Autor: Tanjug

Info
14.11.2021.
09:50
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom planira da razgovara o ceni gasa i povećanju obima snabdevanja.
  • Tri Tacke

    16.11.2021 02:25
    sirovina
    Gas se u Srbiji koristi i kao sirovina, ne samo kao energent, npr. nekoliko fabrika ghme, farbi, itd. Ali sa gasom postoji problem koji se prikriva geopolitikom. Činjenica je da Srbija ima svoj gas i da mi ne znamo koliki je udeo domaćeg gasa i ako su kapaciteti povećani 6 puta. Problem je industrija koja povlači ogromne količine, a izdašnost glavnog izvora opada. Rusi imaju još dva gasna polja u Sibiru koja se ne eksploatišu jer kada su otkrjvena nije bilo tehnologije za ekstrakciju - danas postoji, ali Rusi apsolutno ništa ne rade po tom pitanju, već svojom bazom u sirijskoj Latakiji čuvaju najveće gasno polje na svetu Levijatan koje niko, za sada, ne eksploatiše. Kuriozitet je da jedno od ta dva sibirska polja koja se ne eksploatišu ima Đavolju rupu u kojoj gas gori već 50 godina.. i nikom ništa. A tu je i Bajkalsko jezero sa ogromnim depozitom hidrata, tako tu metan može i da se rudari. Metan sa vodom formira nestabilnu čvrstu supstancu hidrat koja kad se blago zagreje raspada na metan i vodu... Interesantno je da je sipstanca Hidrat otkrivena tek 70-tih godina prošlog veka i ako postoji u ogromnoj količini na morskom dnu, npr. Mediteranu. Čak su otkriveji i rakovi koji jedu hidrat. Tehnolog koji ga je otkrio je rekao da je to kao kada bi smo otkrili mesec na noćnom nebu.
  • Gas

    15.11.2021 05:35
    Novi Sad
    Pitanje svih pitanja za Srbiju je da nijedan ljudski zivot ne bude izgubljen zbog drzave! Ni na koji nacin! Pitanje svih pitanja je da niko ne moze da kaze da kada neko od nas ode da - iza toga stoji Srbija! Izmedju mnogih primera i razlicitih uzroka je tragicna vest iz Novog Sada o smrti Nebojse, glumca, pesnika, muzicara. Imao je 50 godina. Umro je na klupi od smrzavanja u centru Novog Sada. Srbija, iako nije bogata zemlja, ima mogucnosti i nacina da spreci da njeni gradjani ne umiru od gladi, zime i nedostatka lekova. To vazi i za decu, i za ljude i za stare nase!
  • Gas Adzija

    14.11.2021 21:43
    @ trabant lux
    Kao sto rekoh za raspravu je potrebno
    da baratate osnovnim znanjem necega “300 milki” ne znam da li toliko ali tranzitne takse se naplacuju prema hrvatskoj gasovod nije planiran u prvoj fazi, prema BiH jeste.
    Svako dobro.
  • Trabant lux

    14.11.2021 19:15
    Baba i zaba rodjene sestre
    @Gas Adzija Ma stvarno to je taj Juzni tok od koga smo trebali da ostvarujemo 300 mil samo od tranzitne takse? Pa izvinjavam se ako je samo manji, onda je sve Ok,rto ja nemam pojma. Pravimoi one gasne elektrane, sto su obecevane, posto ce gas da bude tako jeftin? Koliko se ja secam, a secam se dobro od Srbije su bili planirani tokovi u Evropu, vise pravaca i prema Hrvatskoj i Austriji npr? To radi? Ma znaci, eto to je taj Juznii tok, samo se drugacije zove i nemamo tih 300 milki od tranzitnih taksi i manje gasa ide i zavrsava kod nas, a i nemamo povlascenu cenu (obecano)? A rudna renta i dalje ista, a taj Taj nema veze kako se zove Tok stigao na vreme i sve tako......
  • Zebra

    14.11.2021 18:45
    Sad ka zavlada i legitimna Severnokorejska diktatura ja predlažem da se uvedu i akcize na gas, pa onda na struju, pa onda na zagadjeni vazduh… Pa dalje samo deri. Svi vi trebate da budete srećni sto živote u lideru u regionu. A život u takvoj zemlji ima svoju cenu.
  • Lustracija

    14.11.2021 18:05
    Suffer in silence
    Pitanje svih pitanja u Srbiji je lustracija! Suocavanje sa sobom, sa drzavom i sa nama kao narodom! Sa prosloscu! Sa zlocinima i sa junastvima u nase ime i za nas! Sa velikim prevarama, sa progonima, sa falsifikatima, sa stradanjima, sa patnjama nevinih u perfidnim raljama drzave! Otvaranje dosijea i desifrovanje laziranih "fijoka" je nas "prioritet nad prioritetima!"
  • @ trabant lux

    14.11.2021 17:58
    Gas Adzija
    Istom tom trasom sa malo drugacijim hidro parameteima ide gasovod
    Balkanski tok / Turski tok / Magistarlni gasovod Bugarska granica Madjarska granica . Sinonimi. Izgradjen. Pusten u rad 01 januara ove godine a kompresorska stanica na njemu u V.Plani pustema 01.oktobra.
    Danas u ovom trenutku dok ovo kucam svaki m3 gasa u Srbiju ulazi tim pravcem tim gasovodom.
    Kada nesto ne znas-pametnije je cutati. Pitanje svih pitanja nije samo cena gasa … pitanje je da li ce ga biti u januaru i februaru to je pitanje.
  • /

    14.11.2021 17:27
    /
    @Ropstvo
    naravno da ih je toliko stradalo kada su imali staljina iza ledja i one koji su pucali na one koji se povlace.

    ti sigurno ne bi bio u prvim redovima
  • NS49

    14.11.2021 16:40
    Verovatno u svim delovima grada se posebno noću osećaju mirisi izgorelog drveta i uglja mada mnogi tvrde da je grejanje na gas jeftinije. Noćos je bilo baš grozno. Gas je važan za nas a posebno redovno snabdevanje sa njim. Nadamo se da će ruska braća prihvatiti da mi zbog njih i podrške njima imamo problema u EU pa i u svetu pa da nam daju neku normalniju cenu.
    Podzemno skladište gasa nam je i dalje malo i tu treba učičniti napore da se proširi kao i mogućnost dnevne količine koja se može izvući.
  • kao treba nama gasa

    14.11.2021 15:24
    al da se greju kafane i kladže
    ...što jes jes pa se sada precednik cigani da Putin "pokaže razumevanje" ...pa kako ga nije sramota???? A 'vamo menja zakon o reerendumu kako bi prizno Kosovo da bi mogo poske kmečati kako ga Rusi izdali???
  • Ropstvo

    14.11.2021 15:06
    Sloboda
    Pitanje svih pitanja za Srbiju kao drzavu je da li je slobodna ili okupirana unutrasnjom okupacijom. Tokom njene istorije dati su mnogi zivoti za slobodu! Mislili su Srbi da za slobodu vredi zivot dati i ubijali su ih zbog toga! A sto se tice Rusije i gasa u borbi protiv nacizma stradalo je 27 miliona ljudi, od toga 14 miliona civila. Da li su imali tad gas?
  • Joki

    14.11.2021 14:52
    Srbija je dobro planirala svoj put. Uz saradnju sa Rusijom problem gasa nece biti
  • Paradoks

    14.11.2021 14:36
    Nadovezao bih se na ovaj prvi komentar - uz ovoliku količinu svakodnevnog pljuvanja po Rusiji i ruskom narodu očekivalo bi se da u najmanju ruku nas Rusija bombarduje i sravni sa zemljom. Obzirom da prema onima koji su nam baš to radili ovi isti što pljuju po Rusiji imaju samo lepe reči, možda je upravo to ono što je potrebno pa da pronađu neku lepu reč i o njima.
  • Mama

    14.11.2021 14:23
    Deca
    Pitanje svih pitanja u Srbiji je bezbednost nase dece i prestanak opste mobilizacije ogromnog broja gradjana za "srecnu i bericetnu" buducnost za samo neku od njih, za decu njihovih gospodara!
  • Trabant lux

    14.11.2021 14:21
    Tuzni otok
    Dve reci Juzni Tok. nije Tik Tok nego Juzi Tok, zboravili smo a? E za one koje teze pamte i sta je bilo juce malo podsecanje. Sada vec davne 2008, godine potpisan je medju-drzavni sporazum RS i RF, po kom je Srbija prodala/poklonila 51% akcija NIS za 500 M, a RF je obecala,pazi obecala, da ce krenuti sa realizacijom projekta JT. Taj projekat je trebao da resi snabdevanje gasom za vjek i vjekove. Zavarise i one cevke kod SPENSA i sta bese sa JT? Pa otsai kanalom Beograd-Solun, na Mercedesu da pravi fabriku cipova. Dobismo neku utesnu cevku, koja sada nije dovoljna. A o ulozi SG Ban. Dvor u celoj prici ne bih gnjavio.....
  • Koja privreda?

    14.11.2021 14:10
    Naša privreda raste?
    Zida se za glasače AV i Dodika i to je sve.
  • Danijel

    14.11.2021 13:20
    .
    Moramo resiti to pitanje. Jako je bitno za nasu zemlju.
  • ST

    14.11.2021 12:39
    @ Mala plava
    Pa zar i nedeljom?!? Beskicmenjaci...
  • /

    14.11.2021 12:39
    /
    @Mala plava
    ili je to tvoje znak ironije ili si stvarno plavusa.
    stvarno verujes da ce oni pricati o ceni gasa za stoku/gradjane a ne o nacinu kako da jos vise zajebu srbiju
  • Prijatelj

    14.11.2021 11:24
    Podseti ga
    Predsednik treba da podseti Putina na broj ljudi koji mu je klicao u Srbiji prilikom poslednje posete, da ga podseti kako se srpska majka doterala kad je bio, kako mu je on najveći prijatelj u istoriji. Možda onda razmisli o tome da li smo braća i da li su nam kese sestre?
  • Mr.M

    14.11.2021 11:24
    Ljubav je nekad skupa nekad preskupa a nekad te i uništi...
  • Goran NS

    14.11.2021 11:15
    pitanje svih pitanja u Srbiji je LOPOVLUK!!!! da se ne krade šakom i kapom, bolelo bi nas uvo koliko kosta gas ... ovako, cemo i dalje PUZATI I MOLITI "BRACU"
  • 31

    14.11.2021 11:02
    Ne znam samo sta to proizvodimo, pa nam treba sve vise gasa?
  • Mile Sauer

    14.11.2021 10:57
    Nema ljubavi.
    Ko je i u biznisu zna kako to ide
    Dobicemo nesto izmedju sadasnjih 270 i berzanskih 970
    A to izmedju cemo “ izvolite u salonu” kuputi : helkoptere/sisteme/transportere
  • rusofil

    14.11.2021 10:24
    pitanje je šta će nam
    uzeti za veću cenu gasa... "Bratska ljubav" ne dolazi besplatno..
  • Mala plava

    14.11.2021 10:14
    Gas
    Predsednikova poseta Rusiji i bice u cilju potraznje najeftinije cene gasa i zato se nadamo dobrom rezultatu posete.Gas je za nas vazan energent jer nam od njegove upotrebe zavise i strane investicije
  • .

    14.11.2021 10:02
    Uz ovoliku količinu uvlačenja Rusiji od strane naših vlasti, popularizovanja Rusije u narodu, izdizanja Rusije na nivo najboljeg i najbližeg brata (iako imamo bliskije rođake u okruženju)...

    očekivalo bi se da nam Rusija šalje gas besplatno. Napominjem reč Besplatno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna