Autor: Blic

Info
17.06.2021.
09:27 > 09:29
Jedna od najvažnijih odredbi novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti navodi da će nezaposlene žene koje nisu imale zdravstveno osiguranje sada to pravo moći da steknu po osnovu neplaćenog rada u kući.
  • realista

    18.06.2021 02:19
    Nebuloza, zdravstveno svako moze da dobije cak i da nije na evidencij NSZ. Jedino ako vas partner ne zaradjuje silne pare pa prelazi cenzus za besplatno osiguranje i mnogo mu je da supruzi uplati nesto vise od 2000 dinara mesecno za to. Nego da li ce ovaj zakon promeniti da u sudstvu Srbije imamo vise muskaraca sudija jer sada vise od 2/3 sudija su zenskog pola. Zasto muskarci idu sa 65 godina u penziju a zene ce tek 2032 ici sa 65 u penziju. Uvodi se uskoro opet vojni rok za mladice sto ne i za devojke. Gde je u ovim primerima rodna ravnopravnost treba pitatu gdju Brankicu Jankovic.
  • Dada

    17.06.2021 20:46
    Novo ?
    Zar nemaju svi gradjani pravo na zdravstveno osiguranje ? Odes na biro i sa tim papirom sto ti daju overis knjizicu. Jos i usluge koje zaposleni placaju ne placas. Ne razumem sta je ovde novo.
    Bice da zele da prestave ovo kao novinu da bi ispalo da su kao eto nesto dali... Da dobiju staz razumela bih al ovako...
  • beli medved

    17.06.2021 13:17
    Ja sam muskarac a nezaposlen i jos sam sam. DA li mogu da dobijem zdravstveno osiguranje jer sam radim kucne poslove? Ili je to pravo dato samo zenama ?????
  • pajo patak

    17.06.2021 12:42
    rodna ravnopravnost ?
    A muškarci, koji su ne svojom voljom, nego silom zakona bili od 12 do 15 meseci u JNA, i tamo imali zdravstveno osiguranje ( setite se belih vojničkih knjižica ), i kao platu ( morali smo da potpisujemo kad dobijemo oko 20 e mesečno ), nemaju ni dana upisanog staža za to više nego izgubljeno vreme.
    Priznajte nam tih 12-15 meseci makar i obračunavali tzv. platu u penzijski staž.
  • ///

    17.06.2021 12:25
    Sve ovo vec postoji samo se ne primenjuje.
    Izbacite rodna ravnopravnost, mene to vredja. Ubacite osnovno ljudsko pravo.
  • Jovan

    17.06.2021 12:14
    Nedostaju bitne informacije u vezi "zdravstvenog osiguranja za domaćice". Nije napisano ko plaća zdravstveno i šta ono pokriva. Naslućujem da će obaveza uplate osiguranja biti obaveza porodice u kojima domaćice žive. Nigde ne piše da će biti osigurane na račun budžeta. Može se desiti da na porodičnu adresu stigne uplatnica sa nekoliko hiljada evra godišnje za nezaposlenog člana a da on suštinski ne može da dobije skoro nikakvu zdravstvenu uslugu. Ništa se ovde ne dešava u korist naroda, može se očekivati samo sve gora i teža situacija po naše gradjane.
  • Joca

    17.06.2021 12:11
    /
    Sve to pada u vodu onog momenta kad te poslodavac uslovi sa blanko otkazom,moras da potpises ili nista od posla a kome posle dokazati da postoji nesto tako. Moze radniku dati otkaz u bilo kom momentu i nikom nista...
  • Računovođa

    17.06.2021 11:49
    Ja stvarno ne znam gde to žene rade a imaju manju platu od muškaraca. kao neko ko radi računovodstvo za preko 120 firmi mogu da kažem da je ovo hir nekih žena koje su nezadovoljne sobom i nekim problemima u svojoj glavi.
    Čak i na nekim mestima gazde daju više para ženama sa 2 3 dece i više godišnjeg. To sve lepo se vidi po papirima.
    Najjače su mi ove koje rade u javnom sektoru pa pljuju kako negde su drukčije plate. pa gđice i gđe onda napustite i vidite u privatnom sektoru a ne preko državne plate.
    Ovo su takve nebuloze.
    A ta statistika kako se uzima to je tek glupost.
    samo nešto što im odgovara prikazuju i još lažu navlače podatke.
    Svako ko ima i 1% mozga može videti ove gluposti koje nam se serviraju
  • Tamara

    17.06.2021 11:41
    Molim za objasnjenje
    Ja i dalje ne razumem sta je ovde novo?

    Moje shvatanje jeste da pravo na zdravstveno osiguranje imaju svi stanovnici Srbije, mislim na legalne stanovnike ;) Ukoliko je neko nezaposlen iz bilo kog razloga, ta ista osoba ode do Socijalnog (zgrada u centru kod OS Ivo Lola Ribar), izjavi da je nezaposlena osoba i dobije overenu knjizicu. Kako sad ovaj "nov" zakon to menja? Ispadne da menja samo osnov po kom dobijas zdrv osiguranje i nece pisati "nezaposlena osoba" nego sta "domacin/domacica". Kome to znaci? Kad bi mi ovde pricali o penziji onda to ima smisla, al ovako ne razumem. Molim da mi neko objasni.
  • Prdoslav

    17.06.2021 11:38
    Domacin
    A sta ako u nekoj porodici zena radi u firmi, a muskarac (domacin) obavlja kucne poslove za dzabe, da li onda i on ima pravo na zdravstveno osiguranje? :)
  • RVosha

    17.06.2021 10:25
    Smrdija
    "...ne sme biti prepreka za napredovanje i sticanje višeg zvanja, odnosno premeštaja na neposredno više izvršilačko radno mesto, po osnovu stečenih uslova..."


    a pogotovo po osnovu posedovanja clanske karte vladajuce stranke.
  • Marta

    17.06.2021 10:09
    Sramota!
    Vecina ovih odredaba postoje vec u zakonima, ali se naravno NE PRIMENJUJU! Donosite nove zakobe, a ne sprovodite ni postojece!
    Primer, kod javnih beleznika vecina zaposlenih je prijavljena ba minimalac, a razliku dobija na ruke! A oni su javna sluzba! Zene rade na ugovore, sto znaci da kada joj istekne ugovor, poslodavac joj nece obnoviti iako neguje dete. Itd itd itd... a to za placanje rada isto, prvo resite upravo ovo gore napisano, pa tek onda mudrujte o jednakim platama.
  • JKP

    17.06.2021 10:01
    Bolje da donesete zakon da mogu neradnici da dobiju otkaz, JKP-a su puna neradnika svi na neodredjeno zasticeni kao beli medvedi, ispijaju kafe, setaju se, zavrsavaju privatne obaveze dok par budala cuti, trpi i radi i svoj i njihov posao
  • zz

    17.06.2021 09:56
    kakva
    Kakva je to rodna ravnopravnost kada samo osobe ženskog pola mogu dobiti osiguranje za neplaćen kućni rad? Postoje (u manjem procentu, ali postoje) i samohrani očevi, nazovimo ih domaćini, koji takođe mogu biti zdravstveno neosigurani. Jesu li oni ovim zakonom (o rodnoj ravnopravnosti) diskriminisani?
  • Salamander

    17.06.2021 09:55
    komšija betonira
    pravi staze
    pere kola
    bere, prekopava
    tegli sa pijace
    prostire veš...
    ko to plaća?
    Hej, filizofi, hajde zasučite rukave!


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna