Info
28.09.2022.
09:25 > 09:30
Gledali su neki film, poređani k'o sardine jedno pored drugog...
  • Blade

    28.09.2022 18:29
    Lako
    Objasniš detetu da je život u ovom vremenu "savremene" civilizacije sr.nje,i da će samo biti još gore,i onda mu objasniš da je tako i u Srbiji samo puta 10...
  • Nemanja

    28.09.2022 15:36
    Otac
    Odgovori na neke od postavljenih pitanja od strane oca jedne devojčice:

    "Da je u 21. veku u modernim demokratskim državama oduzeto pravo na abortus?"
    Tamo gde je oduzeto (neke od USA), to je urađeno samo za "on demand, whenever, no questions asked". Abortus iz medicinskih razloga se sprovodi i dalje u tim državama. Abortus u šestom mesecu i kasnije je ubijanje nerođenog deteta a ne "prekid trudnoće". Da je sto puta legalan, trebalo bi ga izbegavati po svaku cenu ljudskosti.
    "Da postoje predrasude da niži poslovi pripadaju ženama?"
    Postoje predrasude samo da postoje "niži poslovi". Kuvanje, na primer, koje obožavam.
    "Da se ženama pripisuje apriori krivica u slučajevima seksualnog nasilja, prevara i problema u braku?"
    Iz mog iskustva, pripisuje im se apriori nevinost za pomenuto. To što muškarci i žene uglavnom drugačije sprovode nasilje ne čini isto manje nasiljem.
    "Da je ženama i dalje mesto u kuhinji iako sve kulinarske emisije vode muškarci?"
    Nije, muškarac sam i obožavam da kuvam. I moja ćerka obožava kad ja kuvam.
    "Da profesori, učitelji i treneri nemaju prava da je pipkaju"
    Ali profesorice, učiteljice i trenerke, a naročito policajke i radnice obezbeđenja u nekim situacijama imaju. Isto koliko je imao pravo mene da ispipa muški radnik aerodromskog obezbeđenja pre par dana.
    "Da zaključava kabine za presvlačenje?"
    Ovo se odnosi i na bilo koji WC na javnom mestu i stvar je opšte kulture . I taj ili ta ko bi mogao/la da te zatekne u dotičnoj situaciji bi se osećao loše.
  • pera

    28.09.2022 14:33
    ..
    Vrlo lako, pustite detetu Endrju Tejta. Priznajem, bilo mi je malo frka da ga ne indoktrinira taj agresivni feminizam, ali otkad ovo radim, skroz sam miran.
  • boger

    28.09.2022 13:59
    Niski muškarac
    U horizontali je nebitna visina, bitna je dužina. Međutim, da bismo uopšte došli do horizontale neophodno je da prvo domašim ili nadvisim primerak ženskog roda a da bih to postigao moram ponekad da stanem na novčanik, platinastu karticu, dobar auto ili sve to zajedno pošto sa urođenim šarmom i simetričnim crtama lica uglavnom ne bih postigao ništa u tom smislu. Ko tu koga iskorišćava je zanimljivo pitanje o kome se oduvek vode polemike a ja ja mislim da je u pitanju obična razmena. Nema potrebe ništa objašnjavati deci, sve će shvatiti sami.
  • Pamet u glavu!

    28.09.2022 13:42
    Da ne citiram Šeron Stoun
    Slabiji pol je jači od jačeg pola zbog slabosti jačeg pola prema slabijem polu!
  • Empatija

    28.09.2022 13:30
    Ne moras biti feminista ili da mrzis muskarce da bi razumeo da se zene u 21. veku nose sa mnogo vise stvari i imaju mnogo vise problema nego tipican muskarac. Da ne govorim o institucionalnim problemima, od zene se ocekuje da je 1. majka 2. manekenka 2. Da radi i izdrzava porodicu 3. Da je liberalna ali i konzervativna kad treba 4. Da se brine o muskarcu kad on ne zna svoje osnovne zivotne navike da obavi sam 5. Da ne kuka i nosi se sa svime ovome bez problema… I jos milion stvari, treba biti solidaran jer kroz poboljsanje polozaja zene u drustvu svi dobijamo.
  • Zebra

    28.09.2022 12:53
    Decu učim da poštuju druge, ali pre svega sebe. Od toga će zavisiti kako će svoj život sutra postaviti, da li će sebe gledati kao nekog manjeg vrednog od muškaraca, ili će znati da vredi onoliko koliko se trudi!

    U Srbiji, zemlji gde se kunu da su svi pametniji od “glupih” Amera, zapravo je gomila šovinizma i prostaka na sve strane. Prosečan Srbin je Era Ojdanić.

    Moja deca će imati moju podršku dok sam živ!
  • Saša

    28.09.2022 12:34
    Auuu koliko stavki
    Gospođo, sestro, lakše bi ti bilo da promeniš pol i isto kažeš ćerci nego da razbijaš glavu na silna objašnjenja.
    A moje objašnjenje je jednostavno. Gde je stalno merenje ko je koliko uradio tu nema ljubavi i sloge nego sebičluka i interesa.
    Uči decu da poštuju druge a i sebe jednako.
  • Куп је битан

    28.09.2022 12:28
    Како ћу сутра објаснити свом сину зашто нема довољно женске радне снаге у рудницима, на градилиштима и на осталим опасним пословима?
  • Za Detelinaru

    28.09.2022 12:23
    Na ove konstatacije zaista moram nešto napisati.
    Зашто је све више мушкараца сингл јер жене имају превелика нереална очекивања или чекају принца на белом коњу.
    Žene imaju prevelika očekivanja? To što bi svaki muškarac da šeta manekenku nisu prevelika očekivanja? Većina žena koje poznajem udate su za muškarce za koje mogu mirne duše reći da treba da su jako srećni što su uspeli smuvati takve žene.
    Зашто се мушкарац који покаже осећања сматра за шоњу? Ne znam ko to misli sem ljudi koji su ostali duboko u XX veku.
    Зашто су ниски мушкарци дискриминисани од жена?
    Sva sreća pa muškarci trče za debelim, ružnim ili premršavim ženama jer su dobre u duši. Tek za ženama bez grudi i zadnjice kako odlepljuju. Kad sam imala 67 kila na visinu od 176 na ulici su mi vikali debela! Naslušala sam se svakakvih komentara u tom periodu jer imam, zamisli, nekoliko kila viška u poređenju s nekim idealom. Molim te nemoj nama ženama spočitavati diskriminaciju na osnovu izgleda jer ipak ste vi muškarci u tome neprikosnoveni.
  • Milan

    28.09.2022 12:08
    Ima nas raznih....
    Da krenem od osnovne postavke feminizma da žene treba da imaju sva prava kao i muškarci - slažem se 100%. Ne vidim razlog da se bilo kome, pa tako ni ženama, u 21. veku nameću neka bespotrebna pravila i ograničenja. Sve dok ne ugrožavaš druge ljude treba da imaš prava da budeš i radiš šta god hoćeš. Zakonski, formalno, tako je u 99,99% slučajeva, ali razne predrasude i neformalne prepreke i dalje postoje, mada su daleko od toga što današnje feministkinje govore.
    Gde se ne slažem sa modernim strujama u feminizmu:
    1. Tendeciozno korištenje statističkih podataka.
    Nije korektno, pa ni logički ispravno, stalno potezati statističke podatke koji idu u prilog tvojoj tezi, a kada neko iznese podatke koji osporavaju tvoju tezu reći da se radi o generalizaciji.
    2. Odbacivanje čak i rasprave o tome da su biološke razlike mogući faktor u razlikama između raznih statističkih pokazatelja za mušku i žensku populaciju i insistiranje na tome da su bitni isključivo socijalni faktori.
    3. Projektovanje ekstremnih slučajeva na celu mušku populaciju.
    Niti su svi muškarci na čelu uspešnih korporacija ili država, niti su svi muškarci nasilnici i silovatelji.
    4. Fundamentalizam.
    Savremeni feminizam je baziran na nekoliko pretpostavki, koje nisu naučno potvrđene, ali koje nije dozvoljeno preispitivati, bukvalno kao religijske dogme. Svaki naučnik, psiholog, sociolog koji se usudi da objavi neki rad koji nije u skladu sa "dogmama" biva proglašen za fašistu, razvlače ga po društvenim mrežama itd.
  • Александар

    28.09.2022 11:30
    Равноправност
    Зар жене и мушкарци по закону и Уставу нису равноправни?
    Неки одговори:
    - супруга и ја смо обоје факултетски образовани, она ради у државном сектору, а ја у приватном, и имамо скоро исте плате. Имам колегинице које имају већу плату од мене, а и колегу који има нижу. У нашој компанији имамо и мушкарце и жене за менаџере. И све зависи од година искуства, знања, способности,... а не од тога ко је мушко, ко женско, ко Србин, ко Маџар, ко Русин, Хрват, Марсовац,... православац, католик, хобит,...
    - Адам и Ева нису "прогнани" из раја зато што је Ева убрала јабуку, већ што прво Адам није хтео да прихвати кривицу, а тек онда због кршења заповести...
    - није само женама место у кухињи. Најбољи кувари су ипак мушкарци: Стево Карапанџа, Џејми Оливер, мој кум, ја,...
    - промискуитет и неверство нису никакво фрајерисање, већ грех и срамота,...
    - ко ми пипне ћерку руку би му одсекао... а и остало... Исто важи и за сина...
  • Zamenik zamenika

    28.09.2022 11:15
    U Iranu su žene digle revoluciju protiv radikalnog patrijarhata. U Srbiji žene štite Jutku, Palmu i radikalni patrijarhat.
  • Brka

    28.09.2022 10:27
    @Детелинара

    To se s razlogom zove otrovna muškost. Nije svaka muškost (ili ako hoćeš, muževnost) otrovna, ali neka ponašanja jesu i s razlogom su tako okarakterisana. Samodestruktivno ponašanje zbog "društva".

    Nepričanje o osećanjima, nebriga o zdravlju (pre svega mentalnom), fokus na nasilje kao simbol muškosti... Sve te stvari su pokrivene tom komplikovanom temom otrovne muškosti.

    Мушкарци живе краће.
    Стопа суицида дупло већа код мушкараца.
    Зашто се мушкарац који покаже осећања сматра за шоњу?
    Болести срца такође.
    - Sve vezano za otrovnu ideju da je briga za zdravlje i pričanje o osećanjima izraz slabosti. Sami muškarci tu ideju guraju, ne žene.

    Гину у рововима. - U ratovima koje su drugi muškarci izazvali.
    Раде тешке физичке послове. - A žene kao ne rade?!

    Зашто су ниски мушкарци дискриминисани од жена? - Iz istog razloga zbog kojeg su debele žene od muškaraca.
    Мушкарци су у већем броју жртве криминала. - Muškarci su većinom i počinioci.
    Међу бескућницима већина су мушкарци. - Zato što se tražiti pomoć smatra izrazom slabosti i da si "šonja".

    Да и мушкарци могу бити жртве кућног насиља итд. - To žene tvrde od početka, tako da tu nisi u konfliktu s feministkinjama.
  • Mama Rama

    28.09.2022 10:21
    @Детелинара
    Au bre, ti si pun problema.
  • BIMA

    28.09.2022 10:14
    U osnovi se
    ... slažem sa autorkom ali i sa komentarom @Детелинара
    Na Zapadu najbolje ali i najslabije placene poslove obavljaju muškarci.
    Pri tome, nezaposlena ili zena sa niskim primanjima lakše će stupiti u brak i osnovati porodicu za razliku od muškarca u istoj poziciji.
    Hvala
  • Yiko

    28.09.2022 09:52
    moja baba
    A kako je moja baba morala da objasni mom tati zasto su 1943. sva deca u selu nasilno oduzeta od roditelja, i dodeljena na usvajanje familijama druge veroispovesti? Svako vreme donosi svoje probleme i pitanja koje moramo deci da objasnimo. Nije lako, ali ume da bude i teze.
  • Paaa

    28.09.2022 09:51
    u nekoj pojednostavljenoj verziji , možda, dati primer da "veličina i bitnost" muškog pola je često zasnovana na lažnoj predrasudi da su iznad ženskog roda. Da im je "zaljubljenost" u sopstvene bicepse i tricepse suzila mentalne treninge i sposobnost razumevanja na čemu zasnivaju svoju dominaciju nad ženama. Ali , priznajem, vracanje dostojanstva majkama, cerkama, ženama u smislu da imaju prava da samostalno donose odluke o svom životu, zaista ponekad liči na naučnu fantastiku. I pre svega, zahteva žensku solidarnost i podršku na tom planu.
  • Детелинара

    28.09.2022 09:42
    Објаснити и зашто:
    Мушкарци живе краће.
    Гину у рововима.
    Раде тешке физичке послове.
    Стопа суицида дупло већа код мушкараца.
    Болести срца такође.
    Зашто је све више мушкараца сингл јер жене имају превелика нереална очекивања или чекају принца на белом коњу.
    Зашто се мушкарац који покаже осећања сматра за шоњу?
    Зашто су ниски мушкарци дискриминисани од жена?
    Мушкарци су у већем броју жртве криминала.
    Међу бескућницима већина су мушкарци.
    Да и мушкарци могу бити жртве кућног насиља итд.
    Учите децу да и жене и мушкарци имају својих проблема и да се те неједнакости требају исправљати али само тамо где је то могуће и реално.
  • Đina

    28.09.2022 09:34
    Objasniš detetu da je ceo život borba, sačinjen od malih pobeda i tako dok si živ.
    Muškarac ili žena,
    Pobeda je biti čovek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna