Autor: N1

Info
05.02.2023.
10:06 > 10:02
U Srbiji ima oko 1.400 nezaposlenih lekara, a u isto vreme nema ih dovoljno u čitavoj Vojvodini ili, na primer, u Malom Zvorniku.
  • Nenad

    05.02.2023 22:23
    Zdravstvo
    Lekara u manjim mestima nema jer se od njih trazi partijska knjizica i ponegde i veliki novac kako bi se zaposlili. Pa ako vec treba da dam novac bolje da ga ulozim na odlazak odavde. Ja sam subspecijalista i rado cu drzavi vratiti ono ato je ulozila u mene i potom otici. A ulozila je onoliko novca koji se koze vratiti od jedne plate u inostranstvu
  • Dane

    05.02.2023 15:06
    Lekare na selo slati na pet godina pa smena ,poslati druge ,obezbediti im stan za to vreme i platiti gorivo za automobil .
  • Goki

    05.02.2023 13:48
    @Dragan
    Objasnio si. Potpisujem.
  • @Zordon

    05.02.2023 13:43
    Ako nema više komunizma zašto školarina na medicinskim fakultetima nije bar 10.000 evra po semestru? Možda ne dobijaju kvalitetnu nastavu? Ako je tako, kako su onda postali lekari i prihvataju ih u inostranstvu? Na drugoj strani, lekarima u manjim mestima bi trebalo dati odgovarajući stan (ne u vlasništvo) a s obzirom na sadašnje stanje i po koju privilegiju.
  • BoeserWolf

    05.02.2023 13:36
    @Dr. Sci
    @Zabraniti im rad u privatnoj praksi,jer ako se školuješ o trošku drżave

    Koga država školuje leba ti? To sto država nekom oprosti školarinu (ako student ocenama zasluzi status budžetskog studenta) ne znaci da mu država finansira školovanje. Koliko novca je država otela njegovim roditeljima sve ove godine, koliko student mora da potroši da bi studirao, kirije, hrana, prevoz, izmišljene takse na fakultetima, literatura, i sve ostalo potrebno za zivot i studiranje, kroz sve država uzima PDV. Niko drzavi nije za školovanje nista dužan, pogotovo ne da joj pokloni 10 godina svog života kako bi ova talibanka od ministarke da uvede.

    Taki da pažljivo sa željama, mozda Vam se ostvare. Lecice vas vračevi i veštice uskoro.

    PS: pise se konformizam, ne komfornizam
  • /

    05.02.2023 13:26
    /
    zato sto su potomci crvene burzoazije.
    nisu hteli da rade na selu ni tokom komunista.

    biti iskren. nisu oni otisli u doktore da bi nahranili sirotinju i doneli mir u svetu
  • komsinica

    05.02.2023 13:11
    Pa ja stvarno nisam znala da nam je po selima tako bajkovito, dobro da nas je ministarka obavestila. Koliko ja vidim po selima vise nema ni zdravog vazduha a kamoli sta drogo. Al, ministarka je ministarka, valjda bolje zna :(
  • Banderaš

    05.02.2023 12:58
    Nije tačno
    Nije tačno da ih nema u selima,ima ih u Wallisellenu,Dubendorfu,Oltenu,Fahrweidu,Bremgartenu...
  • Mare

    05.02.2023 12:07
    Pročitam naslov i pomislim na Sloveniju i posle u tekstu se pominje Slovenija. Znači, dragi političari, što ste već 12tu godinu na vlasti, prepišite SVE od Slovenije i tako uredite zemlju. Nema ništa lakše! Samo PREPIŠITE! Ne morate ništa da izmišljate! Zajedno smo bili u SFRJ a vidite gde su oni sada! Najlakši posao imate! Samo PREPIŠITE!!!
  • Saša

    05.02.2023 12:04
    A gde?
    Kao što je ovde više puta spomenuto; nema infrastrukture!
    Uništeni putevi, uništena železnica ( nije samo podzemna sinonim za brz dolazak iz A u B)
    Nepostojanje kvalitetnog interneta, tragova...itd. spisak je dugačak.
    Važno je da mafija na čelu sa građevinskom se dobro naplati.
  • RL

    05.02.2023 11:55
    Ministarka
    Nema dovoljno lekara i u Novom Sadu jer ministarka ne odobrava zaposljavanje i specijalizacije.
  • Dr.

    05.02.2023 11:40
    Sci.
    Zabraniti im rad u privatnoj praksi,jer ako se školuješ o trošku drżave,onda si dużan i da radiš za nju,a ne da dolaziš na posao samo radi staża i da bi sebi nabacao gomilu pacijenta u privatnoj praksi. Zabraniti deci doktora da upisuju medicinu,jer ih onda roditelji tj.doktori na silu guraju kroz medicinu,a nikakve kompetencije nemaju za to,osim što su doktorska deca.
    Ne może direktore medicinkskih institucija da vode politički paraziti. ...
    Ma predugačak je spisak stvari,koje bi trebalo promeniti da bi zdravstvo bolje funkcionisalo,a pri tom treba biti svestan da bi bilo mnogo diverzija,jer mnogima se ne isplati da se uvede red.
    Na uništavanju naših institucija su radili decenijama,tako da je šteta ne popravljiva. Zato i nestajemo. Ne trebaju nama nikakvi ratovi,samo otvore granice i ima da nas nema. Ostali bi samo poltroni i beskičmenjaci,koji ništa ne znaju,osim da tapšu na mitinzima. Zbogom pameti.
    Bila nekad jedna divna zemlja i divan narod,sad se samo prepričava,a gori smo postali od divljih zveri.
    Nepotizam na svakom koraku. Doseljavanje u gradove masovno,a sela prazna. Lepše je po ceo dan piti kafu u kafiću i podrżavati vlast,nego raditi na selu od jutra di mraka. To nas je i uništilo. Komfornizam.
  • Osnovno

    05.02.2023 11:30
    Osnovno je zbog drzave koja je dozvola da parija svojata zdravstveni sistem i istovremeno ta drzava unistava i rasprodaje sve van gradova
    Sta tu nije jasno?!
  • Suština

    05.02.2023 11:29
    Zato što su uobraženi. Diplomirali na testiće i kolokvijume, hteli bi sve i odmah,a do juče su živeli u tim selima. Lekari rođeni osamdesetih, studirali po starom programu, sada sa 10-15 godina staža su iz velikih gradova išli u ta sela, naučili posao i vratili se. Današnja omladina, često tek prva generacija sa diplomom u porodici, para nosom oblake.
  • Isto tako

    05.02.2023 11:29
    Nece na selo jer taj dom zdravlja nema ni osnovnu laborstoriju, osnovni rtg kabinet, dok saceka materijal za rad osedi,…
    Kafana nije drustveni zivot!
    Blato na putu kad iko ide negde hitno je opasnost…
    Za vreme studija vide kakvo je stanje pa u gore uslove nece
    Ali eto moze Dana da bude primer
    A sama je priznala da se zbog struke odrekla porodice - to zeli mladima?
  • Babe i zabe

    05.02.2023 11:27
    Pobesneli Laloš
    05.02.2023 • 10:30

    Svi placaju poreze, i time finansiraju drzavne institucije. Ukoliko zelis da studenti nadoknade i plate studije, moras da preracunas porez, odnosno da ga smanjis njihovim roditeljima.
    Manji porez daje ljudima vecu slobodu, kao na primer da li ce da potrose dodatni novac na putovanja ili skolarinu.

    Jedno ili drugo... Ne moze oba. Te price o dugovima... Prodaj nekom drugom. Vrlo demagosko filozofiranje.

    Da ne pricam da skoro svi salju pare nazad, kao pomoc roditeljima, koji placaju PDV. Receno je da je zvanicno oko 7,2%, a nezvanicno sigurno bar 10% od GDP drzave.
    Znaci svi studenti salju mnogo para nazad, pa ih zato drzava ni ne kaznjava ni vija za naplatu. Znaci pobegli studenti se isplate drzavi.
    Ovde ostanu sluge i poltroni, a odu vredni, pa iz Evrope povecavaju srpski GDP za 10ak procenata.
  • Sara

    05.02.2023 11:15
    Onako
    Ima istine ne mogu da kažem da nema, ali draga ministarka zašto profesorska deca ostaju u KCV, a kolege dobro znaju koliko ima boljih od njih, ali oni ne idu na selo. Odmah dobijaju i posao i specijalizaciju. Deca to sve vide i zato beze.
  • Zordon

    05.02.2023 11:12
    Zašto nema lekara u malim mest
    Ministarka druže,komunizma više nema da te šalju gde hoće, već možeš da biraš gde će tvoje zvanje biti plaćeno shodno znanju koje poseduješ!Nekad su seoski lekari imali kuću i plaćene dažbine,sa sela sam -znam,a teško će danas to AV futureofsrbija da DA!Sećam se vaših reči nikad politika,ali eto...Dolče vita,a?!?
  • G pen

    05.02.2023 11:06
    Manje para mogu da maznu.
  • Sverige

    05.02.2023 11:03
    Ima lekara
    ali neće da se učlane u SNS sektu da bi počeli da rade kao preduslov da tapšaju na mitinzima vrhovnom svemirskom frižiderskom generalu svih svemirskih galaksija.I da učlanjuju svoje najmilije i vrbuju 10 prijatelja svake godine da se učlane u SNS sektu da bi dobili POŠTENO ZARAĐENU PLATU.

    Nisu sektaši.

    Pozdrav iz Švedske za sve bivše kolege KC Vojvodine.



  • Pele

    05.02.2023 11:02
    Evo zasto neće na selo: loši putevi, nepokrivenost signalom za mobilni, nepostojanje kanalizacije, česti nestanci struje, nepokrivenost internetom, nepostojanje vrtica i škola, loš javni prevoz...
  • s one strane duge

    05.02.2023 10:56
    crno nam se pise
    Ostane li SNS jos koju godinu na vlasti, Srbija ce se isprazniti, sve sto vredi ce otici a ostace samo podanici. Okrenite se oko sebe i videcete ko podrzava ove na vlasti, ljudi bez autoriteta i integriteta.
  • Salamander

    05.02.2023 10:48
    Šta mema u manjim mestima:
    Infrastruktura
    Intedancija
    Internet
    Mladi lekari i lekarke obično imaju i bračnog partnera, stoga treba i vrtić i škola, a posle osnovne i srednja, stoga i prevoz...
    A kamo hitna služba i podrška.
    Kulturna dogadjanja su isto bitna.
    Onda rodbina.
    Manja mesta i sela su sa većim mestima saobraćajnicama nepovezana.
    U Nemačkoj to nije slučaj, te je intelektualcu lakše naučiti jezik i otići.
    Umesto fontana na slaviji, nacionalnih stadiona, rasfrćkotina svih vrsta, "ministarskih" mesta, pompćnika pomoćnila itd.
    Trebalo je za te pare povezati sela i gradove.
    Ovako imamo koncentraciju zagadjenja i preopterećenja...
    Koleginica veoma usko gleda na problematiku.



  • Pobesneli Laloš

    05.02.2023 10:30
    Ministarka u pravu
    Vi koji ste se desetak godina školovali o trošku države treba da to odradite pre nego što krenu trbuhom za kruhom. Tek posle toga- adio.
  • Dragan

    05.02.2023 10:26
    razmišljanja
    Iako mi je pun kofer vlasti, države, politike, posebno u zdravstvu treba jedan dobar reset. Povećati plate zdravstvenim radnicima četvorostruko, ali i slati ih u zatvor ako pogreše, ako te šalje privatno o državnom trošku. Takođe, zabraniti doktorskoj deci jednu generaciju da studiraju medicinu i uvesti da ili sebi sam plaćaš školovanje, specijalizacije...ili 15 godina da radiš ovde.
  • Иван Грозни

    05.02.2023 10:26
    А зашто се министарка не врати у Ужице?
  • rale

    05.02.2023 10:11
    Zdravstvo, školsto i pravosuđe u Srbiji su u istom brodu - generacije podređenih direktora postavljenih da prvo izvlače novac za stranku, pa onda ze sebe i familiju i onda ono što ostane na zaposlene i korisnike. Takvu kulturu teško ćemo promeniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna