Autor: Beta

Info
25.01.2021.
14:30
Demograf Goran Penev rekao je agenciji Beta da ni za vreme Drugog svetskog rata u Srbiji nije bio toliko negativan prirodni priraštaj kao danas.
  • Lemi

    27.01.2021 17:28
    @Dejan
    Zato sto u Novom Sadu jos uvek ima sta da se strpne, ukrade, otme. Kada ne bude bilo od koga i sta tada ce naci novu zrtvu.
  • Komifo

    27.01.2021 15:29
    @Drago

    Ako je to univerzalno za gastose zar ne važi to onda i za tebe?
  • pechalbar

    27.01.2021 14:54
    Istrazivanja pokazuju da je glavni uzrok pada nataliteta u mnogim dustvima porast broja obrazovanih, pre svega zena. Emancipacija je izgleda pogubna po decu. Kako se iz poslednjih nekoliko godina jasno vidi, Srbiji porast obrazovnog nivoa stanovnistava uopste nece biti problem. Tako da racunam da ce za dve, najvise 3 godine ovaj trend da se preokrene.
  • Dejan

    27.01.2021 14:27
    Nekretnine
    VladimirNS 25.01.2021 • 14:50
    Pitam za prijatelja
    I šta kažu stručni komentatori tržišta nekretnina? Realne cene kvadrata?

    Novi Sad je jedini grad koji je u 2019oj (cekaju se podaci za 2020u) imao pozitivan prirodni prirastaj (~300 vise rodjenih nego umrlih), takodje unutrasnje migracije u 2019 (migracije stanovnistva unutar Srbije) su donele jos 2.800 novih gradjana u Novi Sad. Pitanje je koliko se gradjana u Novi Sad doselilo iz inostrastva i odselilo u inostranstvo. Slicna situacija je i u Beogradu koji ima vece unutrasnje migracije (~8.000) ali negativan prirodni prirastaj (-2.200). To su jedina dva grada u kojima se stanovnistvo odrzava na istom nivou ili broj stanovnika raste iz godine u godinu, zato se u ta dva grada masovno grade stanovi a cene istih rastu jer su kamate na kredite nikad manje, a opet cena izgradnje nikad veca. Takodje to su jedina dva grada u kojima mozete da nadjete neki pristojan posao.
  • Lesko

    27.01.2021 09:38
    "Patriotizam je zadnje skroviste hulja" - Oskar Vajld
  • Drago

    27.01.2021 09:35
    @dijasporac
    Ipak si ti najpametniji, i to je jedna od odlika gastosa. Cim im skoci prihod, subjektivna narciusoidnost/prepotentnost ode u vasionu. Onda odjednom dobiju volju da sole pamet onima u Srbiji sa manjim primanjima.
  • Mastodont

    27.01.2021 08:17
    @Drago

    Dijasporac jeste naporni starac čije se znanje o Novom Sadu uglavnom svodi na to šta mu je prenela isto tako naporna familija, ali da, i dalje je veći Novosađanin od tebe. Šta ti tu nije jasno, nezemljače?
  • dijasporac

    27.01.2021 00:05
    @Drago
    I bolje da ne pises o Zapadu jer ocito nemas pojma kako se zivi ovde a pun si tipicnih predubedjenja koja se vrte po Kuriru, Informeri i drustvenim mrezama nebeskog naroda.
  • dijasporac

    26.01.2021 23:57
    @Drago
    Ma da, logika ti jaca stvar kao kod voljenog predsednika vam. Dakle, tebi smeta sto mi iz dijaspore dolazimo na srpske/novopsadske portale, sto uopste dolazimo u Srbiju, sto govorimo srpskim jezikom. I onda kad ti kazem da imam neka prava da dolazim jer sam tu rodjen i ziveo sam odredjeno parce zivota u tom gradu onda ti to pretvorois u to da ja trazim veca prava kao rodjeni Novosadjanin od vas prekodrinskih dodjosa.

    Pa kad razmislim, nije to vise moj Novi Sad, jedan od glavnih razloga za selidbu iz tog grada i zemlje je sto je tu postalo ekstremno tesko ziveti okruzen primitivom, partijskim jurisnicima, zavicajnim plemenima, bahatim l;judima...

    I za ilustraciju, uvek pricam tu anegdotu, tamo pred bmbardovanje '99 vodili ja i kolega sa posla njegovog rodjaka koji je presao da zivi u NS iz Bijeljine u gradsku skupstinu u komunalnu delatnost. Gleda novopeceni Vjetercanin imena na vratima kancelarija i odvali "Nigde nasih prezimena, samo 2-3 na 'ic". A pre 3 godine ja navratio u tu isti sluzbu da odradim nesto za sebe, na vratima nema vise prezimena na 'ov ili 'in, sve na 'ic. I da, novosadski akcenat bas redak, osecah se tamo strancem.
  • Drago

    26.01.2021 20:34
    @dijasporac
    Znaci posto si bio 40g u NS i rodjen si tu imas veca prava da pricas o Novom Sadu i ljudima koji zive u Srbiji i da umanjujes druge koji nisu sa tolikim "novosadskim zivotnim stazem"? Time si veci novosadjanin od nas koji tu nismo rodjeni? Jako zanimljiva analogija, ali kako li Kanadjani onda tebe tretiraju kada ti tako tretiras ljude koji nisu rodjeni u NS? Na sta bi licila Kanada kada bi tako etiketirala ljude i njihovo poreklo? Kanadu i Ameriku su izgradili oni koji nisu tamo rodjeni, da nije tako one bi bile jedna velika 0 od zemlje.
  • Sinisa

    26.01.2021 20:24
    @Drago
    Zasto si nam iznervirao dijasporca - Vucicevog pitomca? Kako ce sada da hvali Vucica i SNS sektu?
  • dijasporac

    26.01.2021 16:51
    @Drago
    Jbg, sine kad si jeftina radna snaga pa za malo shushke radis sklekove ili pevas iz sveg glasa da bi udovoljio nama gastoshima...

    Meni recimo ne treba usluga zubara iz Srbije, kompanija mi placa dodatno zdravstveno osiguranje i za ovih 11 godina koliko sam napolju nisam bio nijednom kod zubara u Srbiji ali sasvim razumem ljude koji dodju u Srbiju poprave zube za 1/4 cene u USA ili D, ustede neki $ ali i pomognu zubarima u Srbiji a samim tim i celom srpskom drustvu. Zato mi ovde i kupimo u prodavnicama proizvode iz srpskih fabrika iako recimo imamo ajvar i u hrvatskim, turskim ili alabanskim, na taj nacin pomazemo i nase ljude koji ovde drze te prodavnice i nekom u Srbiji tako omogucujemo platu. Inace prema zvanicnim statistikama dijaspora unese 15% srpskog BDP-a, nezvanicno je to jos 10%. Mnogi od nas placaju i poreze Srbiji, na nekretnine, na firme, i ako zive negde drugde, jednostavno mi smo Srbiji vazni.

    Posto, za razliku od tebe, sam i rodjen u NS, proziveo prvih 40 godina u tom gradu, ozenio se i dobio dete, sve u tom gradu, imam neka prava da dolazim na ovaj portal, sve dok vlasnik ne odluci drugacije.
  • Komifo

    26.01.2021 14:02
    @Drago

    Hoćeš da kažeš da si ti prekinuo sve veze sa svojom zabiti kad si ovde došao i isključivo si se posvetio komentarisanju mišljenja ljudi među koje si emigrirao?
  • 100.000 мање прошле

    26.01.2021 12:51
    100.000 мање прошле
    100.000 мање прошле године. 40.000 мртвих, 60.000 исељених.
  • Demagozi

    26.01.2021 11:24
    @Orko
    A izvinite, iako ste po vašem svedočenju "glupi jer ste ostali", da vas pitam zašto ti vaši prijatelji koji su otišli u navedene bogate zemlje i više nemaju nijedan problem koji su imali ovde tamo imaju samo po jedno dete? Šta je problem, zašto ih nemaju bar 5?

    Većina "stručnjaka" ovde bira sve pogrešne kriterijume koje potom krive za razloge negativnog priraštaja. Po vašem modelu poštovani "stručnjaci", zemlje zapadne Evrope bi buktale po prirodnom priraštaju a one skoro sve imaju negativan, a i ove retke kod kojih je pozitivan su jedva iznad nule, dok upravo najsiromašnije zemlje sveta imaju visok prirodan priraštaj. Za prirodan priraštaj ni izbliza nije presudno materijalno stanje već većinom obrazovanje i kultura pojedinačnih nacija. Razlog zašto populacija pojedinih zapadnih zemalja raste nije prirodan priraštaj već priraštaj migranata.
  • Drago

    26.01.2021 09:09
    @dijasporac
    Zasto onda dolazis u Srbiju, zasto pises po portalima sa Balkana, zasto pricas jos uvek ovaj jezik? Ipak ima nesto sto ti odgovoara ovde? Nije li malo licemerno hvaliti zapad a popravljati zube u Srbiji, pricati ovim jezikom. Kada se dodje do teme para tada nema vise netrpeljivosti prema Balkanu, tada sve moze jer je jeftiniji, jer moze nesto i mufte ispod cene. Takvi smo ti mi pljujemo po necemu a onda ga koristimo koliko mozemo. Licemerno.
  • Rosa

    26.01.2021 09:01
    Pukli ste načisto
    Ovi koji su otišli u inostranstvo kao materijalisti će uvek biti materijalisti. Rađaju i žive u inostranstvu a u sanduku se vraćaju u Srbiju.
    Ima i onih kojima inostranstvo odgovara do te mere da se odriču identiteta i nikad se nevraćaju u Srbiju. Puno dece je oduzimanje od sopstvenih usta, egoisti.
    Ako želite uspeh od A do Ž naučite decu da ne budu egoisti.
    Ukratko sam vam opisao formulu uspeha za vek vekova, ostalo je lančana reakcija.
  • Stanoje

    26.01.2021 08:25
    @dijasporac26.01.2021 • 00:36

    Veoma iskren i sažet komentar. A neka misli i radi ko šta hoće.
  • Oh long Jonson

    26.01.2021 07:20
    Ne gine nama ta jedna šljiva ...
  • dijasporac

    26.01.2021 00:36
    @Drago
    Opa, u Srbistanu je zlatno doba ali mi koji smo otisli odatle jos to nismo ukapirali, kad nam dodje iz doopeta u glavu ima da svi iz ovih stopa potrcimo u blagostanje koje tu vlada.

    Ti si se bas uziveo u propagandu koju je onomad sprovodila SFRJ i SKJ protiv kapitalistickih zemalja, na Zapadu sve robovi koji ne mogu ni u 2 generacije da otplate jedan stan ( Amerika i Engleska bice zemlje proleterske) i nejednakost medju stanovnicima je neverovatna. A kad ono, gle, u stvarnosto prosecan srpski iseljenik koji je pobegao iz Srbije u recimo godini kada je NATO izbombardovao Srbiju je vec otplatio svoj stan ili kucu negde u toj Kanadi, prosecan - znaci neko ko ne radi ovde kao lekar, apotekar, inzenjer ili privatni preduzetnik. Pri tome, u tih 20+ godina je uglavnom ziveo relaksirano, sem problema koje je imao u otadzbini sa starim rodiyeljima ili u tome sto mu neko lomi bagrenje na dedovini. Recimo, supruga i ja smo radili sa fakultetskim diploma ali na kraju svakog meseca u Srbiji smo docekali sa potrosenim platama a da se pri tome uopste nismo razbacivali. Kad smo ovde stali na noge vise nikad nismo docekali da strepimo da li cemo imati novca na kraju meseca, zivimo totalno relaksirano, skolujemo dete na prestiznom svetskom univerzitetu ( u top 35 na svetu), putujemo (dok nije bilo covida) po svetu i uopste ne dolazimo ni blizu situacije da smo potrosili mesecna primanja, sve sa otplatom rate za kredit za stan. I samo zbog toga se isplati otici odatle, zbog mira u zivotu.
  • @Drago

    25.01.2021 22:22
    samo da nešto ukratko

    "@dijasporac
    Ono sto si ti gastabajteru zaboravio da kazes da SVI na tom bajnom zapadu zive od kredita..."


    a ti znaš???? "Stručnjak",a?? Ne laprdaj.
  • Stanoje

    25.01.2021 21:55
    @Drago25.01.2021

    Nemaš ti pojma kako je živeti na zapadu. Ko ti je objasnio kako da botuješ? Svim ljudima dobre volje želim od srca da sto prije odu u EU i žive dostojanstveno. Bićete plaćeni za svoj posao a država će vas štititi u svakom smislu. A o djeci i mogućnostima koje tamo imaju neću ni da pišem.
  • Bjelogrdic bez moral

    25.01.2021 21:12
    Apel za prave patriote
    Ovo je za mene najgora informacija, najgora vest, nesto najstrasnije sto sam cuo i procitao u poslednjih godinu dana.

    I to kakvih godinu dana!

    Ljudi, prave patriote, ako se ne saberemo i promenimo nesto sto pre- ova KATASTROFA se nece zaustaviti sama od sebe!
  • Drago

    25.01.2021 20:47
    @dijasporac
    Ono sto si ti gastabajteru zaboravio da kazes da SVI na tom bajnom zapadu zive od kredita.
    Sve sem hrane, odece, putovanja i mozda ponekog auta se kupuje na kredit. Neki nikada nece imati nekretninu u tom zapadu. Mnogi su svesni i da ce im deca biti robovi koji nece imati svoju nekretninu, mnogi su svesni da su u riziku banki/posla/rate kredita, jer kad nemas para za ratu kredita zna se gde se "uspesan" vracas na velika vrata, na ista ona mesta iz kojih si "pobegao". U proseku 2 generacije Kanadjana moraju da otplacuju jedan kredit za stan, i fakticki vi svi ste u rukama malog procenta bogatih kapitalista. Sistem vrednosti i organizacija drzavnog sistema su bolji na zapadu, ali to je isto nepravedan kapitalizam sa ogromnim nejednakostima. Srbi obicno vole da slusaju uspesne price nasih gastosa, a sta je sa onima sto nisu uspeli (iz nekih razloga) i koliki je njihov broj? Ono sto je glavni razlog zasto ljudi idu, jer beze od mafijaske drzave i to je cinjenica. Kada imas jednu grupu ljudi koja mafijaskim pravilima je zarobila drzavu tada ljudi odatle beze glavom bez obzira pa makar bili "visegeneracijski robovi" na zapadu. To je isti recept za Rusiju, Tursku, Srbiju, Hrvatsku, Kinu, Madjarsku, Bliskoistocne prcije...
  • dijasporac

    25.01.2021 19:41
    @Dejan
    Ima krivice i drzave odnosno drzavnih institucija za preveliku razliku izmedju mortaliteta i nataliteta ali treba biti realan, na celom Balkanu, celoj juznoj, jugoistocnoji i istocnoj Evropi je tako. Siromasniji periferni delovi Evrope odumiru vec decenijama, a odimirace i sve vise jer bogatiji krajevi EU, USA, Kanade i Australije privlace mlade i radno sposobne iz tih krajeva. A kad odu mladi u tim krajevima nema ko da radja novu decu, ona se radjaju negde drugde i popravljaju demografsku sliku bogatijih krajeva. I sta god da drzava uradi nista se tu nece popraviti, Srbija i sve zemlje iz tih region ce ostati siromasni i bice odliva stanovnistva. selice se ljudi iz siromasnijih regija unutar jedne zemlje ( iz inutrasnjosti Srbije i Bosne u NS i BG, iz Kalabrije u Lombardiju i Veneto, iz Baskije u Kataloniju, sa Krita u Atinu, iz Slavonije u ZG...) pa iz tih zemalja u CH, D, USA, CAN. To je proces koji traje vec vise od veka i tu nijedna vlada ne moze nista sem da ga ubrza nerazumnim ili pljackaskim odlukama.
  • Mlad

    25.01.2021 19:05
    Covek
    Imam 27 godina, ne pada mi na pamet da se zenim a kamoli da razmisljam o deci. Sam sebi ne mogu da obezbedim egzistenciju a kamoli jos jednom zivom bicu.
  • Nemanja

    25.01.2021 18:50
    Pa najmanja je šteta što ćete da nestanete vi lizači kašika što mislite da se "srpski" piše velikim slovom. Mani ti higijenu duše, nego se prvo okupaj.
  • Bili Kid

    25.01.2021 18:49
    Knjige a ne zvona i praporci
    1. Istorija Srba od Vladimira Corovica (i Milana St. Protica)
    2. Cujte Srbi Arcibald Rajs
    3. Knjiga o Milutinu Danko Popovic
    4. Protestantska etika i duh kapitalizma Maks Veber-a
    5. Igra Senki Tim Marsal
    ...

    Pa Srbi procitajte malo o sebi i stanju u kojem se nalazite i izvedite zakljucak kakva vas buducnost ocekuje. Hocete da imate drzavu a da ne citate knjige? Hocete da imate buducnost a da ceo zivot nista ne ucite? Hocete da imate buducnost a da vas vode najgori iz naroda?
  • sasvim realan

    25.01.2021 18:25
    pokazatelj želje i namere
    ljudi da žive i ostavljaju potomstvo u ovoj naprdnoj nazovi državi...na čelu s pinokiom šibicarem, malim resavcem, odlikovanim Ljutkom s maskom, ministrom dezerterom, premierkom gđom Fikus, ministarkom Štrumfetom......
  • Dejan

    25.01.2021 18:06
    Za preveliki mortalitet i nizak natalitet ,je najvecim delom kriva drzava i drzavne institucije.
    Kobna greska drzave su zakoni i pravni akti u svim sverama zivota,koji su tako podeseni,da idu na korist samo onim gradjanima ,koji imaju vec dovoljno bogatstva i kapitala,dok ostalima ,ne dozvoljavaju da se pomere sa mrtve tacke.
    Otuda i kontradiktornost izmedju cinjenica ,da veliki broj gradjana ,se objektivno nije pomerio sa mrtve tacke u smislu standarda poslednjih dvadesetak godina,iako se standard objektivno poboljsao u prethodnih par godina,ali zbog loseg sistem ,povecanje standarda ,nije doslo do mnogih gradjana Srbije.
    Drugim recima ,sistem je takav ,da oni koji imaju ,imaju sve vise,dok oni koji nemaju(nazalost velika vecina),nemaju i dalje.
    Gore navedene cinjenice imaju direktnu vezu i sa mortalitetom i sa natalitetom.
    Los standard i nepovoljan polozaj u drustvu ,uzrok su stresa i nutritivne iscrpljenosti,koji uzrokuju najrazlicitije bolesti i prevremenu smrt.
    Los standard i nepovoljan polozaj u drustvu,te ,odvraca mlade bracne parove od potomstva.
    Razlog je ,nazalost licni primeri bracnih drugova ,koji uprkos napornom radu i zalaganjem ,ne ostvaruju poboljsanje zivotnog standarda.
  • ha,ha,ha

    25.01.2021 17:43
    Ha, ha, ha
    Svi znaju da nestajemo pred očima i zato se bave kriminalom i korupcijom u bukvalno svakom segmentu društva, da se još malo navataju pare, jer uskoro nema ni para, ni naroda, ni ove trule i pogane sredine, koja bi trebalo da se zove država. Fuj, kakav smo narod. Izdržali smo sve nedaće i ratove u životu. Nikoga se ne bojimo. Ratovali smo protiv celog sveta. Sve smo pobedili,ali smo sami sebe uništili zbog pohlepe. Sramota me je umesto vas bagro prokleta. Ni ne treba da postojimo, kad smo takvi. Bolje je da oslobodimo ovaj prostor životinjama da normalno žive, bolje su od nas u svakom slučaju. Mi smo najgori šljam na planeti. I nakovanj bi pokvarili. Zadnji ko izađe iz smrdije nek ugasi svetlo.
  • SPQR

    25.01.2021 17:41
    "oва социјалистичка цркотина презире здраву, независну, предузетну породицу"

    bravo Petrovgrad
  • Zzx

    25.01.2021 17:34
    Bajke
    Pa dobro bre, jel ovo zlatni period ili šta?
  • Zxy

    25.01.2021 17:26
    To je nama nasa borba dala
    Kosovo srbijica
  • :/

    25.01.2021 17:18
    -
    @objektivan

    Objektivan mozda jesi, ali pametan nisi.
    Nije Srbija Beograd, Novi Sad i Nis.
    Da si samo upalio auto (ili seo u bus) i krenuo u pravcu Beocina, video bi odakle ovakva statistika.
    Sela koja su dalje od velikih gradova da ni ne spominjem...
  • Jova

    25.01.2021 17:14
    Onaj ko nije bot, radi kao preduzetnik. Dokle god na državnim jaslama bude duplo veća plata nego kod preduzetnika nema budućnosti u ovoj zemlji. A verovatno ima malo i kosmičke pravde u svemu ovome. 20 godina je politika kreirana u Beogradu razarala region. Sad kad više ne sme da pisne van granica zemlje sad uništava svoju decu i njenu budućnost. Ovo je zemlja bez budućnosti. Preživeće samo izvršitelji.
  • Inspektor Višekruna

    25.01.2021 16:55
    Opet rekord!
    Živeo Vučić!
    Živela Srbija!
  • Miloš

    25.01.2021 16:50
    Materijalno blagostanje samo po sebi nije presudno za radjanje dece, zapad je materijalno ususkan ali ima mali natalitet pa nema ko da opsluzi sistem i to je jedini razlog zasto nasi ljudi dobijaju posao na zapadu ( osim izuzetnih strucnjaka)..

    Prepisujemo od zapada sve i svasta ali zaboravljamo da su oni kolonijalne sile koje i dalje otimaju pa ulazu u ekonomiju a mi to nikada nismo bili.

    Na zalost u Srpskom rodu je kriza duha i morala vec dugi niz godina, povodljivi smo i zato lako stradamo..

    Bez jake porodice nema ni jake drzave, da smo posrnuli posrnuli smo.

    Ajde Srbi glavu gore, ovo je samo ruzna epizoda naseg naroda, bilo je i gore nasim predcima ali su preziveli i eto nas kao dokaz tome..

    Ni Srpskim velikanima nisu bile okolnosti med i mleko, Z Misic, Vojvoda Putnik,Tesla, Pupin, Milankovic, pa sve do kralja Milutina i Dragutina, Sv Save, Ostrivojevica, Tolimira i ko zna dokle unazad ali se nisu predavali vec su se klanjali Gospodu Bogu a svoj narod su u srcu nosili..

    Ovi nesretnici sto upravljaju drzavom duzi niz godina su samo skolski primer koliko je strasno kad covek posrne duhovno i moralno, zato nam je zlo i naopako!
    Dzabe znanje, diploma, funkcija kada je neko lopina i otpad !
    Osim higijene tela treba imati i higijenu duse u suprotnom svinje ce za nas biti ugladjena gospoda!
  • dijasporac

    25.01.2021 16:44
    Naravno da je prirodni prirastaj rekordan u negativnom pravcu, ekonomska situacija na Balkanu se udruzila sa pandemojom plus novim generacijama deca ne padaju na pamet. Ceo Balkan je rezervoar radno sposobnog stanovnistva za Zapadnu Evropu te tu nema nijedne drzave koja ima pozitivan prirodni prirastaj, cak i u Grckoj koja je ekonomski div Balkana je negativan i ako imaju i poprilican priliv stanovnistva iz Albanije, Azije i Afrike.

    Razmisljam o prijateljima i rodbini iz moje i pribliznih generacija, svi imamo decu od 10-23 godine recimo, i daloeko veci broj porodica je sa jednim detetom nego sa dvoje, troje ima samo jedan par a ima i par njih bez dece u nekim svojim 40+ godinama. Ni nas dvoje verovatno ne bismo imali drugo dete da nismo otisli iz Srbije, izvlacili smo se na to da nemamo sobu za drugo dete a u stvari plasili smo se buducnosti, da li cemo moci da pruzimo deci i sebi nesto jer smo sa 2 fakultetske plate uvek bili na ivici bez neke mogucnosti da napredujemoo sem ako se ne upustimo u politicke vode.

    No, ono sto pada u oci, ljudi masovno odlaze (doduse 2020 nije bilo odliva napolje) a negativan prirodni prirastaj je bio 40 hiljada izmedju umrlih i rodjenih, pa se pitam koliki je godisnji pad stanovnistva sa tim otislim? Ako ej istina da se godisnje selilo 40 hiljada ljudi onda po tome ispada da je Srbija godisnje gubila 80 hiljada ljudi ili milion za 12-13 godina. Stravicna cifra.

  • H

    25.01.2021 16:42
    Kao na zapadu deca postaju lux roba!
  • pera

    25.01.2021 16:41
    zato stanovi i idu ko alva
  • naeaz

    25.01.2021 16:22
    neko je pitao za podsticaj nakon petog deteta. javna je tajna da peto dete ne dobija nikakve podsticaje jer neke grupe ljudi (recimo samo da je nekorektno upirati prstom i reci koje konkretno) zloupotrebljavale sistem.
  • Nana

    25.01.2021 16:14
    @Objektivan
    Pa sigurno ne na posmatranju sugrađana.....

    Valjda postoji i neka statistika, neki podaci. Ako samo posmatrate BG, NS dalo bi se zaključiti da su prosečne plate 2-3000€, da svaki par ima svoj stan i barem dvoje dece, da smo jedni od bogatijih u EU......

    E kad bi se samo tako sagledavale stvari.....Neki tako i posmatraju.......
  • Bob

    25.01.2021 16:12
    Za nasu decu
  • Dejan

    25.01.2021 16:09
    Eto,prosto i jednostavno. Svi problemi ovde a narocito to kosovo ce biti reseni sami od sebe za par decenija. Otice i juzna Srbija a ne kosovo...
  • Marija

    25.01.2021 16:09
    Kad su uslovi za porodilje nikad bolji. I za odgajanje dece isto za pozeleti od zdravstva, prosvete ali pre svega jedna zdrava sredina za vaspitavanje i odrastanje.
  • /

    25.01.2021 16:07
    /
    @9
    i 2.000 e smo se nadali da ce biti bolje pa su ubili premijera i s.ebali svaku nadu u bolje.
    sada uce decu da je tokom milosevica bilo najbolje ziveti
  • Banderaš

    25.01.2021 16:07
    Korupcija
    Koliko se sećam glasali ste za ovu politiku,niko vam nije SNS doveo na vlast nego vi sami,svojim glasovima,ne bunite se kada siluju devojke,voze 200km/h kroz NS,,kradu vamplate,penzije,štednju i imovinu,pa se pitam da li vi znate šta hoćete?
  • Blade

    25.01.2021 16:01
    Sta je tu cudno
    Zasto bi iko normalan pravio i osudio svoje dete na zivot u ovoj kaljuzi od drzave....
  • Tannhauser

    25.01.2021 15:53
    Za 13991 više umrlih 2020. nego prethodne 2019. to je 0.2% građana Srbije.
    Pošto nije bilo rata ni prirodnih katastrofa, većina ovih smrti je zbog virusa - ili direktno ili zbog toga što teški bolesnici nisu imali pristup lečenju.
    Uglavnom su umrli stariji ljudi, njihovo vreme je došlo ranije nego što je trebalo pa će se u narednim godinama statistika popraviti - to će verovatno vlast prisvojiti kao sopstveni uspeh.
  • G pen

    25.01.2021 15:46
    E, nedragi patruJote znate zbog cega se odavde bega? Zato sto nas nije okuporao ni zapad ni istok nego gamad, paraziti i budale. Nije mi zao ako se prepiznate u opisu.
  • Mihailo

    25.01.2021 15:42
    I sta ce uciniti
    Supruga i ja cekamo 5 dete i ako Bog da, rodicese u februaru. Pisao sam Ministarstvu zbog cega nema nikakvih podsticaja posle cetvrtog deteta, nisu mi odgovorili. E sad, imajuci u vidu zle i zavidne komentare, moram sve takve da razocaram i da kazem da mi i ne treba nista od drzave, bitna su samo deca. Ipak, ako neko ide 5 put na porodjaj, mozda bi drzvava mogla to i da ceni i to i pokaze toj zeni, da ne zavisi od muza ili sl. To je veca hrabrost od navodnih branitelja i ratnih veterana, a da ne govorimo kolioko su to beznacajna sredstva...vise potrosi Ministar na vozace i gorivo...
  • Nina

    25.01.2021 15:40
    Kome da rađam?
    Imam 29 godina, poslovi su sve na određeno. Kome i kako da rađam ako mi budućnost nije sigurna?
  • Bacvanin

    25.01.2021 15:40
    Prtoesti su ucinili svoje
  • VladimirNS

    25.01.2021 15:38
    Zvanična statistika
    Fale najvažniji podaci za analizu.
    Razlika umrlih Novembar 2020.(10835) - Novembar 2019. (7992) = 2843.
    Razlika umrlih Decembar 2020.(17321) - Novembar 2019. (8803) = 8518.
    Ako se nastavi trend zadnja dva meseca tek će biti katastrofa.
    Zaključke izvedite sam., Možda je broj umrlih od korane i tačan, ali onih koji nisu dobili pomoć i umrli zbog posledica pandemije je sigurno veliki.
    Ovo su zvanični podaci sa republičkog zavoda za statistiku ko želi može pogledati. Od predsednika ćete ćuti neku drugu statistiku.
  • Junače

    25.01.2021 15:38
    Neće biti penzija, manje radno sposobnog stanovništva u budućnosti koje će uplaćivati u pio fond. Čini mi se da ih to više muči.
  • Tako je

    25.01.2021 15:32
    Idem i ja iz zemlje, samo malo da se smiri sa Koronom ! Tako da dodajte slobodno i nas u ovu statistiku.
    100 000 godisnje manje ljudi !
  • Biba

    25.01.2021 15:31
    .
    Mozda gresim, ali imam utisak na oni koji bi radi imali vise dece, ali prosto nemaju sredstava da ih adekvatno izdrzavaju i nece od njih da prave socijalne slucajeve. Racunaju da je bolje da pruze nesto jednom detetu, nego da ne pruze nista za troje dece. Nazalost, postoli smo duboko materijalno drustvo gde se vise ceni materijalni status nego postenje. Sa druga strane, oni koji imaju mnogo novca, isti trose na nove automobile, putovanja, garderobu i sedenje po kaficima, i ne zele da "kvare" stil zivota vezujuci se za podizanje vise dece.
    Kako god da okrenes, nije dobro.
  • Orko

    25.01.2021 15:26
    Srbi u belom svetu
    Pa kada je omladina otisla jer je jasno videla svog precednika 2012 godine.
    Koliko mi je samo prijatelja sada u Kanadi, Nemackoj i Svedskoj, i svi imaju po jedno dete.
    Ja bio glup pa ostao.
  • Bojan

    25.01.2021 15:23
    @Objektivan

    Normalno da par gradova doživljava "bum" kad su u njih svi pobegli, a okolo zvrji prazna zemlja.
  • Noj(e)

    25.01.2021 15:20
    Future = new Future (noFuture)
    Naprednjačka kleptokratija nam krade život, budućnost i nadu.
  • Lala

    25.01.2021 15:19
    Jos pre mnogo godina sam rek'o da ce ovde ostati samo oni sto moraju i naravno stranacka armija zaposlena po drzavnim preduzecima(njima nikad bolje).Veoma mi je zao sto su mi se predvidjanja obistinila.
  • Giga Moravac

    25.01.2021 15:19
    Kakvi smo kao narod ni ne treba da postojimo. Možda ovo zvuči previše grubo al tako je. Rokajte sada minuse. Možda povećate natalitet. :)
  • Misha

    25.01.2021 15:15
    Tek će ovaj rekord da se obara...
  • Петровград

    25.01.2021 15:06
    Какав негативни природни прираштај, већ подуже је једино битно колико се роди деце и која је популација одржива, из простог разлога зато што на ред за умирање долазе бејби-бум генерације, плус корона, плус још сто фактора и бројки које су у околним државама попут Бугарске и Албаније дупло горе. Али лакше је проблем посматрати површно, јер у песимизму и мрачењу (црној хроници) је лова. Немојте ни случајно да споменете министра ''за бригу о породици и демографији'' Ратка Дмитровића који данима на Твитеру расправља о Тачију, Мири Фурлан, Бакиру Изетбеговићу и антиваксерима, а у међувремену смањене накнаде породиљама код послодаваца којима је помогла држава. Ова социјалистичка цркотина презире здраву, независну, предузетну породицу.
  • Velimir

    25.01.2021 15:06
    I posle se čude kad neko kaže da je sada gora okupacija nego za vreme Nemaca. Tada smo barem mogli u partizane ili četnike pa da pružimo neki otpor, a ovako smo vezanih ruku.
  • Objektivan

    25.01.2021 15:00
    Ne znam na čemu se bazira ova tvrdnja kada je vidno da Novi Sad doživljava građevinski procvat a slično je i u drugim većim gradovima. Gde god se okrenem mladi bračni parovi i deca.
  • 9

    25.01.2021 14:56
    Za vreme
    WW II bilo je neke nade da će se okončati i svanuti bolje sutra.
    Za slobodu su se borili i mladi i stari.
    U smrdiji danas sa ovom bagrom na vlasti i narodom koji to
    podržava mladi nemaju nikakvu nadu pa se tako i odlučuju za porodicu.
    Botine su uglavnom zamoživi samci zato su i samci, a babe i dede nikada
    decu pravili nisu pa neće ni sada i računica je sasvim jasna.
    U zlatno doba veruju samo oni koji kradu zlato, a takvi je mali.
  • Nišlija

    25.01.2021 14:54
    Ali zato imamo najlepši spomenik i hram.
  • Kradkal je dijagnoza

    25.01.2021 14:51
    Odavde beži ko može. Doseljavaju se iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, jer je tamo još jadnije. Partijska država njih voli, jer su poslušni.
  • VladimirNS

    25.01.2021 14:50
    Pitam za prijatelja
    I šta kažu stručni komentatori tržišta nekretnina? Realne cene kvadrata?
  • magla

    25.01.2021 14:47
    ... će od nas ostati...
    Sve je to rezultat jake ekonomije i dobre i stabilne politike našeg predsednika, premijerke i ostale bratije, pocrkaćemo kao gamad, ostaće samo oni i njihovi naslednici, prodavaće nam grobna mesta kao parcele za solitere i strane fabrike, Blade Runner okruženje će biti raj spram srbistana...
  • w/e

    25.01.2021 14:46
    Bravo
    Sto pre nestanemo, to bolje.
  • junak

    25.01.2021 14:45
    znaci
    jel to znaci da ce za nas koji smo ostali penzije biti vece ?
  • Nemanja

    25.01.2021 14:40
    Tako i treba, još malo pa nestalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna