација је нешто што мора да се уради! И уместо да пљујете те младе људе који су свој живот хтели да граде овде, подржите их јер нема будућности без те младости и то оне паметне и образоване! Овом режиму се крај назире, у паници су што је свакоме са иоле мало мозга очигледно. Подржите све који се боре да ову земљу спасу пре него што буде касно! Ако закон није праведан према народу, тај закон је ништаван јер држава то смо ми - обични људи, потлачени! Народе пробуди се!!
  • Milisavljev

    12.01.2021 20:20
    Registrujte politicku stranku
    Jednostavnije je osnovati politicku stranku ljudi 10 hiljada potpisa i kao politicka stranka izadjite na proteste u prvih 30 dana brat bratu skupili bi ste 50 hiljada clanova u prvih 3 do 6 meseci i do pola miliona.Ogromno je nezadovoljstvo u narodu i ne treba se razmisljati kao pojedinac vec kao deo naroda.

    Skupite sav bes svih ostalih gradjana u jednoj stranci i krenite u izbore referendum sta god.

    Trazite vanredne izbore sa svojih 500 hiljada clanova bez obzira koliko Vas je sada.Narodu samo treba kapsisla da bi kao narod krenuo u obaranje fasisoidne vlasti ne dokazivanje individualne rezignacije.Svako je od nas sposoban za nesto to stoji i to ce stajati zauvek ali vrlo mali broj od nas je sposoban da razmislja na nivou naroda ne pojedinca.



  • Sima

    12.01.2021 20:20
    Pročitao!
    @Pan5er
    Sve što ste napisali sam pročitao pažljivo. Na kraju sam zaključio da mi je sve već poznato, jer su to floskule kojima se zamagljuje stvarnost i pokušava izbeći plaćanje poreza. Sav taj vaš text može da se odnosi na svakog legalno zaposlenog u Srbiji i na svakog privatnika koji je pošteno prijavio firmu. Ako im nije i gore. Tako da za vas, koji ne plaćate porez, nema opravdanja.
  • Sasa

    12.01.2021 20:18
    Pa kada bi ste isključili struju u vladi i svim ministarstvima ne bi se desilo niša. Niko ne bi ni primetio.
  • musava Zvoncica

    12.01.2021 20:17
    Obaraju SNS botovima castle.rs?
  • Hakeri s Moravu

    12.01.2021 20:13
    E-pobuna
    Zrno po zrno Pogačar.
  • Goran NS

    12.01.2021 20:11
    Obaranje sajtova
    Hahaha.
    Ko ima malo mozga, shvatio bi da je gospodin mislio na legitiman način.
    Nikakve kriminalne aktivnosti nema ako 20, 50, 100 hiljada ljudi odluči da istog trenutka poseti neki sajt.
    Ne vidim problem u tome. Ne treba nikakvo hakersko znanje za to, samo je dovoljno da se otvori svoje poresko sanduče.
    Ako portali izdrže toliki nalet poseta, neće biti "obaranja" sajtova.
  • Gaga

    12.01.2021 20:10
    Podrska! Ovoj mafiji koja je zarobila drzavu treba pokazati ko im je poslodavac.
  • Bombon

    12.01.2021 20:07
    Samo napred Mirane, puna podrška i bez straha!
  • Nikola

    12.01.2021 20:05
    ???
    Sto onda drugi moraju da placaju poreze i doprinose a oni ne moraju? Ja imam 10 radnika pa sve na vreme izmirujem. Sto ne bi ja godisnje stavljao u dzep 50.ak hiljada eura??? Ima svi da placaju ako im ne idgovara nek se sele u drugu drzavu pa cu ih onda pitati?
  • origami

    12.01.2021 20:02
    Miran a nemiran
    Ne podrzavam jednostrane odluke bez dogovora sa pogodjenom stranom, a da li su pretnje pravi nacin za resavanje problema? Bojim se da nisu, bar ne u civilizovanom svetu.
  • Uhapsi botove

    12.01.2021 19:57
    U svakoj malo ozbiljnijoj državi do ovog ne bi ni došlo, a vi botovi bi prosili na ulici, što će vam se i ovde desiti na kraju.
  • @Cobi

    12.01.2021 19:53
    Ma nemoj. Po cemu se to razlikuje npr. od protesta taksista, koji blokiraju i institucije i saobracajnice i sve ostalo?
  • Losmi

    12.01.2021 19:51
    Bogami bice berba usiju za Nazadnjake od naroda ove godine...
  • Petronije

    12.01.2021 19:50
    @Doja
    Da li ti kao privatnik plaćaš radniku minimalac a ostatak na ruke? Plati sve šta se grbaviš. Dli su sezonski radnici plaćali porez? Platite šta se grbavite. Da platim PIO, zdravstveno i ostale stvari morao bi da imam prava. A nisam ih imao. Kad shvatiš da frilenser ne zavisi od lokalnih klijenata i da uvozi čiste devize i da je više on koristan državi nego ona njemu onda ćeš pričati drugačije. Pogotovo kad je ta ista poreska pogrešno informisala ljude koji su se raspitivali za porez.
  • Molim lepo

    12.01.2021 19:50
    Ako su mogli taksisti da blokiraju grad, što da ne.
  • Lale

    12.01.2021 19:49
    @Milan
    U svakoj ozbiljnoj zemlji bi se narod digao na oruzije protiv uzurpatora vlasti. Zamisli Vucica da ovako vlada u Svajcarskoj. Sta mislis sta bi Svajcarci uradili? Pogotovo sto svaki Svajcarski regrut duzi automatsko oruzije i municiju kuci?
  • Zebra

    12.01.2021 19:47
    @LQUQ
    Pa zato sto smo solidarni. Zar ne? Svako gleda svoju guzicu i ne interesuje ga niko drugi. Šta tebe boli sto će nekom drugom iz džepa izbiti novac za porez koji nisu ni mogli da plate do sad? E pa vidiš - zbog takvih nam i jeste ovako.
  • Vox populi

    12.01.2021 19:46
    Tako je, samo hrabro i oštro.
  • Pera iz bivseg DDR-a

    12.01.2021 19:46
    Fishing po javnim preduzecima... hahahaha... bice pecanja i kriptovanja baza podataka. Ako i treba SNS bandi nepismenoj i treba to da se desi.

    Kliknite na OVAJ link da dobijete 1 000 000 EUR. Na celofanu od SNS sendvica je napisano uputstvo za kliktanje.
  • Rade

    12.01.2021 19:42
    Nisi bas pametan kad dajes ovakve izjave .Sa ovim si unistio sve sanse obicnih ljudi koji su radili preko interneta i zaradjivali manje pare a kojih se ovo najvise tice da naprave kompromis sa drzavom .Mada mislim da si jos jedan drzavni spiner koji samo muti vodu u svoju korist.
  • Milan

    12.01.2021 19:38
    Uhapsiti
    U svakoj malo ozbiljnijoj drzavi bio bi uhapšen svako ko preti rušenjem sajtova institicija, zamislite da anesteziolozi kazu frilensere ne lečimo jer ne plaćaju porez državi koja treba nas da plati
  • Bolo

    12.01.2021 19:33
    Najzad
    Prava ideja. Vlastima treba pročačkati uši. Moraju da shvate za koga rade i ko ih plaća i da naplatu poreza organizuju pravovremeno i na logičan način.
  • LQUQ

    12.01.2021 19:27
    Obaranje sajtova je krivicno delo.
    Zasto bi gradjani ispastali zbog vaseg sukoba?
  • Sava

    12.01.2021 19:22
    Au, garant su se uplasili
    Samo nemoj instagram da rusite, a za ostalo.... :)
  • Popara

    12.01.2021 19:16
    ....
    Podrška. Ruši!
  • Doja

    12.01.2021 19:14
    Platite sta se grbavite?rad na crno je kaznjiv. Placanje poreza vas dovodi u ravan sa ostalim postenim privatnicima,zaposlenima i dr. koji placaju poreze,doprinose...
  • Spam

    12.01.2021 19:13
    Samo hrabro
    Ne može jedan propali "doktor" iživljava ti nad kremom ovog društva
  • Dmitrij

    12.01.2021 19:12
    Zato pevaljke starlete i ostala ološ koja podržava vlast ne plaća ništa .Poneka i uđe u vladu
  • lili

    12.01.2021 19:10
    nepismeni pravnici
    Sta rade pravnici u vladi? Kako mogu podrzati retroaktivnu primenu zakona od 6 godina unazad? Je su li oni čobani ili školovani pravnici? Izgleda da su nepismeni! Nema te budale u ovoj tunguziji od drzave da ce to prihvatiti!
  • Kobac

    12.01.2021 19:08
    Ovaj Pogačar hoće da bude sledeći Čeda ili šta? Svuda ga ima na svakoj vrućoj temi i ništa izgurao nije do kraja, ni blizu. Kakve su ovo glupe pretnje sem ako neće da ga DB vrbuje, očigledno prvi put kad je priveden nije neko nešto dobro izpregovarao..
  • Pan5er

    12.01.2021 19:08
    Makar pročitaj...
    Mnogi redovno zaposleni ne znaju da čak i oni ne plaćaju porez na iznose do 18.300 dinara. To je zakonom utvrđen neoporezivi deo.

    Frilenseri su fizička lica, i u većini slučajeva njihova zarada nije nikakav ekstra prihod, već jedina zarada.

    Frilenseri su fizička lica, ali država ih posmatra kao pravne subjekte, ali bez prava na zdravstveno i penziono osiguranje koje zahteva da plate.

    Frilenseri rade poslove na način na koji će veoma brzo biti primenjen i na mnoga druga zanimanja - od svoje kuće.

    Frilenseri nemaju plaćene državne niti bilo koje druge praznike i slave. Nemaju bolovanje i nemaju nadoknađene godišnje odmore, kao ni višednevne radničke sportske igre uz popriličnu dnevnicu.

    Frilenserima se ne odbija porez kad kupe računar i drugu opremu koja im služi za rad.

    Frilenseri uglavnom rade sa strancima, a u učenje stranog jezika i nove tehnologije uče svakodnevno.

    Frilenseri ne zarađuju svakog meseca jednako i zbog toga se ne usuđuju otvarati firme. Da, možda će ovog meseca zaraditi 2.000 dolara, ali verovali ili ne dešava se i da po 4 meseca ne zarade ništa.

    Frilenseri mogu itekako doprineti ovoj državi, ali i država mora biti majka, a ne maćeha. I ne treba tu ne znam kakva pamet, dovoljno je uskladiti zakon sa onim u Sloveniji, Nemačkoj, Poljskoj, Francuskoj... Ionako se često naši državnici vole porediti s tim zemljama, pa eto im prilika.

    Ovaj spor između frilensera i države nije pitanje poreza, već diskriminacije!
  • Neša

    12.01.2021 18:59
    Neša
    Puna podrška...ma ova pljačka zaista nepostoji nigde. Samo napred i bez straha mnogo naroda ćevam se pridružiti...mora se od nečeg početi!!!!!
  • Neša

    12.01.2021 18:59
    Neša
    Puna podrška...ma ova pljačka zaista nepostoji nigde. Samo napred i bez straha mnogo naroda ćevam se pridružiti...mora se od nečeg početi!!!!!
  • Niko

    12.01.2021 18:57
    Ovaj pogacar bas uporan u sve se mesa ,te krov nad glavom,bojkotas,sad ovde. Pa tebi obecali ministarsko mesto kad ridji dodje na vlast? Kolko te placa kaf si uporan ? Ej poreze moraju svi da plate, tako je u vecini zemalja- znate vi to al ajd da probate dok ovaj i druge " vodje" nvo uzimaju kes od tajkuna- lopova .
  • sns banda

    12.01.2021 18:55
    ko je 2012. podržao obaranje naše slobode i vladavine prava u državi, direktno ili indirektno , red je da se sada nosi sa bahatom vlašću policijske države
  • Cobi

    12.01.2021 18:53
    Ovaj vana be Čeda sad već počinje da smara i u svakoj čorbi je mirođija. Inače ovakve pretnje se u normalnom svetu svrstavaju u terorizam pa bi bilo lepo da se i naša policija malo ugleda na zapad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna