Autor: Tanjug

Info
05.03.2023.
16:49
Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard najavila je da će kamatne stope najverovatnije biti podignute za 50 baznih poena radi daljeg obuzdavanja inflacije.
  • Fantom

    06.03.2023 09:45
    Ukratko, decenijama se štamapaju pare kako bi se finansirale države zapada i isisavale jeftine sirovine i radna snaga iz ostatka sveta. Države (na prvom mestu zapad) štampaju pare i žive od prodaje obveznica -> inflacija -> građani i realna privreda se sve više zadužuju -> još štampanje para i obveznica (države se zadužuju) -> obaraju se kamatne stope -> inflacija zarobljena u cenama nekretnina, berzama i obveznicama -> dalje se svi zadužuju, padaju kamatne stope -> kamatne stope padaju na nulu -> Građani i realna privreda su zakopani dugovima -> inflacija -> niko neće državne obveznice UST/ECB/JGB/UKgild -> banke/fondovi/države nesolventni -> rastu kamatne stope -> rastu dugovi država -> još više se štampaju pare -> inflacija -> padaju cene obveznica -> rastu kamate -> u krug. Sumanuti potezi US/EU da izazovu Treći svetski rat+inflacija dovode do toga da sve države izvan "zapadnih" + sami investitori na zapadu prodaju obveznice trajanja 10, 20, 30 godina i kupuju od par meseci do možda 1 ili 2 godine. Začarani krug, cene obveznica dalje padaju, banke/fondovi dalje nesolventi, države štampaju još para dok istovremeno povećavaju dalje kamate. Poslednji put je sistem pukao 2019, ubrzao se 2022 i sada smo na kraju i neko mora da plati.
  • Bananamen

    05.03.2023 23:33
    @fantom
    Nista Vas nisam razumeo ali sam se ipak u*rao.
  • Neba

    05.03.2023 22:14
    Nista nije slucajno
  • Fantom

    05.03.2023 20:05
    Jedini razlog zašto ECB diže kamate jeste zato što to radi Fed. Bukvalno niko neće EU obveznice. Čak i za US Tr. je počeo beg iz 30-godišnjih u maksimum 10 god i kraće. Pre par meseci desio se beg iz UK gilds-a pa su zamalo svi UK penzioni fondovi bankrotirali za 24h. U Japanu kamatna stopa probija granicu od 0.5%. Krajem 2022 je počeo beg u kratkoročne papire i beg iz EU ka US. Pre nego su Lehman brothers pukli 2008, još 2005 je počeo tihi beg iz dugoročnih MBS u max 5-godišnje. Sat uveliko otkucava, neki kažu da imamo manje od godinu dana pre nego što neko pukne zbog dugova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna