Autor: RTS

Info
12.09.2021.
08:16
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je da je ove godine Ministarstvo zdravlja donelo novi pravilnik.
  • zunzara

    11.02.2022 17:11
    Da da, ako se ne
    sećamo da je od PIO fonda sns dobio sve adrese penzionera i pored tajnosti podataka i "zaštićene baze".
  • Kalauz

    14.09.2021 13:34
    Ovakvim stavom ce se povecati stepen otpustanja jer se zamagljuje stvarnost.
  • MarkoNS

    14.09.2021 00:44
    A sta ako
    Ako mi radnik dobije temperaturu i ode par dana, ja istrpim, dodje covek na posao i nastavljamo po starom, svima dobro. A sta ako dodje i donese mi papir da je otvoreno bolovanje, ona na trudnickom bolovanju 7 meseci pa sledi jos godinu dana postporodiljskog? Ja nisam nasao zamenu, firma trpi, bez nje ne mozemo?
  • Nikola

    13.09.2021 23:16
    Ovo je napredak za sve Srbe
    Dok je primarno u današnje vreme da poslodavac zna zašto smo na bolovanju,takodje mora biti primarna sama dijagnoza koja nije uvek i savršena i može dovesti osobu koja radi kao odbačenu od drugih jer npr ima stvarno nekih prvatnih problema koje se netiču ni firme,a ni drugih zapolslenih. Previše smo navikli da zabadamo nos u tudja posla/živote,a da sami to ni ne primećujemo. Tako da nevidim u čemu bi bio problem da naši privatni podatci o našem životu,zdravlju budu oupšte problem i tako teško za shvatiti da su naši privatni problemi samo naśi i mi imamo jedini moć da je podelimo sa bilo kime mi imamo poverenja. Naravno tu poslodavac bi otprilike znao više od 60% zaśto smo na bolovanju ali ostalih 40%koje su veoma bitne ostanu samo naše intimne prirode i možemo da ih delimo sa osobama kojima verujemo. Svaki poslodavac danas do detalja zabada nos u to zašto mu je neki radnik na bolovanju i naravno ako otkrije da mu ta osoba zbog X razloga nije više potrebna odma prekine ugovor samo zato što mu nije u cilju da drži tu osobu plaćenu,a verujte mi,onda kada vam to bude najbitnije pitaćete se zašto ranije ovakav zakon kao u drugim Državama nije donet ranije! Naše lične,privatne stvari su samo naše i mi odlučujemo sa kime ih delimo. Tako da samo napred sa ovim zakonom!!!
  • tenet

    13.09.2021 13:28
    lele
    Kod nas u firmi sprovode istragu bolje od konzilijuma lekara, i ako šef nije procenio da je dovoljno bolestan zaposleni džaba donosi potvrde od lekara.
    Daleko smo mi od ovoga.
    Naravno ucene i pretnje otkazom ko dobar dan.
  • ko se boji šifre još

    13.09.2021 11:25
    mućkovi
    dok je u procesu rada kod poslodavaca štetnosti zbog kojih neko može profesionalno da oboli, pojedinac ili grupa, zbog čega se i koristi bolovanje, a što se treba utvrditi dijagnostikom koju neko mora da plati, poslodavac, zaposleni ili rfzo, šifre se poslodavca tiču i ne znam zašto bi bile sporne, osim ako ih se mora tajiti jer se poslodavcu tako hoće, jer ga ne treba uznemiravati, naročito one koje su nam napredni doveli za poslodavce, dali im subencije za radna mesta i podigli hale za rad u pelenama i padanje u nesvest.
    Objašnjenje:"Mnogo važnije od toga jeste kako se informacije o bolestima prosleđuju i čuvaju u trouglu između lekara, poslodavca i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje" kao i "Pošto je novim pravilnikom uvedena jedna velika novina - da se izveštaji izdaju elektronskim putem, većinski, ne vidim razlog da se direktno između zdravstvene ustanove i RFZO ne izvrši elektronska komunikacija, gde bi MOŽDA i mogla da bude obuhvaćena šifra bolesti, ali gde niko drugi ne bi mogao da pristupi tim podacima" ne piju vodu.
    https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/220219/220219-vest14.html
  • nemam reči

    12.09.2021 21:23
    svašta
    pa sad ako je nepristojno znati da je onaj sa kim radiš oboleo od epilepsije, kako ćeš mu ukazati pomoć ako mu se napad desi na radnom mestu? Pravite od nas budale, nema smisla.
  • Z13

    12.09.2021 18:34
    Pitanje je da li će da uspe
    U normalnim zemljama šef ne mora da zna šta je razlog za bolovanje. Da je bolovanje potrebno garantuju lekari. Problem je u tome što je ovo Srbija, bre.
  • Huncut

    12.09.2021 17:49
    Aha, aj kazi to mom sefu...
  • @Nebojša

    12.09.2021 17:11
    S tacke gledista onog ko leci, cesto je nemoguce predvideti koliko ce lecenje trajati, ali bi normalno bilo pozeljno dati poslodavcu neki pretpostavljani okvir trajanja lecenja, da bi mogao da organizuje rad. U tom smislu se slazem s tobom, neki predlozeni okvir treba da postoji, ali to mozes dobiti od lekara i bez da ti isporucuje dijagnozu. Znaci nije potrebno da ti kaze da je gripa pa da ti racunas laicki dve nedelje ili da je infarkt pa da ti racunas laicki tri meseca. Ne tice te se sta je, i nemoj da se boris da znas dijagnozu, bori se da se neko planirano trajanje spominje (a to jako cesto nije moguce).
  • Nebojša

    12.09.2021 15:06
    Idiotluku nikad kraja
    Ako poslodavac ne zna kada cete se vratiti na posao i zasto ste spreceni, svakako cete dobiti otkaz jer je to nemoralno i nedopustivo. Imao sam slucaj sa radnikom koji je otisao na lazno bolovanje i kada sam posalo doktorki da cu joj podneti krivicnu prijavu taj lik se pojavio za 20 minuta u firmi i zatvorio bolovanje. Postavite se u ulogu poslodavca, on mora da zna do kada priblizno necete moci da radite jer posao mora da se odvija, a pare ne padaju s neba. Ovo izmisljaju bolesnici u politici koji su doneli i zakon da roditelji ne mogu da znaju bez odobrenja deteta od cega im dete boluje. Zaista ovo prelazi sve mere i klasican je kriminal.
  • gradjaninX

    12.09.2021 14:17
    "šef ne mora da zna zašto ste na bolovanju" a zaposleni ne moraju da znaju zasto su dobili otkaz i svima lepo.

    Ma, najbolje da niko nista ne zna i da pare padaju sa neba.
  • Ovde žive Srbi ipak

    12.09.2021 13:01
    Loše
    Ljudi ovde uzimaju bolovanje kap godišnji odmor... Loš zakon
  • @@Diskutabilno

    12.09.2021 12:31
    Kako je skrivala kad je ovo novi zakon i do sad se na doznakama za bolovanje uvek nalazila i sifra? Inace, svi zaposleni u skoli, ukljucujuci i spremacice prolaze rigorozne preglede pred zaposlenje i ne mogu da pocnu da rade sa takvim vrstama bolesti, a ako se desi nesto takvo upute se ne proveru, tako da tvoj izolovani, nedovoljno opisani i moguce pogresno prepricani incident, cak i da je istinit, toliko je redak primer da nema i dalje mnogo veze sa zastitom privatnosti kompletnog stanovnistva...
  • NSadjanin

    12.09.2021 12:03
    Ma sve je to ok, samo nek radnici na bolovanju padnu na teret drzave nakon 3 dana, a ne nakon 30 dana, pa ce doktori odgovornije otvarati bolovanje.
  • Vuk

    12.09.2021 11:57
    Sva sreća pa propitivanje o preležanosti izvesne bolesti i status vakcinacije od iste nije zadiranje u privatnost.
  • Lola

    12.09.2021 11:31
    Pozdravljam
    Tako je odavno trebalo,a ne da u firmi svi znaju o nečijim genitalijama,abortusima,oplodnji,trudnoći,prostati...uzas.
    Naravno da ce dijagnoze postojati kod lekara,ali neće biti vidljive šifre poslodavcu.
  • Bora

    12.09.2021 11:29
    Iz ugla poslodavca
    Nikoga na zanima nasa bolest, nego koliko vremena treba zamena, odnosno koliko ce se placati I bolesnik I zamena. Tako da je nebitna oznaka bolesti za poslodavca, vec njeno trajanje. Sada naravno ga zanima I da li je korona zbog drugih zaposlenih.
  • LerDi

    12.09.2021 11:13
    Zaista nema razloga da poslodavac zna šifru bolesti. Za njega je važan samo zaključak lekara - postoji li sprečenost za rad, ili ne. A to će lekar da odredi. Od nove godine po zakonu može se zaključiti bolovanje usled tzv burnout sindroma, a to će biti zanimljivo videti u praksi.
  • Ja

    12.09.2021 10:52
    Privatnici izrabljivaci ce jedva cekati da nekom nezgodnom radniku daju otkaz.Naravno na zapadu se vrsta bolesti smatra sluzbenom tajnom za koju samo znaju samo pacijent i njegov izabrani doktor.U Srbistanu nazalost gde ne postoji drzava i pravni sistem a kamoli zdravstveni privatnici izrabljivaci rade sve van zakona.Dobro je sto polako ostaju bez radne snage i vise za bednu platu radnici nece raditi.
  • @Diskutabilno

    12.09.2021 10:49
    Moze biti da je taj primer bio glup. Ali evo stvarne price iz moje skole. Spremacica je imala neku dijagnozu koju je skrivala. Desio se incident, ne bih o tome, da se ne prepozna koja je skola u pitanju. Nakon pregleda njene svlacionice, otkrili su da je sakrivala neke makaze i nozeve. Posle se vratila normalno na posao. Nadlezni su i dalje pregledali redovno svlacionicu i konstantno pronalazili sakrivene ostre predmete. Hocu da kazem da sam za diskreciju, ali sa nekim stvarima treba biti na oprezu.
  • 3OPAH

    12.09.2021 10:35
    Za sve ove što se brinu F dijagnoza: zato se traži referenca od 2-4 osobe sa kojima je taj radnik već radio (po mogućstvu i neko od bivših rukovodilaca) pa se proveri kakav je radnik. Poslodavac ne može da ima uvid u oboljenja radnika. Ali kontrolori smeju pa nema ništa od legalnih bolovanja za sezonske radove.
  • @Diskutabilno

    12.09.2021 09:53
    A ustvari nije. Covek koji nosi oruzje zbog posla ima zakonom obavezne godisnje zdravstvene preglede psihijatra, na koje izmedju ostalog donosi izvestaj svoj lekara opste prakse, a zbog bolesti sizofrenije (inace bolesti mladih ljudi) ne moze da dobije dozvolu za oruzje ni u startu. Primer ti je glup i bespotrebno diskriminisuci prema dusevnim bolesnicima koji su u poslu i generalno u zivotu najmanji problem bilo kome.
  • Nenad

    12.09.2021 09:50
    Selektivno?
    Hoće li to važiti i za strane poslodavce ili samo za zaposlene u državnim ustanovama?
    Odgovor znamo samo se svi foliramo
  • Slucaj

    12.09.2021 09:44
    Da sam znala da dr nece u izvestaju napisati da sam na bolovanju zbog ujeda psa, prijavila bih da imam koronu pa dobila 100% platu.
  • Zla...

    12.09.2021 09:08
    F
    Znam nekoliko slucajeva gde je poslodavac svojom nadmenošću i ponašanjem prema potčinjenom radniku, kod radnika izazvao stres, anksioznost, depresiju, duševnu bol.... Kad tako bolestan radnik donese u firmu, tom istom poslodavcu Potvrdu da mu je otvoreno bolovanje, sa famoznom F dijagnozom.... kako li se poslodavac tek nasladjuje što je radnoka doveo u to stanje, što ga je "oterao" na bolovanje sa platom od 65% !?!
    Ovo je jedan od razloga zbog čega poslodavac ne treba da zna zbog čega mu je radnik na bolovanju. Neka se bavi svojim poslom, a lekar svojim.
  • Vojođanski Crnogorac

    12.09.2021 09:07
    Super za zabušante
    Sada zamislite situaciju da Vam neki radnik "dobije" tešku F dijagnozu i dođe da radi i napravi problem. Onda kreće "horda" medija, pisaca komentara po društvenim mrežama i portalima, tražeći "linčovanje" rukovodilaca i/ili vlasnika firme zašto nisu reagovali...tužilaštvo "podlegne pritisku javnosti", "podigne" krivičnu prijavu i ode sve u "kukuruz". E to će nam ovaj propis. Za one filozofe koji budu želei da komentarišu ovaj moj tekst, predlažem da prvo pročitaju pravna akta koja regulišu zdravstvenu zaštitu i prava pacijenta, pa će videti da ljudima "na ivici" se ne može pomoći sve dok ne naprave "faul u napadu" jer imaju prvo da vas tuže što ste bez njihove volje zvali recimo Hitnu. Apsurd.
  • Diskutabilno

    12.09.2021 08:42
    A šta ako je dijagnoza mog zaposlenog šizofrenija, a ja ga zaposlio da radi kao šef obezbedjenja? On može da radi, ako uzima lekove, ima pištolj... ali eto baš ne veruje u lekove i siguran je da mu ne trebaju. Da li znate koliko psihičkih bolesnika odbija da uzima lekove?
  • x

    12.09.2021 08:38
    y
    da bi se u srbiji izlečio od iole ozbiljnije bolesti, moraš biti fit, imati vezu i imati para.
    a o zavrzlamama sa obrascima, komisijama i neusaglašenim propisima ne bih sad. ovaj tekst to sasvim fino ilustruje.
  • Mislim

    12.09.2021 08:36
    ...
    Ne moraš ni ti da znaš zbog čega si dobio otkaz.
  • prava stvar

    12.09.2021 08:35
    sramotljiv čovek
    ne znam zašto to nisu uveli ranije, imao sam neku intervenciju tamo dole, cela firma je saznala od neke lajavice što je čitala šifru na doznaci, bilo me je jako sramota, nisam mogao ništa da uradim
  • Dara

    12.09.2021 08:29
    Na žalost daleko smo mi od Evrope, kod nas se još uvek zadire u privatnost u svim sferama života pa i u ovoj.
  • Gramzi - Bagins

    12.09.2021 08:22
    Znaci, sada mozemo legalno da uzmemo bolovanje radi sezonskih poslova...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna