Autor: Milica Lazić (FakeNews Tragač)

Info
23.01.2021.
09:25 > 09:25
Zamislite da ste roditelj deteta od godinu dana u periodu kada u vašoj državi vlada epidemija smrtonosnog gripa koji je fatalan za decu do tri godine. Stopa smrtnosti od ove zarazne bolesti je takva da umire 10 na 10.000 dece.
  • Maki

    25.01.2021 14:42
    MMR
    Imala sam slicnu situaciju pre 3 godine. Pojavile su se male boginje bas u periodu kada je moje dete punilo godinu dana i trebalo da primi toliko ozloglasenu MMR vakcinu. Da nije bilo boginja sigurno bih sacekala sa davanjem te vakcine, ali ovako sam stisnula zube i pomolila se Bogu. Posle svega razmisljam ko ce od ovih sto su protiv vakcina odgovarati za strah i stres koji prezivljavaju roditelji slusajuci njihove price. Meni tih dana bukvalno nije bilo dobro i imala sam osecaj kao da vodim rodjeno dete da ga upropaste. Zasto niko o tome ne govori? Danas svako ima pravo da javno istupa i iznosi sve sto mu padne na pamet, bez ikakve odgovornosti za izreceno.
  • hm

    23.01.2021 16:24
    U tekstu su izabrani idealni laboratorijski uslovi, kakavi naravno nisu u zivotu, a data je losa ponuda - od bolesti umre deset, od vakcine umre 9 - na 10000 to je prakticno isto, pa zasto bi nesto radio za isti rizik, odnos mora biti mnogo veci u korist vakcine. Kod npr. variole imate smtnost 30%, a od vakcine 0%, normalno da ce svi da pohrle. Zanemareno ono sto je vec spominjano - politiku, muvanje sa brojevima bolesnih i umrlih, stalno laganje mocnika iz svojih licnih ciljeva moci i bogacenja... Takodje, govori se samo o zivotu i smrti, zanemaruje se oboljevanje i onesposobljenost. Niko ne misli da ce da umre od vakcine, ali se brine koje moze hronicne posledice da ostavi.
  • egoista, pa šta!?

    23.01.2021 15:38
    Niko ne spominje strah od vakcine. Ajde utešite me i recite mi da je to za moje dobro, nema čega da se plašim, da mislim na nesto lepo i da se opustim, uzivam u životu, biće bolje. Da će svi oko mene biti zdravi i da dobro moram da mislim da će mi se dobro i vratiti. Da mislim na decu, na starije, da je to ispravan put. Ima još...dodajte sami.
    Samo da pitam dušebrižnike, pogotovo lekare: da li smem da primim ako sam već preležala bolest? Da, tu vašu koronu. Jer ako jesam, a plašim se unošenja nečega u organizam u tom obliku, onda svi psiholozi treba da zastupaju nas plašljive, da napišu dijagnozu: nema leka za ove koji neće da unose ništa nasilno u organizam ili odbijeni za vakcinu zbog pretnji da će im se nešo uneti u organizam.
    Tako nekako, iracionalan strah malo sutra.
  • BulevarEvrope

    23.01.2021 12:36
    Koliko smo iracionalni kada procenjujemo farmako-mesetarenja koja se odvijaju pocevsi od lokalne apoteke pa po zdravstvenim ustanovima onda po raznim ministarstvima i na kraju po gigantskim farmako-kompanijama?
    I takodje koliko su racionalni autori ovakvih tekstova kada preuvelicavaju uobicajenu hemofobiju (chemophobia - strah od hemijalija) a ignorisu ta farmako-mesetarenja kako na lokalnom tako na globalnom nivou?
  • Marjaskas

    23.01.2021 12:27
    Do marta zavrsavamo sa koronom
  • Nada Sevic

    23.01.2021 12:13
    Odluka
    Mislim da je ,pored ostalog,razlog neodlucnosti za vakcinu,cinjenica da su napravljene u kratkom roku,bez dovolno vremena za pracenje efekata.
  • Čitalac

    23.01.2021 10:29
    Bravo
    Bravo za Milicu Lazić. Njeni članci nemaju manu!
  • Anonimus

    23.01.2021 10:28
    Kada sam isla turisticki u Afriku rekli su da moram da se vakcinisem protiv zute groznice. Nisam se ni zapitala da li hocu ili necu. A sada vagamo i cini mi se da je to vise zbog glupe ideje da sami biramo vrstu vakcine.
  • Miroslav

    23.01.2021 10:16
    Bravo!!!
    Hvala na odličnom tekstu, ova situacija nam je pokazala koliko su iracionalni i najpametniji među nama. Najgore je što opet nikome ovo neće dopreti do mozga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna