Info
16.05.2022.
11:40 > 11:31
Samo tokom prvog kvartala razmena sa inostranstvom je u minusu od 2,71 milijardi evra.
  • Zvekete

    19.05.2022 22:29
    Kilava javna preduzeca
    Cisti gubitasi i legla politickih uhlebljenika. Nista to ne funkcionise. Uveli su im kojekakve IT sisteme da bi mogla ona jedna salterusa da kad pet puta klikne misem odradi posao za onih 10 sto se setaju gradom u radno vreme. Smejurija.
  • Rupe na putu

    19.05.2022 13:57
    Naplatne rampe
    Ako idemo našim auto putem imamo još vremena do bankrota
  • Baki

    19.05.2022 11:11
    Kako god da bude , EU SAD, GB...nam ne žele dobro , i nikad nisu ni želeli.Kako god da bude , treba imati svoje JA, neutralnost...sve bude i prođe.Samo da ne bude rata.
  • Jos

    19.05.2022 10:06
    Jos
    Jos ako poskupi struja...ode Srbija i narod u tri lepe....!!!
  • Detelinarac

    19.05.2022 09:35
    Džabe se neprijatelji naroda trude da poseju paniku i dezinformaciju. Rusija će podržati Srbiju iznenađujućim ekonomskim merama.
  • Ivan

    19.05.2022 08:49
    Nemačka
    Izgleda da Balkancima treba puno više godina da shvate glavni problem. Uništiti opoziciju, zadržati vlast i podeliti pare po pravilima korupcije.
  • /

    19.05.2022 08:00
    /
    @ekonomija
    fiksni kurs zagovaraju samo uhlebi u jp i subvencionisanim firmama
    oni koji se dogovaraju u priznatim valutama su za klizni kurs.

    svi veliki srbi su se obogatili na kliznom kursu
  • Nikola

    18.05.2022 20:32
    Totalno rasulo!
  • Novosadjanka

    18.05.2022 17:38
    Deficit ce se lakacko pokriti pod uslovom da SNS bagra vrati u 1 % od onog sto su za 10 godina pokrali iz tog istog budžeta.
  • /

    18.05.2022 17:33
    /
    znaci ode vojvodina
  • Dragan

    18.05.2022 15:49
    Ah
    Kolega iz Dojče bank u Beigradu kaže da je Srbija bankrot još od prošle godina ali vlast zbog opstanka na vlasti to neće reći.Uzrok uopšte nije Ukrajina jer sa njom nemamo neku razmenu sem gasa koji se sve manje troši zbog toplog vremena,nafta dolazi iz Hrvatske po fiksnoj ceni,ulja našeg i brašna ima.Nas bi mogle ugroziti cene u Nemačkoj ili Francuskoj.
  • Ekonomija

    18.05.2022 14:54
    EU freedom@ Moje je mišljenje da su oni koji aktivno zagovaraju upropaštavanje valute i priželjkuju hiper-inflaciju upravo to: ludaci. Upropaštavanje valute i visoka inflacija koja bi usledila doprinosi samo siromašenju građana koji su već danas na začelju Evrope. Vrednost svega, ne samo rada već i prethodno stečenih dobara bi bila obezvređena što uz još veći egzodus radno sposobnih znači i da bi nas svako mogao kupiti za šaku deviza, dok zauzvrat mi tom šakom od njih ne bismo mogli kupiti ništa jer bi nam sve iz inostranstva postalo preskupo. Mi smo svakako osuđeni na propast sa visokim udelom neobrazovanih i tačno je da nas održavaju strane investicije i dotacije dijaspore, uništavanje valute i upropaštavanje i sada slabe privrede međutim još brže doprinosi propasti te je nejasno kako ste zamislili oporavak kroz potpunu propast. Ponavljam: ukinimo dinar i uvedimo evro, da vidimo ko će vam onda biti kriv za nekompetitivnu privredu.
    Куп је битан@ Teže se prodaju obveznice zbog malog prinosa, što je dugoročno upravo dobro. Deficit nema baš nikakve veze sa vrednošću valute, većina razmene nam je sa Evropom pa je i prirodno da pratimo tu valutu, efekat je skoro isti kao da smo je već uveli. Vaš plan da pljačkom prethodno stečene vrednosti oporavite zemlju još nije zabeleženo kao uspešna strategija, iako želim da verujem da ste pametniji od svih ekonomista u istoriji čovečanstva dozvolite da ipak izrazim sumnju u postojanje takvih genija u najsiromašnijoj zemlji Evrope.
  • EU freedom

    18.05.2022 13:38
    @Ekonomija

    Zasto ste toliko uznemireni u komentarisanju i nazivate ljude ludacima koji imaju drugacije misljenje od vas.

    Nisam ja protiv da kurs bude 117.5, ali potrebno je da priliv deviza bude na osnovu izvoza roba, a ne na osnovu uzimanja kredita.

    Pogledajte tabelu koju je dao @xx kako se kretao spoljni dug.

    Mi zivimo od tudjeg novca.
  • Куп је битан

    18.05.2022 13:37
    @Ekonomija
    Нико нормалан се не залаже за уништење домаће валуте и хиперинфлацију. Питање које се поставља уопште није у том контексту. На овакав курс огроман утицај је имало неконтролисано задуживање земље. Трошкови задуживања су почели да расту и не само то, Србија све теже проналази купце за своје обвезнице. Спољнотрговински дефицит се увећава и поред хвалисања страним "инвестицијама". Буџетски дефицит такође расте. Поставља се питање како је могуће одржавати стабилност курса у оваквим условима? Па само новим задуживањем које је све скупље. До прилагођавања ће морати да дође. А то не важи само за курс, већ и за зараде и јавну потрошњу. То што наше статистике изгледају лепше са оваквим курсом је такође важно питање. А то што је неко узео стамбени кредит па очекује да ће курс бити стабилан у наредних 30 година, нека погледа графиконе било које валуте у том периоду.
  • Nik

    18.05.2022 13:11
    @EU freedom
    Devizne rezerve su osnov konvertibilnosti. To je garancija da se u svakom trenutku domaća valuta može zameniti za inostranu. To se zove konvertibilnost domaće valute. Inače, naše devizne rezerve su dva puta veće od ukupne vrednosti mase dinara u opticaju, tako da ne preti opasnost u stilu "jao, potrošičemo sve devizne rezeve". Devizne rezerve se i smanjuju i povećavaju zamenom stranih valuta za dinar. To je normalan proces i nije razlog za sablažnjavanje ni kad rastu ni kad padaju.
  • ns

    18.05.2022 13:06
    ....
    Bas nas briga sto necemo imati energenata i koliko ce mo ih placati, vaznije je da stignemo NS-BG za pola sata
  • Ekonomija

    18.05.2022 11:24
    EU freedom@ Izjavili ste krajnju glupost jer o ekonomiji očigledno ne znate baš ništa. Nije potrošeno da bi se održao "nerealno nizak" kurs evra već da bi se održao stabilan kurs evra uzdrman špekulantima i onima koji su usled panike privremeno izazvali veću potražnju nego što za time ima potrebe. Nestabilnost izaziva domino efekat koji donosi još veću nestabilnost usled čega inflacija počinje da galopira a prethodno stvorena vrednost biva obezvređena. Isto tako je prethodnih godina NBS kupila više milijardi evra, možda da nam "stručno" objasnite da li je to bilo zbog "nerealno visokog" kursa evra, da je kurs realan ne bi se devizne rezerve ni uvećavale?
    Zaključio sam već u prethodnom komentaru da samo zbog ludaka poput vas bih podržao uvođenje tuđe valute, da svi vidimo vas pametne koga biste onda okrivili za nesposobnost izvoznika za učešće na stranom tržištu. Naglašavam još jednom da je ideja da se privreda siromašne zemlje oporavlja uništavanjem njene valute revolucionarna. Ako zaista budete postigli ono što niko nije postigao u istoriji čovečanstva, čak ni među puno bogatijim zemljama, vi ćete bez sumnje postati upravo to: veoma bogati. Često se pitam zašto je Srbija na začelju Evrope pored tolikog, ekstremno iznad proseka, broja mudraca među stanovništvom od kojih trećina paradoksalno nema ništa više od obrazovanja osim osnovne škole.
  • xx

    18.05.2022 10:45
    Ovde je glavna privredna grana finansiranje partijske birokratije i "drzave" na dug, ko ne veruje neka proveri i sam: https://www.nbs.rs/sr/drugi-nivo-navigacije/statistika/spoljni_dug/
    A sa time se ne dobacuje daleko.

  • EU freedom

    18.05.2022 08:18
    @Nik
    @Ekonomija

    NBS je u prva cetiri meseca 2022 potrosila 2.35 mlrd € da bi odrzala nerealno nizak kurs evra.

    Da je kurs evra realan ne bi se potrosile devizne rezerve.
  • Nik

    17.05.2022 20:15
    Treba zaboraviti te mantre o stimulisanju izvoza kursom dinara. Do sada nam je merilo vrednosti bio evro i sve računice o isplativosti izvoza i uvoza su rađene u evrima. Ne postoji mogućnost da kurs dinara prema evru bude stimulativan za izvoz, a istovremeno destimulišući za uvoz. To bi značilo samo stalno devalviranje dinara (što smo imali za vreme Dinkića i Tadića), što se figurativno može uporediti samo sa kerom koji pokušava da uhvati svoj rep, koji mu i beži zbog te njegove aktivnosti. Ono što je novo i na šta treba sada da se priviknemo je to da evro gubi vrednost (kupovnu moć), pa nam ostaje samo da se pouzdamo u kupovnu vrednost dinara ili dolara. Dinar može da zadrži kupovnu moć jačanjem u odnosu na evro i praćenjem dolara.
  • Ekonomija

    17.05.2022 15:38
    Bljuc@ Istina, ova osoba već godinama zagovara tu revolucionarnu ideju da se privreda jedne zemlje oporavlja upropaštavanjem njene valute. Evo vidimo na primeru Turske kako je propast lire uticao pozitivno na privredu, samo što je čudna ta negativna pozitivnost. Lično verujem da je plaćen da o tome piše na takav način jer je nemoguće da je neko čitav niz godina toliko glup i neobavešten. Zastrašujuće je što neki zaista u to i veruju, zaista veruju da bi upropaštavanje valute pomoglo izvoznicima i privredi a u stvari je recept za trocifrenu inflaciju i naglo siromašenje. Samo zbog takvih ludaka i glupaka bih podržao ukidanje dinara i gubitak suvereniteta uvođenjem tuđe valute, da vidimo onda ko bi im bio kriv kada to ne bi ništa promenilo.
  • Zivan

    16.05.2022 22:07
    Problem je što uvoznik, s obzirom da je zarađene devize ovde i konvertovao u dinare, u svakom trenutku mora imati mogućnost da dinarima kupi devize kojima plaća uvoz. To obavezuje NBS da vodi računa o deviznim rezervama. Naravno da je od rata u Ukrajini, a njegovo početak može se odrediti i za početak lanjske jeseni kada dolazi do enormnog rasta cena energenata, ovo kriza evra. i evropska valuta slabi, pitanje je hoće li i opstati. Nevolja je što precenjeni dinar snažno podstiče uvoz, a često dovodi u pitanje i isplativost izvoza.
  • Nik

    16.05.2022 19:57
    Nekoliko teza:
    - trgovinski deficit (razlika između izvoza i uvoza) nije nešto što država treba da pokriva, jer je svakako sve što je uvezeno i plaćeno od strane uvoznika;
    - osnovno je da se stvari posmatraju "open minded", ne pomažu šabloni iz prošlosti: kriza je Evropska pre svega, a donekle i svetska, tako da tu ne pomaže olajavanje naše vlasti kako ništa ne valja;
    - povika na fiksni kurs je totalni promašaj, jer naš kurs prema evru nema nikakve veze sa evropskim povećanjem cena energenata, hrane i drugog;
    - dobro je ovo što čini naša vlast da se pomalo "odvezuje" od evra (jača dinar u odnosu na evro) jer je ovo kriza evra, a ne dinara i to je dobar način da se malo smanji uvezeni porast cena.
  • Dendi

    16.05.2022 17:55
    Možda mi ne vidimo dobro
    Treba pričekati da hokus-pokus, rikverc master objasni situaciju zagrobnim glasom, zagledan u ništa, uz nameštanje naočara i preduge, nepotrebne pauze.
  • Nimbus

    16.05.2022 16:55
    Malo sam pogledao prosecnu potrosacku korpu u poslednjih 10 godina, imate na sajtu minstarstva trgovine.
    Januar 2012 - 55948.90
    Januar 2022 - 80891.41
    Razlika - 44.58%
    Evro:
    Januar 2012 - 106
    Januar 2022 - 117.5
    Tom logikom, da je evro pratio trziste, bio bi 153. U komentaru nize sam lupio da ce biti 150.
  • Sedam

    16.05.2022 16:50
    Autoru očigledno nije poznato da mi već godinama, od kako su široko rasprostranjeni klima-uređaji, više struje trošimo leti nego zimi.
  • Rotkvarija

    16.05.2022 16:39
    Ekonomski tigar
    Kad imate farmu svinja imate i problem sa miševima i pacovima. Ako nabavite tigra on će pojesti sve svinje, a vama će ostati miševi i pacovi. Ako uzmete par mačaka one će pojesti miševe i pacove, vama će ostati svinje.
    Za našu ekonomiju je bolje par mačaka nego jedan tigar.
  • KB

    16.05.2022 15:48
    Srbija je jedna crna rupetina na mapi koja postaje sve gora i gora, što pre otići odavde!
  • Nimbus

    16.05.2022 15:43
    Ne znam koji je pravi razlog vestackog fiksiranja kursa dinara, ali to odgovara uvoznicima i to bas, bas jako. I dalje slicno placaju proizvode koje uvoze u Evrima, a ovde ih prodaju sve skuplje i skuplje. Upucavamo silne pare da bi se kurs drzao stabilnim. Mozda zbog toga da bi se imao privid niske inflacije, ali vidimo da cene rastu jezivo. Prica o inflaciji od 9% ne pije vodu. Mozda u 9% upada hleb, mleko, brasno, ulje, secer i te neke "osnovne" stvari, a sta je sa mesom, povrcem, gradjevinskim materijalom i radovima, gorivom,...
    Sve je otislo u tri lepe, a Evro ponosno stoji na 117,5. Ne razumem se u maro-ekonomiju, ali imam osecaj da kad drzava vise ne bude mogla da ga zauzda, ima da eksplodira na 150, za tri dana. Videli smo kako je preko noci skocio na 121, cim je poceo rat u Ukrajini.
    I sta onda sledi? Stampanje para da se pokrije deficit? Prosli smo jednom kroz to, znamo kako je.
  • Annoying

    16.05.2022 15:15
    I sta onda
    Recimo uveli smo sankcije i sta onda? Onda će opet neko kriv i opet cemo ispasti magarci koji ce da trce za šangarepom.
  • Mirko

    16.05.2022 15:13
    Kad oteraš znalce, ostaje nerad i javašluk.
    Takve samo prisilom ubacuješ u stranku i u primitivne proizvodne procese.

    A takvi su mizerno plaćeni ,u eri potpune transormacije i automatizacije privrede.
  • 117,5

    16.05.2022 15:02
    Najveca laz je nas fiksni kurs!
  • Ozi

    16.05.2022 14:54
    @Sdragan
    Pamtis li period Nikole Pasica, posto si retrospektivan lik - statisticar, ne zivi se u proslosti, niti nam je ona (dobro/lose) opravdanje, a buducnost sluzi za (laznu) nadu. Zivi se u sadasnjosti, od sadasnjeg (drzavnog/gradskog/porodicnog/licnog) profita. Koliki je taj profit TRENUTNO?
  • Ozi

    16.05.2022 14:53
    @Sdragan
    Pamtis li period Nikole Pasica, posto si retrospektivan lik - statisticar, ne zivi se u proslosti, niti nam je ona (dobro/lose) opravdanje, a buducnost sluzi za (laznu) nadu. Zivi se u sadasnjosti, od sadasnjeg (drzavnog/gradskog/porodicnog/licnog) profita. Koliki je taj profit TRENUTNO?
  • Boki

    16.05.2022 14:50
    Re:Pa
    Količina vaših suza proporcionalna je duuugačkim danima, potrebnim za objavljivanje zvaničnih rezultata izbora. Dajte ovde maramice moliću
  • Samo kažem ...

    16.05.2022 14:50
    Za 10 godina iako je više puta najavljivano- nije ništa uradio da proširi Banatski Dvor, tako da ostajemo 100% zavisni od ruskog gasa.
    Za tih istih 10 godina, osim što je godišnje tiho, ćutke uzimao 200-300 miliona evra od EU,.osim što su najveći investitori - još sa EU imamo ubedljivo najveću trgovinsku razmenu.
    Onda je čuo negde za tronožac kao najbolji oslonac brže bolje je potražio još jednu stranu- pa je smislio da krene da uzima od Kine najlošije kredite na tržištu i da za te pare angažuje kineske kompanije za izgradnju puteva i železnice iako bi oni sami to svakako radili zbog svog Novog puta.
    Tako da danas umesto da imamo tri oslonca- mi imamo tri neraskidive zavisnosti!
    Kakav promašaj od čoveka!
  • Iii

    16.05.2022 14:49
    I šta sad
    Sad cemo slušati kuknjavu? Snadjite se, pa političari ste!
  • Sdragan

    16.05.2022 14:33
    ...
    Ok...Ima istine u tekstu. Nije sjajna situacija...Ali kriviti iskljucivo sadasnju vlast za sadasnje stanje, bi bilo neumesno i neodgovorno od "nas" gradjana! Pamtim ja i vlast iz perioda 2006-2012 godine, koja nas je takodje dovela do bankrotsva...Pa Slobin period inflacije, pljacke, bombardovanja i devastiranja drzave u svakom smislu.
    Dakle...Nisu Vucic, Sloba, Tadic, itd krivi...Mi smo Gov*a!
  • Lale

    16.05.2022 14:24
    Bez brige narode, izaci ce jedan elegantan gospodin na TV-u i reci ce vam da ne brinete i da ovo nije istina.
  • frka

    16.05.2022 14:15
    bez brige
    Srbiji ne treba auto-put bankrota. Mi imamo letece automobile i umesto tockova na automobilima koristicemo pilece nogice a kod kamiona, papke. Dakle bankrot je ispod nas. Tu su botovi da guraju dok ne kresne motor a onda...oblaci su nasi putevi.
  • Osveta loših đaka

    16.05.2022 14:06
    Bravo Živane!
    A nastavak teksta?
    Ako oborimo dinar uvoz će biti skuplji, uvoznici će više plaćati pa će još dodatno podići cene te će to kod nas dodatno povećati inflaciju...?
    Nikada ostvareni vođa navijača, kompleksaš bez dana radnog staža, okružio se ekipom poslušnika koja je krivotvorila diplome, jahali su na talasu jeftinog zaduživanja, investirali i gradili gde može da se ugradi i sasa je došlo vreme za naplatu.
    Sva sreća pa su naprednjački glasači dobro zaradili i naplatili ovaj sunovrat, dve-tri črvene!
  • 021

    16.05.2022 13:51
    Ekonomski veliki tigar preko noci postao seoska maca! Placi sirotiljo bezuba, uskoro sendvici samo sa margarinom...
  • Pa

    16.05.2022 13:35
    Pa
    Pa ovo je svako iole,normalan znao! Mislim dacemo pocetkom,Jeseni biti na kraju,ovog auto puta! Licno se pribojavam,socijalnih nemira u Srbiji,koji su neizbezni?! Ni drzavni kao i stranacki botovi,nejce biti vise sigurni!!!
  • Zoran

    16.05.2022 13:24
    Nekretnine i ekonomsko stanje
    Veoma lepo i objeltivno napisan tekst, voleo bih da isti autor napiše tekst o cenama nekretnina u Novom Sadu, o budućnosti evra i izdavanja stanova s obzirom na ekonomsku situaciju
  • EUfreedom

    16.05.2022 13:21
    Devizne rezerve, platni bilans, spoljnotrgovinski deficit, budzet, kurs, EPS... ko uopste brine o tome.
    Bitno da mi imamo preCednika.
  • Zebra

    16.05.2022 13:04
    Ma čista laž! Vidite da mladi dobijaju po 100€. Znaci ima se pare. Naravno, samo za kupovinu političke podrške.
  • Bljuc

    16.05.2022 13:03
    Samo sam čekao poentu. I dočekah je do kraja teksta - obaraj dinar! Živan nije razočarao.
  • Nevera

    16.05.2022 12:55
    ...
    Šačica nedostojnih uništila sve... žalosno.
  • Dejan

    16.05.2022 12:44
    Srb
    Poslednji suficit sfrj je imala 1972 godine,sve ostalo posle toga je zivot na tudj racun, trosi se nesto sto nije zaradjeno a srbi vole lagodan zivot,krpice,letovanja i da im je neko drugi kriv za sve probleme. Srbistan pozajmi pare od mmf i to prikazuje kao investicije kao i prodate hartije od vrednosti,ovde imamo polu vekovno zaduzivanje !
  • "teorije

    16.05.2022 12:21
    zavere.."
    ljudi ! sve su to teorije zavere...srbija je ljuti TIGAR ! nikad bolja, jaca, naprednija,..........ako ne verujete, pitajte sns-bagru i botovske svinje !
  • Hvala Vam

    16.05.2022 12:09
    što ne ulepšavate sumornu stvarnost
  • Lopovska posla

    16.05.2022 12:09
    Dešava se to kad imamo najboljeg precednika i najboljeg ministra finansija u novijoj istoriji.To što oni rade se kod mene u kraju zove bećarska ekonomija (troše se pare koje nemamo a za dugove nas baš boli briga).
  • Anonimus

    16.05.2022 12:02
    Samo korenita promena ekonomske politike, uz podosta sreće, može građane Srbije da spase velikih nevolja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna