Autor: Novosti, Tanjug

Info
25.06.2021.
08:38 > 08:40
Elektronsko i mobilno bankarstvo, koje je u startu promovisano kao besplatno - odavno to nije.
  • Neki

    20.08.2021 07:21
    Moderi e-komerc servisi
    Opšti uptisak je nesigurnost. Iako su kod nas u ovoj novoj fazi mondijalističke Srbije poslovne banke sa globalnih tržišta, ipak postoji sistemska subverzija u uslugama ili civilizacijsko ne snalaženje. Moderni bankarski sistemi naravno naplačuju usluge ali sa velikom rezervom u PR prema stanovništvu jer postoje i aktivno i popularno se koriste e-bank planti servisi tzv. fin tech i online payment gateways servisi, tu su uslovi posebno pragmatično formulisani tako je plaćanje besplatno a primanje novca se plaća i to fiksni deo(približno kao bankarske tarife) i procentualno od sume uplate.
    Na taj način je zaštićen korisnik potrošač u mikro-ekonomiji, realno a tarifiran vlasnik primalac novca.
    Opet u prilog tome da se kod nas "priprema" privredni ambijent umesto tržištnih uslova stoji poznato da su neki od tih servisa dugi niz godina odlagali uključivanje stanovništva Srbije u svoje usluge naplate jer je NBS imala uslove prema njima da je jedina valuta u platnom prometu u Srbiji dinar i da po tome mora stalno da procesiraju valutne konverzije koje se plaćaju. O tome su pisali magazini i novniski web sajtovi.
    Situacija se u vezi s tim promenila i pre nekih 1-2 srpskim državljanima je omogućeno korištenje servisa za naplate ali je ostala nemogućnost povezivanja računa na koji se novac isplaćuje. Posebno banke ponekad i ne dostavlju podatke iBan,Swift za inostrane račune, i sada ti poznati servisi procesiraju dinarske naplate ali je problem prenos na dinarski račun iz inostranstva.
  • seljak

    25.06.2021 23:15
    dzabe
    kada su banke nesto davale dzabe? ja u banci uvek blagajnici kazem da kad dodjem cuvam joj radno mesto. kada bi mogao da prosetam po fruskoj gori online bilo bi perfektno.
  • Lune

    25.06.2021 17:47
    ne razumem
    Nikada neću razumeti opsesiju ovdačnjeg naroda da nešto treba i mora da bude džabe????
    Da li su te usluge bilo gde u razvijenom svetu besplatne? naravno da nisu.
    Nema više džabe ništa ni ovde ni nigde u normalnom svetu.
    Ko i dalje misli i hoće da živi i ništa ne plaća ostali su mu neki delovi saharske i tropske afrike delovi amazonije. Na svim ostalim mestima se sve plaća od provizije preko vazduha i parkinga i lečenja do sahrane i to je to.
  • G pen

    25.06.2021 15:36
    StevO, kanda si ti tamo ucio gramatiku.
  • @Kešolovac

    25.06.2021 15:33
    Vaš izbor. Želite da gubite svoje vreme šetajući se po komunalnim preduzećima da plaćate tako račune jer je vaše vreme bezvredno i to je sasvim u redu. Neke stvari tako nećete moći uplatiti i moraćete platiti na nekom šalteru uz veću proviziju i ponovo uz gubitak vremena. Neko drugi svoje vreme vrednuje drugačije i isplativije mu je da ovo obavlja brzo i iz svog doma uz neku naknadu. Niko vas ne tera da uzimate ni kredit, plaćajte kiriju i do kraja života ako vam tako više odgovara. U ovom trenutku, uzimajući u obzir aktuelne kamate na stambene kredite, troškovi kamate su dosta niži od troška kirije te sa finansijske strane nikako nije povoljnije plaćati zakup te je vaš savet "strpi se i uštedi" u potpunosti besmislen, no opet ima i onih koji ne žele dugogodišnju obavezu ili onih koji ne žele da se zadrže na istom mestu duži niz godina te su zbog toga spremni da plaćaju zakup koji ih košta više u poređenju sa kreditom, i to je takođe sasvim u redu i izbor pojedinca.
    Banke nisu dobrotvorne ustanove. Nisu ni u potpunosti bespotrebne u vremenu u kojem živimo te su između ostalog zbog toga dosta više regulisane od nekih drugih grana privrede. Ima nedostataka kao i svuda i na njima treba raditi, a inatom nećete ništa postići osim što ćete naštetiti samom sebi. Ako se ne slažete sa politikom banke, moj savet bi bio da pređete u drugu sa povoljnijom ponudom naspram vraćanja u kameno doba, no opet, to je na kraju dana vaš izbor.
  • Bankster

    25.06.2021 14:59
    @Dete rock'n rola
    Banke od postanka sveta rade isti posao: vrše kreditiranje građana i privrede. U SFRJ su banke davale kredite u dinarima koje je inflacija obezvređivala. Država je iz tog razloga štancala nove dinare i imali smo konstantnu trocifrenu, a nekad i četvorocifrenu inflaciju, koja je na kraju dovela do opšteg siromašenja većine.
    @YYY Moram da te razočaram: banke su ubedljivo najkontrolisaniji deo privrede. NBS čak imenuje predsednika izvršnog odbora (generalnog direktora) svake banke(naravno na predlog banke). Preko 150 izveštaja se šalje NBS svakog dana, dekade i meseca. Apsolutno svaki deo poslovanja je propisan merama NBS. Ako sutra NBS ograniči proviziju na elektronsko plaćanje, sve banke će morati da se povinuju.
  • Dule

    25.06.2021 14:17
    Prvo su vam planski napravili redove u bankama i navukli vas na e-bankarstvo zato sto em ne cekas u redu em besplatno..Svi potrcali sada naplacuju..E sledeca faza je da ce da zatvaraju ekspoziture i otpustaju ljude a naplacivace sve..Treca faza je da ce biti problema u on line bankarstvu pa ce i tu moci da se uplati dodatna tarifa koja ce raditi 0-24 bez greske ali ce da kosta dodatnih 300din mesecno..I tako ce biti sa svim marketi,trgovine,butici sve prelazi na on line ko ce da radi i gde ce da radi za 10 godina pojma nemam.
  • Ivan

    25.06.2021 13:43
    Inteza je sa uvodjenjem nove aplikacije uvela i plaćanje provizije 20 din. Nije mi do 20 din, uopste u tome nije problem, vec sto nam tako podmuklo i bez reci uvode troškove i prave nas budalama. Promenio bih banku, ali vise i ne znam koju bih, sve su to mašine za pljačku naroda.
  • Zovem se Stevo

    25.06.2021 13:27
    Inače
    Ovo je prevršilo svaku meru. Zato idem sada da podignem sav novac iz banke i da ga držim u slamarici.
    To mi je znatno jeftinije, nego da palaćam stručnjake koji su diplome stekli u Megatrend, Fabus, FAM, Edukons i sličnih.
    JA NEDAM ZELENAŠIMA.
  • Kešolovac

    25.06.2021 13:04
    Činjenice
    Banke su trgovačke organizacije koje trguju parama. Parama komitenata (a to smo svi mi), novac kojim nešto "garantuju" niko nikada ne vidi ...
    Hoćete da im naudite?
    1. Plata u kešu, nikako na račun
    2. Plaćanje u kešu, nikako kartice
    3. Uplata raznih komunalija - gdegod može, na šalter (znam da je ovo mnogima komplikovano, ali svaka borba ima svoje žrtve)
    4. Kredit nikako, strpi se i uštedi umesto da plaćaš rate kredita
    5. ... prihvatam sugestije i predloge

    Takođe, može i neka rang lista najgorih - odmah glasam za Intesu pošto imam račun kod njih (ostale znam samo po čuvenju). Listu objavljivati nedeljno na nekom od javnih portala (može i 021.rs) a rangiranje po glasovima zadovoljnih korisnika koji glasaju te nedelje
  • Velja

    25.06.2021 12:53
    Do sada je bilo ok, ali dodatnih skoro 300 dinara mesečno stvarno nije u redu. Mislio sam da neću, ali sada ću da vas tužim za troškove obrade kredita i NKOSK. Izračunao sam da mi sa zateznom kamatom dođete skoro 500 hiljada. Ako sačekam još godinu dana, još 50tak hiljada više. Još dve, još 100 hiljada.
  • Aleksej

    25.06.2021 12:38
    Au!
    Pa ljudi ta banka treba da zivi od necega, 15 po transakciji to i nije puno, za uobicajene racune itd. Kamo srece da je to jedino gde me neko krade. 600 dinara svakog meseca placamo SVI za RTS, i niko se ne buni, a smeta vam 15 dinara po racunu za nesto sto zaista vredi... Platite u posti, mnogo je skuplje, ili trosite svoje vreme pa platite svaki racun posebno, informatiku, struju sve, pa cete videti da vam je bolje dati 15 dinara i platiti sve za 5 minuta od kuce, ili sa posla... ;)
  • igor_t

    25.06.2021 12:12
    @Pan5er na zalost u nasoj zemlji je tako, sve uvezano i korumpirano
    @YYY tako je NBS bi morala da kontrolise i donosi pravila, ali i to je srpska NBS pa i ona radi na stetu gradjana, kao i vecina institucija.

    Svakako su bankarske usluge sve skuplje i uzimaju sto bi rekli na svakom cosku. A provizije pri vecim iznosima placanja, uzas.
  • Pinki

    25.06.2021 12:00
    Bankari nisu ljudi
    LOPOVI!!!
  • Milanče

    25.06.2021 11:59
    gadiluk
    Moja pokojna baba bi rekla "gadiluk".....
    Nit luk jeli nit luk mirisali, ništa nisu mrdnuli prstom a na elektronsko plaćanje uzimaju proviziju. To je isto kao kada bih ja ušao u banku pa za moje "dobar dan" tražio da mi daju 20 dinara. Bezobrazluk nad bezobrazlukom a guvernerica ( više ne može guverner zbog neke tamo ravnopravnosti) Tabaković pere ruke kao Pilat.......SRAMOTA
  • Mladen

    25.06.2021 11:19
    Inteza
    Kazu uvode novu verziju aplikacije pa poceli da naplacuju 20 din proviziju na sve online transakcije. Do sada je sve to bilo besplatno za vlasnike hit racuna, ali sada gospoda imaju pakete odrzavanja racuna od 790 din pa nude taj. Nevidjena bagra i nikada im nije dosta.
  • Pera iz bivseg DDR-a

    25.06.2021 11:08
    Kolonijalno robovlasnicka prcija, uz zastitu stranih banaka od strane upravnika: mutiranih Radikala!
  • Neko

    25.06.2021 11:04
    Samo kazem
    NBS bi mogla da prepise dobru poslovnu praksu nekih banaka u drugim zemljama, i da sugerise bankama da ih ovde pocnu primennivati. Naravno uz razumljive izmene i prilagodjavanje nasem sistemu. Svima je odavno jasno da banke na nasem trzistu nisu podsticaj privredi i gradjanima, vec instrumenti za uzimanje para od istih.
  • Www

    25.06.2021 10:57
    Kakva banda!!
  • Комша

    25.06.2021 10:44
    Банке и држава у спрези против гологузог грађанина...
  • Pera

    25.06.2021 10:44
    Ono što masa veruje da je država u vlasništvu je bankara.
  • Pan5er

    25.06.2021 10:42
    @igor_t
    "Banke su privatne firme."

    U čijim upravnim odborima sede političari plaćeni iz budžeta. I pošto nismo više mali jasno je da su tu radi lične koristi. A ta se korist ostvaruje na uštrb građana. Koji ih, podsetimo se, plaćaju.

    Dakle, sami plaćamo da rade protiv nas.
  • Kir Janja

    25.06.2021 10:33
    Svega toga ne bi bilo
    Da ne postoji obaveza primanja zarada preko banke, da firme isplaćuju keš na ruke zaposlenima, banke bi se svojski potrudile da imaju klijente, ovako imaju zagarantovan broj korisnika na jednom "tržištu" koji dele između sebe.
  • Nezadovoljni

    25.06.2021 10:27
    Sramota
    Intesa-sramota što su uveli proviziju, sve sami odradimo, godinama imam račun kod njih, em su menjali program koji je sad mnogo gori, em su uveli provzijue, menjaću banku!!!!
  • YYY

    25.06.2021 10:17
    Igor_t
    Kako to misliš, zato što su privatne da mogu da naplaćuju šta hoće i koliko hoće.Valda Narodna banka donosi pravila? Druga je priča što Narodna banka ne vrši kontrolu, i ne kažnjava mešetare.
  • Goranđel

    25.06.2021 10:11
    Može im se! Ali ne još zadugo. Sada već neizbežno uvođenje kriptovaluta u svakodnevni život će sasvim sigurno smestiti bankstere tamo gde im je mesto, tj. na smetlište istorije.
  • Maja

    25.06.2021 10:07
    rale

    mi smo pre neki dan u Intesi ugasili sve…može i tako.

  • Klijent

    25.06.2021 09:39
    Banca Intesa:
    350 din. održavanje računa
    150 din. devizni tekući račun (koji je već u paketu)
    20 din svako plaćanje online (do sada je bilo 5 besplatnih mesečno)
    15 dinara plaćanje po trajnom nalogu (do sada bilo besplatno)
    Amex kartica s još jednim korisnikom 300
    Ako se mesečno plaćaju 4 trajna naloga : 60 din
    Još 5 plaćanja online: 100 din
    Mesečno je to 960 dinara, godišnje 11.520, dakle skoro 100 evra.
    Ne računam vanredna plaćnja, plaćanja prema inostranstvu (za 1 uplatu je plaćeno ove godine 250 evra)
    Intesa je imala najveći mesečni danak, ali je imala besplatne trajne naloge i 5 online plaćanja dodatno i većina se zbog toga opredelila za njih, a ne zato što su lepi, dobri i pametni. I na kraju, uzmi ili ostavi. Pretpostavjam da je i kod drugih tako. Može li neko da nas zaštiti od tog drumskog razbojništva?
  • Ozvalavljen

    25.06.2021 09:37
    Vrhovna Kesa je dozvolila pljacku gradjana Srbije.
  • Banderaš

    25.06.2021 09:37
    Korupcija
    NBS je tu sa ulogom da reguliše finansijsko tržište. Ovo je pokazatelj ko je stvarni gospodar situacije u srbiji.
  • Ja

    25.06.2021 09:32
    20 din da ne ideš na šalter da se cimaš čekaš,plačaš prevoz,parking itd smeta,a 300 dinara za najobičniji sendvič sa nekom salamom na svakom ćošku e to nikom ne smeta!
  • Dragan

    25.06.2021 09:32
    Eh
    Pre nekolko godina i banke u Hrvatskoj koje sve imaju i rkspoziture u Srbiji nisu htele da skinu provizije i naknade za obradu.Pa im je država posle godinu dana pregovaranja donela zakon.Pretili su da će se povići,naravno niko se povikao nije jer bolje i da kaplje.Šta reći kad naj veća banka u Srbiji njen čuvar,pa njen službenik za šalterom savetuju da negde drugde plaćam račune jer je kod njih dva,tri puta veća provizija.
  • Ko ne razume

    25.06.2021 09:32
    Sve se radi da se korisnici naviknu na mobilno bankarstvo. Za pet godina im nece trebati ni prostor ni radnici, a provizije ce uredno naplatiti. Polako se ukida gotov novac, i mi na sve uredno pristajemo. Pitam , ko nam je kriv?
  • Milan

    25.06.2021 09:25
    Za transakcije preko 300.000 dinara moraju da naplate jer te transakcije podležu dodatnim proverava od strane NBS koja njima naplaćuje tu uslugu, sve ostalo mislim da treba regulisati. Nema smisla naplaćivati procentualno obradu kredita, slanje sms-a i ostale izmišljotine.
  • Aleksandra

    25.06.2021 09:18
    Moja banka (NLB) oduvek naplaćuje troškove za svaku onlajn transakciju 15din
  • Dete rock'n rola

    25.06.2021 08:59
    Banke su nekad bile banke, pre više od 35 i 40 godina. Ovo sada je potpuno legalno zelenašenje.Ortodoksni je bezobrazluk kako se ponašaju.
    Uskoro će nam uzimati pare i dok stojimo i čekamo sa brojem ispred šaltera, u zavisnosti koji si po redu.
  • nema

    25.06.2021 08:59
    bezobrazluk
    NBS je u saradnji sa državom je omogućila bankama ogromne zarade i iznošenje novca iz zemlje, a sad kad se radi o zaštiti građana, proglašava se ne nadležnom . Privreda je u još goroj situaciji , na primer , plaćanje reprograma odloženih obaveza povodom kovida , je napravljeno tako da se po svakom mesecu plaća posebna rata, pa se tako prave nalozi za svaki posebno,i na svaki plaća provizija banci, što u ukupnom iznosu je kao kad bi platili kamatu od 5% ali ne državi za odlaganja, nego to uzima banka kojoj je to čist prihod.
    Razne naknade državi, u minimalnim iznosima, moraju da se plaćaju po mesecima, i svaki put provizija ( sve elektronska plaćanja) . Do nedavno za privredu su plaćanja unutar banke bila besplatna, a sad se i to naplaćuje, provizija za plaćanje pravnom licu koje ima račun u istoj banci. Mesečno "održavanje" računa se podrazumeva. Posebno se, takođe mesečno , plaća koršćenje aplikacije kojom se vrše elektronska plaćanja......... e sad je to malo, pa udri i po građanima. Pri tome otpuštaju radnike, gase filijale, redovi pred bankama se podrazumevaju kad god je potrebno nešto da se odradi u filijali . A za sve to je NBS nenadležna .
  • rale

    25.06.2021 08:56
    Ne bi imao ništa protiv da mi naplate 5-10 dinara ali ovako 30 dinara u Banka Intesa je krajnje bezobrazno.
  • igor_t

    25.06.2021 08:51
    Banke su privatne firme. Sve drzavno prodato i poslednja Komercijalna.
    A kao privatne firme mogu da naplacuju sta god pozele, pa ako vam se ne svidja, a vi u drugu banku.
    Nije da ih branim, ali to je realnost.
    Komercijalna je do skoro imala besplatne uplatince, vec neko vreme je 15 din po uplatnici, jeste da je dodatni trosak, ali nije 45 koliko drugi uzimaju i ne cimas se do saltera pa je opet ok.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna