Autor: Danas

Info
25.10.2021.
21:22 > 23:31
Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv izdavačke kuće Klett i sa njom povezanih izdavača Freske i Novog logosa, kako bi ispitali eventualnu povredu konkurencije na tržištu.
  • ///

    26.10.2021 11:35
    Divne vesti, konačnooo:)
    Padaju i ovi.
  • Maya The Bee

    26.10.2021 10:03
    Nakon odlask frau Merkel
    Monopolski način poslovanja Klett-a odavno je poznat. Protiv toga borili su se još onomad ministar Verbić i prof. Šuvakov, koji je zbog toga bio i pretučen. Ali, država ništa nije preduzimala jer je tada (moguće i sada) vlasnik Klett-a u Nemačkoj bio potpredsednik stranke frau Merkel. Reakcija Komisije za zaštitu konkurencije dolazi upravo nakon njenog penzionisanja. Čudna koicidencija?!
  • pape

    26.10.2021 09:43
    Želimo!
    Besplatne udžbenike za našu decu! Fondacija Alek Kavčić do pobede! Kartelima stati na put!
  • R

    26.10.2021 09:41
    @Vlada
    Najveći problem je što većina roditelja neće besplatne udžbenike je taj što ne žele da se zamere prosvetarima. Neki prosvetari forsiraju određene udžbenike ne zbog kvaliteta, nego iz ličnih interesa. Inače pogledao sam neke besplatne udžbenike na sajtu fondacije i ne vidim da su lošiji od konkurencije.
  • Pera

    26.10.2021 08:30
    Ziveo sam u Americi par godina i evo kako je to tamo izgledalo sto se tice udzbenika:

    Udzbenici su vrhunskog kvaliteta, tvrde korice, vrhunski papir, kao enciklopedija, neunistivi.
    Svako dete zaduzi knjige iz predmeta, na prvoj strani tabela, upises ime, zavede ti se da si knjigu zaduzio. Knjige ni ne moras da nosis kuci ako ne treba, imas svoj ormaric s sifrom. Kad treba da ucis neki predmet, poneses samo sto ti treba.
    Na kraju godine, knjige vracas. Ako su ostecene ili izgubljene moras da platis, neces dobiti diplomu dok ne vratis udzbenike. Sledeca generacija preuzima dalje, ti zaduzujes knjige za sledeci razred.
    Svezaka za svaki predmet nema. Koristi se ona fascikla tvrda sa mehanizmom, kupujes samo papir perforirani i stavljas u fasciklu koju nosis. I to za sve predmete, odvojis samo predmete kartonskom pregradom. Kad predajes domaci samo izvadis papir iz fascikle i predas.
    Dakle u bogatoj Americi, trosak pribora za skolu i udzbenika: 0 za udzbenike, za pribor smesno, samo papir i grafitne olovke i jedna fascikla. Radnih listova i slicnih gluposti dodatnih nema. Secam se knjige koje sam ja zaduzio su imale jedno 4-5 potpisa, dakle 4-5 generacija je vec koristilo i bile su skoro pa nove.
  • Vlada

    26.10.2021 08:16
    Nije problem u drzavi ili u skolama nego u roditeljima. Kada sam prosle godine na jednom od roditeljskih sastanaka pokrenuo pitanje i trazio objasnjenje zasto se skola ne opredeljuje za "besplatne" udzbenike, svi su me gledali bledo i niko od roditelja nije ni hteo da se ukljuci u pricu a pouzdano znam da je 90% istih u losijem materijalnom stanju nego sto sam ja. Ovaj narod je ubijen u pojam i to zna svaka vlast. Zato se isto desava i sa benzinom i svim ostalim stvarima gde drzava moze da opljacka sopstveni narod. Zaba je skuvana i to je to.
  • Uko

    26.10.2021 07:24
    Dobro su se setili!
    Država je inače navodno podržala besplatne udžbenike ali koliko znam svaka škola zasebno odlučuje kog izdavača i za koji predmet uzima. U nastavku link za besplatne udžbenike https://fondacijaalekkavcic.org/besplatni-udzbenici/
  • Talibanka

    26.10.2021 07:11
    Otkad je Kavčić ovo otkrio! Sramota šta smo dozvolili...
  • R

    26.10.2021 05:57
    Konkretno
    Udžbenik sa radnom sveskom iz nemačkog je tako koncipiran da bi se manje kupovali polovni udžbenici!
    Podrška Kavčiću na pokušaju da uvede besplatne udžbenike!
  • Pera

    26.10.2021 04:51
    Sramota
    Klett je najveća udžbenička mafija u Srbiji, to svi znaju.
    Država je uništila Zavod i dovela strance koji drže monopol nad udžbenicima.
    Sramota, bez obraza i zakona.
  • Neko

    25.10.2021 23:53
    Alek Kavcic - zapamtite!
    A kada je gosp. Alek Kavcic na to ukazivao jos pre 2 godine, sam se borio "protiv vetrenjaca", bio prozivan od predstavnika istog tog Klett-a kako podmece neispravne udzbenike itd.niko ni glasa nije podigao. Tu i tamo neki novinar (RTV i N1) pokretao temu udzbenika, cene istih, monopola itd.a niko iz nadleznih institucija se nije oglasavao. Gospodja plave kose, kao predstavnik Klett-a u Srbiji vrlo nadmeno se ponasala u razgovorima.
    Sada polako isplivava istina na videlo, koju je gosp. Kavcic otkrio jos davno, a to je da su mnogi bili potkupljeni od strane te iste izdavacke kuce i da je novac monopolom izvlacen iz dzepa gradjana. Sram da bude nadlezne institucije (zavodi za izdavanje udzbenika i sl.)koji su cutali na ociglednu nepravdu. Jedino je gosp. Kavcic, ponavljam, usao u ring hrabro da se suprotstavi pljackasuma. Ziv nam bio 100godina, njegova misija (kako on sam kaze za sebe) ce uspeti! Toliko imamo pravicnih, obrazovanih i sposobnih ljudi u inostranstvu i zamislite kako bi zemlja napredovala kada bi im se dalo prostora ovde da pokazu sta znaju. Nazalost, oni ovde nemaju mesta a panduri dobijaju stanove kao u doba komunizma. Sramota!
  • V

    25.10.2021 22:53
    Nemci nam uce decu istoriji i kako smo mi krivi sto su nas oni napadali.
    Postali smo robovi i sada nam istoriju pise master.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna