Info
18.01.2021.
10:00 > 08:06
Mada se Evropska unija upinje svom snagom da oporezuje najjače globalne kompanije poput Epla, Gugla ili Amazona, oni i dalje ne pune budžete država sa Starog kontinenta. Posle izbora u SAD, postavlja se pitanje koliko su realna očekivanja da će Bajdenova administracija biti sklonija tome da se dogovara kako da najmoćniji budu primorani da plate pravičnu obavezu.
  • BoeserWolf

    19.01.2021 10:54
    @ekonosmka istorija
    10ka kolega
  • ekonomska istorija

    18.01.2021 14:15
    Očekivalo bi se da se od njihovog basnoslovnog profita porezom na dobit nešto odlije u državne budžete. - Zasto? Da bi neki debeli birokrata mogao da ima siguran posao? To su privatne firme, koje nisu na grbaci poreskih obveznika, a i sami radnici tih firmi vec placaju porez (svi se dive Skandinaviji, a upravo to je nordijski model, slobodno trziste, liberalni kapitalizam, mali porezi na firme i lako otvaranje firmi, dok su porezi, koji su btw regresivni, na fizicka lica veliki). Sta konkretno firme onda dobijaju sa poreskim obavezama? Izadjite vise iz doba komunizma, gde god komunizam dodje ta drzava propada, danas opet imamo jednopartijski sistem i diktaturu, samo nemamo Sloveniju i Hrvatsku da nas izdrzavaju.
  • marko

    18.01.2021 13:32
    Hvala autoru na zanimljivoj analizi, jedina kritika teksta sa moje strane je teza da tehnološke gigante i njihove poreske avanture podržava američka država. Naime, američka država je isto tako veoma nezadovoljna činjenicom da velike kompanije pomeraju profit u Irsku i tako smanjuju poreske obaveze i u samoj Americi. Štaviše Trampovo smanjenje poreske stope je pokušaj da poveća apsolutni iznos poreza koji ostaje u USA.

    Moje lično mišljenje je da dok god je internet ovakav kakav je, ovo što EU hoće neće moći da se izvede. Uvek će postojati neka zemlja na svetu gde su porezi mali, a internet omogućava svakom da koristi razne usluge bilo gde na svetu. Jedini način da se uradi ovo što EU hoće je da uvedu neku vrstu "graničnog prelaza" na internetu, i da države svojim građanima zabrane da pristupe sajtovima van granica. Tako će onaj ko hoće da pristupi npr. Nemačkom tržištu morati da ima firmu i servere u Nemačkoj a samim tim će biti i dostupan tamošnjim poreskim organima. Kinezi su već ovo na neki način i uveli samo je kod njih u pitanju politički a ne finansijski motiv.

    Iskreno mislim da živimo u sumraku ere globalnog interneta i slobode koju nam je doneo. Deci i unicima ćemo prepričavati kako si u naše vreme mogao da igraš igrice sa ljudima iz Koreje i da čitaš vesti iz Kolorada.
  • Frajla

    18.01.2021 13:21
    Tako je i kod nas
    Da naplate porez od Žeksa i sličnih, naplatili bi taman toliko poreza kao da su svi stanovnici Srbije freelanceri.
  • Halion

    18.01.2021 12:37
    Nema frke platićemo mi frilenseri i za njih i za botove kažte samo kolko treba
  • gradjaninX

    18.01.2021 12:33
    Bajden ce raditi sta mu kaze Nensi Pelosi. Dok ne umre, onda ce Kamala raditi sta joj Nensi kaze. Tramp bar nije radio sta mu bilo ko kaze, zato ga i mrze (izmedju ostalog) i kuci i sirom sveta. Klasicna nasilnicka spoljna politika, i tarife koje americki narod rado placa, misleci da je to kazna drugim drzavama. To ce se nastaviti.
  • milmar

    18.01.2021 11:51
    bravo
    za tekst, ali vidimo i sami paradoks, kada mnoge mocne zapadne zemlje eu ne mogu izaci na kraj sa belosvetskim kompanijama,da ne upotrebim tezu rec, mozemo zamislititi kako je "malim" drzavama , da izdejstvuju nesto slicno i popune praznine u budzetima svojih drzava, jos jedna igra , mačke i miša !
  • Blender

    18.01.2021 11:29
    Istina
    Nesposobne i nekreativne birokrate iz EU su izgubile utakmicu sa SAD u IT sektoru, isto kao i u industriji filma i televizije.
  • Boris

    18.01.2021 11:23
    Šala
    Neka pregovaraju sa Vučićem i sve će biti u redu.
  • Anonimus

    18.01.2021 11:18
    Naiveće svetske kompanije se ponašaju osiono, izbegavaju plaćati obaveze i sebi uporno kreiraju monopolističku poziciju. Svaka čast na prilogu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna