Autor: Danas

Info
23.01.2021.
11:12 > 11:12
Uranijum nije povezan sa nastankom raka, ističe za list Danas profesor i epidemiolog Zoran Radovanović povodom tužbe protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma.
  • Sve stručnjaci

    26.01.2021 23:31
    @Vlada
    Imaš dugačak jezik i tendenciju da neargumentovano laješ na svakoga ko pobije tvoja "ponavljačka" lupetanja. Na strani 7 istog EU izveštaja od pre 10 godina stoji da su u uzorcima nađeni plutonijum 239 i 240 kao i americijum, neptunijum i tehnecijum. Sada izvoli i njima reci da su "ponavljači" i da ta municija "ne sadrži nikakve" izotope plutonijuma, ti si valjda pametniji i stručniji i od njih i od celokupne svetske naučne javnosti, nikako nisi arogantni egoista zaslepljen svojom "veličinom". O krajnjem i strahovitom lupetanju gde očekuješ linearnu zavisnost između količine uranijuma u zemljištu i broja obolelih od raka ne vredi trošiti reči, to je vrhunac gluposti koji se mogao čuti od jednog priučenog "stručnjaka" ponavljača koji je umislio da je popio svu pamet sveta pa rešio da svima tako nesposoban a opet pun sebe soli pamet.
  • Voja

    26.01.2021 13:00
    Tužba
    Ova tužba je svojevrstan marketing advokata i nema nikakve šanse za realizaciju.Advokatu se isplati da ostane zapamćen kao prvi koji je podne tužbu.Potpuno jedna nerealna priča od koje korsit ima samo navedeni advokat.
  • Realista

    26.01.2021 08:59
    Realnost
    Pa g-dine Vlado sami ste rekli da je prah otrovan, a kada će čovek umreti od posledica udisanja takvog praha zavisi od količine čestica koje je udahnuo. Možda za par meseci, a možda za par godina. U "najboljem slućaju" biće na mukama do kraja života.




  • Vlada

    25.01.2021 17:19
    @Sve stručnjaci

    Alo ponavljači, prestanite da lupetate gluposti o kojimа ste se informisali iz špijunskih filmova. Nijedan prirodni radioaktivni izotop na zemlji nema vreme poluraspada kraće od 4 milijarde godina i to nema nikakve veze sa stepenom radijacije, koja je smešna i ne može naškoditi ljudskom organizmu. Municija od osiromašenog uranijuma ne sadrži nikakve "izotope plutonijuma", a ako je na Kosovu zabeleženo 1000 puta više uranijuma nego u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, zašto onda nemaju 1000 puta više obolelih od raka? Zašto Kosovo ne tuži NATO? Šta vi zapravo imate s količinom OU na Kosovu?
  • Sve stručnjaci

    25.01.2021 15:47
    @Vlada
    Prestanite da lažete. Uranijum ima vreme poluraspada koje se meri u milionima godina, količina zračenja je bezmalo ista. Razlika između "osiromašenog" i "obogaćenog" uranijuma je u udelu visoko-reaktivnih izotopa a ne u količini radijacije. Čak i tako "osiromašen" on sadrži 60% "obogaćenih" izotopa, kao i izotope plutonijuma i drugih produkata radijacije. U EU izveštaju od pre 10 godina je objavljeno da su maksimalne količine uranijuma zabeležene u zemljištu na KiM više od 1000 puta veće od uzoraka iz ostatka Srbije, Crne Gore ili BiH, pet puta veće od uzoraka iz Kuvajta ili 3 puta veće od uzoraka iz Iraka gde je korišćen ovakav tip municije. Uopšte se ne radi o količini uranijuma i radijaciji koju emituje dok se nalazi van tela čoveka, već o količini kojom je zatrovano zemljište čime uranijum ulazi u lanac ishrane i dolazi do njegovog unosa u organizam čoveka.
  • Vlada

    25.01.2021 14:49
    @Realista
    Taj prah kada neko udahne može da izazove malignu bolest zbog dugotrajnog zračenja u samom organizmu.

    Ne može. Osiromašeni uranijum je otrovan za udisanje i kao takav je mogao da naškodi onima koji su bili u neposrednom kontaktu kad su takve bombe korišćene na Kosovu, ali stepen radijacije koju širi je toliko nizak da je apsolutno neškodljiv za čoveka.
  • Realista

    25.01.2021 11:14
    Realnost
    Još osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka se počelo u sve avionske bombe veće od 250 kg stavljati osiromašeni uranijum, tj. otpad iz nuklearnih elektrana jer je nekoliko puta teži od gvožda. Ima više razloga za to kao što su:
    1. Kako ima veliku gustinu zauzima daleko manje prostora za potrebe balasta tako da ostaje više prostora za eksploziv, te bomba iste zapremine ima više eksploziva i ubojitija je.
    2. Država se oslobađa osiromašenog uranijuma, tj. ne plaća njegovo skladištenje i odlaganja i ujedno rešava svoj problem zagađenja prirodne sredine.
    3. Tamo gde bace takve "prljave" bombe, ako se stanovništvo i vojska ne ubiju, onda se razbole i tada na scenu stupaju njihove farmaceutske kuće koje skupo naplaćuju razne citostatike, hemioterapije, i druge lekove kojima se delom leču ,a delo i ne. Lepa zarada.
    4. Takvim skupim lečenjima se dodatno iscrpljuje privreda zemlje koja je bombardovana
    5. Više ne moraju da ratuju nego samo sačekaju da nezadovoljstvo gradjana dovede njihove ljude na vlast
    6. Postajemo lak plen
    Tačno je da kratkotrajno izlaganje zračenju osiromašenog uranijuma ne izaziva maligna oboljenja, ali kada bomba koja u sebi ima osiromašenog uranijuma ili municija sa osiromašenim uranijumom eksplodiraju onda se taj osiromašeni uranijum raspadne ili pretvoori u paru i kondezuje u najfiniji prah koji vetar nosi. Taj prah kada neko udahne može da izazove malignu bolest zbog dugotrajnog zračenja u samom organizmu.
  • Čika Wika

    25.01.2021 00:43
    Ajde neko od uvređenih da mi napiše kako se nešto može _bombardovati_ osiromašenim uranijumom? Pa nisu bacali na nas atomske bombe za sirotinju, nego su eventualno tenkove gađali takvom municijom iz topova. Avionskih, ako nekom nije jasno. I to, ako su. Skoro sve bombe koje su pale su sa konvencionalnim eksplozivom.
  • Vlada

    24.01.2021 13:33
    @Miša

    Možda zato što je čovek u nekoliko ozbiljnih tekstova naučno obrazložio svoje stanovište, dok oni koi zastupaju suprotno stanovište nemaju nijedan argument i uglavnom su šarlatani.
  • Perica

    24.01.2021 09:46
    Koliko vidim po načinu i stilu pisanja da su aktivne ove neznalice što su verovatno pokupovale diplome iz srednjih pa i osnovnih škola....... naravno usput pljuju po svemu što nije svpsko. Pa taj čovek nije kupio diplomu i iznosi neke naučno dokazane činjenice. E to ovi sadašnji i presvučeni vadikali nikad neće skapirati. Nikome nije bilo prijatno bombardovanje al OU ipak nema veze sa rakom.
  • Haos

    24.01.2021 09:44
    Sudeci po vecini komentatora koji osuđuju dr Radovanovica i nazivaju ga "Nato placenikom" nama treba dijagnosticirati Dunning Krugerov sindrom kao nacionalnu bolest.
  • @Branislav

    23.01.2021 18:53
    muka mi je
    zašto izvlačiš bilo šta iz konteksta??? Radio sam i u novosadskoj i pančevačkoj rafineriji pre i posle (verovatno duže nego što ti imaš staža) bomardovanja. i NIJEDNU nisu bombardovali osiromašenim uranijumom, eto to sam napisao, ma šta se ja budali pravdam.
  • Miša

    23.01.2021 17:21
    Da li je dr Radovanović u pravu - ne znam. Zašto misli da je pozvan i kompetentan da o ovom daje mišljenje? Da li se oglašava kao medicinski ekspert ili iz politikantskih pobuda (ova je reč upotrebljena u naslovu za druge, što da ne i za njega).
  • neka, neka

    23.01.2021 16:58
    sami se javljaju
    @Dragan
    Braniš i ti bombardovanje?
    Hirošimu nisu čistili?
    Braniš Radovanovića i sve koji kažu da je osiromašeni uranijum zdrav? Na osnovu čega to tvrdiš? rekla-kazala? Iz pouzdanih izvora?
    Odšteta narodu za svaki rat u prošlom veku!!!
    Okupatore i sluge njihove-to znamo svi kako se zovu- kazniti i odšteta i vojnicima i narodu koji je stradao, pogodjen tim mukama.
    Mislim da ima svako da mu je neko nastradao što od posledica bombardovanja ‘99. A, od svih ratova i pogroma? Toga ima.
  • Лиманац

    23.01.2021 16:45
    Не зна се ко је објективнији, дотични господин или danas... Реч једног човека да буде јача од научно доказаних чињеница? Дајте, молим вас.
  • /

    23.01.2021 16:44
    /
    Profesor se sprema za politicku scenu. Epidemiolog i onkolog i politicar. Tri u jedan.
  • Branislav

    23.01.2021 16:41
    @ neviđeno lupetanje
    Napisao jedan genije da NATO nije bombardovao rafineriju u NS. Ne znam gde si ti živeo. Mislim da su novosadski roknuli više od 20 puta. Dr Radovanović sve zna. On je i fizičar i onkolog i virusolog. Sve živo čovek zna.
    Za genija koji je napisao da bi od OU prvo oboleli vojnici u skladištima. Vidi, druže, nije štetan kad stojiš pored njega već kad
    delove raspadnutue municije udišeš sa prašinom na mestu dejstva.
  • Nomad

    23.01.2021 16:15
    Osiromašeni uranijum u vojnoj primeni se korist za dve stvari - kao municija za avio topove (A10) i u oklopima (čuveni čobham oklop). Osirimašeni uranijum se koristi kako bi se obezbedila dodatna tvrdoća - u slučaju municije povećala probojna moć, dok kod tenkovskih oklopa se koristi za povećanje otpornosti na udare protiv oklopnih sredstava. Kod municije nema fisije - cepanja jezgra, samim tim ni oslobađanja radioaktvnog materijala.
    U bombardovanju je osiromašeni uranijum korišćen za uništavanje naše oklopne tehnike, i većinom je korišćen na Kosovu. Po toj logici na Kosovu bi trebalo da bude na desetine hiljade karcinoma.

    Povećanju broja kancera ima da zahvalite neispravnoj pijaćoj vodi u većini gradova, železari Smederevo, topionicama u Boru i Majdanpeku, termoelektranama i svemu što koristi tehnologiju staru 30+ godina.
  • Trt

    23.01.2021 16:04
    @w/e

    Alfa radijacija u osiromašenom uranijumu ne može da prođe kroz list papira, a ne kroz kožu. Što volim vas pametnjakoviće, u osnovnoj i srednjoj ste se smejali ljudima koji uče a sad ste odjednom stručnjaci za radijaciju.
  • pitanje

    23.01.2021 15:59
    @Ivana-Novi Sad.
    Nije u pravu prof. Radovanović."

    kako ste to saznali?
  • Pera

    23.01.2021 15:52
    Sns bil klinton
    sns je najveci izazivac kancera sve su zivo zatrovali i unistili ista ekipa pod drugim nazivom
  • Dragan

    23.01.2021 15:38
    Ah
    Koga da tuže mtrvi u hladnjači.Javljam se kao svedok odbrane NATOa.Biće mu postavljeno brdo pitanja.A jedna tužba ide njemu jer je meni skoro cela famolija od majke do ujaka ukupno šestoro umrlo od raka u periodu 89-93 g.Za sve ćemo ga optužiti.A da ima uranijuma prvo bi oboleli vojnici u skladištima municije.U Hirošimi je bačen obogaćen uranijum i danas je tamo lep grad,o Nagadaki da i ne pričamo 30% jača hidrogenska bomba.Koga su japanci tužili ?
  • w/e

    23.01.2021 15:35
    wat
    Od kada je epidemiolog kompetentan da govori o ovome?
    Uranijum zraci alfa radijacijom koja je poznati kancerogen.
    Koliko su istrazivanja na ovu temu verodostojna je veoma diskutabilno, ali ocito je da postoji mesto za sumnju, sto i jeste smisao nauke tj. opovrgnuti prethodne rezultate necim novim.
  • V5

    23.01.2021 15:31
    Srbija
    Profesor pokušava da nas otrezni, ali mislim da je to Sizifov posao.
  • rada

    23.01.2021 15:17
    Radovanović brani NATO.
    Ko je taj čovek? Zašto ne brani ovaj narod koji je bio žrtva bombardovanja, a ima i poginulih vojnika i civila. To je na jednu stranu. A, uništili su nam zemlju, zagadili otrovima i sve srušili. Nisam videla da su popravili. Da, narod jeste uz debelu kamatu koju će otplaćivati. NATO nije ništa platio za zagadjenje, žrtve, a o raku ne smem ni da pričam. U svakoj porodici ima po neko ko je od toga umro.
    Ko je Zoran Radovanović?
  • naughty

    23.01.2021 15:13
    @yup
    Ajde prvo procitaj knige od dr. Dejana Zujovica, pa onda donosi "pametne" zakljucke ... PLZ
  • PhD

    23.01.2021 15:05
    Nauka zasnovana na dolazima
    Molim sve ove komentatore da se zamisle i budu iskreni pre svega prema sebi. Koliko znate o fizici i medicini? Koliko znate o uranijumu i onkologiji? Da li razumete razliku izmedju licnog ubedjenja i pravog naucnog znanja zasnovanog na dokazima?! Prof. Radovanovicu se divim na "donkihotovskoj" borbi!
    P.S. NATO je pocinio zlocin prema ovoj zemlji i narodu i samim tim zasluzuje kvalifikaciju zlocinacke organizacije. Dakle, gore napisano nema veze sa politikom, vec cistom naukom.
  • Trt

    23.01.2021 15:05
    Najjače mi je što su glavni argumenti ovdašnjih kukumavki gluposti tipa "da nije možda ni osiromašeni uranijum lekovit?". Nije, ali nije ni redovno olovo pa ste ipak s njim ratovali po Bosni, Hrvatskoj i Kosovu.
  • @ Da ali

    23.01.2021 14:59
    neviđeno lupetanje
    "Kraj
    "Profesore Radovanovicu, vi se drzite samo osiromasenog uranijuma! NATO je gadjao i rafinerije nafte, rezervoare..."

    Ne znam koje to rafinerije???? Znam da novasadsku i pančevačku nije ali ti možda znaš da neku ipak jeste, po tebi sigurno imamo rafinerija ko Teksas??? Čoveče pa više je radioaktivna upaljena cigareta koja je i zaista radioaktivna nego osiromašeni uranijum, ma đžaba nešto objašnjavati narodu koji se boji pomračenja sunca....
  • nisam povodljiv

    23.01.2021 14:58
    lakse je tako
    lakse je kriviti NATO nego: odsustvo kontrole hrane, odsustvo kontrole upotrebe herbicida/pesticida u poljoprivredi, prosipanje motornog ulja u okolini izvorista, duvan, zagadjen vazduh, stres, odsustvo preventive/kontrolnih pregleda u zdravstvu, nedostatak citostatika....
  • pro et contra

    23.01.2021 14:45
    @Ivana-Novi Sad.23.01.2021 • 12:46
    "Nije u pravu prof. Radovanović."

    U pravu je prof. Radovanovic.
  • Čujte Srbi

    23.01.2021 14:42
    Dok nije oveć prekasno
    Velim vam ovo u najboljoj namjeri. DU municija je ništa u usporedbi s tim što Srpski narod sam sebi čini žmireći na razni ekocid koji se da vidit umalo na svakom koraku a osobito u Vojvodini. Ignorirat takve stvari je isto što i sudjelovati u njima. Dajte se prije bavit svarima koje se trenutačno događaju oko vas i onim što još možete popraviti a ovo je čisto zamagljivanje očiju slabo informiranog svijeta da se smetne aktuelan problem po strani. Neče vam ikakva tužba izlječiti niti koga, niti če smanjiti radijaciju postojala ona u opipljivoj količini ili ne.
  • Komifo

    23.01.2021 14:31
    @Иги
    Осиромашени уранијум изазива рак. То што га нема ни на једној листи да изазива рак је зато што они који га користе у ратовима не дозвољавају да се стави, а ти су много јаки.

    *prazni pivo i podriguje ispred mini-marketa dok pokušava da veže učkur od trenerke
  • Alisa

    23.01.2021 14:19
    Strasno
    Vidite to sto prof kaze nije daleko od istine..a evo i zasto...u vreme komunizma niko nike pominjao ekologiju a rafinerije Pancevo,NS,itd kao i Bor i Majdampek,pa Azotare i Livnice,otpadne vode iz klanica...to su mnoge stvari koje ovu zemlju pritiskaju vec 40 godina..ali je sistem bio takav da kad nesto pomenes odmah te sklone..Nema NATO vec 20 godina a rafinerija u Pancevu truje pola Banata i BG..rainerija i cememtara u NS i ooooini takodje.. losi uslovi zivota,stres..Budimo realni samo...i ta tuzba nasim sudovima je vise nego smesna...samo da se narod zabavlja..
  • happy bus

    23.01.2021 14:09
    hrana
    Jedem sve mesne preradjevine sa oznakom E250 i biljne preradjevine sa E220 do 228. Zalivam bastu direktno sa reke u kojoj su se precistile vode od kanalizacije, autopraonica i mehanicarskih radnji. Burek samo sa dodatkom moce jer ima lepsi ukus. Tu dodju i krompirici, res u vec jednom przenom ulju. A brza hrana malo onako res kao sa krila. Pada mast dole pa ga zaparava gore. Pa kod mene nema sanse da sleti insekt u basti da isprlja plod. Imam specijalni otrov za njih. Ima jos puno toga...
  • Mico

    23.01.2021 14:08
    @mirko
    Slazem se sa tobom, samo sto nisu bile bombe nego su meci napunjeni uranijumom da bim im povecali tezinu a samim time i razornu moc
  • Хемичар

    23.01.2021 13:59
    Објективно
    Код осиромашеног уранијума су опасни једино аеросоли који остану у ваздуху након поготка метака у мету. Муниција од осиромашеног уранијума се користила против тенкова углавном за време бомбардовања. Дакле, уколико би неки тенк био погођен, тенкисти унутра не би добро прошли. Међутим, колико сам упућен, свега пар наших тенкова је било оштећено из ваздуха и ни на један од тих није пала муниција од осиромашеног уранијума. А кад прође пар сати слегну се аеросоли и више не представљају опасност. Тако да, ни Италијани, што је касније утврђено, а ни наши војници нису добијали туморе од осиромашеног уранијума, већ разних других канцерогених једињења која се налазе у застарелој војној опреми. Најпре азбеста па разних бромидних јона свуда присутних. Рецимо један Стив Меквин је умро од тумора који је добио тако што је за време служења војске био изложен канцерогеним азбестним филтерима. Боље ни да не кренем да спомињем колико је азбеста било у опреми старе ЈНА. Иначе, сами осиромашени уранијум није забрањен по ниједној војној конвенцији, колико год то ужасно и одвратно било. Сила бога не моли.

    Браћо Срби дајте малко објективности и немојте бити глупи. НЕ, не умиру људи у Србији масовно од осиромашеног уранијума као што нас трују по медијима. НЕ, није осиромашени уранијум здрав као што каже НАТО плаћеник Јелена Милић. НЕ, злочиначко бомбардовање није оправдано нити је коришћење осиромашеног уранијума било оправдано. Није забрањено одбацити обе те глупе крајњости и бити објективан.
  • BB

    23.01.2021 13:57
    Srbija je na sredini tabele obolelih od raka u Evropi, tako da...
  • i do naroda je

    23.01.2021 13:56
    @Drmr23.01.2021

    U pravu ste. Kad god sam se vracao iz inostranstva ostanem zaprepascen koliko je ovde higijena zatajila: prljave fasade, kese na granama drveca, ostaci psece nuzde na svakom koraku, ulazi prljavi od uriniranja, razbijene pivske flase po trotoarima, hiljade cikova od cigara, djubre pored kontejnera, ogroman broj grafita, ostavljene skoljke automobila na parkinzima, masni papir od hrane svuda unaokolo, donje rublje baceno na ulicu (!), zalepljene zvake na trotoarima, prljava staklena vrata na javnim ustanovama, ...
    A tek bacanje djubreta kroz terasu, e to je specijalitet posebne vrste.
  • Ma

    23.01.2021 13:51
    Jok
    Doktore,cak je i pozeljno i verovatno veoma zdravo.Sto tuzba mozda jedna zahvalnica.
  • seljak

    23.01.2021 13:50
    banja
    napravise od nase drzave atomsku banju.
  • Vlada

    23.01.2021 13:39
    @Činjenice

    Po svim statistikama Srbija je negde u sredini evropskog proseka po broju obolelih od raka. Sa druge strane u vrhu je po smrtnosti, što jasno govori o našem zdravstvu i "stručnjacima". Zato nije ni čudo što neki od tih "stručnjaka" dreče na sav glas protiv NATO-a da skinu odgovornost sa sebe.
  • Yup

    23.01.2021 13:22
    Koliko...
    ...ja znam, u Srbiji nije povecan broj obolelih od raka u zadnjih 20 godina, negde smo oko Evropskog proseka.
    Ono sto jeste problem je broj umrlih od raka a tu smo u samom vrhu.
    Nisu bombe krive nego los zdravstveni sistem u kom je gotovo nemoguce otkriti bolest na vreme jer vas setaju od lekara do lekara a to sve traje mesecema, da ne spominjem zakazivanja snimanja i sl....
  • Dejan

    23.01.2021 13:13
    Profesore Radovanovic, neka malo bombarduju njihove teritorije sa municijom koja ima osiromaseni uranijum pa ce te da vidite kako se menjaju studije i istrazivanja...
  • Dragan

    23.01.2021 13:00
    @lepi23.01.2021 • 11:17
    dokoni ljudi Trbije
    "Uuh i ovaj postaje nepodnošljiv!!!"

    Zasto? Zato sto govori istinu?
    Koliko znam ova drzava je bila u evropskom vrhu po broju umrlih od kancera i pre napada NATO-a.
    A sto se tice hiljada tona domaceg otpada po gradovima to je nevazno zar ne?
    Ako niste znali Srbija je godinama medju prvih pet drzava u Evropi po zagadjenju vazduha koje se konstantno vrsi iz termoelektrana koje su na zapadu zabranjene dok je recimo Beograd medju prvih dvadeset gradova na svetu po zagadjenosti vazduha.
  • Ivana-Novi Sad.

    23.01.2021 12:46
    Nije u pravu prof. Radovanović.
  • Pobegulja

    23.01.2021 12:44
    Činjenice
    Postoji stranica koja prikuplja i obrađuje statističke podatke iz celog sveta. Our World in data. Pogledajte. Izaberete opciju rak, izaberete države koje vas interesuju i uporedite. Od 1999. Srbija ima rast i izdvaja se u odnosu na druge države Evrope.
  • Novosadjanka

    23.01.2021 12:37
    Ostalo
    Epidemiolog nije stručnjak za uranijum, ali je u pravu. U Novom Sadu je mnogo veće zagađenje bilo od bombardovanja rafinerije,.
  • Nele

    23.01.2021 12:37
    NATO men
    Klasicni NATO placenik!!!!
  • naughty

    23.01.2021 12:36
    nije nego
    Radovanovicu, jesi dobio penziju, jesi. Sad cuvaj unuke i igraj sah, i ne lupetaj, molim te.
  • Drmr

    23.01.2021 12:26
    A sta je sa vazduhom koji udisemo a koji je jedan od najzagadjenijih na svetu,sta je sa hranom koju jedemo,koliko je ona kancerogena,reke u kojima se kupamo koje su postale deponija,a o vodi za 'pice' da ne govorim,u Norveskoj ce do 2025 sva kola biti hibridna a kod nas se jos vozi jugo a prosek starosti automobila je 17 godina,i na sve to ogroman broj ljudi su pusaci.Ne znam za uranijum,nisam strucnjak i naravno ne ponovilo se ali kao da kukamo sto nam je neko slomio prst a sami sebi lomimo ruke i noge.Pustili smo da nas ova bagra truje svakodnevno na sve nacine a ajde posle objasni detetu sto je i ono otrovano i kako su mu unistili zivot a mi smo na sve to uradili sta?Pisali komentare po twiteru i lajkovali fotosopiranu sliku Vucica?Srbi nebeski narod...pa i nebesa bi otrovali i naravno i tad bi neko drugi bio kriv.
  • Nana

    23.01.2021 12:25
    @Mira
    Zanimljivo.....

    U selu mojih babe i dede umiru kao muve od raka, umrli su i oni. Selo je u HR, tamo nisu bili bombardovani.
    Ali izduvni gasovi, ložista, zagađena voda, pesticidi u hrani, e to nam je isto.

    Mislite malo o tome.
  • Da ali

    23.01.2021 12:25
    Kraj
    Profesore Radovanovicu, vi se drzite samo osiromasenog uranijuma! NATO je gadjao i rafinerije nafte, rezervoare za goriva, hemijsku industriju, trafostanice! Iz svih tih objekata su teski metali i dokazano kancerogene materije otisle u vazduh, vodu, zemlju....
  • Nišlija

    23.01.2021 12:24
    Osiromašeni umovi. To je bio cilj. Lepo je znati da JNA, VJ i VS su koristile i koriste osiromašeni uraniujum kod oklopno probojnih granata i kao oklop na M-84 tenkovima. U Vinči i kliničkim centrima ga koriste u obliku cigala kao zaštitu od jonizujućeg zračenja. U putničkim avionima se korisiti kao balast. OU se ne stavlja u bombe već kod antitenkovskih zrna isključivo zbog svoje gustine i kinetičke energije. OU je toksičan kao i svaki drugi teški metal i ne izaziva rak. Uranijum je prirodni metal i ima ga u izobilju na prostoru Balkana.
  • Иги

    23.01.2021 12:23
    Осиромашени уранијум изазива рак. То што га нема ни на једној листи да изазива рак је зато што они који га користе у ратовима не дозвољавају да се стави, а ти су много јаки.
  • Realista

    23.01.2021 12:22
    Au
    I sad treba verovati profi sve sto kaze. Slatke NATO pare. E moj profesore ruku pod ruku sa Djikijem. Isti ste.
  • Bojan

    23.01.2021 12:20
    ...
    Osiromašeni uranijum je kancerogen ne zbog radioaktivnosti već zbog toksičnosti.
    Tvrditi da ni obogaćeni uranijum nije kancerogen je poremećeno.
  • deda

    23.01.2021 12:13
    ma jok, lekovit je, koliko god za ovo da te placaju, malo je
  • Vlada

    23.01.2021 12:09
    Test
    Neka nam Doktor lično demonstrira, neka udahne malo osiromašenog uranijuma.
  • Mastodont

    23.01.2021 12:07
    Džabe ti je Radovanoviću. Da se budalama može objasniti, ne bi ih se moralo bombardovati.
  • @Mira

    23.01.2021 11:47
    To nije pitanje da li se slazete ili se ne slazete vec je pitanje da li je dokazano ili nije jer tako svaka egzaktna nauka funkcionise. Osiromaseni uranijum (koristi se u municiji, za oklop itd, ali OK, preci cemo preko toga) je kancerogen tvrdite, OK, ko je to dokazao i kojim ispitivanjima? Koliki je nivo jonizujuceg zracenja (inace, ne emituje jonizujuce zracenje, ali preci cemo i preko toga) iz njega, koliko radioaktivnih i kojih tacno radioaktivnih cestica sadrzi?
  • Radovan Stanojević B

    23.01.2021 11:37
    Nije Milošević kriv mi smo go
    "Staro se drvo ne presađuje u novu zemlju."

    -Amin Maalouf,francuski književnik
  • Mira

    23.01.2021 11:26
    Ne slazem se
    Uz duzno postovanje prema Vama, profesore Radovanovic, reci cu da niste upravu. Nije slucajnost da se dogodilo masovno obolevanje od raka zaposlenih u zgradama koje su bile bombardovane. Cak znam i slucajeve iz Republike Srpske (koja je takodje bombardovana 95-e) gde su ljudi koji su bili zaposleni na mestima koja su bombardovana masovno umirali od raka.
  • Мирко

    23.01.2021 11:26
    Објективност?
    Хоће човек да каже да су нато бомбе са осиромашеним уранијем, које су иначе забрањене по међународној конвенцији, лековите?
  • Dijabolik

    23.01.2021 11:23
    Profesor bi bio pametniji da nije izjavio ono sto je izjavio ... sokiran sam izjavom ovog epidemiologa (da li je kao epidemiolog uopste kompetentan da komentarise ovu problematiku).
  • bravo za doktora!!!

    23.01.2021 11:22
    Za Italijane je jos odavno dokazano da to nije povezano sa osiromasenim uranijumom vec vodom sa bromatom i u manjoj meri nefiltriranim isparavanjima iz KEK-a. Ali, Vucicu je lakse reci da je to zbog bombi pre 20 godina (iako do danas nema apsolutno ni jednog dokaza pored ko zna koliko istrazivanja i ispitivanja osiromasenog uranijuma, ali dzabe sto naucnici to objasnjavaju kad bi ljudi radije slusali populisticke izjave) nego zbog toga sto se hrana prakticno ne regulise (cime se prska itd.), sto je vazduh uzasno zagadjen itd.
  • eh

    23.01.2021 11:19
    Regionalni lideri u izgubljenim ratovima i presudama
  • lepi

    23.01.2021 11:17
    dokoni ljudi Trbije
    Uuh i ovaj postaje nepodnošljiv!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna