Autor: 021.rs

Info
05.05.2022.
14:48 > 14:46
Jedanaest diplomiranih studenata s najboljim prosekom s fakulteta u Vojvodini, koji su bez radnog iskustva bili na birou, dobilo je ugovore o stručnoj praksi u pokrajinskim institucijama.
  • Grof Sekereshi

    06.05.2022 22:30
    @Nepotrebni fakulteti
    To sa skolovanjem na fakultetima sa kojima nemate sanse da se zaposlite u struci, na zalost, ie desilo/desava i u mojoj porodici. Moja rodjena sestra je jos '80-tih zavrsila tu istu pejzaznu arhitekturu na Sumarskom fakultetu u Beogradu (nije mogla da upise Arhitekturu pa je ovo bilo slicno) ali nikad nije radila u struci, penziju ce steci kao referent u NS vodovodu. Dalje, sestra od rodjenog strica je zavrsila turizam na PMF-u i radi od pripravnickih dana kao prodavac u free-shopu na Horgosu.

    A na moju ozbiljnu zabrinutost (u vezi buduceg posla) cerka mi je upisala Psihologiju usprkos tome sto u daljoj porodici imamo nezaposlenog diplomiranog psihologa sa 15-to godisnjim stazom na birou za nezaposlene.

    Kao roditelj ne mozes da kzaes detetu "ne" ali mislim da treba imati herca za to, predociti mu da ne zelis da finansiras skolovanje samo radi toga da se kaze da se ima neka diploma. Ja, eto nisam imao, placam studije i ponosan sam kad polozi ispit a znam da za 2-3 godine dolaze problemi i da ce se ocekivati od mene da je zaposlim negde u struci. A nemam pojma gde i kako...
  • Nepotrebni fakulteti

    06.05.2022 07:48
    a nema majstora
    Grof Sekereshi
    Vi ste postavili pravo pitanje. Postoji ogromna nesrazmera između potreba privrede i društva u celini, i školovanja kadrova koji nikome ne trebaju. PMF iz Novog Sada odškoluje svake godine stotine geografa, takozvanih turizmologa, hemičara, biologa, dovoljno za celu Evropu, a za kojim u Srbiji ne postoji ikava potreba, ali je potrebno da to neko na vreme kaže mladima, jer oni to ne znaju. Na stranu to što je za rad u turizmu i ugostiteljstvu sasvim dovoljno srednje obrazovanje. S druge strane, mladi neće u majstore, kojih nema ni za lek, ali oni ni to neznaju, pa greše i propustaju svoju životnu šansu upisujući fakultete koji nikom ne trebaju. Rešenje je redukovati upis na nepotrebne fakultete, povećati upis u škole za majstore, a profesori na fakultetima neka se bave naukom, ili neka idu u privredu da pokažu šta znaju.
  • :-(

    05.05.2022 23:08
    Rodna ravnopravnost? Prava manjina?
  • lexy

    05.05.2022 22:56
    Nisu ni tražili posao. Prijavili su se na biro zbog konkursa...
  • Grof Sekereshi

    05.05.2022 19:00
    @Tetka
    Zasto je uzasno da diplomirani menadzer turizma ili inzenjer pejzazne arhitekture nema zaposlenje? Ocito takva zanimanja nikome ili retko kome trebaju pa bi drzava u skladu sa tim morala ograniciti i broj upisanih na te fakultete, to je jedina solucija sve ostalo je rasipanje budzetskih (nasih) novaca. Univerzitetsko obrazovanje mora da se usklladi sa vremenom i potrebama. No, onda se ne bi mogle opravdati brojnost i plate zaposlenih na tim fakultetima a to nije politicki popularno.

    Ali neverovatno mi da student sa prosekom 10.00 na Hemiji nije nasao posao, znam diplomirane hemicare koji menjaju poslove na par godina a u firmi (privatnoj stranoj hemijskoj kompaniji) u kojoj radi moj brat su nedavno zaposljavali 2 hemicara pripravnika bez ikakvog nepotizma, birali su stvarno one koji njima odgovaraju. Doduse fabrika je u Simanovcima ali odnekud se mora poceti.
  • Petar

    05.05.2022 18:01
    Podlost
    Ideja je da se ovi mladi i vredni ljudi poniže i da im se pokaže kako su samo gubili vreme, jer je za radno mesto dovoljno samo biti član partije, a zvanje se može steći i po mesnim zajednicama...
  • Обсервер

    05.05.2022 17:40
    Свака част
    Честитам одличним студентима, а како су били на Бироу ? Па зна се којих занимања нема на бироу ! Најмање је оних, који раде производни посао у сменама и који раде у време Државних празника. Без њих се не може.
  • Tetka

    05.05.2022 14:56
    Zvuci prilicno uzasno da oni koji su diplomirali sa prosekom iznad 9.5 su bili i dan na birou.
    Tuzno i jadno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna