Info
11.03.2022.
09:37 > 09:49
Borbe u Ukrajini su ekonomiju evropskih država gotovo u trenutku preoblikovale u ratnu, pa za uspostavljanje koliko-toliko korektnih međunarodnih odnosa više neće biti dovoljno zaustavljanje agresije.
  • Dragan

    12.03.2022 21:25
    Kao i obično, Živan Lazić napisao odličan članak.
  • Bili Piton

    12.03.2022 01:37
    Sledimo svoje interese
    Ameri uvode sankcije prema svojim interesima, a EU mora da ih sledi, bez obzira na posledice i jos nam drzi lekcije, kao da smo clanovi, a nismo, niti cemo biti. Svi ostali takodje slede svoje interese.
    Posto je odsecena od zapadnih valuta, pronose se glasovi da ce Banka Rusije uvesti rublju sa zlatnom podlogom. To bi bio u sustini povratak na sistem iz prvih godina SSSR.
    Juce (11.03.) je Gazprom isplatio obveznicu od 1.2 milijarde USD, sto znaci da je jos uvek u stanju da servisira svoje dugove. Do kada, videcemo...
    Ruski oligarsi prebacuju pare u Dubai, koji je bio parce pustinje pored mora, bez nafte, dok se vladari Dubaija nisu setili da se posvete finansijskim transakcijama. Ogromna vecina zemalja sveta nije uvela sankcije Rusiji.
    Jos jedan primer ponasanja u skladu s interesima je odbijanje Kine da Rusiji proda delove za avione zapadnih proizvodjaca nakon sto su se Boing i Erbas povukli iz Rusije. Kina to smatra riskantnim, jer bi Erbas i Boing mogli da se povuku i iz Kine.
  • Grof Sekeresi

    11.03.2022 19:11
    Neki zapadni politikolozi predvidjaju nekoliko scenarija, prvi da ce zaglavljivanjem Rusije u ukrajinskom ratu i dugotrajnim sankcijama Rusija biti slomljene i da ce Zapad ostvariti svoj vekovni cilj, porobljavanje Rusije i koriscenje njihovih resursa. Drugi scenario je nastavak rata, cak i ogranicena upotreba nuklearnog oruzja tkz. prelazenje nuklearnog praga te neka vrsta pat pozicije izmedju Rusije i Zapada ali i pocetak svetske trke u pravljenju sopstvenog nuklearnog oruzja ( jednom kad se predje nuklarni prag svakom sledecem ce biti lakse da aktivira to oruzje na odbrani nacionalnih interesa). Primer S.Koreje je ilustrativan, niko ih vise ne dira od trenutka kad su aktivirali svoju nuklearnu bombu a kad imaju nekih spoljnopolitickih teskoca samo testiraju novu dalekometnu raketu i svi ih puste na miru.

    Svetska ekonomija nije u najvecoj meri pogodjena ovim ratom, nema on takav uticaj na svetsku ekonomiju jer ni Rusija ni Ukrajina nisu takve ekonomske sile da ceo svet pati zbog njihovog izaostanka. Pogodjena je najvise balon ekonomijom koja ce kad-tad morati eksplodirati, napumpane cene real-estatea na Zapadu i u Kini, teske anomalije u ekonomiji (nastampani bilioni $ i eura za vreme pandemije, vrednost jednog Facebooka je recimo veca od Shella ili Tesle od VW). Jednostavno, standard na Zapadu se odrzava vestacki, stampanjem novca koji nema pokrice i berzom koja sumanuto dize vrednosti kvazi kompanijama.
  • Boem

    11.03.2022 18:54
    Malo pare, malo novac
    Rusija je prebogata. Američke pijavice bi da se domognu tih bogatstava. Rusi nisu voljni da se predaju i eto razloga za skoro sve što se dešava u svetskoj, veoma prljavoj, politici. Osim toga i EU je bila na putu da postane konkurent svetskom policajcu, pa i tu mora nešto da se uradi. Kina stoji po strani i takođe pravi planove. Jednom rečju mira nikada neće biti, ili će neki asteroid da zaustavi ratove za profit.
  • Bojan

    11.03.2022 17:38
    odličan tekst
    odličan tekst. hvala
  • Mare

    11.03.2022 15:11
    Uz ovaj tekst procitati i Comskog iz druge vesti i sve je jasno - povodi, uzroci i (nazalost) posledice.
    Uncle Sam trlja ruke.
  • Sa

    11.03.2022 12:58
    Zato li je vožd naredio povraćaj zlatnih rezervi. Ovaj plan nije nov samo se sada odigrava.
  • V

    11.03.2022 10:38
    Amerika se obracunava sa Rusijom preko ledja Evrope.
  • Zamenik zamenika

    11.03.2022 10:35
    Ne zaboravite, Rusija nije Severna Koreja, nije Iran,i nije Kuba. Rusija je ogromna zemlja sa neverovatnim potencijalom, sa ljudima, ogromnim teritorijama i resursima. Odlučili su da je isključe iz svetske ekonomije. Ali to je na duži rok nemoguće.Možda će im biti teško,možda neće čekati u redu za novi Ajdon ali će preživeti. Rusija će preživeti. I zapamtiće ko im je ostao prijatelj a ko ih je izdao.
  • Gavril

    11.03.2022 10:26
    Zapad mrzi Ruse. Ne Putina, ne Staljina, ne komuniste. Njima je to svejedno. Zapad mrzi Ruse i zato im uvode sankcije. Sve su to znali od početka a sada su samo prestali da prikrivaju. I šta sad taj svet očekuje od Rusije? Da će se videvši tu mržnju, suočivši se sa takvom nepravdom, cinizmom i zlobom - da će se Ruski narod demokratizovati, osloboditi od Putina, vratiti Krim, Donbas, da će uništiti svoje nuklearno oružje, pasti na kolena i moliti za oproštaj, prihvatiti kolonijalnu administraciju, sterilizovati se i kroz jedno pokolenje izumreti da svojim ruskim duhom ne kvari atmosferu ove inače prekrasne planete? Neće se desiti.
  • Anonimus

    11.03.2022 10:09
    Po običaju, odlična i zanimljiva analiza. Vredi dva puta pročitati, sve pohvale!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna