Info
31.08.2021.
16:36 > 11:57
Kada stigne avgust roditelji u svojim kućnim budžetima planiraju još jednu stavku - priprema dece za školsku godinu.
  • Igor

    31.08.2021 23:05
    Kes kredit na godinu dana i razvuce se to.
  • Panzer Division

    31.08.2021 22:29
    Jer beslatno nije u modi
    Kao član saveta roditelja u jednoj državnoj osnovnoj školi, poveli smo polemiku s direktorkom oko toga zašto se ne koriste besplatni udžbenici. Ispostavilo se da su učitelji i nastavnici još ranije izabrali izdavača i opredelili se baš za tog, naravno, škola ima potpisan ugovor s posrednikovim posrednikom, nekom firmom koja ne radi ništa drugo nego trguje knjigama i omogućava da se plati na rate, ali avansno do početka školske godine! Naravno, većina roditelja prihvati tu "povoljnost" ali.....ništa se promeniti nije moglo, kako će biti za sledeću godinu, zavisi od nas koliko budemo lajavi i od nove direktorke. Veliki problem je i taj što deca koja se presele tokom školske godine, moraju da kupe potpuno nove knjige, jer koja je verovatnoća da će i druga škola koristiti udžbenike istog izdavača. O kvalitetu sadržaja nije ni vredno trošiti reči! Scenario da se ne pojave deca u školi i da roditelji štrajkuju bi mogao da uspe u nekoj državi gde su ljudi navikli sa se bune, ali ne i kod nas, jer uvek će se naći neko da vam deli korisne savete kako da razvučete kupovinu na više meseci i slično.....
  • /

    31.08.2021 20:29
    /
    e pa kada niste hteli eu
  • Dule

    31.08.2021 20:00
    Vidite kako se ponasamo i treba ovako..Zasto roditelji ne kazu ako se ovo ne promeni 1 septembra niko dete u skolu nece dovesti..Da vidite kada bi 1 septembra bile prazne klupe u svim skolama u celoj Srbiji kako bi se pravila menjala..Ali posto oni znaju da mi cutimo i trpimo sto da nas ne malteretiraju.
  • Inspektor Višekruna

    31.08.2021 18:51
    @Damir
    Fondacija profesora Kavčića, nije dobro dočekana ni na medijima sa nacionalnom frekvencijom, preko tabloida, do "luksemburških" medija!
    Čovek samo dobronamerno pokušava da poboljša obrazovanje, a dočekan je na nož!
    Stalno kukamo kako dijaspora ne ulaže ništa u maticu, a kada jedan od najbogatijih srba rešio da pripomogne, ne može on da troši svoje pare na besplatne udžbenike, i da sam ono što je bio posao države.
    Besplatne udžbenike imaju skoro svi u regionu, jedino je "ekonomski lider regiona" izuzetak!
  • Lidia

    31.08.2021 18:49
    Za neke udzbenike morala da ide u 4 knjizare, a neke je CAK online morala da poruci od izdavaca. Jer naravno, lakse je tabanati po gradu i stajati u redovima, nego iz kuce poruciti da ti stigne na adresu. Ljudi, sta vam je?!
  • Pozdrav

    31.08.2021 17:58
    Iz Nemačke
    Izgleda nestvarno, ali ovako funkcioniše u Nemačkoj.
    Osnovna škola traje 4 godine i plaća se godišnje oko 35 evra za papir koji se kopira i na kojima dobijaju zadatke tokom cele godine, a sve ostale udžbenike dobiju u školi (obaveza dece je da kupe samo omote za udžbenike da bi potrajali) . Srednja škola ista priča, plaćaju se samo udžbenici Engleskog, plus škola plaća prevoz preko 3.5km od kuće.
    I najbitnija stvar, deca ni jednom nisu došla tužna, žalosna ili sa nekim problemom iz škole, izuzimajući retke verbalne dogodovštine sa decom (koji se vrlo uspešno saniraju u školi).
    Vrlo jednostavno urađeno i ne bi bilo teško kopirati, da nije toliko krokodila, a barica malena.
    Eh da, za svako dete se dobije mesečno 215evra.
    Srbijo u šljivama... Smehotresni likovi koji je vode... Ovde bi išli prvo na psiho-fizičko posmatranje većina od njih.

  • Zorica

    31.08.2021 17:33
    Žalosno je prvo to što je sve zaista skupo u odnosu na plate, a drugo to što u Srbiji svaka škola radi kako hoće i sa kojim izdavačem...po meni...izdavač mora biti R.Srbija i za svu decu mora biti isti program...ovo je smešno i žalosno istovremeno...pa moje dete i bratovo su isti razredi u dve različite škole, a različit program izdavači...
  • Damir

    31.08.2021 17:10
    Mnoge škole neće ni da čuju za udžbenike fondacije Alek Kavčić nego forsiraju strane izdavače! Masa roditelja i ne zna da se do novih regularnih udžbenika može doći mnogo jeftinije ali je ta informacija slabo ili skoro nikako zastupljena u javnom servisu i sličnim medijima!Preko saveta roditelja bi se moglo dogovoriti možda sa nekim školama ali verujte ,ima i takvih koje neće o tome uopšte da razgovaraju! Pišem iz ličnog iskustva!
  • jedna mama

    31.08.2021 17:03
    Ne razumem zasto se pravi drama oko opremanja djaka za skolu - niko razuman ne ostavlja sve za avgust, vec razvuce kupovinu na nekoliko meseci. Sveske, olovke, bojice... sve se to moze kupovati citave godine, ne moze da propadne ili da mu istekne rok. Za odecu tokom cele godine postoje neke akcije i snizenja. Cesto to sto se nosilo na prolece bude odgovarajuce velicine i na jesen, dokupimo tek po nesto sto vise ne odgovara, jedino obucu kupujemo bas pred skolu.
  • V

    31.08.2021 16:55
    svom sestaku uzeo bas sve polovne, i izaslo je... oko 7000

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna