Autor: Euronews Srbija

Info
18.09.2022.
12:09
Internet prevare postale su sve učestalije, upozoravaju stručnjaci i dodaju da je to naročito uzelo maha nakon pandemije koronavirusa.
  • _

    18.09.2022 13:58
    Zna li neko?
    Dobio sam dve sms poruke da su mi u USA izvrsena dva manja plaćanja, srecom odmah sam blokirao karticu i pare su mi vraćene. Nije mi jasno kako je kartica zloupotrebljena, kada nikad nisam nista platio preko interneta sa njom? I savet unesite broj za blokadu kartice u mobilni, treba brzo reagovati!
  • I svacega

    18.09.2022 13:54
    @mire
    Ima i ovakvih slucajeva ali "uglavnom" exe ne radi na androidu samo na windowsu. Da bi android hakovao, treba ti sistem laznog update-a preko neke wifi mreze. Korisnik dobije nalog za update dok pije espresso u kaficu x i sacekace. Nakon instalacije dobijas 100% kontrole nad spravom zrtve sto je horor broj 1 danas. Palis mu prednju kameru dok gleda filmove...

    Ovde u vestima je rec o jednostavnom phishingu koji hakuje korisnika tako sto nude nagradni kviz gde postavljaju pitanja koja su ista koje postavlja i google password reset system, a koji je guglov pomocni sistem za resetovanje passworda naloga mejla...

    Dakle, ne menja se password ukoliko zrtva nije teska reda miliona a opet imaju podatke da ti to urade. Genijalan nacin da se hakuje a pri tom nema traga jer tog trenutka kad se resetuje pass se bira novi broj telefona, indija, kina, pakistan...egipat,turska....ima svega, bas svega...
  • Nana

    18.09.2022 12:47
    Ja ne otvaram ništa, ali bukvalno ništa. Nikakve reklame preko neta me ne interesuju, ne lajkukem ništa, ne interesuje me kupovina preko neta, ako eventualno postoji br firme, nazovem i naručim, u suprotnom ne želim. Ne otvaram ni zipovan mejl ukoliko isti ne očekujem od poznatog pošiljaoca. Ljudi nikako da shvate da je internet steciše prevaranata i bolesnika, samo čekaju naivne ljude, ja bih rekla normalne. Jer danas ako ne razmišljate na pokvaren način odmah ste dobili etiketu da ste naivni.
  • Mire

    18.09.2022 12:30
    Pa to i vrapci znaju odavno
    Ono šte meni stiže prethodnih par nedelje je takoreći isti šablon:

    --

    Postovani,
    U prilogu swift,
    Plaćen je deo facture 22-380-000014
    Pozdrav.

    --

    kada otvorite"swift" našim jezikom je napisano "u prilogu potvrda narudžbine.EXE" ili "zip" ili "rar"

    to kad kliknete .exe ili .zip ili .rar je softver koji prati sve šta radite i na androidu i na kompjuteru.

    obično nastradaju ovi što imaju kriptovalute koji im beleži"copy/paste" akcije ali i običan narod kada plaća sa visa karticama ili ebanking om.

    kad odete do banke nemoguće je dokazati prevaru JER SU UNETI SVI VAŠI PODACI odnosno program nakon kada kliknete ne taj .exe,zip ili rar fajl beleži sve što radite.

    TO je takozvani"clickbank malware" radi u pozadini i nikada ali nikada ne pravi nikakve probleme sa kompjuterom ili telefonom.Dok Vam nakon par dana ne stigne poruka od banke da je "skinut deo novca ili sav novac sa Vašeg računa u banci na račun u Indiji ili Pakistanu...".

    Ili još gore ako imate kripto valute koji traže copy/paste za primanje i slanje.Tu ode sve.Ceo Vaš kapital.

    Zato uvek imati poseban računar za transakcije a poseban računar za ostale stvari.

    Ili najbolje dva hard diska ili dva ssd a ili dva telefona.Jedan je za surf časkanje drugi je samo za transakcije.

    Inače ova industrija phishinga odnosno "pecanja" sa "dodatkom u email u" na koje naivčine kliknu je vredna oko 5 milijardi dolara na Zapadu.Toliko skinu naivčinama od 100 ak eura do cele ušteđevine u banci 5,10,20,50,100 hiljada eura.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna