Autor: Insajder

Info
16.06.2022.
18:22 > 19:09
Upis u vrtić, produženje registracije vozila, prijava boravišta ili detetovog rođenja – ovo je samo deo usluga koje građani umesto na šalteru sada obavljaju onlajn.
  • Долма

    17.06.2022 08:03
    Е па сад'
    Треба да развијамо сопствене софтвере, или да исте (привремено) набављамо само из оних земаља, које нису имале непријатељско понашање према Србији, односно које нам нису у последњих 100 година уводиле санкције, ратовале против нас, и нису нас терале да другима уводимо санкције зарад сопствених геополитичких интереса.
    Поштено.
  • Prepoznajete?

    17.06.2022 07:28
    Mihail Kasjanov, prvi premijer ruskog predsednika Vladimira Putina, je rekao da je Putin (69), bivši agent KGB-a, dolaskom na vlast 2000. godine izgradio sistem zasnovan na nekažnjivosti i strahu.

    "To su dostignuća sistema koji je, uz Putinovo ohrabrenje kao šefa države, počeo da funkcioniše još ciničnije i okrutnije nego u kasnijim fazama Sovjetskog Saveza. U suštini, to je sistem nalik KGB-u zasnovan na potpunoj nekažnjivosti. Jasno je da oni ne očekuju da budu kažnjeni", ocenio je Kasjanov.
  • Jednostavno

    17.06.2022 07:28
    Partija, bratija i kumovi.

  • kolzov

    16.06.2022 23:21
    unistenje
    Pre 2012 je postojalo par jakih institucija sa jakim IT sektorom, koji su isli u korak sa svetom. Umesto daljeg razvoja i jacanja, misteriozno je doneta odluka da se sve u drzavi outsoursuje.
    Cisto za poredjenje, Hrvatska je drzavni IT izdvojila u posebnu kucu i oni drze sve kljucne projekte drzavne uprave. Nemacka PU i Centralna banka su odustale od outsorsinga jos 2010, jer im se ne isplati. Kad su uzeli cifru koju bi platili da zaposle dovoljan broj ljudi i plate ih kako treba i koliko kosta strana firma, jasna je bila racunica.
    Inace u Srbistanu, sto se tice ITja glavnu rec vode strane kuce Oracle, Cisco i slicni. Ako se malo prouce javne nabavke, svuda je neka od njih usla u konzorcijum koji dobija tender. Takodje obavezna stavka u svakom dobijenom tenderu je telekom.
  • Višestruki korisnik

    16.06.2022 21:20
    Haos i nepovezanost
    Država, očigledno sa malo ili nimalo znanja, je stihijski, bez zajedničkog okvira krenula u digitalizaciju. Zato sad imamo monopole po pojedinim projektima, sukobe i nekompatibilnost.
    Online ovlašćeni korisnici i računovođe to najbolje znaju.
    MUP sertifikati kao i drugih izdavalac, sa stalnim izmenama, CROSO aplikacija i specifična podrška, NRIZ koji radi sa IE, APR, e-uprava, poreska, različiti podržani brauzeri... Dodatni problem je nastao sa e-kasama i lpfr. Doprinelo je opštem haosu i objašnjenjima tipa "obrišite, isključite", ili "probajte na drugom računaru".
    Bez osmišljene strategije išlo se na burazersku zavisnost od pojedinaca.


  • Stole

    16.06.2022 21:12
    Da je samo IT namestaljka ja bi voleo da neko navede nesto sto nije, iskreno mislim da ta oblast ne postoji..
  • rale

    16.06.2022 19:51
    Kao neko ko ima iskustva u ovoj branši mogu reći da su državni IT projekti obično takva katastrofa za realizaciju da malo koja ozbiljna privatna firma i želi da ih radi. Ali naravno kako se ipak moraju nekako izvlačiti pare kroz projekte preko grbača podizvođača onda imate i ovakve firme i situacije.
  • Opet ja

    16.06.2022 19:47
    Zbog tih i takvih veza najverovatnije niko nije odgovarao za kupovinu SAP programa 2013-e, za potrebe gradske uprave NS.
  • Mirko

    16.06.2022 19:32
    Isto je bilo do 2012.
    Zato su sve jake domaće firme, da bi opstale, morale da traže strane partnere i posle nešto godina prodaju većinski - kontrolni paket.

    Uspon i pad domaće IT scene.

    Setimo se Radeta Doroslovačkog koji je skoro pa sahranio IT odsek na FTN.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna