Autor: Beta

Info
28.04.2022.
13:48 > 13:50
Princ Srbije i Jugoslavije Petar Karađorđević saopštio je danas da je "abdicirao" i svoja potencijalna prava preneo na brata kraljevića Filipa.
  • pa ja

    02.05.2022 17:33
    naslov
    A čega su oni prinčevi i kraljeviči?Koje države?
  • Ђорђе Ивковић

    02.05.2022 12:25
    Ако ћемо реално...
    Не види се разлика у коментарима радикалаца и грађаниста. Исто мисле.
  • Realista

    01.05.2022 21:12
    Iskreno naš
    Cirkuski monarh...
  • NN

    01.05.2022 15:27
    tuga
    @ Salajčanin
    Ju, ju! Habzburge ni Austrijanci neće, a Salajka (tj. jedan Salajčanin, većina su uvek bili razumni i prisebni ljudi, a i znali su istoriju svog grada, svog kraja i svog naroda) hoće! Što bi rekli stari Salajčani. "Gega se pametan stidi..."
  • Futog

    01.05.2022 15:10
    Obrenovici
    Sto dalje od Srbije, da su valjali zemlju nikad ne bi napustali !
  • Salajčanin

    01.05.2022 13:39
    ...
    Ovde može biti samo jedan car i kralj a to je Franc Jozef. Austrijanci su se ovde borili, a ovi trgovci svinjetinom su oba rata bežali i ostavljali narod na cedilu...
  • nn

    01.05.2022 13:39
    preporuka
    @ MileBukovac
    Nije da niste u pravu što se tiče ovih sadašnjih Karađorđevića! Što se istorije tiče, treba je bolje poznavati, pre nego što odlučite da napišete sve ovo što ste napisali! Bolje da niste, pokazali ste svima da imate malo znanja, a mnogo spremnosti da na osnovu takvog (ne)znanja donosite teške presude!
  • MileBukovac

    01.05.2022 10:36
    potomci trgovca svinjama
    upropastili Srbiju,osramotili je svirepim ubijanjem Obrenovića,navukli nas u komunu sa hrvatima,na taj način nam natovarili zlo,čim je zagustilo zbrisali..da bi se odjednom pojavili i glumili neke budale...i to sve zato što im predak prodao puno svinja austrijancima...pa ajmo onda Matijevića za cara Srbije
  • .

    01.05.2022 08:13
    Ne mogu se prenositi nepostojeća prava.
    Šta su oni umislili?
    Tzv. "prestolonaslednici" u državi u kojoj ne postoji presto jer je republika, nisu niko i ništa više od običnih građana.
  • Miljana

    01.05.2022 00:52
    Sramota. Pojavili se tek tako, nikome ne trebaju, ne znaju jezik, crkva ih podržava, država, tj mi ih izdržava, čak im kupujemo i novine koje ne umeju da pročitaju. I, šta bi oni radili?
    Rešavali pitanje gasa, Kosova itd. Da im Vučić daje časove? Sa njima napolje sa Dedinja i nek izvuku pare iz kese i nek finansiraju svoje isprazne živote.
  • NN

    30.04.2022 20:42
    naslednici
    @ Mile
    Vi to pitate one koji žive sad i ovde, a ne u nekom naučnofantastičnom filmu, tj. paralelnoj stvarnosti čiji su naslednici!? Čudno pitanje, odgovor je vrlo prost! Pa, naslednici smo svojih očeva i majki, dedova i onih pre njih, onog što su oni stvarali i sticali, i koji su nas nečemu i naučili! Između ostalog, da se u nasleđe može ostaviti samo ono što se ima! Tu spadaju i prestoli! A Vi se valjda smatrate za naslednika Karađorđevića!? Pa on nije otac naroda, pa ni Vaš, monarh to nije ni u savremenim monarhijama, to valjda znate, tako da je pitanje čiji smo naslednici sasvim neobično! I nešto se ne osećamo paćenički bez Karađorđevića, doduše trpe naši džepovi, ali to se ipak ne može nazvati baš patnjom! Pre će biti da su paćenici oni koji žive u čudnim snovima i iluzijama, potpuno nesvesni svog vremena! Kad neko gaji neostvarive neostvarive iluzije, to je stanje koje zaista može generisati patnju!
  • /

    30.04.2022 15:59
    /
    nisu oni bezali samo tokom ww2 vec i ww1
  • Rajs

    30.04.2022 15:51
    ....a што се тиче права гласа за жене, и то би дошло на ред. Сигурно пре него што се десило у "узорној" Швајцарској.
  • bravo

    30.04.2022 10:36
    citiram : Radije cu da me predstavlja neko ko ima ugled, pristojnost, kulturu, obrazovanje i ostalo sto monarsi imaju jer se za to spremaju od rodjenja.... I da, apsolutno bih radije video princa Filipa kao kralja nego bilo koga od Vucica, Ponosa, Jovanovica, Obradovica i ostalih sto su se kandidovali za predsednika! na zalost neukom puku se neke stvari ne mogu predociti, kao sto se crveno zlo komunizma ne moze obrisati gumicom iz glava istog tog neukog naroda
  • boger

    30.04.2022 10:25
    Verdi pozeleneo
    Eto libreta!
    Serbska opereta!
    Razumem dečka, i ja bih abdicirao. Ko normalan bi uopšte i želeo da bude kralj Сербије?
  • mlogo

    29.04.2022 13:15
    volem
    ove sto sada kukaju za kraljem i "holandskim" modelom. Tesko da bi to ovde bilo, pogotovo kad popovi nagrnu. Ne moze da bude dva cara u drzavi, to je pokazano i u prethodnom periodu kad su bili na vlasti.
    A sto se tice izvlacenja iz blata zaostalosti prve YU, to je jos jedan aspekt. Citanka iz 1939 - Jugoslavija se granici sa Hitlerovom drzavom, a citanka pocinje o tome da je muskarac, odnosno otac glava kuce kao sto je kralj glava drzave i da se njegova ima slusati bez pogovora jer on najbolje zna. Zene nemaju prava glasa ili ako imaju negde, zna se gde im je mesto... Jezim se takvih talibana, a kad se malo procacka sta je doktrina nase vajne crkve koja uporno gura ove likove, nismo daleko od toga.
  • @maneken

    29.04.2022 10:59
    Kakva bre vlast? Vlast ti i dalje ima vlada i skupstina (tj. parlament), kraljevi i kraljice se ne pitaju za vodjenje drzave ni u cemu vec su nesto nalik na titulu predsednika kod nas. Kraljevi u bilo kojoj (osim u arapskim drzavama) drzavi imaju protokolarnu funkciju, a kad se pogledaju Englezi, Belgijanci, Holandjani, Svedjani, Norvezani, Danci, Japanci, Luksemburzani i slicni, bas im lose ide. Radije cu da me predstavlja neko ko ima ugled, pristojnost, kulturu, obrazovanje i ostalo sto monarsi imaju jer se za to spremaju od rodjenja, a ne strepim hoce li to raditi kako treba jer na referendumu ih smenis jednom za svagda, tako da kod njih ipak postoji i osecaj obaveze i straha. Bolje vidi sta je parlamentarna monarhija umesto sto pises kojesta. I da, apsolutno bih radije video princa Filipa kao kralja nego bilo koga od Vucica, Ponosa, Jovanovica, Obradovica i ostalih sto su se kandidovali za predsednika.
  • maneken

    29.04.2022 08:43
    Nepromenljiva vlast
    U Srbiji imamo problem da skinemo nekog koga biramo, a zamisli da ti dodje neko koga ne mozes da skines s vlasti. U sustini nisam za populizam, jer realno, sta ja znam o vodjenju drzave, ali se najezim kad pomislim da postoji mogucnost da imam nepromenljivu vlast.

    Mozda su ovi momci stvarno na mestu, pristojni ovo ono, ali ko mi garantuje da neki njegov potomak nece biti dileja. Ovako ako nam je ovaj na vlasti dileja, bar smo ga izabrali sami, i uvek mozemo da ga oteramo odatle.
  • B. B

    29.04.2022 08:16
    B. B
    Kralj koji,bezi i ostavlja narod nesme i nemoze,vise dase poziva na kruni! Obaska stosu dosli na krvavi,presto gnusnim zlocinom nad,Obrenovicima! A koliko znam,monarhija je odavno ukinuta i nema ni indicije za uvodjenjem iste te mi nije,jasno koji princ,kralj...gluposti! Mrsss,bolje vratite otetu,imovinu od naroda i platite,porez,struju,komunalije...za Beli Dvor!!!!
  • Hunor

    29.04.2022 00:05
    @Vazd
    posle rata u Jugoslaviji se uvodi glasacko pravo za zene, univerzalna zdravstvena zastita, besplatno obrazovanje, usvajaju se nove tehnologije, krece se u industrijalizaciju, Jugoslavija je cak bila jednja medju prvim drzavama u svetu koja je jodiranjem soli eliminisala gusavost itd. napisati da je za vreme kraljevine bilo bolje je toliko netacno da se prosto zapitam sta si ti covece ucio u osnovnoj skoli i da li si je uopste zavrsio.
  • Mare

    28.04.2022 22:33
    Strašno
    Kralj čega? Jugoslavija ne postoji. I kako ih bre nije sramota?
  • Vazd

    28.04.2022 22:29
    Tibi
    U nasoj istoriji (sem kad smo bili okupirani) smo oduvek bili monarhija, pocevsi od srednjeg veka pa do savremenog doba, i kao monarhija, uvek smo isli uzlaznom putanjom i kao drzava i kao drustvo.
    Od okupacije '41. godine, prelazimo na republicki sistem, gde drzava nema domacina, prvi covek drzave postavi svoje Vuline, Neše Sline, Malog, onog USB direktora EPS-a, tenderi se namestaju, krade se basnoslovno...
    Ako mene pitate, pa uvek cu pre izabrati jednog Filipa ili Petra, skolovane mlade ljude sa pedigreom, jer KAKVI GOD DA SU, bolji su od ovih Vulina i Slina i USB direktora sto nam vedre i oblace.
  • Sličnost

    28.04.2022 21:33
    Nevjerovatno koliko Petar Karađorđević fizički liči na Aleksandra I Karađorđevića.

  • s

    28.04.2022 21:11
    s3
    @Iris
    Dodjosi su i direktno ili indirektno pomogli da se stvori prva Kraljevina, Srba,Hrvata i Slovenaca.
  • Laloš

    28.04.2022 18:45
    On jadan reč "abdicirao" ne može ni da izgovori. Abdicirati može samo neko ko je krunisan, ovaj ne da nije krunisan nego ni zemlja koje je kao kralj ne postoji već 31 godinu. I za kraj on nikada nije bio u zemlji koje je kao bio kralj (mislim na Jugoslaviju).
  • Iris

    28.04.2022 18:15
    Koliko odvratnih komunističkih komentara na portalu. Ne smetaju vam političari koji dolaze od koje kude, a koje mi dobrano finansiramo, a smeta vam dinastija slavnih Karađorđevića. Srbija je duža bila monarhija nego republika! Svaki pravi Srbin koji voli Srbiju, želi da se vrati tradiciji i korenima. Samo dođošima koji dolaze da se okoriste o ovu zemlju smeta slavno srpsko poreklo.
  • Nebitno

    28.04.2022 17:52
    Ali baš nebitno.
  • Бранислав I и једини

    28.04.2022 17:35
    е па неће моћи
    момцима треба неко да објасни да Србија одавно више није монархија, а сви Срби су слободни људи и сваки Србин може бити претендент на престо, ни мање ни више него "престолонаследник" како год се звао и који, btw, није рођен на српској земљи. Sorry boys...
  • /

    28.04.2022 17:20
    /
    zavili ste u crno srbiju surujuci sa rusima u ubistvu obrenovica.
  • Republikanac

    28.04.2022 16:05
    Republika sa krunom
    Razumem republikance, jer sam i ja republikanac. Doba monarhija je proslo! Ono sto meni smeta je su obelezja nase drzave, npr. grb koji ima krunu?! To znaci da monarhija latentno postoji i to ne samo u necijim glavama.
  • Novo naselje fkv

    28.04.2022 15:38
    Čibe!
  • NS

    28.04.2022 15:35
    Aj svi vi u englesku neka vas ona baba iz srednjeg veka izdrzava a ne ovaj narod!!!
  • lazne

    28.04.2022 15:14
    dinastije
    malo da se ono... razmislimo. ti likovi tj. prethodnici su bili na vlasti od 1904 do 1941. Kad se to sabere, malo kao ovaj period od kada su kod nas pocela ova nacionalna ludovanja. I za to vreme su uspeli da se nakradu ali ono... Kao fol narod poklonio, a zapravo su uvek isli "komesari" i pitali lokalce "a sta to imaju da poklone za kralja"... Ufff.

  • Popara

    28.04.2022 15:10
    God save the piglets.
    Za mene je samo Aca Gica kralj, mada i ova njegova dinastija ima humorni potencijal. Videćemo.
  • Baka

    28.04.2022 15:00
    to je vest
    Da ste gledali Ivana Ivančevića ,imate odgovore na sva gore postavljena pitanja.
  • SS

    28.04.2022 14:55
    Princ se izdrzava sam
    Ovde
    https://www.youtube.com/watch?v=VlTNHVgIAS8&ab_channel=Ve%C4%8DeSaIvanomIvanovi%C4%87em

    je princ Filip naglasio da on sam izdrzava sebe i svoju porodicu. I oni zive u nekoj stanu, ne u Belom Dvoru. Objasnio je i cime se bavi. Sve u svemu on i njegova supruga izgledaju kao jako fini, obrazovani, mladi ljudi. Jasno je da je Srbija republika, ali mozda bi nam bolje bilo da imamo kralja poput Filipa nego politicare koje imamo.
  • Avala

    28.04.2022 14:44
    Ovo je zaista smehotres...Kraljevska kuca Karadjordjevica:)) pa valjda se odrekla srpske krune 1918 u korist jugoslovenske? ili ima sukcesija napred nazad? U svakom slucaju nek se princevi ne nadaju mnogo.....Republiku mi hocemo..za nju smo se borili!
  • Tamo Amo

    28.04.2022 14:43
    Republik
    Ne znam da li im je neko javio da smo mi republika već preko 70 godina.
    Oni su sva prava izgubili kad je Knez Pavle porpisao sporazum sa Hitlerom i ušao u voz za Sloveniju.
  • V

    28.04.2022 14:41
    Ko su ovi???
  • Jelena

    28.04.2022 14:39
    Koja smejurija! Abdicirao? Naslednik trona? Ma, daj!
  • ARMAGEDON

    28.04.2022 14:37
    KO SU SAD OVI
    Pa mi imamo i kralja i patrijarha i boga, to je naš Prvorodjeni!
  • Normalan

    28.04.2022 14:37
    Jel preneo i "potencijalne" obaveze zajedno sa potencijalnim pravima? Sećam se da su neke ogromne količine zlata nestale kad su i oni "nestali". Možda od toga žive sve ove decenije, ne verujem da iko od njih ima posao.
  • NN

    28.04.2022 14:21
    odricanje
    E, u ovom teškom vremenu, kada svakog dana gledamo i slušamo vrlo mučne, neprijatne i bolne prizore, jedna vesela vest! Odriče se čovek prava koja ima! A koja bi to prava bila, naravno izuzev prava koja ima svaki državljanin ove zemlje, ako je državljanin!? Ustanova princa naslednika može postojati u porodici, naravno u prenesenom smislu! Prestolonaslednika i kraljevića takođe nema, moglo bi biti eventualno pretendenta, samo se ne zna kojeg i čijeg prestola, ova je država je republika!
    A da je u interesu Karađorđevića da žive ovde, to već nije bilo potrebno naglašavati, to nam je već sasvim jasno! Ono što nije baš jasno, i što bi bilo vreme da se ovdašnja javnost konačno obavesti, je to, po kom pravnom osnovu oni žive tamo gde žive, kraće rečeno - o čijem trošku Karađorđevići žive? Davno je o tome bilo nekih informacija, radilo se o jako ozbiljnim sumama koje ovaj narod, sve siromašniji, izdvaja za jednu porodicu! U istoriji ovog naroda Karađorđevići su imali krupnu i značajnu ulogu i odaje im se dužno poštovanje, i u nauci i u sećanju naroda. Ali to ne znači da njihovo potomstvo ima pravo da uživa, bez ikakvog osnova, privilegije koje uživa! Ukoliko grešim u pogledu pretpostavke da ih izdržavamo, biće korisni podaci koji će to osporiti!
  • Mili

    28.04.2022 14:16
    Ko su ovi ljudi?
  • Djuka

    28.04.2022 14:07
    Zemljotresna vest
    - Ovo me je baš potreslo :))
    - Očekujem da se hitno oglase i predsednik i premijer...
  • mile

    28.04.2022 13:56
    A cega ste vi naslednici pacenici jedni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna