Autor: RTS

Info
20.11.2021.
10:26 > 11:31
Neposredna nastava najbolji je oblik nastave, a nastava na daljinu dobra dopuna klasične nastave, navodi za RTS Milenija Simić Miladinović, novinarka "Politike", koja prati prosvetu.
  • NNunited

    20.11.2021 17:32
    ...
    Obimnost nastave omogucava deci da izaberu ono sto ih interesije. Prosto je sramotno reci da je gradivo preopsirno, kada je u zadnih 20 godina osnovcima osetno smanjeno. Ali to je problem naseg drustva, svo se razumeju u sve(fudbal, sudstvo, obrazovanje, poljoprivredu, politiku, kuvanje...).
    Nasa odeljenja su ogormna, roditelji rade sve manje sa svojom decom. Svi su danas mali "Anstajni" pa su obrazovni radnici krivi jer ne skoluju dete kako hoce roditelj vec po zakonskom planu i programu.
  • Milica 36

    20.11.2021 17:20
    Obrazovanje
    To više niko nemože da ispravi deca su se pogubila u ovom haosu. Pogotovo deca iz umetničke škole, pogotovo deca iz baletske i muzičke škole.
  • Vladimir Vladimirov

    20.11.2021 13:16
    Nemoguće
    Ne postoji profesor koji može pokrenuti nemotivisanog učenika, kao što ne postoji ni idealan nastavnik. Stvar je uvek u interakciji. Ko je želeo da uči, učio je i sa zobnicom o ramenu, divitom u džepu, preko pozajmljenog tableta i računara u tatinoj firmi. Ko nije želeo, nego je zajedno sa roditeljima kukao i kamenje bacao na učiteljicu, nastavnike i profesore, sam je kriv.
    "Sam si kriv za svoj udes" - Platon.
  • Gančić Stefan

    20.11.2021 12:57
    Samo zanati i tutanj
    Komšija samostalni majstor nema ni registrovanu firmu radi preko oglasa i svoj nezavisnog poslovnog sajta u Srbiji varošica nadomak Beograda osnovna škola i tri razreda srednje škole radi laminat i keramiku 150 eura po danu uzme samo ruke oko 4 hiljada eura samo kao majstor sa 3 razreda srednje škole radeći tatinim i maminim sinovima laminat.Posla ima unapred 6 meseci.Za godinu dana kao majstor za keramiku i laminat sazidao prizemnu kuću i plac u okolini Beograda.

    Prvi komšija mu je mašinski inženjer koji radi kod privatnika za 400 eura plate 25 dana u mesecu sa diplomom Mašinskog fakulteta i ocenom 9.5.

    Učite deco zanate uporedo sa zanatima učite strane jezike i spašavajte se iz Srbije.Kad ostarite shvatićete zašto.Do 30 godine pa i tako.Do 35 godine života možda.Od 35 godine pa nadalje svaku reč ćete ovde ponovo čitati.Samo zanati i tutanj iz Srbije.Ako ste u Srbiji ispod 100 eura dnevnice nikom se ne prodajte.Bolje 3 dana raditi za 300 eura samom sebi nego 25 dana za isti novac lopurdama .

    Napravite nezavistan poslovni sajt o sebi ne društvene mreže pravi poslovni nezavistan sajt na međunarodnom .com i .net domenu postavite na engleskom i napravite youtube kanal postavite šta znate da radite nebitno da liste majstor ili medicinar ili inženjer i link sajta i youtube kanala prosleđujte agencijama za HR resurse u normalnim državama.U roku od 30 dana dobijate 30 ponuda sa platom ne manjom od 2500 eura.

    Lični primer.Pozdrav iz Berlina za sve preostale majstore u Novom Sadu.
  • Tamara

    20.11.2021 12:41
    @mama
    Da li ce deca biti oslobodjena stresa kad odu u srednju skolu, fakultet, na posao?

    Gradivo treba menjati, tu se slazemo.

    Medjutim, po meni, gradivo i treba da bude opsirno jer smo svi mi drugaciji. Ukoliko budemo ucili "sve i svasta" mocicemo i da saznamo sta je to sto nas tj nasu decu interesuje. Gde su im afiniteti i na sta da se fokusiraju za dalje. Gradivom otvaramo vidike i ucimo stvari za koje mozda nikad ne bi culi u svakodnevnom zivotu.
  • mama

    20.11.2021 12:11
    mali smo i nismo na online
    ALI i da jesmo kakva glupost, školstvo nam je katastofa... deca uče i sto treba i sto ne treba, gradiva je svakako previše i ništa neće izgubiti, treba prepoloviti udžbenike, i decu osloboditi nepotrebnog stresa
  • Saša

    20.11.2021 12:03
    Pitam se...
    Nego, šta ćemo sa nastavnicima? Oni su otporni na virus i njima ništa ne smeta što deca ne moraju da imaju maske ako ne pričaju, a ima ih 25-30 u razredu? Da li ste razmislili o tome ko će im nadoknađivati propušteno gradivo kada oni završe na lečenju ili groblju?
  • Maturant

    20.11.2021 11:51
    Priprema za fakultet
    Ne može se nadoknaditi,upropastena smo generacija skroz.Upravo idem na pripremnu nastavu za upis na fakultet.Idem iz dva predmeta,profesori sa fakulteta koji drže neveruju koliko imamo rupa u znanju.Ne može da veruje,a ima nas uglavnom iz svih novosadskih gimnazija.Nije nijedna za pohvalu.Toliko o mom cetverogodisnjem gimnazijskom skolovanja.Upravo sam zelela da upisem gimnaziju kako bi imala široku paletu obrazovanja.Uoravo izlazim iz srednje razočarana po svim osnovama.Hvala drzavi što nas je samo još vise motivisala da odemo iz ove zemlje.
  • Roditelj

    20.11.2021 11:49
    A deca i roditelji ništa?
    Uz poštovanje i novinarske i prosvetarske struke, ova analiza ne poštuje ni isnovnu logiku, jer govori o tome šta učitelji, nastavnici i profesori rade kako bi se savladalo gradivo. Niko ne pominje roditelje i decu. Imate li vi uopšte relevantan podatak koliko su roditelji, bake, deke i drugi rodjaci dodatno (više nego uobičajeno i do tada) pomagali svojoj deci (časovi provedeni u nadgledanju, tutorisanju, pa u zajedničkom učenju), te koliko se više izdvajalo iz budžeta i štednje za dodatne časove, jer savesni roditelji nisu smeli da prepuste da ova pošast ostavi trajno posledice po obrazovanje dece. I na kraju, a ne manje važno. Naša deca su u uzrastu 11-17 godina savladali mnoge veštine studiranja, tj. samostalnog snalaženja za predavanja, literaturu i način učenja. Neki nisu. E tu treba škola dodatno da se angažuje. Nemaju svi iste polazne osnove u porodici. Tako je bar kadgod bilo.
  • Marija

    20.11.2021 11:48
    Super
    Slažem se sa svume što dotična gospođa govori, ali škola u koju ide moj sin, osnovna, je već dobila mejl od ministaratva u kome obabeštava školu da će raspust početi ranije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna