Autor: Beta

Info
17.09.2021.
19:04
Vrhovni Kasacioni sud (VKS) je na sednici Građanskog odeljenja doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita, objavljeno je danas na sajtu suda.
  • advokat

    18.09.2021 08:00
    Tokom prethodnih godina zastupajuci gradjane protiv banaka otkrio sam brojne mehanizme uzimanja novca u korist banaka. Nije samo rec o naknadi za obradu kreditnog zahteva, vec se dogadjalo da banke kumuliraju naplatu, pa pored obrade kreditnog zahteva naplate “ administriranje i pracenje “ kredita! Sto se osiguranja tice, poznati su slucajevi iz prakse da je banka odmah, prilikom zakljucenja ugovora sa klijentom naplatila naknadu za osiguranje kredita, iako u tom trenutku nije bila u ugovornom odnosu sa osiguravajucim drustvom! Sve ovo od danas je zakonito.
  • Dragan

    18.09.2021 06:19
    E
    Glasajte za mene.Po hitnom postupku ukudam VKS i apelacione sudove.Sve sudije smenjene zajedno sa svim sudijama vrhovnig suda.Sve sudije dobijaju pritvor i oduzimaju se pasoši.A u istrazi će propevati za koga su radili.Bankama dati zakon po principu prihvati ili pakuj kifere iz Srbihe.Sav novac iz banaka prebaciti u NBS.U Hrvatskoj se banke bunile i ovi doneli zakon i bankama koje neće da poštuju rekli da napuste Hrvatsku.Naravno niko nije otišao po principu"bolhe da kaplje,nego da bude suvo".Kod njih za banke važi pravilo banka može naplaćivati samo ono što centrala banke naplaćuje u matičnoj državi.
  • Kada je...

    18.09.2021 04:08
    ... covek
    Septembar i oktobar, kako su i ranije planirali, resavanje ovoga i dovoljno vremena da se to raznim glupostima i bukom pokriju do zaborava i izbora.
  • Tamo neko

    18.09.2021 01:02
    @Zoje
    Bravo, ima nas koji isto mislimo.
  • Vladimir

    18.09.2021 00:50
    Advokati banaka
    Pa ovo ide u korist advokatskim kancelarijama gradonačelnika Vučevića i Aleksića, koji zastupaju banke.
  • V

    17.09.2021 23:38
    Krediti su za bogate i mocne kojima se moze da ih i ne vrate.

    A sirotinja uzme dinar a vrati tri dinara…
  • Čitač

    17.09.2021 23:21
    Sve isto
    Ništa se nije promenilo. VKS kaže da ne može posebno da se naplaćuju troškovi, nego samo kroz kamatu. Tužbe protiv banka opsatju i dalje. Autor teksta skuplja političke poene, baš kao i Gostiljac.
  • Zoje

    17.09.2021 22:45
    Ista bagra
    Ništa cudno za prćiju od naše države...prime mito i sve odrade za nalogodavca... Ali radujeme i živim za trenutak kada će propasti sve banke najveće zlo od kad postoji svet.. sudstvo i vlast takođe će nedtati... uskoro dolazi GESARA i svi dugovi će biti obrisani... narode dolazi vaše vreme ....
  • Srdjan

    17.09.2021 22:42
    Preuranjeno istrcavanje
    ... naplatiti kroz obracun efektivne kamatne stope... sto znaci kroz ratu kredita. Sve banke su troskove naplatile jednokratno, pre pustanja kredita u tecaj, kao uslov za isplatu kredita, cime su ptekrsile zakon. U ovom delu stav VKS nije promenjen, pitanje je spremnost nizih sudova da se upustaju u dalja obrazlozenja usvajajucih presuda.
  • Adv

    17.09.2021 22:19
    Moja presuda je pravnosnažna, potvrđena u apelaciji, a revizija po zahtevu Aleksića odbijena. Prema tome, dosuđene novce ne vraćamo.
  • ogi

    17.09.2021 22:18
    sta kazete na ulice?
    ko zna zbog cega je ovo dobro, narod je svakim danom sve vise nezadovoljan, ulica je jedina alternativa. Sto pre ih se resimo pre ce nam biti bolje. Vreme je da skolonimo ovo ZLO koje nas je zadesilo.
  • ogi

    17.09.2021 21:58
    kada ako ne sada
    A da mi to zavrsimo na ulici, zatim promena vlade, pa VKS, pa da doteramo banke u red, ali prvo moramo dovesti POSTENE, PAMETNE i nepotkupljive ljude u institucije. Ulica zove, resicemo mi ovo pre izbora.
  • НС

    17.09.2021 21:58
    Суноврат правосуђа
    Банке јаче од државе.
    А хоћете у ЕУ. Е па такве тамо не примају.
  • NS

    17.09.2021 21:41
    Banke su kapitalizam

    Narod protiv banaka

    Drzava protiv naroda

    Drzava = Kapitalizam

    Game over.
  • Grupne tuzbe

    17.09.2021 21:25
    Ovo nije samo problem promene odluke vec pre svega pogresnog pristupa u rešavanju masovnih predmeta koji su nastali pravnim greškama pravnih lica prema građanima, što se dešava.

    Bilo bi lepo da se advokati i gradjani zalazu da se takvi stavovi prvo resavaju na kasacionom sudu ili gde vec, pa tek onda na osnovnom sudu, a tako pise i u zakonu o parnicnom postupku, da kada se ne zna stav drzave o nekom pitanju prvo odlucuje poseban sud a ne osnovni pa se ne bi desavali prevrati u odlukama posle 10 godina.

    Ovo je posledica ukidanja grupnih predmeta.

    Svi ti predmeti trebali su biti u jednoj grupi i jednom sporu i prvo na vrhovnom sudu. A zasto to drzava nije dozvolila je pitanje na koje treba da da odgovor ali ga novinari nesto i ne istrazuju.

    Takvi predmeti koji su tipski i masovni, sa pruzaocima usluga, propustima kompanija i banka, drzave i slicno, su za posebne sudove i da se rade kao jedan predmet i odmah a ne da drzava ima tri kade i da joj se vuku pojedinacni predmeti od osnovnog suda do kasacionog sto godina a onda ih vraca na pocetak.
  • Đurika Peter

    17.09.2021 21:22
    VKS nikad nije imao stav da banke nisu u pravu. SUDOVI su tumacili taj neodredjeni stav u korist tuzilaca koji i nisu znali da su tuzili banke jer su im kojekakvi po banderama obećavali svašta.
    Sto su tako tumacili pitanje je.
    Sad novi stav VKS je jasan al smeta kojekakvim sa bandera .
    SUD je trebao odmah da odbije takve tuzbe a ne da dozvoli rasulo
  • Advokat

    17.09.2021 21:16
    @Nemanja NS
    Nije mi jasno zašto bi advokati trebali da štrajkuju da bi vas prestali da prave budalama isti oni za koje ste glasali i to dva puta? Ovog puta se snađite sami bez advokata.
  • Justinijan

    17.09.2021 21:14
    Tako je
    Od sada će u zaglavlju presude umesto u ime naroda da stoji:
    "U IME BANAKA I CENTARA MOĆI"
  • Gorska

    17.09.2021 20:54
    Bilo je samo pitanje dana
    Kazu da se jos nije rodio, ko je bankara zaje.ao! Slicno kao u svim kapitalistickim zemljama a narocito banana liberalno kapitalistickim, stiti se iskljucivo i jedino krupni kapital, zivoti i egzistencija gradjana nisu bitni! Sa druge strane vec neko vreme u NSu smaraju narod sa reklamom za povracaj novca, lesinari koji uzmu pare i od gradjana i od suda, za copy paste tuzbe. Ne moze se reci da ni jedna strana radi za opstu korist! Da je neko hteo da resi ovo, doneo bi se lex specijalis gde bi se gradjani javljali za nadoknadu stete bez sudjenja! Ovako su prevareni gradjani jos jednom nasamareni!
  • Rodox

    17.09.2021 20:35
    NapreDNO pravosuđe
    Ovakvim narušavanjem pravne sigurnosti u narodu se stvara utisak da se stavovi VKS mogu naručivati od strane različitih centara moći", zaključio je advokat Bojan Mićanović

    Da li neko sumnja u istinitost ove tvrdnje? Trenutno stanje u tzv pravosuđu je jako, jako loše, no to ne znači da ne može da bude još gore. Ovo je Srbija, bre.
  • Niko

    17.09.2021 20:27
    Ocekivano
    Stoka, svima otkaze podeliti. Vi ste tu zbog naroda, narod vas placa, bagro korumpirana
  • Nemanja NS

    17.09.2021 20:24
    Pravni skandal kasacije
    VKS je godinama imao stanovište da nisu dozvoljeni troškovi obrade osim ako banka ne dokaže ćemu su namenjeni što nijedna nije mogla. Od danas potpuna promena - dozvoljeni su troškovi obrade i banka nije dužna da dokazuje čemu su namenjeni. Sudovi su godinama presuđivali u korist korisnika kredita a na štetu banaka. Od danas će verovatno biti suprotno. I to će se verovatno odnositi i na postojeće postupke a ne samo buduće. Zato što se zauzima stav u vezi postojećeg zakona i spora a ne donosi se novi. Što znači da će svi korisnici kredita kao tužioci morati bankama plaćati troškove postupka ako izgube. Već na proleće je ministarstvo (izvršna vlast) pokušalo sa izmenama Zakona o parničnom postupku da pogoduje bankama. Nakon toga je skupština (zakonodavna vlast) pokušala autentičnim tumačenjem zakona nešto slično. Oba puta su se povukli pod pritiskom advokata. Sada je došao na red VKS kao sudska vlast (navodno nezavisna) da usvoji stav koji je potpuno skandalozan. Advokati nisu cvećke ali jureći svoj honorar često jedini štite prava malog čoveka. Ova vlast se povlači jedino pod pritiskom. Jedino rešenje je štrajk advokata i protesti potrošačkih udruženja i svih nezadovoljnih građana.
  • Tamara

    17.09.2021 20:00
    ...
    i sta cemo sad?
  • Sale

    17.09.2021 19:59
    Zaboravili su nacela zakona o obligacionim odnosima oprostite im..
  • Normalan

    17.09.2021 19:50
    Proizvod ima cenu. I uvek je tako bilo. Ako ti je potreban i možeš da ga priuštiš kupićeš ga. Ako nećeš, ima ko hoće.
  • Butros Gali

    17.09.2021 19:48
    Ljudi niko vas nije terao da uzimate kredite. Ok da banka sakrije pa i tuziti... ali lepo ti pise sve na papiru koliko ce ti biti rate koliko obrada kredita koliko vracas na kraju... Niko te ne tera da to potpises.
  • NS

    17.09.2021 19:46
    Pravosuđe Srbije,jad i čemer.Čast pojedinima, ali to je takvo leglo korupcije...To što se nekad biralo na vodeće sudske funkcije zbog stručnosti,sad se postavlja zbog poslušnosti.Da postoji neka mogućnost da se celo pravosuđe raspusti
    ..
  • Oprez

    17.09.2021 19:46
    Podrška advokatima. Štiteći građane štitite i svoju profesiju.
  • Ledilo

    17.09.2021 19:45
    A sta ce biti sa predmetima gde su klijentu isplacene pare po sudskoj odluci od strane banke zbog tih predmeta?

    Jel to normalno?
  • Nebojša

    17.09.2021 19:44
    Vlast
    Kada vlast nije uspela sa autenzicnim tumacenjem zakona i preko ZPP, onda su se okrenuki VKS da promeni svoj stav i u tome su uspeli.
    Ovo jasno govori o tome da pravna sigurnost ne postoji, i da je uveden sistem kadija te tuzi kadija ti sudi. Ono sto je interes vlasti, tako presudjuju i sudovi.
    Apsurd je da isti sud sada donese drugaciji stav ali ovo je Srbija i sve je moguce i dokaz da kod nas sa clascu i VKS i DVT uoravlja ISKLJUČIVO BANKARSKI ILI MAFIJAŠKO TAJKUNSKI KAPITAL i niko drugi. U Srbiji nema pravde, u Srbiji proleze samo SLEMPeri, prevedeno receno SLEMPOVANJE znači Silovanje Logike Egzibicijom Mentalnih Perverzija.
    A ko se pitate zasto je za EPS donešene druacija odluka tj stav, to je zato da se EPS bavi na kolena i da se onda privatizuje za male pare za šta je angažovan KPMG sto je javno i opste poznato, a oni ce EPS da procene umesto na 15 do 16 milijardi na sramne 3, A OVO JE UVERTIRA ZA TAJ ZLOČIN VLASTI.
  • Zeko

    17.09.2021 19:32
    Peko
    Nek se igraju,bice nekom novi Zvezdan presudan.Bullseye
  • Dule

    17.09.2021 19:25
    Pa kod nas politicari rade iskljucivo u interesu krupnog kapitala..A politicari su postavili svoje ljude u vrhovni sud tako da je ovo ocekivano..Koga briga za gradjane i narod..Ali na izborima ce svi opet glasati za iste te koji im otezavaju zivot ne samo za ovr nego i za prosle i za buduce..Nas narod nikad nece glasati za postenog coveka nego samo za slatkorecivog lazova.
  • Radovan III

    17.09.2021 19:21
    Ajde
    "Ovakvim narušavanjem pravne sigurnosti u narodu se stvara utisak da se stavovi VKS mogu naručivati od strane različitih centara moći".Narod inace stvarno misli da živi u uredjenoj zemlji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna