Autor: Euronews Srbija

Info
02.01.2023.
07:48 > 08:15
Srbija ima dovoljno edukovanih stručnjaka da bi se potencijalno mogla otvoriti litijumska fabrika, kaže za Euronews Srbija naučnik Dejan Ilić, kod u Nemačkoj nazivaju "ocem" litijumske baterije.
  • Nina

    05.01.2023 10:07
    G. Ilić je eminentni stručnjak i naučnik.
    To je njegov stav kao naučnika i stručnjaka gledano prema ekonomskim prilikama u Srbiji ali zaboravlja da su kod nas zakoni privatno vlasništvo partije koja je na vlasti ....
    A reč stručnjaka je marginalna, već vidjeno zar ne?
    Stručnjaka a ne kvazipolitičkih stručnjaka !

    Mi smo divlji zapad,pravo jačeg

  • /

    02.01.2023 13:09
    /
    Pored ovakvih stručnjaka ne trebaju nam neprijatelji. Litijum uopšte nije redak. Što ga ne iskopavaju u Holandiji. Pa zato što onds nema više života.
  • Pogledajte madjarsku

    02.01.2023 13:05
    Pogledajte madjarsku!!!
    Ona nema rudnike litijuma, a do sad se u madjarskoj otvorilo osam giga fabrika za baterije!
    Dve najnovije u izgradnji su BMW-ova fabrika baterija u Debrecenu vrednosti 2 milijarde evra i CATL fabrika od 7 milijardi evra?!?!
    Hej bre, dve fabrike 9 milijardi, a mi cemo da kopamo po Jadru. Presmesni smo
  • Nene

    02.01.2023 12:57
    Primećuje li narod da oni koji su za kopanje i preradu litijuma u Srbiji nemaju decu u Srbiji ili sami oni ne žive u njoj!
  • Mićo

    02.01.2023 12:18
    @goran goran
    Ako zna svašta, zašto onda nije napravio koji rudnik u Nemačkoj?

    A gogi, ajde objasni mi, majke ti.
  • goran goran

    02.01.2023 11:46
    litijum
    Bravo stručnjaci . Šta zna taj ILIĆ
  • Zamenik zamenika

    02.01.2023 11:11
    U EU je eksploatacija litijuma zabranjena zbog trajnog katastrofalnog uticaja na biljni i životinjski svet i trajnog toksičnog zagađenja .Znate li da biljke nikad više ne mogu da rastu na mestu gde se iskopava litijum? Većeg zagađenja od rudnika litijuma nema! Nećemo dozvoliti nikakav rudnik litijuma i ta priča je završena.
  • Plaćač poreza

    02.01.2023 11:04
    Da bi se izvadio taj litijum potrebno je prema studiji Rio Tinta DNEVNO 1100 tona sumporne kiseline. Taj kraj nosi najkvalitetnije rezerve podzemnih voda. Prema istoj studiji planirana je deponija zapremine 10 miliona metara kubnih sa vrlo visokim rizikom od orocurivanja toksičnih materija u podzemne vode. Biološki fakultet u Beogradu koji je radio preliminarnu procenu na biodiverzitet kaže da će mreža života biti izbrisana i preporuka stručnjaka je da se taj projekat uopšte ne realizuje. To bi bila ekološka i humanitarna katastrofa sa trajnim posledicama. Kraj priče. Ne želimo nikakav rudnik litijuma!
  • A

    02.01.2023 10:59
    A
    A kako bi osetili materijalni boljitak od ovog posla? Poucen iskustvom nebi videli ni dinara od Vucica i njegove bagre jer bi sve pokrali ko sto kradu! Da smo normalna pravna i civilizovana drzava koja nije prva po kriminalu korupciji ucenama da i poverujes!
  • Комша

    02.01.2023 10:54
    Србија није Немачка. У Србији се не поштују никакве еколошке норме. У Србији се уништава све зарад профита страних компанија и домаћих политичара. Зато народ не да да се коша литијум јер би после њега од Јадра и Мачве остала пустиња.
  • МилеНС

    02.01.2023 10:37
    Зашто не?
    ево зашто.. први разлог је што ћемо ми слободоумни, непокорени грађани поломити и руке и ноге ономе ко покуша.
    Друго, што ми слободоумни и непокорени грађани видимо својим очима и разумемо својом памећу да једна Холандија приходује 70 и кусур милијарди евра од ПОЉОПРИВРЕДЕ а имају површине не више од АП Војводине. Дакле, шта није јасно?
  • ĆoraviDesk

    02.01.2023 10:31
    Zašto se opet forsira tema.
    Nema ništa od kopanja litijuma.
    Ja ću radije da živim bez litijuma, a da vidim svoj narod kako živi tamo u lepoti prirode.
    I uzgred zašto se ćuti da Zrenjanin preko 20 godina nema vodu, a potrošeni su silni novci za fabriku.
  • Aktivista sa Futoške

    02.01.2023 10:23
    Izuzetno poštujem g-dina Ilića i njegovo delo i dostignuća koja je ostvario ujedno promovišući Srbiju širom sveta. Hvala Vam!
    Ali istovremeno ne volim i ne poštujem što jednostrano i tendenciozno promoviše eksploataciju litijum u Srbiji ne osvrćući se ni jednom reči na suštinu koju je prof. Ristić tako lepo objasnio na RTS-u:

    Prema njegovim rečima, jadarit jeste jedinstven miniral, ali je to najgora moguća forma, koja sadrži litijum i bor.
    „Da bi ste iz njega izvadili litijum i bor, treba vam, prema studiji Rio Tinta, dnevno 1.100 tona koncentrovane sumporne kiseline, nekoliko desetina tona eksploziva za podzemnu eksploataciju. Predviđeno je studijom Rio Tinta da će doći do sleganja 850 hektara terena. Studija Biološkog fakulteta, koji je radio za Rio Tinto preliminarnu procenu uticaja na biodiverzitet, kaže da će mreža života biti izbrisana i preporuka mojih kolega sa Biološkog fakulteta jeste da se taj projekat uopšte ne realizuje“, navodi Ristić.
    „Prema studiji Rio Tinta predviđena je jedna deponiija zapremine 10 miliona metara kubnih upravo u priobalju Jadra i Korenite sa vrlo visokim rizikom od procurivanja toksičnih materija u podzemlje i zagađenja tih rezervi podzemnih voda. Ukoliko dođe do bujučnih poplavnih talasa postoji mogućnost dospevanja toksičnih materija u Jadar, Drinu, Savu, ugrožavanje Šapca i Beograda“, naglasio je prof. Ristić.
    Druga deponija je, kako kaže, predviđena na potoku Štavica tako što bi se podigla brana visine 17 metara i nekoliko mil. m zaprem
  • zztop

    02.01.2023 10:22
    Ovo sa litijumom bi bolje objasnila brnabićka ...
  • Branko

    02.01.2023 09:49
    Kada bi samo strucnjaci i eksperti, koji gube i rasipaju svoje vreme, znanje i talenat ovde, komentarisuci i blateci sve i svakoga, posli makar u tu Nemacku, ako bas ne pravo u Silicijumsku dolinu, kako bi se divno iskazali sa svojim raskosnim znanjem i svet bi prosto sunuo napred, u svetlu, ekoloski cistu i odrzivu buducnost.
  • И ја

    02.01.2023 09:38
    И ја
    бих се сложио са овим,велика је пара у томе и треба,ући у посао са овим Литијумом,зараду поделити са народом под строгим,надзором свих нас! Отерати Кинезе и сами преузети овај посао јер ако је толико исплативо никакав проблем да их обештетимо,што су штетили! Ако није...под хитно,све зауставити и оне који су потписали,било шта непизајући народ привести уз кривичне пријаве и судити за велеиздају државе јер је ово равно,томе! Има само један,услов то је да АВ и СНС секте несмеју,бити на власти! Ако све штима,онда да се ватамо,посла и пара!
  • Živela glupost

    02.01.2023 09:28
    Nešto razmišljam, ovoj zemlji ovom narodu ne treba veći neprijatelj od nas samih. Kakve nam se teme lansiraju i kandiduju...nečuveno. Ne postoji narod,država na ovoj kugli zemaljskoj, koja ne ekploatiše rudno bogastvo koje poseduje.Samo Srbi nebeski narod i nebeska Srbija su posebni,oni su iznad toga,ekološki osvešteni.
  • Branislav

    02.01.2023 09:13
    Ti si pobegao iz Srbije u Nemacku i sad bi da potrujes narod koji je pored svih muka ostao da ovde zivi...aufiderzen...
  • Strasno

    02.01.2023 09:11
    Nema veze kakav je naucnik, ako se ovako namerno nalupetao, verovatno angazovan politicki.
    "Plemenit metal... Prelep... Divni metali iz periodnog sistema... Ma ima ih u nasem organizmu..."

    Ovo je sve ostalo, ali nauka nije.
  • D

    02.01.2023 09:03
    D
    Sve sto donosi novac i materijalno blagostanje drzave i gradjana je dobro! Samo da licno mi to radimo pod strogim nadzorom nasih strucnjaka! A ova prica sa Kinezima i AV nedolazi u obzir jer gradjani nemaju vise nimalo poverenja u AV i SNS sektu opravdano a to je najgore kada ti niko neveruje!!!
  • Drax

    02.01.2023 09:03
    Ala mu je
    Intervju u fazonu “šta bi bilo kad bi bilo”. Ništa nije kazao ali je pun sebe. Da ga postavimo za direktora SANU-a i da mu damo odrešene ruke pa možda nešto i napravi u Srbiji.
  • Mimi

    02.01.2023 08:55
    Zaboravio je
    Super je sve to što gospodin Ilić kaže, ali je zaboravio da zakoni u Srbiji ne funkcionišu, pošto je već dugo u Nemačkoj.
    Narod ne želi ekološku katastrofu jer je jasno kao dan da vlast želi da rasproda sve što se može prodati strancima, ne mareći za ekološke standarde, prirodu, životinje, ljude, i sve zarad profita koji njima direktno ide u džep.
  • Brlja

    02.01.2023 08:54
    Budućnost su vozila na vodonik i hibridna vozila, a čisto električni pogon je totalni promašaj. Za 30 godina mali broj ljudi će imati vlastito vozilo, koristiće iznajmljena vozila kada imaju potrebu, a svaki dan do posla i nazad javni prevoz.
  • cure

    02.01.2023 08:41
    još
    jedan branković
  • Slavko

    02.01.2023 08:22
    Info
    Neka naši političari i novinari izuče temu Natrijum jonske baterije, na tome radi najveća kompanija koja proizvodi baterije, kada mi počnemo da iskopavamo litijum ovo će biti revolucija i ostaćemo na cedilu sa uništenom zemljom i milijardama subvencija koje smo opet poklonili.
    Uvek kasnilo u svemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna