Autor: Tanjug, Insajder

Info
14.05.2022.
10:40 > 10:03
"Imamo jedinstveno nalazište minerala sa dokazanim rezervama od 158 miliona tona, ali je zbog dezinformacija, neistina i pritiska javnosti, Vlada donela odluku o prekidu projekta Jadar."
  • Mile

    10.08.2022 17:35
    Ministarka ,dali znate koliko smo zagađeni osiromašenim uranijumom,ako niste slušali imamo 500 jedinica više nego normalno,zamolo bih vas da posetite dečije bolnice da vidite obolelu decu koja nisu ni krenula u život,samo nam još eksploatacija litijuma fali a već smo preko mere zagađeni,prekinite da mislite o svojim procentima mislite ako ništa drugo onda šta ostavljate mladima koji treba u već zagađenoj sredini da osnuju porodicu,kako vas nije sramota.
  • ova luuupaaaaa

    18.05.2022 10:07
    ko otvoren prozor.....
    nismo se mi nicega odrekli....litijum je nas, a to sto ga ne damo drugima tako da i ti mozes da se ugradjujes.......to je neka druga tema.....
  • ja

    17.05.2022 23:17
    rudnika neće biti!
    To bi trebalo da bude jasno svima, pa i ovoj osobi koja NEMA pravo da donosi odluke u ime svih.
  • c

    16.05.2022 03:34
    viktorguglic@gmail.com
    Unistili su i opljackali svaku mogucu fabriku i preduzece. Sad kad nije vise nista ostalo, sad su presli da zivotnu sredinu kao skakavci. Banje, vodu, zemljiste, sve planiraju da rasprodaju i da potrpaju sebi u dzepove, a onda pravac London, Portugal ili gde god planiraju da se sakriju.
  • Novosađanka

    15.05.2022 21:39
    Hrana je buducnost
    Srbija je odlicna u uzgajanju i proizvodnji hrane i svih prehrambenih proizvoda. Uskoro ce hrana biti glavni adut svake drzave jer zbog politickih malverzacija (citaj rat, korona, i sl), hrane mozda nece biti ili ce biti skupa. Iskopavanje litijuma nece pogodovati NARODU Srbije, pogodovace vlastima koje ce uzeti novac za prodaju drzave, Engleskoj i Australiji koje ce uzeti sav litijum i ostaviti nekad plodno zemljiste i ciste podzemne vode beznadezno zagadjene i unistene. I glavni adut ove drzave, hrana, ce nestati. Moracemo da uvozimo sve, ukljucujuci u hranu pa cak i vodu, i Srbija ce propasti, narod ce gladovati i propasti, shvatite to i vi sendvicari koji se prodajete za sitnis. Koliko ekstremno glupa osoba ili prodana dusa moras da budes da to ne vidis? Ova zena radi protiv svih nas, to je jasno vec odavno, zasto je u vlasti, ne znam.
  • Mile

    15.05.2022 11:11
    Krsno zdravlje nacije bolje zna sta je bolje od prodanih dusa.
    Rio Tinto i svi rudnici unistavaju,ne oplemenjujte nas njima,bas toliko glupi nismo.Nadam se...
  • Neli

    15.05.2022 09:43
    Deponije obicnog djubreta
    Ne mozete da resite a resicete depinije od iskopavanja i prerade otrovnog litijuma?!?!?! I oni hektolitri upotrebljene kiseline ce samo ispariti? Jadna nam deca, uzas
  • Milence

    15.05.2022 00:09
    Dijagnoza
    @
    Milana
    14.05.2022 • 22:25
    @privatni sektor
    Druže pa to svi kažemo. Dokle bre vise? Koliko radimo to niko ne vidi. Svima njima smo obezbedili fotelje i nove funkcije a nas niko ne gleda. U jednom se svi slažemo a to je da ako nas u najskorijem roku ne rese svi dajemo otkaze i neka na nas ne računaju. Dosta je Mije,Cvije,Tije…oa oni nas prave budalama. I uvek su obećanja pred izbore. Zato sto i na keju otišli kući na pola programa,a na sledece aktivnosti nećemo ni ići. Dosta je bilo magarcenja.

    I Milana i Privatni sektor

    Vi ste najkrivlji za stanje u zemlji.
    Politička stranka se podržava zato što treba svojim delovanjem da napravi zdravu i prosperitetnu državu, a ne da bi vi ostvarili neki svoj sitan interes.
    Pored toga što ste "sitne duše" i glupi ste ko noć, jer vas ovaj šibicar vara već 3-4ti put.
    I na žalost 3/4 Srbije je slično vama...
  • Milana

    14.05.2022 22:25
    @privatni sektor
    Druže pa to svi kažemo. Dokle bre vise? Koliko radimo to niko ne vidi. Svima njima smo obezbedili fotelje i nove funkcije a nas niko ne gleda. U jednom se svi slažemo a to je da ako nas u najskorijem roku ne rese svi dajemo otkaze i neka na nas ne računaju. Dosta je Mije,Cvije,Tije…oa oni nas prave budalama. I uvek su obećanja pred izbore. Zato sto i na keju otišli kući na pola programa,a na sledece aktivnosti nećemo ni ići. Dosta je bilo magarcenja.
  • Privatni sektor

    14.05.2022 19:12
    Gospodjo,da ja tebe nešto pitam! Šta planiraš sa ovih par stotina ljudi u epsu koji su radnici tenta samo da bi dobijali 50% manju platu ? Da li si svesna šta će se desiti kad vam svako od nas okrene ledja? Pa nas ovoliko,pa naše porodice…pa to znaci ključ u bravu sns! Najveći nosioci stranke vam rade na minimalcu a vi se bahatite slobodno jer su vam dani odbrojani. Pred svake izbore “evo resavamo,ugovori su spremni”…i onda nigde nikoga. Zato sam dao otkaz i otišao kod privatnika pa neka ti tata skuplja glasove i ide po kućama!
  • Samo pitam

    14.05.2022 17:33
    Evo pre neki dan se Predsednik na sav glas hvalio kako država ulaže u FIAT 45 miliona evra do početka proizvodnje a juče saznamo da će FIAT da otpusti sve radnike i da će proizvodnja početi 2024.

    Zašto da vam narod ne veruje?!
  • Hm

    14.05.2022 17:32
    Hm
    Jesi li ti normalna? Znaš li šta si pricala pre izbora?
  • Nejasno

    14.05.2022 17:13
    Alane Oprosti@ Zašto se ti ne preseliš da živiš pored bilo kojeg rudnika koji trenutno radi u Srbiji?
  • Uzas

    14.05.2022 16:33
    Gospodja,kao i nen sin nece ziveti u Srbiji.
    Već je kupljena nekretnina u Londonu.
    Sada se drpa da bi obezbedila i praunuke.
  • Nikola

    14.05.2022 16:23
    *
    Ova žena je carica. Pre neki dan je izjavila da će poskupeti struja jer i gradjani moraju podneti teret lošeg upravljanja EPS jer ne smemo dozvoliti da EPS propadne. Ako vam dozvolimo iskopavanja litijuma za par godina ćemo isto tako čuti da moramo podneti teret jer je neki šalabajzer iz SNS loše upravljao rudarenjem litijuma. Sve pare ćete uzeti za sebe, a mi posle da vadimo državu iz problema. Ako nam uništite životnu sredinu, kako da je vratimo. Plašim se samo da ti i dalje ne budeš ministarka jer si za to fenomenalno. Nemaš ni trunku odgovornosti. Žao mi je samo zbog toga što vi političari, kada se obogatite na račun politike, lepo se vratite svojim zamrznutim radnim mestima i nastavite da živite bez ikakvih posledica. Decenije ste nam uzeli od života.
  • Gospođo

    14.05.2022 15:59
    Ministarka
    Upravo vam se dešava "Fijat" o čijem poslovanju resorna "ministarka" nije imala pojma. Vi zaista mislite da vam iko više veruje i misli da nam želite dobro. Litijum će koristiti vama. Fantomska radna mesta, fantomske fabrike, Kinezi koji okupiraju Srbiju. Mi smo za vas potrošni materijal, roba za trgovinu, smetnja. Vas i vaše drugare interesuje profit, ne naše dobro. Ko ste vi uopšte ako vlada još ne postoji? Zašto uopšte dajete bilo kakve izjave?
  • Afrikanci

    14.05.2022 15:50
    Naravno da nemaju koristi kad se kod njih samo kopa ruda i prodaje kao sirovina. Ovde je plan bio da se napravi ceo lanac industrije oko litijuma sto bi znacilo mnogo novih firmi i radnih mesta. Da te firme naprave gotov proizvod (baterije ili automobil npr) potrebno im je jos dosta stvari sem litijuma sto bi podstaklo dolazak i drugih firmi. Zakljucak: veliki broj novih firmi i radnih mesta = ogroman benefit!
    Treba samo paziti na zivotnu sredinu! Steta je sto smo bili pred izbore, svasta se pricalo, i tacno i netacno i nismo razmisljali racionalno. Odbacili smo projekat pre nego sto smo dobili studije o uticaju na zivotnu sredinu sto nema nikakvog smisla. Nadam se da ce se ovaj projekat vratiti u obzir, da saslusamo do kraja kako ce to izgledati pa tek onda da donosimo odluke jer mozda propustamo dobru priliku.
  • Darko

    14.05.2022 15:41
    Ne interesuju vas studije i životna sredina, već novac i moć. To je redovan motiv u odlučivanju.
  • Ivana

    14.05.2022 15:36
    sramota
    Sramota je toliko lagati, pričati neistine za ličnu korist / i korist drugih iz ekipe/, a na štetu zdravlja i ove države i naroda. Sram Vas bilo, ako uopšte znate šta je sram.
  • Tane

    14.05.2022 15:02
    Tane
    Podrzavam! Narod ke glasao za Litijum i sve sto nas je snaslo a tek ce!!!Daje drugacije ni ova Zorka koridorka ni AV nebi vodili narod i drzavu u propast!!! Narod je birao a volja naroda je svetinja?!
  • Miko

    14.05.2022 14:31
    Ili je stvarno glu.a ili je bezobrazna do beskonačnosti. Pa jel stvarno neko veruje da je litijum samo kod nas ? Nemačka,francuska,rvatska,kod njih ga nema?
  • naivko

    14.05.2022 14:24
    Ocigledno
    Prosli su izbori, te sada mozemo da nastavimo po starom. Sada ce, verovatno, da pokazu nekakav ugovor, po kojem ne mozemo da oteramo "Rio Tinto". Pa zar mislite da se jedne takve firme mozemo ratosiljati protestima na ulici?????????
  • Ja

    14.05.2022 14:22
    Kulturna
    Počastila bih gospođu ministarku odabranim rečima, ali sam lepo vaspitana. Vi koji čitate, možete u sebi ili nagalas izgovoriti sve lepe i tople reči koje vam padnu napamet, a možete i nagađati kako bih je ja častila.
  • Steva

    14.05.2022 13:57
    sramota je kako nam dobro ide
    Eno u hrvatskim gradovima su odavno postavljeni kontejneri u boji da se sakuplja reciklažni otpad, a Srbija zahvaljjujući vama tako "brižnima" o tome ni ne razmišlja i jedina vam je briga da se za vreme svog mandata nagrabite što više para,bagro.
  • Konopcevic Spago

    14.05.2022 13:45
    hmm
    Pogresiti jer ti neces dobiti sta ti je obecano ....
    Samo slepac ne vidi da radis u interesu stranih drzava ... jedan od vecih izdajnika ove zemlje ....
  • dule

    14.05.2022 13:39
    Ona je rekla da je rudarstvo razvojna šansa Srbije


    Litijum u Srbiji je razvojna šansa za australijske, nemačke, američke, britanske i kineske rudarske i tehnološke kompanije. Srbija će od toga dobiti samo bednu rudnu rentu koja će verovatno biti deset puta manja od direktne ekološke štete.
  • Imre

    14.05.2022 13:33
    Drop sop
    Zbog Litijuma i Djokovic nastrada,
  • Није важно

    14.05.2022 13:31
    "Царево ново одело", Ханс Кристијан Андерсен

    Пре много, много година живeо је цар који је изнад свега волео нову одећу. Сав свој новац он је трошио на то да се што се лепше обуче. Није бринуо за своје војнике, није марио за позориште, ни за лов, желео је само да пред људима носи стално нова одела. За сваки сат у току дана имао је ново одело. И као што се за владара обично каже да је на већању, тако се о њему говорило:

    „ Цар је у соби за облачење.“

    У великом граду у коме је живео овај цар било је веома весело. Свакога дана долазили је много странаца. Једнога дана дођоше и две варалице које за себе рекоше да су ткачи и да могу изаткати тканину каква се само замислити може. Сем необичних боја и шара ова је тканина имала необичну особину – одело од ње начињено невидљиво је за сваког ко није способан за своју службу или је неопростиво глуп.

    „О, то је одиста лепо одело!“, помисли цар, „ ако га будем на себи имао, могао бих се уверити који људи у мом царству нису погодни за место које заузимају. А моћи ћу и разликовати паметне од глупих. Та ми се тканина мора одмах изаткати!“

    И даде цар тој двојици варалица унапред много новца, с тим да одмах почну с радом.

    Варалице одмах поштавише два празна разбоја и почеше тобоже да раде. До касно у ноћ су тако ткали на празним разбојима и све тражили да им доносе најфинију свилу и најчистије злато, и све су то трпали у своју торбу.

    „ Баш бих желео да видим како напредује посао“, помислио је цар. Али му је било мало нелагодно,....
  • Slucaj

    14.05.2022 13:25
    Pa i necemo da se odreknemo litijuma. Hocemo da i za 300 godina nasi potomci mogu da kazu "Imamo jedinstveno nalazište minerala". A imamo i razvijenu poljoprivredu na tom podrucju. Za prostornim planom koji je ukinut niko nije zalio zato sto po njemu deponija nije bila na lokaciji koja odgovara Rio Tintu. Bila im je daleko. To sto je bila u netaknutoj prirodi takodje nije nikome zasmetalo.
  • Da se podsetimo!

    14.05.2022 13:22
    "Mislim da je velika greška što nismo sačekali studije o proceni uticaja na životnu sredinu, na šta sam pozivala od imenovanja za ministarku rudarstva i energetike u oktobru 2020. godine."

    A onda, kada se Vučić 1.6.2021 sastao sa izvršnim direktorom Rio Tinta, Jakob Stausholm konstatovano je:
    Potvrdili su da će do kraja 2021. godine u projekat „Jadar“ i u geološka istraživanja, razvoj tehnologije prerade, izradu studija i pripremu projekta, biti investirano 450 miliona dolara.

    Vi ste bre sve dogovorili nečekajući nikakve studije izvodljivosti!
    Gde je danas studija?
    Da li će je raditi privatizovani Institut Jaroslav Černi, aka Milenium Mali Team?

    CEO ne poteže 450 miliona i na sastanak sa predsednikom da bi pričali o dobrim namerama!
    A mi smo svi veverice?
  • Ironičar

    14.05.2022 13:14
    "Imamo jedinstveno nalazište minerala sa dokazanim rezervama od 158 miliona tona, ali je zbog dezinformacija, neistina i pritiska javnosti, Vlada donela odluku o prekidu projekta Jadar."

    Pošto na svu sreću i pamet imamo vladu koja ne emituje dezinformacije, ne publikuje laži i sve odluke bazira na duboko promišljenim odlukama rukovodeći se jedino opštim dobrom!
  • Da da...

    14.05.2022 13:12
    Samo pokusajte opet
    Izlazi na proteste sledeci put svako ko nije jos prvi put. Pobavate puls bagro! Ajde samo da vidimo da je opet aktuelno
  • РЕАЛНОСТ

    14.05.2022 13:07
    Прво она није министар него вршилац дужности у техничком мандату а онда и све остало.
  • Iks Oks

    14.05.2022 13:00
    babe i zabe
    @Srdjan
    Pominjanje "nemacke ciste tehnologije" i njene upotrebe kod nas je potpuna besmislica. Bukvalno kao tehnologija vadjenja soli iz mora i iz rudnika uTuzli.
    U nemackoj se litijum nalazi rastvoren u temalnim vodama, kod nas kao deo stene. Ta tehnologija je mozda moguca u Vojvodini, ali ne u Gornjim Nedeljicama.
  • Naselje

    14.05.2022 12:55
    Najgore sto se u ove stvari mesaju ljudi koji nemaju blage veze , zagađenje bla bla
  • Mihajlo

    14.05.2022 12:53
    Mi
    Eno Nigerija bogata naftom a standard gradjana u blatu. Kako to?
  • Инспектор Вишекруна

    14.05.2022 12:52
    Колика ти је плата?
    А колико ти коштају само гардероба и накит?
    Докажи да си поштено стекла имовину, повероваћу ти!
  • МилеНС

    14.05.2022 12:45
    Грешан народ
    "ako se odreknemo litijuma" ?!? Ако?? Ја колико знам ми смо се ВЕЋ одрекли тако да о чему прича ова гоапођа ако већ нису прескупе одевне комбинације, ташнице и наруквице?!
    Била на телевизорима на стицајем околности премијерка и рекла крај, готово са рио тинто.
    Боље би вам било да то тако и остане и не мислите ако сте "решили изборе" у своју корист да је народ 100% лоботомиран.
  • Seljak

    14.05.2022 12:37
    @Srdjan
    Apsolutno si u pravu. Njemačka ima veće zalihe litijuma od nas, pa nepusta Rio Tinto da joj uništi zemlju.
  • Vule

    14.05.2022 12:34
    Jbg, izgleda ce neko morati da vrati pare.
    Tuzno.
  • HM

    14.05.2022 12:25
    nas su svrstali u zemlju treceg sveta pa se i ponasanju tako, hoce bolje al svojoj zemlji, treba svoje prvo da povratimo
  • ja

    14.05.2022 12:18
    Znao sam da ce se u komentarima javljati vrhunski strucnjaci za rudarstvo.
  • druga strana price

    14.05.2022 12:16
    Djole
    14.05.2022 • 11:23
    Nije nego
    ...Pa u africi kopaju dijamante a ljudi gladni i zedni toliko o tome sta bi to znacilo za gradjane.

    Nije ti neki argument. Imas zemalja koje su su obogatile zahvaljujuci nafti. Nemoj samo lose primere da navodis.
  • Peja

    14.05.2022 12:06
    Pogresicemo ako se ne odreknemo tebe.
  • pajo patak

    14.05.2022 12:03
    vrati se u Tuzlu
    pa kopaj so.
  • Novo naselje fkv

    14.05.2022 12:00
    Konačno neko pametan u toj vlasti...
    Frka oko modernih tehnologija (RioTinto) a za našu Frušku goru nas boli donji deo leđa ...
  • Alane Oprosti

    14.05.2022 11:48
    Pa ništa, preseli se da živiš pored rudnika, pa kopajte.
  • Vlada

    14.05.2022 11:42
    Ko i zašto vama da veruje?
    Po vašim obećanjima mi smo već trebali da smo u EU, a standard da nam je kao u Švajcarskoj. U Novom Sadu se ne radi separacija otpada, deponija nerešena, a govna idu direktno u Dunav i to na glavnom šetalištu!
  • Otišo Zen

    14.05.2022 11:39
    Znam lutko za bal
    Vi uvek grešite i grabite .
  • Zebra

    14.05.2022 11:33
    Jednog dana kad tehnologija eksploatacije bude zelenija. Kad Srbija bude mogla sama to da uradi. Kad cena litijuma još poraste. Onda ima smisla to uraditi. Trenutno bi Srbija dobila zagadjenu vodu i vazduh, gradjani bi dobijali tumore i bolesti, a SNS pojedinci bi dodatno napunili svoje džepove!
  • molim te

    14.05.2022 11:29
    nemoj samo ti da imas misljenje!
  • pera nevera

    14.05.2022 11:27
    Ne možemo pogrešiti oko toga dali želimo zatrovane vodotokove i podzemne vode i trajno uništeno i zauvek kontaminirano poljoprivredno zemljište na kome se više nikada ne može uzgajati hrana i ne možemo pogrešiti oko zdrave hrane, vode i vazduha. Zdravlje nas i naših pokolenja nam je važnije od bogaćenja korporacija i korumpiranih političara. Ulažite u poljoprivredu,turizam i proizvodnju hrane koja je strateški resurs i raste joj cena.
  • Ns

    14.05.2022 11:27
    Obogatice se i narod i drzava od silnih ruda kao sto se citav africki kontinent obogatio od svih ruda koje eksploatisu isti kao Rio Tinto... Dokle vise ce da pokusavaju da nas prave imbecilima sa ovakvim tvrdnjama.. Drina je jedna od retkih cistijih reka na ovom nasem jadnom prostoru i sada daj i da to upropaste zajedno sa obradivim zemljistem...
  • Djole

    14.05.2022 11:23
    Nije nego
    U pravu ste bi politicari bi uzeli milione u svoje dzepove proterali narod iz svojih domova i unistili prirodu. Pa u africi kopaju dijamante a ljudi gladni i zedni toliko o tome sta bi to znacilo za gradjane.
  • Srdjan

    14.05.2022 11:15
    Može to i bolje
    Niko nije rekao da treba da se odreknemo eksploatacije litijuma, nego da ne treba da dozvolimo da se to radi prljavom tehnologijom koju je Rio Tinto hteo da upotrebi i da izazove ekološku katastrofu u našoj zemlji.
    Nemci su razvili ekološki čistu tehnologiju eksploatacije litijuma, i uskoro počinju u svojoj zemlji eksploataciju na taj način, to je prihvatljivo i za nas. A devastiranje koje je država htela da sprovede sa Rio Tintom definitivno nije prihvatljivo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna