Autor: Tanjug

Info
28.01.2021.
08:58
Lik aktivistkinje protiv ropstva Harijet Tabman zameniće nekadašnjeg američkog predsednika Endrjua Džeksona na novčanici od 20 dolara, najavila je administracija Džozefa Bajdena.
  • 2+2=5

    28.01.2021 18:54
    7 miliona razlike
    Koga briga za činjenice i istinu, obožavatelje Karadžića, Mladića i Trampa svakako nije. Oni žive u svetu takozvanih alternativnih istina, tom podlom eufemizmu za gole laži, u kojem mogu slobodno da se prepuste svojim fantazijama. Džaba svi dokazi da je priča o krađi izbora samo još jedna gnusna laž patološkog lažova Donalda Trampa, džaba činjenica da je Bajden osvojio sedam miliona glasova više od protivkandidata a nesrećni Joe i njemu slični i dalje misle da je u pitanju zavera zlih liberala, a usput mu se priviđa i Komiterna.  Čim se realnost ne poklapa s njihovim željama, nacionalisti to proglase za prevaru, jer je njihov prezir prema činjenicama i istini neizmeran. I to je jedna od glavnih osobina koje ih spajaju s Trampom. Širom patriotskog fronta razlegao se lelek zbog Trampovog neslavnog odlaska iz Bele kuće, ne mogu nacionalisti da prežale svog idola. I svuda se forsiraju iste priče iz Trampove propagandne kuhinje: krađa izbora, zavera liberala i antife, propast demokratije (do koje im je stalo kao do lanjskog snega), nameštaljka, zavera medija, režiran upad u Kongres, prevara preko glasova poslatih poštom, puč, nasilni prevrat, i sve u tom konspirativnom stilu. Uzdali se patriJote u rasistu, lažova, širitelja teorija zavere, seksistu, cinika, šarlatana, monstruma koji mirno prepušta svoje sunarodnike opakom virusu, gnjidi koja Amerikance poginule u borbi protiv fašizma smatra gubitnicima.

    Eh, Joe i ostali ljubitelji Quanona, Alexa Johnesa ...

    Nije vama lako
  • Musa kesedzija

    28.01.2021 11:49
    Sladoled
    Pa i dzordz vasington je bio robovlasnik sto i njega ne zamene.
  • Јое

    28.01.2021 11:37
    @Драган
    "темљи америке су од костију афричких робова"
    Мислим да си ти потпао под утицај воук и кенсел левичарске пропаганде. Америка какву је ми познајемо (какву смо познавали) није настала на костима афричких робова већ напротив на начелу очувања живота, слободе и тежњи за срећом. Џеферсон у свом оригиналном нацрту Декларације о независноти[1] црне робове експлицитно назива људима, а не робом за трговину и осуђује краља Џорџа због спречавања настојања да се у Скупштини изгласа забрана робовласништва. У писмима која је Александар Хамилтон слао Џону Џеју[2], наводи се жеља да један од плодова Револуције буде и еманципасија црнаца и изједначавање њихових права са белцима. У самој Декларацији о независноти пише да су сви људи створени једнаки[3]. Амерички конгрес је званично изгласао забрану трговине робовима[4].

    Робовласништво је постојало 5000 година пре изгласавања независности САДа. Тврдити да је САД настала на костима робова иако су њени оснивачи урадили све што је било могуће како би ту одвратну трговину људима спречили је врло злонамерно и представља лажну историју и у лажном светлу представља оно за шта су се оснивачи САД залагали.

    [1] https://www.loc.gov/exhibits/declara/ruffdrft.html
    [2] https://teachingamericanhistory.org/library/document/letter-to-john-jay-2/
    [4] https://www.archives.gov/founding-docs/declaration-transcript
    [5] https://www.thoughtco.com/international-slave-trade-outlawed-1773975
  • Драган

    28.01.2021 09:48
    epazdanebi@sbb.rs
    Робовласништво је одрадило своју улогу у америци - темљи америке су од костију афричких робова (и читавог континента америчких индијанаца). Сада могу да глуме "политичку коректност" "демократију", "либрализам"... - исто као што мафијаши, када злочинима, пљачкама и крађама дођу до значајне количине "почетног капитала" - прелазе у - "бизнисмене". Исто као што су и ратни злочинци кад су се наваћарили "почетне акумулције капитала" прелазили у " угледне бизнисмене" - тако и сада Америка од злочинаца робовласника, колонизатора, расиста, геноцида .... прелази у "угледног бизнисмена", "демократу", "либерала"... "лидера слободног света"... Цинично и лицемерно.
  • Joe

    28.01.2021 09:27
    Почиње
    Процес промене идентитета америчке нације, а самим тим и губљење истог, је започео крађом на изборима, а наставља се оваквим и сличним будалаштинама. Могли смо мрзети или волети Трампа, али само тотални слепац није видео крађу на изборима и није схватио шта следи ако се преко те крађе пређе. Ово је само први корак. Иако нам је америчка власт током историје нанела много зла, искрено ми је жао обичног америчког народа који ће тек сада схватити шта значи изгубити слободу, као што смо ми схватили када су нас окупирали нацисти, а после њих комунисти. Некада смо гледали у САД као у светионик слободе и очекивали да нас ослободе мрака у који смо запали, а сада смо доживели да они полако гасе светло. Искрено се надам, иако све иде ка томе, да када њима угасе светло то неће значити и глобални губитак светла за све слободне људе.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna