Autor: Klima 101

Info
01.03.2023.
19:12 > 19:48
Po poslednjim podacima u Srbiji je registrovano 744 domaćinstva koja su se odlučila da postanu tzv. kupci-proizvođači električne energije, kolokvijalno prozjumeri.
  • Nenad

    24.01.2024 21:45
    Obmana
    Treba jasno staviti do znanja svima da država i EPS obmanjuju narod o isplativosti ugradnje slarnih panela. Treba jano reći da se svaki akumulirani višak kWh-a koji elektrana proizvede ne dobija nazad za dzabe nego, se to naplaćuje 5 din/kWh
    (prikrivena stavka 7 na računu). Praktično to znači: ako ste u jednom danu oko podneva isporučili 10kWh u mrežu i kasnije uveče potrošili tih 10kWh to ne znači da ste na nuli, nego ćete to platiti 10kWh x 5 din = 50 din
    To znači da će te ugradnjom solarnih panela dobiti cenu kWh samo duplo jeftinije ne i za dzabe. Što isplativost svodi na 30-40 godina. Sobzirom na životni vek panela i invertora investiciju čini potpunim promašajem.
    Naravno to je slučaj sam u našoj državi u normalnim državama kao što je Holandija zelena enrgija se mnogo više ceni i domaćinstva sa solarnim panelima zaradjuju na tome.
  • Gile

    27.03.2023 07:53
    Prevara
    Gradjani su prevareni od strane Drzave i EPSa , pljackaju gradjane koji su već ugradili panele i potpisali ugovor sa EPSom. Naplaćuju prozumerima 8,6dinara (država 3,6dinara i EPS 5 dinara) za 1kW električne energije koji su proizveli i dobili nazad od EPSa. Inače bez proizvodnje taj isti 1kW košta oko 10,6 dinara bruto. Dakle investiciju ne možete vratiti ni za 30 godina. Nemojte da vas lažu, pogledajte račun postojećih prozumera i sve će vam biti jasno, razočarenje je veliko. Veliki je to novac, i može se pametnije investirati, ne ulazite u dil sa državom i EPSom gorko ćete se kajati.
  • Mare

    02.03.2023 08:47
    I treba da plate pdv na korišćenje sunca! Kako misle da mi kao država pokrijemo manjak u EPSu koji je stvorilo SNS rukovodstvo ako nećemo biti tolerantni? Neka povećaju cenu struje, povećaju porez i eto, pokriven manjak!
  • knez

    02.03.2023 08:44
    Mungose prijatelju koji je tebi haos u glavi, poseti doktora. Ako se tvoj komentar pažljivo nekoliko puta pročita, vidi se da si negde u pravu. Istina je da plaćamo jeftinu struju, po ovoj ceni se paneli ne isplate. Takođe je istina da su nam i plate srazmerne ceni struje, u proseku male. Istina je da punimo džep, preko računa ED, nekolicini proizvođača čiste EE (Kostić npr). Ili kum od svevišnjeg koji je ukanalio sve rečice po Srbiji. Ako npr Kostić ima pravo da gura EE u mrežu, zašto ne bi i mali proizvođači/potrošači?
  • The Lalosh

    02.03.2023 08:28
    @Мунгос
    Koliko gluposti u jednom komentaru, ovo je za neverovati... :(
    Ni pećinski čovek nema ovakav pogled na svet.
  • Mile

    02.03.2023 08:27
    Ma ja
    Bih ukinuo te solarne panele, sta ce nam to.
  • DR

    02.03.2023 08:24
    Kakva glupost prvo pročitajte zakon.
    Zakon je pravljen po gđi Zorani M. za velike proizvođače jer je cilj uzeti novac od velikuh a ne da svaka kuć ima solarni panel.
    Drugo ljudi su mislili da će zaraditi od prodaje EPS-u kako da ne.
    Evo ja i moje komšije u Krčedinu imamo solare ali koristimo samo za sebe, jer su gospoda iz EPS da bi dobili struju dali nam da platimo 15miliona dinara. kako da ne
  • Sabahudin

    02.03.2023 08:10
    Omerović
    Svi oni koji su poverovali u priču koja je servirana od strane države a vezana je za solarne panele i slično, možda bi trebalo da porazgovaraju sa lekarom specijalistom psihijatrije. Ako se odreaguje na prve simptome lečenje je delotvornije...
  • Slobodan

    02.03.2023 08:03
    @Mungos
    Mungose, da li je bio dobar sendvic?
    Pre neki dan ste delili cokoladice po limanu, jesi li napunio dzepove?

  • Logika

    02.03.2023 07:18
    Niko tu ne skladišti energiju. Elektro distribucija uzima tu energiju leti i prodaje na trzištu. Kasnije ti ne vraća energiju nego ti zimi prebija preko računa.
  • Igor

    02.03.2023 07:12
    Auuu
    Mungose, ako nisi ironičan(a nisi), ti si glup, najblaže rečeno!
  • Zemlja čudesa

    02.03.2023 07:10
    Uradi sam
    Kupiš i instaliraš svoje naponske panele 5 kW, dodaš 2-3 male vetrenjače i obezbediš sebi sigurno napajanje za sitne potrošače. Sve ostalo prebaciš na gas i odjaviš se sa EPS-a. Višak struje, ako ga ima, spucaš u uzemljenje.
  • g pen

    02.03.2023 07:00
    Da obavestim bota, cim se predje granica na sve strane su paneli. Ala je zla ta EU.
  • g pen

    02.03.2023 06:58
    Birokratija? A cija je to birokratija? Pre ce biti da spectra, pardon udba stiti svoje interese.
  • Мунгос

    02.03.2023 05:19
    Добар израз, „извојевати важну победу против своје државе“.
    По дефиницији, борба и напор да се изведе победа против своје државе својствена је Петој Колони. Задатак пете колоне и јесте да зада одлучујући ударац.
    Ови „прозјумери“ представљају паразите, они „продају“ електричну енергију српској дистрибуцији онда када дистрибуцији она није потребна (углавном лети), дистрибуција им „чува“ ту енергију па им је испоручи бесплатно (углавном зими), када дистрибуција има веће трошкове производње струје. Као када бих ја пекари испоручио 10 kg хлеба, да ми она то чува, па онда на зиму да ми испоручи када сам огладнио. Пекар би ме најурио са мотком, али не сме зато што је Зорана Михајловић и СНС скупштина 2021. године изгласала закон да пекар мора да прими тих 10 kg хлеба.
    Само у корумпираној држави зависној од ЕУ, дистрибуција електричне енергије ради у корист своје штете. Али не треба да бригамо много, штету ће дистрибуција лако надокнадити од потрошача па ћемо тако избећи срамоту да нам је цена електричне енергије најнижа у Европи.
    Иначе, ми потрошачи већ надокнађујемо „губитке“ сиротим произвођачима „обновљиве“ енергије у износу 7,50 милиона евра месечно. Толико нам дистрибуција узима као наш добровољни прилог допринносу „климатским променама“. Чујеш, сада и ови „прозјумери“ траже да не уплаћују за те „обновљиве“, компликовано, они који мало „краду“ струју хтели би да буду ослобођени плаћања за оне лопове који много „краду“, којима ми потрошачи надокнађујемо „губитке“ сваки месец.
  • Pera

    02.03.2023 04:36
    Jedna od bezbroj svetskih prevara.
  • Dejan

    01.03.2023 22:28
    Dil
    Napravite svoj izvor elektricne energije, neka potrosaci budu na posebnom vodu struje, inverter klima i ostalo. Cisto da se podsetimo,stari titov komunjarski zakon je i dalje na snazi, jedan je prodavac struje u srbistanu, vojska je gazda neba u srbistanu, zagadjujte koliko hocete,platite kaznu za kilo-litar a i ispustajte na milione tona-litara.... Al se za vreme tite dobro zivelo,allo srbi !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna