Autor: En Eplbaum

Info
24.12.2021.
09:30 > 11:12
Istoričarka, novinarka i dobitnica Pulicerove nagrade En Eplbaum objavila je knjigu "Sumrak demokratije. Sirenski zov autoritarizma". Izdanje na srpskom jeziku priredila je Akademska knjiga.
  • Hell-bent Flyer

    26.12.2021 11:21
    Dobar tekst sa dobrim opisom.
    Čomski je imao dobro izlaganje na sličnu temu povezanosti nacionalizma i kapitalizma.
  • Bela

    24.12.2021 23:12
    @Ptic Rugalac
    Zasto si toliko Negativan ? 21. je Vek !
    Inace, Odlican Tekst za razmisljanje. Hvala.
  • Ptić Rugalac

    24.12.2021 15:52
    Ma, kako da ne...
    Dakle, cenjena kolumnistkinja "Njujork tajmsa" misli da zvezda vodilja treba da nam bude Francuska revolucija. Koja prosto pleni svojim "humanim" glavosečama, među kojima posebno mesto zauzima dragi Robespjer, koji je silne ljude i žene poslao na giljotinu, da bi na kraju i sam bio skraćen za glavu na omiljenoj mu spravi. Hvali nam En i Emila Zolu, jedva prosečnog pisca koji je, uzgred, imao samo osnovnu školu. A, tek Žorž Klemanso što je bio "divan". Dotični je, po završetku Prvog svetskog rata, izjavio da su Srbi "strvinari savezničkih pobeda".
    Na ove i ovakve likove mi Srbi možemo da gledamo samo sa mešavinom prezira i gađenja. Oni mogu da prođu jedino u "elitnim" drugosrbijanskim društvancima, koja su prihvatila Elija Vizela, Jasmilu Žbanić, Bernar-Anri Levija i mnoge druge visokokvalifikovane srbomrsce i srbomrziteljke...
  • Saša

    24.12.2021 15:00
    Obrazovanje
    Odličan tekst, veoma primenljiv.
    Na žalost ljudska glupost uglavnom pobeđuje. Kao što primeti G-din PB, gomile loših stvari nam se dogodilo u prošlosti i na žalost nikako da izvučemo pouku ( kneza Mihaila su ubili ponajviše jer je hteo da obrazuje narod).
    Nikako da shvatimo da su obrazovanje i kultura najveće blago jednog naroda ili nacije.
  • Miloš

    24.12.2021 14:29
    Glavni problem sa razumevanjem nacionalizma jete taj, što ga svi gledaju kao ideologiju. Treba se staviti u cipele prosečnog čoveka iz mase, koji je nacionalista. To je možda čovek koji je želeo nešto da uradi sa svojim životom, ali nije iz ko zna kog razloga - nije imao podršku okoline, precenio je svoje potencijale, naseo je na priču o ludom i dinamičnom životu, na priču o prečicama preko veze... Možda zavidi onima "koji su se snašli" preko nekog muljatorstva i prevare i da može uradio bi isto. Njegova žena je sa njim jer je izdržava i obasipa sitnom pažnjom, ne zato što joj je on privlačan. On joj je bio nešto kao druga opcija, sa kojom se zadovoljila, kada je odustala od prve opcije. To je čovek koji možda tuče decu, a pred većima od sebe "ne ispravlja krive Drine", jer je kukavica. Takav čovek teško može iskusiti osećaj lične veličine. I tu nastupa kolektivna veličina, kao sredstvo popunjavanja te praznine u čoveku. I ta praznina je prvai problem. Dokle god ima nje, naći će se neka ideologija da je popuni. Neka ideologija koja takvog mizernog čoveka pretvara u ljudsku veličinu. I na kraju, razviće gomilu iracionalnih ideja i teorija zavere, da očuva tu sliku o sebi. Jer koliko god da je možda inteligentan, njime upravlja ta rupa u psihi, a ne razum.
  • Podbarac

    24.12.2021 13:29
    Misao dana
    Sto bi rekao R. Konstantinovic (nesto slicno je i sama Isidora Sekulic govorila u "Kronici palanackog groblja"), parafraziram: "Moramo se boriti protiv palanke u nama."
  • NN

    24.12.2021 12:54
    ...
    Čitajte Hararija, Homo sapiens.
    Sve je prilično jednostavno i jasno...
  • Saša

    24.12.2021 12:42
    @pobogu
    Nacije su, kao i religije, veštačke tvorevine nastale iz potrebe da se manipuliše masama. Nastale su u 18. veku usponom klase kapitalista i propadanjem osiromašenog plemstva. Cela priča o "nacijama" zapravo je smišljena kao kohezioni element za nekadašnje kmetove koji naprasno postadoše "slobodni ljudi".
  • Salamander

    24.12.2021 12:23
    @Pustinjski banderas
    Bravo!
    Osovina Vatikan-Istambul-London počiva na Rimskom carstvu, cepanju na Istočno i Zapadno, odnosno Pravoslavlje i Katolicizam, što je "tražilo" kompenzaciju u stvaranju Islama i Protestantizma.
    To je jezgro stvaranja Loža.
    A mi smo baš nasred tog "auto-puta".
    A i kolonije i novi kontinenti su se pridodali :(
    Da mi nismo taj tampon, amortizer, odavno bi Evropa bila (samo)samlevena u haosu pohlepe za vlašću i novcem.
    Ovako, stvarmo ispadamo, ničim izazvani, nebeski narod.

  • Salamander

    24.12.2021 11:51
    @Pustinjski banderas
    Bravo!
    Osovina Vatikan-Istambul-London počiva na Rimskom carstvu, cepanju na Istočno i Zapadno, odnosno Pravoslavlje i Katolicizam, što je "tražilo" kompenzaciju u stvaranju Islama i Protestantizma.
    To je jezgro stvaranja Loža.
    A mi smo baš nasred tog "auto-puta".
    A i kolonije i novi kontinenti su se pridodali :(
    Da mi nismo taj tampon, amortizer, odavno bi Evropa bila (samo)samlevena u haosu pohlepe za vlašću i novcem.
    Ovako, stvarmo ispadamo, ničim izazvani, nebeski narod.

  • Noj(e)

    24.12.2021 11:49
    Kuda plovi ovaj brod
    Divide et impera.
  • Лиманац

    24.12.2021 11:07
    Дугачко а бесмислено.
  • Pustinjski banderas

    24.12.2021 10:37
    Par pitanja
    Dobar esej. Uvek kad dodje do ekonomske i drustvene krize, krene prebrojavanje krvnih zrnaca, "ko je vjera, ko li je nevjera" i sl. To je zapravo najgore, jer su bas tada potrebni svi potencijali drustva da se izvuce iz krize i cesto oni "drugaciji" mogu da ponude valjana resenja. Posto nisam gradjanin Francuske ili Amerike, pokusacu da primenim zakljucke na Srbiju.
    Karadjordje je ubijen jer je imao ideje previse napredne za svoje doba. Srbija slavi dan kad je donesen prvi Ustav, ali malo ko zna da je taj Ustav vazio vrlo kratko. Da li je istrazena politicka pozadina atentata na Kneza Mihaila? Nije, bas kao ni politicka pozadina jednog mnogo skorijeg atentata. Znate dobro kojeg. Ko je sve slavio Majski prevrat i zasto? Ko je sve saradjivao sa Pasicem na najvecoj klanici srpskog naroda, zasto Srbija nije kapitulirala i spasila zivu silu? Ko je unistio Kraljevinu Jugoslaviju i pre rata i neizbeznog poraza? Ko je i zasto likovao kad su pali Marko i Latinka?
    Ko je i s kojom namerom instalirao Vucica?
    Da je famozni memorandum SANU objavljen 10 godina ranije, malo ko bi obratio paznju. Sve od tada je histerija, htedoh reci istorija.
  • pobogu

    24.12.2021 09:59
    Wow!

    Nesto ovoliko jako skoro nisam procitao.

    I dodao bih pitanje - zasto je uopste potrebno postojanje nacija, granica i ostalih podela? Zbog takvih stvari je mnogo ljudi u istoriji poginulo, a zbog cega sve to zapravo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna