Autor: Danas

Info
21.11.2022.
07:48
Iako krovni zakon iz oblasti obrazovanja predviđa novčano kažnjavanje roditelja u slučaju da njihovo dete bude vinovnik nasilja u školi, prekršajni sudovi ove kazne ne izriču.
  • Vera

    21.11.2022 11:16
    Sa ovakvom politikom države deca će uskoro masovno da maltretiraju odrasle. Naeavno da treba kažnjavati i decu i roditelje. To isto dete će sitra maltretirati i svoje roditelje. Žalosna SRBIJA.
  • Zemlja čudesa

    21.11.2022 10:55
    @H
    A da uvedemo apsolutnu nekažnjivost dokle god se školuju, a minimalno do 21. godine? S tim što svako bez obzira na godište može doneti potvrdu od psihologa da nije sazreo i da je nešto zbunjen.
    Treba razmisliti i o kaznenoj politici. Predlažem da nema nikakvih kazni osim u slučajevima ubistva, to je već za ukor nastavničkog veća. Prebijanje i/ili šikaniranje vršnjaka i nastavnog osoblja posebno pohvaliti kako dečica ne bi imala traume zbog moralne dileme da li je to ispravno.
  • Lopovska posla

    21.11.2022 10:52
    @H

    "Tek sa 18 godina moze se kaznjavati jer deca su mentalno nezrela"
    Ma šta god ja mislio o amerima sviđa mi se jedna stvar u njihovom pravosuđu a to je pravilo da "ako si dovoljno star da napraviš sr.nje onda si i dovoljno star da odgovaraš".
    Kada bi par njih,za primer,osudili na par godina robije,voleo bih da vidim toga koji bi slično uradio.Ovako samo možete da ga ljubazno zamolite (da mu ne ugrozite njegova prava) da se smiri.
  • DM

    21.11.2022 10:24
    Posledice za svoja dela (mislim na starije osnovce , srednjoskolce)treba da snose deca a ne roditelji. Novcano kaznjavanje roditelja nema nikakav uticaj na decu vec samo na roditelje. Uticaj drustva, sredine je mnogo veci od uticaja porodice. Svaki dan se susrecem sa naivnim roditeljima koji misle kako su njihova dobra, lepo odgojena deca dobra i vaspitana kada njih nema u blizini sto u vecini slucajeva apsolutno nije tacno. Deca treba da osete sama posledice svojih dela i samo ih to moze dotaci. Npr. ideja drustveno korisnog rada koja postoji kao mera kaznjavanja je po meni idealna ali se na zalost ne sprovodi. Moje dete ima problema u skoli ruzno se ponasa ka nekim nastavnicima a sa ostalima je susta suprotnost, zbog toga mu je i izrecena mera drustveno korisnog rada ali je nisu sproveli. U razgovoru sa razrednim staresinom i nekoliko nastavnika dosli smo do saznanja da nastavnike i neku decu koja nisu ukalupirana terorise jedna grupacija iz razreda konstantno, ali tacno znaju gde da stanu to nije nista toliko veliko da budu upisani ili da padne prijava. Nastavnici su nemocni nad tom "zlatnom " decom a deca koja pate i pucaju po savovima zbog tih istih bivaju kaznjena. Moje dete treba da snosi posledice za svoje ponasanje ali problem ne potice od njega i dokle god nastavnici ne budu imali nacin da rese problem u korenu bice problema. Naplata kazni roditeljima ni na koji nacin nece regulisati ponasanje dece.
  • AV

    21.11.2022 09:32
    Pravna drzava :D
    Jedino se kazne dele za sitotilju
  • Slepčević

    21.11.2022 09:13
    Oftamolog
    Ne okrećite glavu. Kaznite odgovorne.
  • Aloooooo

    21.11.2022 09:08
    Greska velika
  • /

    21.11.2022 08:36
    Jako veliki problem zadnjih decenija.
    Deca koje trpe nasilje u skoli imaju dve opcije:
    1. Istrpi nasilje i dobij traume
    2. Ispiši se
  • Jelena

    21.11.2022 08:09
    Pre neki dan tekst o toleranciji...Ta tolerancija moze da postoji samo prema koliko toliko kulturnim, osvescenim ljudima i decom. Kakva tolerancija treba da postoji prema siledzijama ma koje dobi i uzrasta bili?! Ta rec ovde vise nikakvog smisla nema, a stoka se bez stapa ne cuva!
  • H

    21.11.2022 08:06
    H
    Ako bi se ovo sprovelo u delo sve bi povuklo lancano! Tek sa 18 godina moze se kaznjavati jer deca su mentalno nezrela i mnogo rupa u zakonu ima sto je i realno! Moze dete reci da se uplasilo zato sto nastavnik mnogo vice i preti sa ocenama i time se to delo moze okvalifikovati kao pretnja ili iznuda sto moze prouzrokovati mentalnu zbunjenost koje cesto eskalira fizickim nasiljem kao odbrambeni i prirodni sistem nezrelog deteta?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna