Autor: Blic

Info
07.09.2021.
13:00
Trepćuće zeleno svetlo na semaforima - saobraćajni stručnjaci su podeljenog mišljenja. Jedni ga podržavaju, drugi osuđuju, dok je u mnogim zemljama praksa trepćućeg zelenog svetla odavno ukinuta.
  • Nenad Milenković

    09.09.2021 08:09
    Katastrofa
    Kada se poštuju ograničenja i rastojanje bezbedno se staje i na trepćuće zeleno i bez trepćućeg zelenog.
    Problem je veliki što imamo pola semafora sa trepćućim zelenim i pola bez gde se zbunjuju vozači te se naglo koči ispred semafora bez treperenja zelenog svetla.
    Ne može jedan da radi s treptajem,a sledeći bez ta signalizacija mora biti jednoobrazna i mnogo je lakše voziti kada ste upozoreni na promenu svetla na semaforu.
    100% sam za trepćuće kao profesionalni vozač.
  • Iznenadjen

    08.09.2021 12:52
    @Jogi Letač i nepotpisani
    "žuto svetlo na semaforu znači da vozilo može proći kroz raskrsnicu, ukoliko ne može bezbedno da se zaustavi pre raskrsnice."

    Sasvim ste u pravu. Ali zanemarujete da ako vozite po ograničenju brzine, na semaforu sa trepćućim zelenim se u 99% slučajeva bezbedno zaustavljate pre žutog.

    Ne znam šta je "pravilo leve ruke u kružnom toku" i kakve to veze ima sa ovim slučajem.

    Za komentatora koji je pisao pre Vas i nije se potpisao: ako oba vozila prođu na žuto i te kako se mogu sudariti. Jer na nekim raskrsnicama žuto svetlo se uključuje istovremeno u poprečnim ulicama. Ja sam govorio o vozilu koje iz poprečnog smera u punoj brzini prolazi na svoje zeleno-žuto (dakle nije kretao iz mirovanja). A nisam izgubljen, hvala na brizi. Pre će biti da su izgubljeni oni koji ne razlikuju realno stanje od onoga što su oni zamislili da je realnost (čak i ako je nekad to što su zamislili možda i bolje od trenutnih pravila).
  • Jogi Letač

    08.09.2021 10:58
    @Iznenadjen, ne znam gde si ti učio saobraćajna pravila, ali žuto svetlo na semaforu znači da vozilo može proći kroz raskrsnicu, ukoliko ne može bezbedno da se zaustavi pre raskrsnice. Tačka. trepćuće zeleno je samo dodatna pomoć - informacija da će se uskoro zeleno ugasiti i upaliti žuto svetlo. Izmišljaju se razna "pravila" kao "pravilo leve ruke u kružnom toku!" koje veze nemaju sa stvarnim saobraćajnim pravilima. I diskutabilno je koliko komentatora stvarno poseduje vozačku dozvolu.
  • @Iznenadjen

    08.09.2021 07:40
    I ako obe strane prodju na žuto, neće se sudariti, crveno traje dovoljno dugo da svi završe raskrsnicu (ako voze kako treba, a ovi izgubljeni tj. iznenadjeni ni ne ulaze, oni ukoče kad već vide da će kraj zelenog).
  • Iznenadjen

    08.09.2021 06:32
    @Dule
    "Mozda neko nije video da trepce zeleno ili je video na poslednjem treptaju pa prosao kroz zuto i sta je problem.."

    Kako mozes da ne vidis da trepce zeleno?!?!? Pa da li vi ljudi stvarno vozite ili trolujete ovde po komentarima.

    Poenta trepcuceg zelenog je da vas upozori da nailazi zuto. Ako vozite po ogranicenju, imacete dovoljno vremena da procenite da li cete proci na trepcuce zeleno ili cete bezbedno ukociti do zutog.

    Na zuto sme da se prodje samo na raskrsnicama na kojina ne treperi zeleno, i to u slucaju da ne stizete da se bezbedno zaustavite. Ako zeleno treperi, pa nema sanse da ne stignes da ukocis do zutog.

    Vi sto ubrzavate kad vidite trepcuce, razmislite o vozilima koja u punoj brzini mogu da nalete iz poprecne ulice jer su prosla kroz njihovo zuto (tacnije zeleno+zuto, njima se otvara semafor).

    Saobracajna pravila valjda sluze da nam svima pomognu. Pobogu pa ne pricamo o necem beznacajnom kao prekoracenje ogranicenja sa 50 na 52, nego o nacinu rada semafora! Pa u kojim skolama ste vi ucili da vozite gospodo?!
  • /

    08.09.2021 00:16
    /
    ne vole ovi zutu boju pa to ti je
  • Djordje Krstic

    07.09.2021 19:13
    Hahah
    Sve znalac do znalca, u kojoj literaturi ste citali da se prolazak kroz zuto kaznjava kao prolazak kroz crveno, nek mi neko prosledi??
  • G pen

    07.09.2021 18:44
    Moze, moze, jer srBski vozaci drugacije nece nauciti cemu sluzi zuto svetlo. Najnovija moda je skretanje desno pre par momenata pre zelenog da ga ne uhvati uslovno skretanje kako ne bi morao cekati pesake a sto znaci da kreteni prave prekrsaj krecuci na crveno. Koga li sam jos video da to radi? Ah da, cak i panduri.
  • МилеНС

    07.09.2021 17:52
    само безбедно
    Једна од ретко, ретко добрих, корисних ствари у овој земљи.
    Не дирајте трепћуће зелено и проценат од 73% је доказ, обавеза да не дирате!
    А да.. ови напредни "стручњаци морају све живо да упропасте
  • Ahab

    07.09.2021 17:36
    Jos jedan u nizu idijotizama samo da bi se uzele pare.
    Najpre na namestenom tenderu za nove semafore, a potom na kaznama za prolazak kroz zuto.
    Glupost u beskrajnom nizu gluposti, kao dokaz da reciklirana radikalska banda bukvalno nista ne moze da uradi, a da sve ne zasere.
  • Nebojša

    07.09.2021 17:24
    3D
    Apsolutno sam protiv ukidanja trepcuceg zelenog svetla. Oni koji se zalazu za gasenje nisu sprovodili nikakve studije i uporedbe kako i koliko je bilo saobracajki nekada i sada gde to ima. Stvarno imamo psihopate i bolesnike koji svoje frustracije lece takvim predlozima.
    Ocekujem da uskoro svuda budu postavljeni 3D pesacki prelazi, a kakve idiote imamo najbolje i da ukinu zadrsku od nekoliko sekundi, nego kada se upalizuto da bude svima istovremeno a onda jednima crveno a drugima zeleno ili sto predlazu oni odioti sto vode Smederevo da kada se uoci da neko vozi brze od 50km/h da mu se odmah upali crveno, pa dase onda nagledamo saobracajki.
  • Miki

    07.09.2021 17:10
    Stranci kad dodju oduseve se sa trepcucim zelenim svetlom. Zašto menjati nešto na šta su se stari vozači navilli a novi učili uči uz takav sistem.
  • Banderaš

    07.09.2021 17:07
    Korupcija/neznanje
    Da je dobro koristili bi ga Švajcarci,Šveđani,Danci i druge civilizovane države,a ne ova naša feudalna "država".
  • Dule

    07.09.2021 16:59
    Kaznjavanje za prolazak kroz zuto je vrlo diskutabilno..Jel onda u zakonu treba da postoji samo ZELENO I CRVENO ako se zuto racuna kao crveno u tom slucaju mora da se ukine zuto i kao svetlo i kao odrednica u zakonu..Jel cemu onda zuto..Mozda neko nije video da trepce zeleno ili je video na poslednjem treptaju pa prosao kroz zuto i sta je problem..Proci kroz zuto je mnogo bezbednije od kocenja svom snagom da bi se to izbeglo..Ja sam ubedjen da se u ozbiljnom sudjenju ne moze kazniti vozac za prolazak kroz zuto.Mozda na prvom stepenu prekraja moze jel tu ni ne razmislajaju ali na nekom vrhovnom sudu to mora da padne jel zakon jasno kaze da postoji ZELENO,ZUTO ,I CRVENO SVETLO a ako se zuto vodi kao crveno onda ne moze da postoji ni na semaforu nego iz zelenog ide crveno i TACKA.
  • hm

    07.09.2021 16:13
    Ja do sad nisam ni primetila da zeleno trepce, a evo sad prvi put u komentarima citam da je prolazak kroz zuto kaznjiv (redovno prolazim kroz zuto, iovako se svi vuku ku puzevi, sta bi tek kad ne bih na zuto usla).
  • Jovan2

    07.09.2021 15:24
    Meni smeta sto je zadnji treptaj uvek kraceg trajanja od ostala dva
  • Daxns

    07.09.2021 15:05
    Lobotomija
    Nikada necu razumeti neke stvari.
    Postojao je neki sistem koji je decenijama koriscen, i u nekom trenutku je radjena opsezna studija, svasta nesto i doslo se do zakljucka da je uvodjenje trepcuceg svetla korisno i bolje iz ko zna koliko razloga i to je trajalo neki duzi period.
    Da bi sada opet neko vrsio studiju i zakljucio da je stari sistem ipak bolji.
    Da li to znaci da ce opet neki strucnjak za 10 ili 20 godina reci "a ne, ne, ne ipak je trepcuce korisnije"?
    Potpuna ludnica kao i u svim ostalim aspektima.
    A najjace mi je sto je za sve u ovoj drzavi izgovor Evropa, a mi sami ne mozemo do nikakvog pametnog zakljucka da dodjemo.
    Pa i Grci su clanica EU pa ne sljive obavezna dnevna dnevna svetla (ne kazem da je pametno), ali imaju svoj stav i misljenje i cao.
  • Nsadjanin

    07.09.2021 14:19
    Mogu ukinuti treptuce zeleno, ali da ukinu kaznu prolaska kroz zuto. Po meni bolja opcija i jasnija.
    Na treptucem zelenom neki zaista koce, ali sve iz straha prolaska kroz zuto koje se kaznjava isto kao prolazak kroz crveno.
    I onda brojis treptaje, ocenjujes udaljenost, saobracaj ispred i iza sebe...komplikovanije nego stari sistem.
  • ja

    07.09.2021 13:57
    kod nas je prekrsaj proci na zuto, ako mozes bezbedno prikociti, zato je trepcuce zeleno korisno... a to sto ima vise naletanja, to je zato sto niko ne drzi odstojanje, sto je prekrsaj
  • Vozac

    07.09.2021 13:42
    Ko je paničar za volanom njemu je i trepćuće zeleno signal da uspori (umesto da ubrza) i iako je izuzetno korisno (jer omogućava bolje planiranje i tečniju vožnju, samim tim bezbedniju vožnju i manju potrošnju goriva) slažem se da ga je bolje ukinuti jer su ipak paničari u većini. Mi ostali ćemo ubuduće gledati u svetlo za pešake kao indikator promene svetla, kao što smo nekad i radili dok nije bilo trepćućeg zelenog.
  • Vox populi

    07.09.2021 13:41
    Kao vozač amater, meni je logično da je bolje imati 7 sekundi nego 3.
  • gradjaninX

    07.09.2021 13:36
    Dok recimo u Americi (SAD) mozes da prodjes na crveno u roku od 10 milisekundi jer je procenjeno da je tako bezbednije nego da kocis ko sumanut. Sa druge strane, ako menjas traku u saobracaju bar jedna osoba hoce da te prebije.

    Toliko o tome.

    Ja podrzavam trepcece zeleno, i vozac i pesak znaju na cemu su. To sto neki dodaju gas, pa necemo valjda zbog neke manjine menjati nesto sto valja?! Ti isti ne postuju ni ogranicenja brzine, i dodace gas i na zuto. Neki nece ni stati na crveno jer znaju da kamere nisu nikad ni radile.
  • brat Djura

    07.09.2021 13:31
    "U mnogim zemljama praksa trepćućeg zelenog svetla odavno ukinuta." U mnogim zemljama prolazak na zuto je dozvoljen, ovde je kaznjiv kao prolazak na crveno, znaci punjenje budzeta u najavi. Osveta losih djaka se nastavlja, moraju da se po*eru u sve sfere drustvenog uredjenja, sto ce narod nagraditi na predstojecim izborima.
  • Kosta

    07.09.2021 13:21
    Razmislite
    Uvedite trepčuće žuto ili semafore kao u Kijevu (stub u boji svetla na semaforu).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna