Autor: Blic, TV Prva

Info
04.12.2022.
17:28
Nakon serije nasilja u školama širom Srbije, ministar prosvete Branko Ružić najavio je da će Radna grupa za sprečavanje nasilja u školama razmotriti nošenje mobilnih telefona u škole.
  • Uzrok i povod

    05.12.2022 17:01
    Mobilni nije uzrok nasilja
    Ministar misli ako nema mobilnih nema snimka
    Postoje skole u kojima se mobilni koriste za kvizove, testove, sami na nastavi istrazuju na temu, na casu se pretrazuje materijal za rad, istrazuju se postojeca resenja
    Kad secradi nesto drugo mobilni u tasni bez tona
    Ko smeta -> kod paihologa, pedagoga, dezurnog, ali to se sada ne sme
    Ne smeju cvetići da se izbacuju sa časa…
    Sve se obrce
    Još će nastavnica biti kriva što su je snimali
    I Djura ća da joj oprosti što joj je izvukao stolicu?
  • VladaR

    05.12.2022 16:36
    Treba zabraniti mobilne tokom skolovanja do punoletstva... kao i voznju i alkohol tako i mobilne!!
  • Prosvetar

    05.12.2022 04:16
    Prevencija
    U svakoj školi moraju pojačati broj psihologa koji će raditi sa svom decom, a ne samo sa problematičnom.
    Telefone deci nikada ne bih uzela i mislim da je to čist promašaj. Šta će se desiti kada neko dete ne bude htelo da nastavniku preda telefon, jer je mangupa uvek bilo i biće? Opet problem.

    Deci nije lako da se odupru svemu što im se nudi. Stručne službe u školama su prilično zatajile i čini mi se da samo čekaju da se nešto dogodi, pa onda gase požar raznoraznim sastancima timova, protokolima i slično.
    Gospodo, ovde je problem u PREVENCIJI!

    Prosveta je do guše zatrpana administracijom. Ljudi iz ministarstva su odobrili milion seminara koji su apsolutno neupotrebljivi u praksi. Nikada, nijedan o sprečavanju nasilja, tek da neko čuje i naša iskustva i predloge.
    Za početak, dovedite nam stručnjake u škole da malo oslušnu tu našu decu i dobru i lošu. Možda će im baš ta deca dati ideju kako stati na put nasilju u školama.
  • Hitno

    05.12.2022 01:42
    Nuzno
    Ma naravno da treba zabraniti koriscenje mobilnih telefona u skoli, tokom casova. Bez pogovora. Jednom neko da predstavi jedan valjan predlog u ovom nakaradnom drustvu. Tako nesto treba sto pre usvojiti bez odlaganja. Mobilnim telefonima nije mesto u skolama na predavanju.
  • Nxy

    05.12.2022 01:14
    Previse mozgate da li da ili da li ne. Ukinuti i tacka. Jesu ta deca na casu? Ako su na casu valjda prate cas a ne fb, insta, Baku praseta, itd. Milion generacija se iskolovalo bez mobilnog na casu, a ovi ce garant imati psihicki posledice ako im se oduzme. Dajte molim vas. Ista je fora I kad sede u kaficu sa nekim, oni nisu sa tim nekim vec sa mobilnim.Eto otkud generacije neartikulisanih, nezrelih, besom implodiranih, mentalno i emotivno tupih tinejdzera.
  • Nina

    04.12.2022 23:43
    Ja sam za zabranu telefona u školama!

    Mobilni telefon je koristan ako znaš da upravljaš sobom a
    ako ne....
    onda je mobilni telefon kao opsesivno ljubomorni partner -ka..
    Zeli te celog...
    krade nam slobodno vreme , utiče na sva čula...a ima ih pet ...
    Mobilni telefon manipuše nama kao lukav i dostojan protivnik nasem intelektu..
    .deca mu nisu ravna ..tek stupaju u život


  • Bojan

    04.12.2022 21:52
    Ukidanje mobilnog u 21 veku
    Naravno mobilni je kriv jer da ga nije bilo na casu ne bi bilo snimka izmicanja stolice nastavnici i ne bi sve izaslo u javnost, slucaj bi se zataskao i ostao u kuci uz nagodbu i neiskreno izvinjenje delikvenata nastavnici.
  • telefonisti

    04.12.2022 21:40
    H mlinu
    gde da oštete mobilne operatere. Večina te dece vise trose na telefone nego na hranu
  • Mrnđo Drnđo

    04.12.2022 21:12
    Mobilni telefon nije samo sprava za gubljenje vremena, ali to nije ni tema. Ministar vam bacio kosku a vi navalili!
    Pravo pitanje je kako će nasilnici biti kažnjavani, a ne ko nosi telefon.
    Fokusirajte se na problem!
  • eto ko je kriv

    04.12.2022 21:03
    lelemudanje
    kad su podeljeni podelite ih po skolama sa i bez mobilnog
  • Mare

    04.12.2022 20:58
    U Svedskoj kad dodju ujutro na nastavu svi predaju telefone i na kraju nastave uzimaju telefone..vrlo jednostavno reseno
  • svašta

    04.12.2022 20:51
    On-line nastava,kupuj opremu, a sada bacaj opremu?
    Namamili ste mi dete na net!
    Pokvarilo vid za dve godine, oftalmolog kaze od mobilnog i gledanja u ekran.
    Tražili ste da sede kući i gledaju, nema napolje.
    I kada ste namamili, sada zabranjujete informacije!!!
    Ne koristimo društvene mreže!!!
    Ne prepisujemo na času!!!
    Ne bavimo se tračerajima, niti slikamo nastavnike po školi, nije to naš nivo!!!
    Hoćete IT?
    Da, pitam se kako smo mi živeli bez telefona? ,a pisma su putovala dve nedelje.
    Plašite se čega? Nekog snimanja?
    Ako vam dete pravi problem, udaljite ga sa časa, neopravdan,zovite roditelja.

  • KOMENTATOR

    04.12.2022 20:32
    KOMENTAR
    To neće rešiti nasilje, ali svakako zabraniti. Nema smisla drugačije.
  • Sarky

    04.12.2022 20:29
    Glupi uređaji glupi učenici
    Nema potrebe za oduzimanje deci mobilnih. Postavite kamere u učionice i na kraju radnog dana pregledate snimke (novo zapošljavanje koje će plaćati izgrednici) i videti ko je koristio mobilne na času, u koje svrhe, ali i da li je bilo nekih drugih gluposti. Time se štite i učenici i učitelji. Sada će mnogi da skoče na mene u vezi ljudskih prava. Prvo, kada izađeš iz stana (kuće) ti si na javnom mestu i postaješ javna osoba sa obavezama i pravima ponašanja. Sa druge strane koja su prava profesora. Koja su prava učenika koji hoće da uče. Znači prava učenika koji se igraju ili ubijaju dosadu sa mobilnim na času (gledanjem utakmice na času) ne postoje i treba kažnjavati.
    Samo po đepu. Za teže izgrede ja bi i učenika i roditelja u zatvor, pa da se napokon druže u istoj samnici kada nisu imali vremena da se "druže" kao porodica.
  • Braco Stamenski

    04.12.2022 20:13
    uvek se vraćamo na isto
    NIje pitanje šta čemo zabraniti, pitanje je kakve su posledice u slučaju prekršaja...
  • Goca

    04.12.2022 19:22
    Telefoni nemaju nikakve veze sa nasiljem. To je kao da deci zabranite da izlaze na ulicu jer napolju pada kiša npr. Uzrok porasta nasilja je nemogućnost ili nevoljnost roditelja da se bave decom, normalizacija i nesankcionisanje nasilja među odraslim, poplava nasilnih sadržaja sa svih medija, propagiranje i veličanje kriminalaca, ratnih zločinaca opet u svim medijima... Više ne postoje pozitivni uzori, sve sami kriminalci i siledžije koji se bogate i odlično žive i pritom im niko ništa ne može.
  • Bzvz

    04.12.2022 19:20
    Sad je problem sto je nasilje snimljeno, a ne sto nasilja ima
  • Limanac

    04.12.2022 19:18
    ...
    Ne treba zabraniti telefon već reorganizovati nastavu tako da je svejedno da li imaju telefon.
  • nastavnica

    04.12.2022 18:56
    Kakve veze imaju telefoni sa nasiljem, pa ne tuku se telefonima. A za sadržaje kojima su izloženi škola nema ingerencije. Tu su roditelji, tu je država. Da li je zabranjeno korišćenje telefona na času, zvanično? Ako jeste, nastavnik upiše u napomenu o vladanju. Ako učenik odbija da skloni telefon, pozvati roditelje i neka ga vode sa časa. A što se tiče nasilja, mislim da bi jedino rešenje bilo da svaki učenik koji se nasilno ponaša bude upućen na procenu i bude u obavezi da zajedno sa roditeljima ide na terapije za kontrolu besa. Pola godine, minimum. O svom trošku. A da se pp službe bave žrtvama. I da se male siledžija javno izvini osobi nad kojom je izvršio bilo koji vid nasilja, verbalni, fozički, seksualni, digitalni i sl.
  • zip

    04.12.2022 18:32
    Ma treba zabraniti telefone. Bulje u njih za vreme casa, ne slusaju niti gledaju sta se objasnjava na tabli. Kontrolne rade tako sto prepisu s telefona, zato neki profesori i nisu zato da im se oduzmu, odgovara im ta lazna slika znanja.
  • /

    04.12.2022 18:18
    /
    kamere u ucionice
  • Joca

    04.12.2022 18:15
    Kao i uvek ... kod nas se riba čisti od glave, a problemi rešavaju tako da se ne uradi ništa.
  • 9

    04.12.2022 18:13
    Ništa lakše
    samo trenutno primeniti zakon i bez saglasnosti snimanog a čiji se lik pojavio na bilo kakvoj mreži hitnim postupkom izreći višemilionsku kaznu roditelju-startelju počinioca i problem rešen.
    Ako je u pitanju srednja škola koja po zakonu nije obavezna ,a svaku je moguće završiti kao vanredan đak koji sam plaća školarinu i ispite treba biti trajno udaljen iz sistema koji pokriva država (narod), bez mogućnosti upisa u neku drugu ili srodnu školu u bilo kom mestu. Za jednu sezonu problem bi bio trajno rešen i uvelo bi se bar malo pristojnosti.
    Trenutno u zakonu piše : " učenik sa 25 NEOPRAVDANIH izostanaka MOŽE biti isključen iz škole" .Ranije je pisalo " se isključuje " , a onda su došli pametni pedagozi. Zamislite privatnika kome se zaposleni neopravdano ne pojavi 3 radna dana na poslu ,a ovaj ga potapše po ramenu i kaže no! no! , nemoj opet ,a platu ćeš dobiti uvećanu za taj period.
  • Učenici

    04.12.2022 18:09
    Dovitljivost
    Đaci ponesu po dva telefona, jedan ostave na početku časa kod nastavnika, a drugi koriste za igrice, dopisivanje i prepisivanje tokom časa.
  • Zemlja čudesa

    04.12.2022 17:55
    Prosvetari, tradicionalno
    Jedni u klin, drugi u ploču, nikada složni da se izbore za nešto svoje. Zato i jeste tu gde ste sada, i zasluženo vam istresaju kante za smeće na glavu.
  • Draga

    04.12.2022 17:54
    Zabrana mobilnog tolom casova.
    O upotrebi telefona u skolama mora da se donese pravilnok i za nastavnike i za djake. Ulaskom na cas ne smeju da imaju telefon, ni nastavnici ni djaci. Nema koncentracije ni jednima ni drugima, svi su se opustili. Treba sve ispocetka. Napraviti kasete ispred ucionica i tu odlagati telefone. Nema uzimanja telefona do kraja nastave. Ali to treba sorovrsti u reslnost. A onda razgovori , javnj casovi , interakcije sa psihologom i prdagogom na razne teme o toleranciji, prijateljstvu, empatiji .
    I onda za 5-10 godina imati vaspitaniju decu i roditelje i savesnije nastavnike. Moguce je ali treba hteti i raditi.
  • Lala

    04.12.2022 17:44
    Odgovor
    Prvo morate poznavati kako funkcioniše sistem, kakav inspektor i kakva prijava tužiocu ne može inspektor da piše prijave za nošenje mobilnih telefona niti da ispravi sve greške ovog nakaradnog sistema!
  • Tamara

    04.12.2022 17:38
    U školi
    "Petefi Šandor" deci su od septembra zabranjeni mobilni telefoni. Ne shvatam zašto je u svakoj školi različito, kao i u svakom gradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna