Autor: Euronews Srbija

Info
21.12.2022.
06:42 > 06:42
Jedna od promena u zdravstvenom sistemu Srbije koja bi mogla da bude ostvarena, a koju je najavila ministarka zdravlja Danica Grujičić, je uvođenje porodičnog lekara.
  • Perica

    21.12.2022 15:05
    Hahaha hoce li ginekolog kao porodicni lekar raditi po kvartovima?
  • Sapko

    21.12.2022 14:52
    Dva najgora ministra
    Ministarka zdravstva lupeta,a ministar prosvete nema pojma!
    Žalosna zemljo!
    Najvećim laicima je jasno da samo treba izjednačiti privatni i državni sektor i sve rešeno,nema gužvi ,čekanja,znalo bi se gde idu naše pare....Ovako država mi skida sa plate,ali pošto na skener čekaš 6m...,odeš kod privatnika i daš iz svog džepa.
    Ženo ne sramoti se nego uradi nešto normalno,tj.makar reci nešto normalno!
  • pajo patak

    21.12.2022 14:34
    odavno peva Haris Džinović:
    šta mi radiš, Дано, Дано ...
  • BoeserWolf

    21.12.2022 12:25
    sta kaze gdja ministarka, to nije utopija?
    pa to sto ste smislili jeste utopija, i neizvodljivo. Kaze treba samo dobra organizacija, po njoj ste nadaleko poznati. Uostalom, treba i novca koji nemate koliko lapate.

    Umesto da se prepise model iz npr. Austrije, ne oni da otvaraju ambulante po kvartovima u sezoni gripa.
    A znamo i zašto ne mogu da prepisu model iz Austrije, jer bi PIO morao privatnim lekarima, koji bi imali ugovore sa PIO fondom, da placa za usluge. A svi znamo da je nas PIO fond rupcaga bez dna.
  • Saša

    21.12.2022 11:27
    Bajka
    Prvo i osnovno, za koncept porodičnog lekara treba stabilna država. Trenutno u praksi ne možeš ni izabranog da imaš duže (otišao na specijalizaciju, drugi dom zdravlja, inostranstvo). Na koji način onda da imaš porodičnog lekara, koliko će se zadržati u određenoj sredini?
    A kako neko reče, naš zdravstveni sistem je zasnovan na privilegijama. Ako si blizu vatre imaš sve, skener, negu, dijagnostiku a plaćamo svi. I oni ispod radara koji imaju samo ; zakažite termin...
  • Miki

    21.12.2022 11:17
    ma daj.. o cemu pricamo kada se i sam bivsi Ministar Tomica operisao u inostranstvu! Novine su o tome pisale, operisao je kicmu u inostranstvu! Ejj.. ministar zdravlja nema poverenja u sektori kojim on rukovodi
  • Anesteziolog DE

    21.12.2022 10:59
    Sve što vredi je otišlo odavno

    Plaćač poreza

    21.12.2022 • 10:33

    Zašto u Srbiji,državi u Evropi u 2022.godini,nema dovoljno magnetnih rezonanci,skenera i ostalih dijagnostičkih uređaja i osoblja koja sa njima rukuju,iako svi građani građani ove zemlje plaćaju obavezno zdravstveno osiguranje?

    ---

    Ima svega nabrojanog ali stoji u podrumima bolnica nema ko da radi sa njima.Nema ljudi sa znanjem više.Sve otišlo iz rupetine od države.

    Pozdrav iz Frankfurta.


  • džilio

    21.12.2022 10:50
    :(
    Sinoć se vračao kući kroz Sloveniju i na radiju slušao aktuelnosti vezane za ovu temu porodične medicine i porodičnih lekara.Koncept im se raspada jer lekari napuštaju t.j. neće da rade pod datim uslovima. Da ne dužim i objašnjavam kako i zašto se to dešava ovaj komentar upućujem onima koji bi bili zaduženi za organizaciju ovih službi. SAD,Kuba...nema potrebe. Pogledajte u komšiluk i ne ponavljajte greške koje su napravljene. Simple
  • Kobac

    21.12.2022 10:47
    Ne tovi se prase
    pred Božić.

    Kasno je za sve.

    Sve što ima znanja,pameti i stručnosti i veština i ono najbitnije ODGOVORNOST u poslu sve to odlazi iz najkorumpiranije rupetine u Evropi.

    Ko će sa znanjem da radi i da mu šef bude partijski poslušnik i da ga ucenjuje sa potpisima za učlanjenje u stranci da bi dobio posao?

    Ko će pod takvim uslovima da radi svoj posao NORMALNO,ČASNO I POŠTENO?

    Ko će od poštenih lekara i mlađih i starih da radi pošteno svoj posao kada svi oko njega su nepošteni,korumpirani i politički PODOBNI?


  • Plaćač poreza

    21.12.2022 10:33
    Zašto u Srbiji,državi u Evropi u 2022.godini,nema dovoljno magnetnih rezonanci,skenera i ostalih dijagnostičkih uređaja i osoblja koja sa njima rukuju,iako svi građani građani ove zemlje plaćaju obavezno zdravstveno osiguranje?
  • Rile

    21.12.2022 09:23
    Dokona popadija i.....
  • Reintje

    21.12.2022 09:17
    Lekari
    koji su veci deo radnog staza proveli radeci na selu bili su bas to: Katica za sve! Odrasli, deca, skolska deca, savetovaliste, sistematski pregledi, kucne posete pesice. Uglavnom na selo su slani pocetnici i to oni koji nisu imali vezu u rukovodstvu domova zdravlja. Ucili smo u praksi, snalazili se konsultovanjem sa starijim lekarima, edukovali se na seminarima i predavanjima. Nista novo nije izmislila ministarka, koja ocito nikad nije radila na selu. Ali, razlika je imati pacijente sa sela, koji tvoje savete slusaju i ove gradske, razmazene, izgooglane, koji zele samo subspecijalisticke preglede. Mi smo bili porodicni lekari na selu.
  • Светозар Милетић

    21.12.2022 08:48
    Породични лекар по квартовима где је миграција огромна, неће да може. Данас живим на Детелинари сутра у Пезосу, хоће ли доћи онда др на Алибеговац ? Или данас у Кикинди сутра у Новом Саду ... да не спомињем остале ствари ... синдром напредњака је прелазак ... авај
  • džilio

    21.12.2022 08:47
    :(
    Sinoć se vračao kući kroz Sloveniju i na radiju slušao aktuelnosti vezane za ovu temu porodične medicine i porodičnih lekara.Koncept im se raspada jer lekari napuštaju t.j. neće da rade pod datim uslovima. Da ne dužim i objašnjavam kako i zašto se to dešava ovaj komentar upućujem onima koji bi bili zaduženi za organizaciju ovih službi. SAD,Kuba...nema potrebe. Pogledajte u komšiluk i ne ponavljajte greške koje su napravljene. Simple
  • Stana

    21.12.2022 08:43
    U Nis da dodjete pa da vidite kako se urusava i diskredituje dobar lekar od strane onih na visim pozicijama iz cisto licnih razloga i obesti!
  • Pacijent

    21.12.2022 08:29
    Ambulanta nije zem. zadruga, doktorka! Ti mladi lekari se školuju godinama, moraju da imaju specijalizaciju, da prođu kroz celo obrazovanje da bi mogli da rade takve stvari. Porodiči lekar mora da ima iskustvo, a ima i ogromnu odgovornost, ako dođe do propusta. Primarna zdravstvena zaštita treba da pruži pacijentu kvalitetnu i brzu dijagnostiku, što znači, od vađenja krvi, ultrazvuka i mnogih drugih pregleda koji moraju da se obave ako se pojavi problem pa tek onda da pacijent ide po klinikama do besvesti. Izgleda da će se još jedna budala vežbati na nama dok ne poumiremo.
  • Dragan

    21.12.2022 08:15
    Ah
    Tomica Milosavljević je uveo tkz porodičnog lekara,tj izabranog kojeg ne možete borati.Aj da lekara nema.Imam dijabet,nemam terapiju zbog gilbert sindtoma već 8g.Lekaru nikad na pamet da proveri zdravlhe laboratoriju,kardiolog,endokrinolog.U Hrvatskoj porodični lekar komunicira sa pacijentom telefonom,e mailom, zakaziju preglede za svoje pacijente,idu u kućne posete ako je ne pokretan.Ka već 23g mema. Izabranog već na koga naletim.Ne treba pptodiĉni svaki lekar može otvorito vaš karton,a izabrani pojma nema od čega mu boluju pacijenti-moje iskustvo.
  • Koferče iz struke

    21.12.2022 08:08
    ideja nije losa ali je realizacija daleko!
    zasto?
    Zato sto nas koncept medicine nije zasnovan na modelu porodicnog lekara (u Britaniji postoji taj koncept).
    Dakle potrebno je prvo izmeniti koncept studiranja, da bi neko mogao biti porodicni lekar. Jer porodicni lekar leci i dete (pedijatrija) i stare ljude (gerijatrija) iste porodice. Nasi mladi lekari ne znaju da rese gomilu "problema" koji bi ih zadesili na terenu, i bilo bi puno gresaka. Nisu oni krivi zbog mogucih gresaka, vec nas koncept studiranja nije tome prilagodjen. Cak i da se krene u tu pricu, bez prethodne pripreme, gomila por.lekara bi slala pacijente u spec.sluzbe, jer ne bi mogli da rese sve probleme koji bi ih snasli.
    Dakle, moglo bi ali onda morate poslati mnogo mladih na edukaciju u inostranstvo (sto im iskreno zelim) pa tek onda to polako implementirati u nas sistem.
    To ne moze preko noci koleginice "ministarka"!
  • Maca

    21.12.2022 07:55
    O Bože
    Da li dr Grujičić se zarazila od drugih članova vlade- oboliko gluposti joj ne treba jer niti mogu mladi naučiti išta preko interneta ,niti se medicina radi po principu dogovora ko će šta tog jutra(nine to kafić pa ko će koji region bašte podluživati ,nisu to konobari !) Plus da ostanu i lekari u d zdravlja i još se dodaju ovi kvartovski mladi lekari , to bi bio još veći trošak a ishod nula nego da se organizuje rad u domovima zdravlja uz stare i nove lekare a sestra dokvalifikuje da na kompjuteru ukucava u elektronski karton i anamnezu i nalaz dok doktor može da pregleda pacijenta i sa njim rszgovara kao nekad a mlad lekar gledajući ga uči !
    Kakav crni kubanski model ??? zaboga da padamo sa konja na magarca !
    Dano, pokrij se ušima ,svoj profrsionalni nivo hirurga se potpuno ukaljala !
  • Gavril

    21.12.2022 07:42
    Narodni poslanik Stefan Jovanović izjavio je da je bogata i povlašćena elita stvorila dva paralelna zdravstvena sistema, jedan za sebe, a drugi za građane koji, ako nemaju "vezu" kod lekara i nemaju novca , čekaju mesecima ili godinama na pregled i lečenje.
  • /

    21.12.2022 07:41
    /
    aman, pa vec smo dobili licne lekare.
    tek tada ce sabotirati pokusaje da se disciplinuju...a i obrazuju
  • Lidija

    21.12.2022 07:20
    Ova ministarka otkako je imenivana ne zatvara usta.Iz dana u dan valja gluposti ni sama vise ne zna sta je navela od promena koje planira u zdravstvu.Jedno talasa,a stvarna slika je sasvim drugacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna