Autor: Politika

Info
10.02.2023.
07:42 > 07:45
Za oko dve nedelje biće završen pravilnik po kojem će se tačno znati koliko koji lekar mora da obavi pregleda ili operacija, na osnovu čega će moći da primi platu.
  • Vesna

    10.02.2023 23:47
    Ministre daće Bog da vas leče lekari na normu.Da mi je jedan dan ministrova pamet pa da se odmorim od svakodnevne odgovornosti i obaveza.Ja radim u administraciji,i na kraju radnog dana proveravam samu sebe da mi nešto nije promaklo ili ne daj Bože nestao neki papir sa stola,i ne mogu da zamislim rad lekara na normu.Ja stvarno ne mogu verovati da toliko gluposti dolazi od strane ministara.Ne rade lekari sa cepanicama pa da im se uvede norma,naročito ne hirurzi.Ne postaje se lekar,hirurg preko noći.Imam lekare u porodici,to je svakodnevno učenje,usavršavanje,preispitivanje da li dobro leče svoje pacijente,strepnje,tuga,žal za izgubljenim životima svojih pacijenata.U Srbiji,se uvek mora pitati struka a ne foteljaši.Dokle,bre,više ove gluposti moramo slušati,daj više,pre nego progovorite dobro razmislite šta ćete reći.Nismo mi ovce pa da prihvatamo sve što kažete jer se baš i niste pokazali ni da ste mudri,niti pametni,niti razumni.Svašta.
  • Radojka

    10.02.2023 18:21
    Kao u belom svetu
    I van zemlje lekari rade i tamo se ne plaća nerad! I tamo postoje norme jer ugovori koje porodicni lekari sklapaju sa fondovima zdravstva( vidi Hrvatsku koja je u EU) se dobijaju na tenderu RFZO i ako im ne odgovaras, nece te angazovati. Sto se tiče hirurga, tu ako si lenj i nekvalitetan, bolnica privatna te ne angazuje pa ti gledaj u kojoj nedodjiji ces naci posao.U drzavnim bolnicama se leći sirotinja. Sad ce neko reći: ZNAS KOLIKO.SU PLAĆENI ONI?!
    Znam, ali ih ne skoluje drzava za dzabe ko kod nas vec vade pare iz dzepa i sami plaćaji a stan i hrana su kod njih daleko, daleko skuplji. I tamo su bogati lekari koji rade u elitnim.privatnim.bolnicama.
  • Dr

    10.02.2023 12:05
    ?????
    Super! Do sada nas niste realno plaćali za nase znanje, rad, dežurstva 5-6 puta mesečno, kontinuiranu edukacijiju...Znači, od sada ćemo imati imati veliku platu...Blago nama!
  • Mica

    10.02.2023 11:49
    Norma
    Đerleka vratiti da odradi normu u trajanju od godinu dana, pa da vidimo šta će reći
  • Neradnici

    10.02.2023 11:24
    I neznalice
    Tako je to bilo oduvek-oni iz fotelje odredjuju pravila, kako će šta da funkcioniše,a nikad u životu nisu bili na "terenu" pa da mogu da sagledaju kakve će to probleme stvoriti u praksi. Gubim nadu da će se ovde ikad išta promeniti na bolje! Neke (mnoge) stvari treba menjati u zdravstvu,ali ovo nije rešenje.
  • 55

    10.02.2023 10:22
    Norma
    Da li ovaj radi na normu. Izgleda da prima platu po broju gluposti. Ispadne da smo mi cigle pa koliko cigli napraviš toliko para. Valjda bi plata trebala da zavisi od toga kako su pacijenti zadovoljni a ne od broja.
  • Mr.M

    10.02.2023 09:55
    Tako je Đerlek razbucaj i ovo malo lekara sto je ostalo pa cemo kod veterinara na lečenje...napredno nema sta...sta je sledece?
  • Ja

    10.02.2023 09:41
    Kakav dilentantizam.

    Vise vredi jedan lekar opste prakse koji 1 godisnje uradi pregled kako treba i na vreme i odradi sve dodatne preglede kako valja nego 20 lekara koji po ceo dan kuckaju i lupaju pecate a na kraju covek u umre a da mu nista nisu ni nasli :(

    Sada ce biti vise operacija nego sto treba zbog norme, znaci svaka operacija nosi rizik od sepse ili drugih komplikacija prema tome -> veca smrtnost.

    Misljenja sam da imamo i dobre hirurge i ostale specijaliste i lekare opste prakse, ne valja upravljanje na visokom nivou. Ocenjivanje rada kroz 'broj pregleda' i ostale gluposti. Pregled treba da traje koliko treba da ude odradjen maksimalno kvalitetno i precizno jer od toga zavisi zivot.

    Uradite vi statistiku za lekare opste prakse, koliko im pacijenata prezivi / prerano od bolesti koje su se mogle na vreme leciti / izleciti. Uradite bodovanje po tome koliko se dugo ceka na rutinsku operaciju a ne po broju operacija. Uradite bodovanje po broju uspesnih operacija u poredjenju sa neuspesnim. Na kraju, izjednacite privatnu i drzavnu praksu bar u segmentima gde su dugi redovi cekanja, da moze da se odradi u privatnom makar i uz doplatu.

    Najlakse je lupati pecate, treba neko da se zaista posveti lecenju pacijenata a ne ispunjavanju normi!
  • S6G

    10.02.2023 09:35
    Ovo je sasvim u redu. U zdravstvu imate ljude koji dođu na posao, odrade svoje veze iz privatnih ordinacija i odu kuci, tj. u svoju privatnu ordinaciju. Takve ne zanimaju redovni pacijenti koji izdvajaju za zdravstveno osiguranje od svoje plate. Medju njima ima i profesora koji uopšte ne drže predavanja niti ispituju studente na ispitima. Dobijaju dve plate i još im državna firma daje prostor da urade ono što ne mogu privatno.
  • Tugo moja

    10.02.2023 09:09
    Lekari na normu?Obezbediti i lekarima pelene najbolje.Kuma moja radi kao lekar spacijalista u NS domu zdravlja norma je minimum 35 pacijenata.Kakav ce biti kvalitet pregleda?Nikakav.Pacijent dok se skine i obuce oduzme 5min od svog pregleda .Ministarka preko ledja lekara specijalista zeli da se ubrzaju pregledi,a kvalitet pregleda nije bitan.Podelite broj pacijenata sa radnim vremenom u smeni i dobicete koliko vam se lekar moze posvetiti.Uzas sta se radi od zdravstva.Iskreno kuma planira da napusti drzavni zdravstvo jer nema nameru da udara recke koliko je pacijenata pregledala.Hirurzi imaju da se guraju po sali i da se takmuce ko ce prvi uleteti u salu da operise.Povecali im sad plate i otprilike sad ce da im naplate to povecanje koje je i dalje mizerno .Srami se ministarko i Djerleku na idejnim resenjima koja uvodite u zdravstvu.
  • Светозар Милетић

    10.02.2023 09:03
    Само питам јер сам нестручан, да ли се операција уклањања тумора на мозгу квалификује са истим квоцијентом као и уклањање слепог црева ?
  • Salamander

    10.02.2023 09:01
    a stažeri?
    Koliko se oni plaćaju?
    Ma Djerleče, nije do plate, do partijašenja je.
    Lepo smo upozoravali:
    Prvo Hipokratova zakletva.
    Sve kolege, da imamo ista prava.
    Da SLD ( SrpskoLekarskoDruštvo) bude relevantno za licence i politiku školstva, mreže i nadgradnje.
    Komore da budu privatne, a društveni sindikati.
    Novac onda da prati pacijenta.
    Vrlo je jednostavna postavla.
    A ovo šta je napravljeno od naše medicine, je katastrofa.


  • YYY

    10.02.2023 08:56
    Jel norma važi za vojsku i vatrogasce? Ovako glupi predlozi mogu da poteknu samo od šlihtara i uvlakača.Da Đerlek ima pojma u struci, ovako nešto mu ne bi palo na pamet.
  • ACA

    10.02.2023 08:55
    vidim da su hirurzi najveci problem zdravstva!
  • /

    10.02.2023 08:34
    /
    ju, morace ziveti od baksisa
  • Zla...

    10.02.2023 08:33
    Dve strane medalje
    Ponekad bude "što je brzo - to je i kuso".
    Biće onih, koji u svojoj alavosti da zarade što više, odrade što više..... ali nema veze što su zaboravili makazice ili gazu u pacijentu.
    Hipokrate, džaba ti zakletva!
  • Хогар

    10.02.2023 08:30
    Математика
    Сјајан потез који ће довести до тога да нас оперишу и када не треба да би испунили квоту, као што неки приватни зубари стављају пломбе. Не може се медицина ставити на тржиште, јер то доводи до нестанка хуманости, која је већ на издисају у нашем здравству.
  • ja

    10.02.2023 08:00
    He he
    Odlično, po komadu A škart oče i on uticati. E moj doktore đevrek ...
  • rale

    10.02.2023 07:58
    Koliko samo nestručan treba da budeš da postaviš ovako nešto? Znači lekar će da dobija nagradu što su mu pacijenti bolesniji. Ili recimo hirurg loše odradi neku intervenciju pa treba revizija i eto odjednom ima duplo više posla. Pa svako normalan želi lekara kojeg treba jednom da vidi, dobije terapiju i kraj priče. Završićemo na kraju kao Amerika sa ljudima koji umiru od najobičnijih bolesti na ulicama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna