Info
14.02.2022.
13:20 > 17:54
Ukoliko biste, recimo, zapalili cigaretu na Trgu slobode, pa hodali malo brže, ona bi dogorela negde kod Nikolajevske crkve.
  • Jako

    17.02.2022 11:11
    puno
    Jako puno riminala, prostitucije, narkomanije i mafije.....u Laze Telečkog.
    Slušam klinca koji je vlasnik od jedne kafane sa lančugom oko vrata sav se pogrbio od težine jer ima jedno 50kg, "kaže "DJ-u" dodži i sledeči vikend i dovedi iste devojčice". Mislim, to je Srbija, a najgore to je Novi Sad.
  • nnn

    17.02.2022 09:33
    Nije se samo Novi Sad promenio, već i cela Srbija. Pola života sam živeo na vojvođanskom selu, a pola života u Novom Sadu. I na selu i u gradu su se promenile mnoge stvari (većinom na gore). Meni je drago što mi mladost nije u ovom vremenu, ali mi žao današnje omladine. Sve se svelo na prežderavanje od alkohola i bahaćenje. I ranije je toga bilo, ali u manjoj meri.
  • Saša

    17.02.2022 07:27
    Dobar tekst.
  • Komifo

    16.02.2022 16:17
    @Da@

    Pošto čisto sumnjam da će dotični u Minhenu, Hanoveru, Đenovi ili Stolkolmu da slavi svoje ratne zločince, prodaje lopovluk kao snalažljivost, smeje se civilizacijskim tekovinama i dovodi u pitanje patriotizam stanovnike zemlje u koju je došao, teško da će tamo biti dođoš.
  • Živorad

    16.02.2022 11:28
    Ko puši - zdravlje ruši!
  • Malo igro

    16.02.2022 11:20
    Nije bas tako
    Ja Sam Doso izablja, davno. Novi sad bio selo ko svako drugo, Al imo nesto ucentru I najlon. Sad I'ma ko New York , did mozes I di nemozes. E to znaci da he posto pravi velegrad. I to je lepo.svega ima. Kome ne valja nek ide u Nadalj, Misorin, Temerin, topolu, zr.ki.su. indj. Stari novosadjani?? Stari Novi sad? to ne postoji . Meni super
  • @Da@

    16.02.2022 09:55
    Ne seli se taj na zapad, nego u neko selo blizu NS, a dodjosi su samo izgovor za vlastitu nesposobnost.
  • Da@

    16.02.2022 08:37
    Tacno tako
    Samo ste jednu stvar "Preskocili" Selite iz Novog Sada jer ne mozete vise podneti zivot sa divljim dođosima OK ...Zar VI niste to isto??Dođoš u neki drugi grad‽Koji remeti "Idilu starih "Nađoša"?Dali selite u kulturni Minhen Hanover Đenovu Stolkolm??vjerovatno Vas jedva cekaju da im donesete malo NS kulture i tradicije...?
  • Da

    15.02.2022 23:43
    Tako
    Tekst potpuno ispravan i pogadja u sustinu stvari. Grad cine njegovi ljudi. A ono "nema vise tog grada". Pa iskreno nema ni nas novosadjana vise. Evo i ja sam pre mesec dana prodao stan u gradu u kom su ziveli iz kog su mi i baba i deda, otac i majka, brat i ja smo se tu rodili i na posletku i moja deca. Na zalost nije to vise taj grad i ja sa porodicom idem iz njega. A vama mili moji koji ostajete zelim svu srecu i da se naoruzate zivcima jer gori od vas su dosli i jos nadiru ne staju a kada dodju rastrgavaju i gaze preko mrtvih. E sa takvim olosom ja nisam vise moga i zato idem odavde. Zalicu svaki dan za novim sadom zalim i sada dok sam u roku za iseljenje ali ovde je postalo meni licno uzas za ziveti i u ne mogucnosti da se pomirim sa situacijom ja idem. Proterali su me bahati iz rodjene kuce. A ja zelim da mi deca odrastaju na nekom boljem mestu jer novi sad vise nije to mesto za zivot koje je nekada bio to su nam uzeli neki losi ljudi.
  • Berlinale

    15.02.2022 23:04
    Put u nepoznato
    Odličan tekst. Prave razloge treba traziti u migracijama koje se dešavaju i menjaju sliku jednog grada i drustva u velikoj meri. Ovo je globalan trend i teško ga je preko noći zaustaviti. Način na koji se neki gradovi bore protiv toga, gradovi koji inače tradicionalno neguju internacionalizam i kulturu različitosti, je taj da smanje atraktivnost i da otezaju dolazak novih tj. da olakšaju ostanak starosedelaca. Ovo jeste izvodljivo na duži period ali zahteva od elite da se pozabave tim pitanjem, pitanjem održivosti jednog grada a neprestanog rasta. Prosto je nemoguće očuvati nešto sto se gradi decenijama ako na 200k stanovnika dodje još 200k sa potpuno drugim pogledima na svet oko sebe. Integracija stanovnistva je proces koji traje.
  • marrone

    15.02.2022 22:08
    play lista
    Čitam članak i polako mi naviru asocijacije za play listu...
    - Goribor - Grad
    - Džukele - Ne mogu da pobegnem
    - Braća Left - Zaboravljaš
    - Ritam Nereda - Crni krovovi
    - Škrtice - Vreme
    - Nikola Vranjković i Autogeni Trening - Moraćeš da naučiš da živiš sa tim
    - Straight Mickey and the Boyz - Haos radi
    ... dodati po želji ...
  • Rotkvarija

    15.02.2022 20:08
    Na žalost
    Labud se pretvorio u ružno pače.
  • N.Naselje

    15.02.2022 13:29
    Vrabac
    I vrapci su pobegli!
  • X

    15.02.2022 12:21
    X
    Bravo Zorane,pravo u metu!
    Ima još takvih ,,gradova",na našu žalost (manjine,naravno-jer sada smo manjina).
    Žao mi je,jako mi je žao!
  • dođoš-novosađanin

    15.02.2022 11:20
    Bravo. Nije lako napisati tekst bez stava. Ali logično je da jesi, takav je i Novi Sad. Varoš bez stava. Ranije nije bilo tako. To je jedina razlika između "danas" i "nekada".
  • Klisanka

    15.02.2022 11:09
    Bravo
    Lep tekst!
  • Aleksandar ns

    15.02.2022 09:58
    Nazalost
    Upravo zbog svega toga sam ga napustio, moj voljeni NS ...nasao sam deo onog mira , opustencije , u Staroj Pazovi...opet u zgradi mirno spavam , prosto ne mogu da shvatim tu tišinu , kulturu stanovamja sto je nekad bilo u NS ...ponovo uzivam u kucnoj atmosferi ...ali ipak i dalje volim da vidim Novi Sad
  • Ruznopache

    15.02.2022 09:08
    Moj naklon
    Konačno pravi tekst...svaka čast....samo posebni mogu ovaj tekst da razumeju...a po komentarima vidim da ih ima...malo ali dovoljno da znam da nismo nestali...hvala razumnim ljudima i autoru ovog teksta....ostali normalno da su uvređeni jer je tekst o njima....;)
  • Goran

    15.02.2022 07:56
    kapa dole
    Bravo Zorane!
  • Uncas

    15.02.2022 07:36
    U ovoj zemlji su pre '91, svi gradovi ,i sva naselja bili neuporedivo prijatniji i kulturniji,i to je fakat! Kada je "zli duh "pušten iz boce sve se promenilo i izopačilo...i kultura,i bezbednost,i naravno ljudi koji nas okružuju....Nije važno ko je odakle,nego kakav je Čovek!!! A upravo to je u deficitu-dobri ljudi...Zakona nema,plana i napretka još manje,samo muljanje,grabljenje,prevare i otimanje...Povratak na ono "davno pređašnje" stanje praktično nemoguće!
  • Dragan

    15.02.2022 07:32
    Ah
    Moj grad je Stokholm a ovaj grad prolazna stanica iako sam skoro pola veka tu živeo.Stokholm gde nema parkinga već je drveće,gde je normalno da porodično hodate na više od trećine grada koje su građani pretvorili u pešačke zone .Ulice su sa kamenim kockama a pešačke zone sa ukrasnim granitom i gumenom podlogom (radi klizanja),stare kuće sve okrečene ispred kuća uđete a unutra velika prodavnica.Pristup kraljevom dvoru uvek omogućen i možete gledati gardiste pri smeni straže.Ceo grad na obe obale ima pošačku stazu jer su obale kraljeve tj državne date narodu.
  • Auuu

    15.02.2022 07:10
    Sve je to
    Sve je to pokojni Balasevic rekao u svojoj pesmi,, Cuvaj mi Boze Novi Sad,, Ima tome 10 godina.
  • JS

    15.02.2022 02:53
    Retrospektiva Sadasnjosti
    Ovaj uzas je dosao iz razloga normalizacije ne morala nasilja itd.
    AL drago mi je dobro je ovo jer ako svi postanu takvi. Onda ce znati sta jedni drugima misle sami ce sebe reseti. Jer ne moral je pre bio jako isplativ kad dodje do zasicena trzista nece biti isplativ. Vec Ima naznaka da se odredjene stvari vracaju. Samo trebamo izdrzati. Ne sme se vise cutati otvori te usta Paori i pljujte i pokazujte i vicite ne boj te se. Teska je ovo zemlja nemaju kicmu oni da izdrze a nas Kolko god malo bilo pobedicemo. I sve ce biti ko sto nekad bilo.
  • RadeNS

    15.02.2022 01:09
    Svako kmečanje da nam je neko upropastio grad je besmisleno, ako će i dalje pola grada da ostaje kod kuće u izbornom danu. Ja ne znam kako nacrtati svima, pa i nama Novosađanima - ako hoćeš nešto da menjaš, nemoj pasivno da sediš kod kuće i plačeš. Organizuj se, imaj svog kandidata, bori se, izađi, zaokruži, kontroliši i brani rezultat. Mnogo toga u gradu zavisi od onog ko ga vodi. Dokle god se budemo prepuštali tuđoj odluci - biće nam kako drugi hoće.
  • Zoran

    15.02.2022 01:06
    Uf
    Skoro nisam čitao nešto bolje napisano
    Svaka čast i Svako Dobro
  • Pašić

    15.02.2022 00:29
    @bar da je zapad, @Bili Kid
    @bar da je zapad- u pravu si.
    @Bili Kid- i ti si u pravu.
    Kada imamo jednog takvog iskompleksiranog, totalitarnog i bezskrupuloznog autokratu kome je jedino njegova vlast važna- SVIMA će nas rasprodati. Da ne ređam, sve je jasno.
    Mi JESMO izgubili identitet.
    Isto kao i na podeli na dođoše i srarosedeoce (glupost- svi smondođoši!) i na tome istrajno radi udba i uspeva, očigledno. Zavadi pa vladaj.
    A lek je jednostavan- izađite i GLASAJTE!
  • Laloš

    15.02.2022 00:24
    Nikad ja nisam imao problema sa Bosancima, jer sam i ja poreklom iz Bosne, pa smo se malo tokom decenija privikli na Vojvodinu i Novi Sad. Ali imam problema sa seljačinama, a nekako mi se čini da su zadnjih par decenija uglavnom takvi dolazili, da otmu što više, da betoniraju, nadgrade, potkopaju i sruše pa zatim kupe za dva dinara itd.
  • ~~~

    14.02.2022 23:56
    @Novosadjan
    Moji bili u odboru za docek Čarnojevica!
    ----------
    Secam se kad su dosli u okolinu Novog Sada, uopste nisu imali manire, Bosanci pravi.
    U potpisu: Stari Rimljanin zaostao na Limanu II
  • dijasporac

    14.02.2022 23:49
    @Novosadjan
    Mnogo,mnogo je faktora zasto Novi Sad nije vise grad mog detinjstva.
    ******************
    Glavni i znad svega ubedljivo najvazniji, cak bih rekao i iskljucivi razlog je sto ti vise nisi dete, sto si odrastao i sve gledas drugim ocima. Ili gresim? Mislim na odrastanje.
  • NS

    14.02.2022 22:32
    dijagnoza monotonije
    Novi Sad je učmao grad, sterilno siv, monoton. Duh grada već dugo živi na krilima stare slave. Nema više autentičnosti, nema kulture suživota. Svelo se na pomalo aktivnosti u centru, sve ostalo je ravna linija na EKG monitoru.
  • Novosadjan

    14.02.2022 22:32
    Mnogo,mnogo je faktora zasto Novi Sad nije vise grad mog detinjstva. No, dopustam mogucnost mog subjektivnog pogleda zbog vremenske distance od nekih 30 godina, a sada odnedavno i prostorne distance(svega nekoliko 'iljada km).
    ps. Nedajte se moji Novosadjani (ovdasnji i ondasnji, starosedeoci i dosljaci...)
  • S49

    14.02.2022 22:23
    Uspomene jednog matorca
    Pamtim Novi Sad iz kasnih pedesetih godina prošlog veka. Bio sam klinac u to vreme. Grad mi je izgledao kao iz bajke. Nikada ga posle toga nisam posetio, ali još uvek se sećam katedrale na trgu, plavih tramvaja i ljubaznih ljudi.
  • Novosadjan

    14.02.2022 22:16
    Odbor
    Moji bili u odboru za docek Čarnojevica!
  • maki

    14.02.2022 22:03
    strah
    Nekada sam slobodno šetala gradom i ulicam u 4h nocu sama bez straha, a sad se bojim , a bojim se da me nenapadne neiživljeni maloletni klinac od 12god kome je dosadno ili da me ćeme izudarati samoživi dvadestogodišnjak zato što mu se nisam dopala u prolazu ili je nešto dobacio a ja mu uzvratila..
  • Burić

    14.02.2022 21:39
    5G
    Bosanski Novi tako mu ime !!
  • Ovdašnji

    14.02.2022 20:26
    Reče najveći pesnik:
    "Ma slušaj njih
    Što uz bojni poklič legaju...
    Pevaju u slavu noževa...
    Pevaju pa onda begaju...
    Pošlo vreme s goreg na gore...
    Razigralo one najgore..."

    Upravo takvi tipovi gazduju Novim Sadom.
  • Goran NS

    14.02.2022 19:58
    Bravo za text
    "I kada još jedna cigareta dogori, možete i da se zapitate - je li i Novi Sad ispušio?"

    Nema dalje... Nažalost
  • dijasporac

    14.02.2022 19:39
    @Novosadjanka
    Od rata '90-tih je proslo 30 godina i grad se nije "oporavio" i vratio u to bolje stanje koje postovaoci SFRJ glorifikuju. Slicno je bilo i '70-80-tih, neki stariji ljudi (medju njima i moj deda) su govorili da se Novi Sad nikad nije oporavio od narodne revolucije 1945 i prisile koja je vladala posle toga, govoreci da je jedini pravi Novi Sad sad njihove mladosti.

    Vec u mojoj generaciji se desilo sledece, ja sam otisao iz mog rodnog grada jer sam shvatio da negde drugde mogu bolje i mirnije da zivim, pocela je situacija u drustvu da mi smeta, smetalo mi je okruzenje, sam grad i potrazio sam negde drugde svoj zivot. A moje starije dete, iako je odraslo i zavrsilo skolu u dijaspori posle 13 godina zeli da se vrati i u njegov rodni grad govoreci da mu se zivot tu svidja, da mu se svidjaju ljudi podno varadinske tvrdjave, festival gore, jednostavno odusevljen je Novim Sadom. OK, ceka ga krov nad glavom, ima rodbinu tu, mnogo je lepih devojaka okolo, mozda nadje i odgovarajuci posao da moze da zivi OK. U svakom slucaju zivot je pred njim, treba sam da ga otkrije. No, poenta je u tome da razlicito dozivljavamo danasnji Novi Sad, nekome je kloaka a nekome najbolji Novi Sad u istoriji.
  • Buka

    14.02.2022 19:33
    "Zlo ne moze napraviti nista novo, moze samo izopaciti" - J.R.R. Tolkien
  • ∆eltoi∆

    14.02.2022 19:23
    identitet
    Grad je bez identiteta a po izgledu sada najviše liči na istočnobosanske gradove tipa Bijeljine samo bez džamija.
  • Limanski

    14.02.2022 19:15
    Dobro znano
    Svi smo postali robovi vremena, a nasa je sudbina kopanje svojih grobova. Ako zivis jos jedan dan znaj da nije kasno da se promeni sve.
  • Novosadjanka

    14.02.2022 19:11
    Sta ste mislili da ce da se desi posle gradjanskog rata devedesetih? Procvat gradjanstva i kulture?!
    Ne, desilo se ovo sto sad imate u Novom Sadu i Beogradu.
  • Uki

    14.02.2022 18:58
    Bravo Štrika, sve pohvale za tekst!
  • xyzzy

    14.02.2022 18:35
    Tako je dečko.
  • Top

    14.02.2022 18:35
    Top
    Bas ga takvog volimo zivog i sa dusom a ne kao u nemačkoj gradovi duhova prazni i namrgodjeni pijani ocajnici.
  • Srbska Atina?

    14.02.2022 18:22
    Kada se vrati tramvaj onda ima nade za grad.
  • Braco

    14.02.2022 18:09
    Šojić
    Moj Mićaaa je saFetnik kod grdonačelnik će da reši to.
  • Novo Naselje

    14.02.2022 18:09
    @Mare

    Verovao ili ne ja sam jedan od onih preko Drine, ali mislim da to zaista nije bitno. Delim ljude na dobre i lose, civilizovane i primitivne a ne po mestu rodjenja. Imam divne prijatelje i kumove i medju starosedeocima kao i medju onima koji nisu rodjeni ovde. Najveci poraz sto su tu podelu kao a priori odredjujucu u svakom smislu podmetnule politicke elite u cilju najbezobzirnijeg grabljenja za vlast, a mnogi se primaju i omogucavaju im da to koriste krajnje podlo. Treba se izdici iz banalnih podela za dobrobit pre svega svakog ponaosob. Misljenja sam da je Vojvodina ostala autonomna, mogla bi biti dobar primer razvijenog gradjanskog i tolerantnog drustva na ovim prostorima sto bi moglo dati podsticaj i drugim nasim prostorima da prevazidju nazadne od politcara podmetnute nacionalne i samim tim dugorocno donesu dobro svima. Ovako je ta gradjanska klica konstantno gazena.
  • Goran Ns

    14.02.2022 18:08
    Ma zadnjih sto godina se unistava i nastavice se. Prvo pozoriste. Zgrada se jos davno nije uklopila u ambijent. Zabiberio je Matijevic sa "hladnjacom" od hotela preko puta. Pa kan kan sa staklenim trznim centrom. Ni ova zgrada galensa preko puta poste. Grbavicu su unistili investitori. Zar exit mora biti na tvrdavi? Nema dovoljno livade i blata na drugom mestu.
  • dijasporac

    14.02.2022 18:08
    @NovosadjaninChe
    Jeste, Ujvidek je bio grad rokenrola pa se recimo na koncertu EKV '89 okupi hiljadu i po ljudi a na kocertu Marinka Rokvica te ili sledece godine 5 hiljada Novosadjana. Jesam se i ja '80-tih druzio i kretao medju drustvom koje je slusalo rokenrol ali % onih koji su slusali narodnjake je uvek bio dominantan. No, kad razmislis, slusanje rokenrola po difoltu ne znaci da si pametam, obrazovan, sirokih pogleda - primera koliko hocete ( Oliver Mandic, Bora Corba...).

    Pogled u retrovizor proslosti je individualan, svako je svoju mladost doziveo drugacije ali vecini je zajednicko, retko ko se odrice nje i retko ko kaze da je bila losija od sadasnjosti cak iako je realno bilo isto ili losije nego danas.

    Moj sudar sa nekim drugim Novim Sadom desio se '82, tad smo kao usmerenjaci isli na obaveznu praksu u tadasnje OUR-e, meni je zapao tadasnji Navip na Temerinskom drumu, pre kanala. Iz do tad rokenrol detinjstva sam se odjednom oko 6.45h probijao kroz gomilu namrgodjenih faca koje su isle na svoje poslove u industrijsku zonu, raskrsnica Partizanske i Temerinske armija takvih mrgodnih faca, na poslu nadrndani i mrzovoljni ljudi, puno alkoholicara, treste Lepa Brena i Vesna Zmijanac... i to je bio Novi Sad, Novi Sad van Djave ili Masinca.

    Sjajan tekst Lazica, covek mi postao omiljeni autor na 021, veoma razumno i analiticki napisan.
  • Dead eyes

    14.02.2022 18:05
    Najezila sam se koliko je plasticno opisan nas grad! Apatija na svakom koraku, kao grad u nestajanju!
    Zato svi na glasanjeee!!!
  • Kme kme

    14.02.2022 17:45
    Dodjosi krivi za sve, a kazite mi ime samo jednog gradonacelnika dodjosa u zadnjih 30 godina? Ili jednog od glavnih urbanista? Inace, dodjosi (kakav pogrdan naziv) dolaze u Novi Sad iz istog razloga zbog kojeg dolaze i u Beograd, a to je centralizacija. P.S. Novi Sad je star svega ~3 veka, a retko koji stanovnik Novog Sada ima sve pretke od tada. 90% vas ima bar jednog pretka koji je dosao posle '45. Koliko li su tuzni vasi zivoti, kad medju toliko dodjosa niste nasli bar 5 prijatelja... Verovatno ih ni ne zasluzujete. Sa druge strane, ja imam bar 20 dobrih prijatelja Novosadjana. Sa nekima od njih drugarstvo traje vec preko 20 godina i trajace jos 2x toliko.
  • Djomla

    14.02.2022 17:42
    Lepota
    Lepota je u ocima posmatraca.ako gledas stvari koje su negativne neces videti pozitivne stvari,Novi Sad ih ima dosta.ljudi se ne dele na ove I one nego na dobre I lose to su znali stari novosadjani (vojvodjani)zato su bili multikulturalni ali mladji pitanje dal znaju.
  • neca

    14.02.2022 17:40
    svaka cast!
    sve je istina...
    na zalost....
  • Peja

    14.02.2022 17:34
    @Mare naravno
    Ajde Mare lakse malo,ako ti ovde ne valja ,paljba u zavicaj u katun. Sta trazis sa malogradjanima.Ne volite i vi nas domace,,,,i zapamti i svi koji nas Vojvodjane ne volite,,,,,,,,, Vi ste dosli kod nas a ne mi kod vas,dosli ste zato jer, su vase poglavice lose odigrale pa ste morali da hvatate maglu,ili zbog posla i skolovanja posto toga nema u zavicaju .Mozda kada bi se malo prilagodili i postovali ovu kulturu i ljude,bilo bi drugacije.... ,,,,Sram vas bilo sve koji pljujete po NS i Vojvodini a ovde ste progledali,,,nije ni cudo da niste prihvaceni i sto vas ne vole,,,
  • Zgubidan

    14.02.2022 17:33
    novosadski kukavac
    Kme, kme je novosadski.

    Prestanite da kukate više. Promenite ono što vam smeta, prvo u svojoj kući, pa onda na ulici i šire. Ili smatrate da je kod Vas sve potaman ali drugi ne valjaju. Biće da je to.

    Grad je onakav kakvi smo mi. Svi mi! Ne samo ti.

    Zatvori usta i zavrni rukave.

    Kako vas nije sramota predaka...
  • Mark

    14.02.2022 17:22
    ...
    Pokusacu da budem realan.Slazem se,da se doselilo u grad i ko je trebao i ko nije.Slazem se,da se neki nisu odlobodili svojih navika koje su imali a trebali su se osloboditi.Ko je prodao zemlju srbima iz bosne i hrvatske?Pa gospoda iz ns,tad oni nisu smetali jer su zaradili na njima.Grad treba da se gradi,siri a ne da ostane u selo.Veliki problem je sto novosadjani misle da si nesto..a nisu.I nisu krivi novosadjani,nisu krivi dodjosi za danasnje stanje.Kriv je sistem koji unistava sve vrednosti.
  • Ns

    14.02.2022 17:18
    Pa nista, ajmo kud koji. Ja nisam ovde rodjen ali mi deca jesu. Pitanje je jedino da li zelim da ovde odrastaju. Jos uvek me drzi porodica, jezik i sl ali sve slabije iskreno. U grad vise i ne idem pravo da vam kazem, ne znam kad sam bio do katedrale ili dunavskog parka. Levitiram tu po detelinari i tako mi dani prolaze...
  • Neko iz mase

    14.02.2022 17:11
    Zal
    Zao mi Novog Sada. Neverovatno mi je da ne postoji neka grupacija koja bi se istinski zauzela za ovaj grad . Nebitno je ko bi cinio tu skupinu..starosedeoci,dodjosi, pravoslavci,katolici, Srbi,Madjari,Rusini..bla,bla. Puna usta prepucavanja a ljubavi prema ovom gradu- nigde. Steta, umoran je Novi Sad i na izmaku snaga,cini mi se.
  • Gradjanin

    14.02.2022 17:06
    Svaki grad se menja kao zivo bice, a globalni nacin zivota je doprineo da to sada izgleda kako izgleda. To je jednostavno prirodan proces.
    Jedino ako bi hteli kao u S. Koreji da se izolujete pa da odrzavate status quo na ustrb mnogo cega.
  • dužničko ropstvo

    14.02.2022 16:46
    @ bili malenkinji
    Sudeći po komentarima, mi smo bili pametniji '48, kada smo okrenuli leďa istoku, nego danas kada smo im sve dali na tacni.
  • Vladimir

    14.02.2022 16:45
    Samo mala korekcija
    R'n'R jeste bio mejnstrim. Sećam se u sedmom, osmom osnovne (kraj osamdesetih) bio si jako "sumnjiv" i onako pomalo pod*e*avan ako slušaš Plavi orkestar. A o pravim narodnjacima da i ne pričam. Mladi ljudi da zaigraju kolo ili tako nešto u izlasku - to ovde apsolutno nije postojalo i to potpisujem (Ili ja nisam išao na takva mesta, a uopšte nisam bio neki izbirač gde će me zora zateći. Znači, jako ih je malo moglo biti.).
    A ostalo je poprilično tačno. Povećanje grada nosi i dobre i loše stvari. Neke stavri koje se dešavaju i u Srbiji i globalno nisu ni zasluga ni greška Novog Sada.
    Što se tiče prepucavanja sterosedelaca i dođoša, to mi je stvarno degutantno, uzaludno, i ništa dobro od toga. I među jednima i među drugima ima i dobrih i loših. U proseku - svi prosečni.
  • Tamara

    14.02.2022 16:38
    Definicija
    Novosadjani su grupa neorganizovanih umisljenika.
    Nikada se nisu nicemu suprostavili a ovo je rezultat!
  • Grut

    14.02.2022 16:25
    Istina
    E ''bem ti jogurt, Slobodne!
  • west

    14.02.2022 16:24
    @ognjen
    Teško onom koga kinez hrani a rus branim
  • NovosadjanChe

    14.02.2022 16:06
    Rodjen ovde i onda mi je teško da ne volim svoj grad. Kakav god da je. A slažem se sa većinom teksta. Sem da R'N'R nije bio mejnstrim. Ja kada sam bio klinac, jeste bio. Pa čak i Pank. Niko nije slušao narodnjake a najbliže tome je bio Bajaga i Cevena jabuka. Dakle, slušao se rok i pank. Po autoru teksta, spadam u one koji gledaju u retrovizor. Istina, povremwno i pogledam, da mogu da uporedim sa onim što sada vidim. A to što vidim mi se ne svidja. Ok, nemam više 20 godina pa ni ne vidim svet tim očima ali ovo sada mi se ne svidja. Krivim zbog toga i vlast i silne ljude koji su svoju nekulturu preneli na svoje klince i sve nas koji pristajemo na tu nekulturu i netolerantnost i bahatost.
    I, da, tekst odličan ali pomalo mračan i verujem da je trenutno osećanje autora. Proći će ga.
  • I?

    14.02.2022 16:00
    I ništa. Malo ćemo komentarisati ovde, lamentirati, ponekad uzdisati za Vojvodinom koju smo prepustili bez borbe.
    Nema više ni vojvođanske zastave da se vidi u njenom glavnom gradu, nema grada, nema Vojvodine nigde osim u našim sećanjima.

    Sad je kasno.
  • Mare

    14.02.2022 15:53
    Naravno
    Odličan tekst, iskren, tačan. I autor ne spominje prekodrinaše, ali tu su bajni komentatori, @NS, Novo Naselje, zauvek devestirano i drugi, kojima su krivi kolonisti i izbeglice. E zajebi. Oni su doneli dušu, gostoprimljivost, odanost, iskrenost, a šta su dobili? Mržnju, pakost, ljubomoru i pokvarenost od meštana. Oni su vas prihvatili, a vi? Nikad. Draži su vam nemci i mađari fašisti, nego Srbi. I autor napominje da je veliki problem ne prihvatanje različitosti. Kad ste vi čuli da je neki dođos pljuvao javno o meštanima? A vi o njima na sva zvona. Čekaj malo. Njihova provincija je za vaš građanski mentalitet bogastvo, jer vi niste građani, nego malograđani. To nisu dođoši, nego vi meštani, trula malograđanštvina. Sram vas bilo.
  • Mimi

    14.02.2022 15:49
    Oko 05:30 prolazim iza Uspenske crkve i idem ka centru na posao. Covek lezi na plocniku, pao je na lice i polomio naocare, ne pomera se. Ja ga okrecem i pitam "Jeste li dobro?!" A on podize glavu, nasmeje se i pokaze mi srednji prst. Toliko.
  • Bili Kid

    14.02.2022 15:36
    @bar da je zapad
    Po cemu si ti zakljucio da ja volim Kineze, Ruse i njihove interese na ovim prostorima? To sto sam rekao da Zapadnjaci cekaju da izumremo, pa to je ocigledno, nismo sami sposobni da napravimo sistem i drzavu, koprcamo se kao kornjace u blatu, za 70 godina 3 autoritarna rezima, poltronstvo, podanistvo, nema nezavisnih institucija bez korupcije... to je sve pokazatelj ovog naroda a ne Zapada ili Istoka... oni samo koriste tu nasu vecinsku kolektivnu nesposobnost, naivnost, zatucanost; kao sto Vucic koristi naivnost, primitivnost i prizemnost ovog naroda za svoje licne interese.
  • Mlekce

    14.02.2022 15:31
    Dobar tekst sem onog dela o marginalizaciji lokalnih umetnika.Tu si bas lupio...
  • Fica

    14.02.2022 15:27
    @usput
    Ne gresis, zivimo po taktu mentaliteta Novosadjana i njihove ne sposobnosti da uzmu stvar u svoje ruke. Sa Kosovsko-Crnogorskim i Bosansko-hercegovackim mentalitetom ne pomazu gostoprimljivost, mlakost, ne odlucnost, tolerancija.... Jel kada god se pozovete na te osobine dobijete ovakavu posledicu kao danas. Svajcarska ne bi bila ovako bogata da su Svajcarci bili prema svima/svakome ko im dodje tolerantni i gostoprimljivi, mlaki i bez ostrine... postali bi danasnja trula Srbija.
  • Limanac

    14.02.2022 15:21
    Prolazim danas ulicom Narodnog fronta i razmisljam kakav bi Novi Sad bio da nije bilo rata devedesetih, da ova ekipa nije na vlasti i da nikada nisu bili. Da li bi bio ovako tmuran, siv, preguzvan, sa gradjanima tmurnih lica. Kakva bi bila ova nasa jadna i napacena zemlja.
  • Kerefeke

    14.02.2022 15:21
    Rale
    14.02.2022 • 13:30
    Odlican tekst
    41. 45

    Obicna jednostavna kpnstatacija koja se odnosi na text. Bez primese politike ili nacionalizma ili bilo cega.
    I za ovaj komentar date coveku vise minusa nego plusa!!
    Sta nije u redu sa vama? Koji deo ove proste recenice niste razumeli? Mozda se i neslozite sadrzajem ali text je dobro srocen. I to konstatuje komentator. Cemu onda minusi? Citate li uopste texz i komentar ili pausalno na spomen novog ssda lupate minuse po direktivi?
  • Ognjen

    14.02.2022 15:21
    @bar da je zapad
    Hahahahaha.... Ljubitelj zapada, kome su jos gosti (zapadnjaci) pravili red u kuci (gradu Novom Sadu)? To sto u NS dolaze sam go kriminalac/lopov to ti nije kriv ni zapadnjak ni istocnjak vec ti sam.
  • Tugomir

    14.02.2022 15:12
    Bravo Strika
    Sve si bolji i bolji Strikane, svaka cast... To je to. Ne bih tu nista vise dodao ni oduzeo.
  • Bela

    14.02.2022 14:57
    Ogledalo realnosti
    Tekst je odlican. Bravo!
    Tacno u Centar .
  • usput

    14.02.2022 14:56
    komentar
    Živimo po taktu Srpske Radikalne Stranke i samim tim nam NE može biti dobro!
  • bar da je zapad

    14.02.2022 14:50
    @bily kid
    Promašio si metu, jer neće "truli zapadnjaci ovde osrvariti svoje pohlepne ciljeve", već upravo suprotno, ciljeve će ovde nažalost ostvariri tebi omiljeni istočnjaci, rusi i kinezi pod čije dužničko ropstvo upravo ulazimo enormnim zaduživanjima i nekotrolisanim davanjem monopola na koncesije, rudna bogatstva, poljoprivreno zemljište, vode i vazduha.
  • zauvek devastirano

    14.02.2022 14:43
    Umesto što smo bili previše tolerantni, bolje da smo slaninom mazali prugu kada je to bilo najpotrebnije.
  • Istomisljenik

    14.02.2022 14:26
    @maka
    Baš svako malo spominjem tu zgradurinu na uglu Rumenačke i Kralja Petra. To je užasno koliko su osakatili stanovnike iz zgrade pored. Ja stvarno ne mogu da verujem da je dozvoljeno da se tako blizu gradi, ali očigledno je sve moguće…
  • Bili Kid

    14.02.2022 14:19
    Grad cine (ne)ljudi
    Gradjani Novog Sad su toliko napaceni, slabi, ne sposobani da se podignu da im uvek lazi prijaju vise od istine, i dovoljno je da se pojavi vest vlastodrzac-demagog kao Vucic a intelektualno zakrzljao, pa da narod poveruje u razne price i bajke brisuci svoj identitet i istoriju, jer ovde je narodu ispran mozak po svakom pitanju pa i ovome. Gledamo i gradimo spomenike, trgove, a sve institucije su nam se srusile, i pred ocima nam se ruse, ni VANU, ni Univerzitet u NS, ni SPC, ni skola, ni sudstvo u NS nisu to sto bi trebalo da budu... Novosadjani koji su imali jednog Svetozara Miletica, Slobodana Jovanovica, Jovana Jovanovića Zmaja, Djuru Danicica, Jovana Hadzica, Misu Dimitrijevica..., pretvore se u ovakvo izopaceno i potonulo drustvo.
    Jer, kad jedan narod izgubi svoj temelj, svoje korene svoj identitet, izbrise svoju isturiju, kada je drustvo zasnovano na lazi, sta mu ostane? Ne ostane mu nista, ostane mu ovo razulareno, amoralno ponasanje sa prostaklukom, nasiljem, primitivizmom, siledzijstvom, lazima, otimanjem, gramzivostcu, nepotizmom, pohlepom sa Farmom sa Zadrugom... Ovako kako smo krenuli izumrecemo kao narod, i time ce ovi zapadnjaci ostvariti svoje licemerne ciljeve, jer znaju da mi sami ne mozemo da se normalizujemo, da smo suvise slabi, korumpirani, jadni, propali da bi se izdigli i sve nas je manje i najstariji smo narod u Evropi.
  • /

    14.02.2022 14:18
    /
    spomenimo identitet amsterdama npr.
    oni koji danas kukaju su prvi unistavali novi sad.
    spens je nekadasnja promenada. u njega je ulazio isti tip ljudi koji sada kupuje u promenadi.
    sut od zgrada iz centra na mesto cijih je pozoriste je zavrsio na putu za ribarac /cime je prekinut dunavac i unisteno pescano kupaliste/ i napravljen kamenjar.

    komunjare se brane da su radili po zamislima kralja aleksandra mada ove hruscovke mi bas ne lice na gradjevine iz njegovog perioda
  • Duda

    14.02.2022 14:13
    @tijana
    Šta znači reč pretužna?
  • Miro

    14.02.2022 14:13
    Novi Sad je rupa! Ali su ostali balkanski gradovi jos gori.
  • Slucaj

    14.02.2022 14:05
    Ne znam, ne poznajem ga dovoljno. Nikada se nisam osecala komotno u NS. Obavila bih sta moram i zurila kuci na selo. Problem je, medjutim, sto se vise ni na selu ne moze ziveti. Nemas mira u rodjenoj kuci. Vremena su se promenila, a kako su uticala na NS ne znam, jer me je davno odbio.
  • NS

    14.02.2022 14:04
    NS je postao izbeglicki kamp bez ikakve kulture!
  • Novo Naselje

    14.02.2022 13:42
    O da, jos kako jeste. Sve sanse je izgubio ukidanjem autonomije Vojvodine koja je donekle mogla sacuvati izvesnu dozu autenticnosti, dovoljnu da bude utociste gradjanskog nacina zivota. Sad tezi uprosecavanju prema standardima pseudourbane logike plemenskih zajednica zapadnog Balkana
  • he he

    14.02.2022 13:40
    Oni koji ga pamte iz nekih lepsih vremena, davno su otisli iz njega.
  • Maka

    14.02.2022 13:38
    Novo -Gradnja
    Upravo sam danas, iz autobusa, posmatrala kako je nova-zgrada-u-izgradnji naspram Mastera sabila i "obesvetlila" staru gradnju na samo 10tak metara izgradjenu negde 70tih. Užas u nastajanju. Ko je to dao takvu dozvolu? Znam, onaj koji je kriv za sve ...


  • Dooh

    14.02.2022 13:33
    s Keja
    Svim sredstvima se moramo boriti protiv socijalne pravde!
    Politicka korektnost, socijalna pravda i socijalna drzava moraju biti unisteni da bi mogli da zivimo slobodno. Slobodno bez uticaja drzave u nasim svakodnevnim zivotima, drzava je teret koji nas koci da slobodno zivimo i postojimo.
  • Komentator

    14.02.2022 13:32
    Bravo
    Odlična slika mesta koje bi trebalo da bude grad.
  • Rale

    14.02.2022 13:30
    Odlican tekst
  • tijana

    14.02.2022 13:26
    Fantastičan tekst, pretužna stvarnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna