Autor: N1

Info
28.03.2023.
22:37 > 08:12
Farmer Jugoslav Tomić iz Stajićeva pored Zrenjanina odlučio se za radikalan potez - već deset dana prosipa svo mleko koje proizvede.

Komentari 41

  • ew

    30.03.2023 10:55
    "Hitno vratiti carine za EU proizvode, i ovo se neće dešavati ! "

    Nece za mleko, ali onda ce i oni nama da opale opet carine pa ce onda izvoz psenice, kukuruza, secera... sve to biti problem, pa ces umesto mlekara imati ratare koji ce da kukaju. Ne mozes parcijalno da uvodis carine za neke proizvode (to smo nesto i probali sa tim nekim taksama privremenim za mleko i vec nas lupaju po prstima), i sve je to obostrano. Mi njima, oni nama i onda opet problem, i to jos veci.
  • @Vlada

    29.03.2023 15:04
    Odgovor
    Prosao sam pored stale i mlekare, dete sam komunizma ali nije rec o tome, , nego da se stalno ceka na drzavu da nesto uradi , ljudi moraju sami da shvate da mora privatna prerada da krene , u sir, kajmak , jogurt , sir, sitan sir mleko, mamine p... bilo sta ,jede se i pije svaki boziji dan. Ko je cekao drzavu uvek je ispastao.
    20.000 litara mleka baciti je ludost, poludeo sam kada sam video sta covek radi ili mora da radi i da, heroj sam na tastaturi. Deficitarna je roba u pitanju i nemoze da se baca.
    Poklon bih prihvatio rado . Hvala Vlado.

  • Vlada

    29.03.2023 14:33
    @Dusan 29.03.2023 • 14:07
    Ko si ti da prozivas nekog da mu se oduzima privatna svojina. Njegovo mleko koje je sam proizveo pa neka radi sta hoce. Verovatno si malo zalutao u vremenu i prostoru ili si samo dete komunizma. Ja da sam na njegovom mestu, licno bih ti poklonio tih 20000 litara mleka pa da vidim sta bi uradio. Nisi ni prosao pored krave, stale ili mlekare a glumis heroja na tastaturi.
  • Dusan

    29.03.2023 14:07
    Farmeru
    oduzeti krave i trajno mu zabraniti bavljenje poljoprivredom.
    Kakav je kvalitet mleka koje prosipa?
    Ko bre nece da otkupi mleko koje je deficitarna roba?
    Zasto ne otvori svoju mlekaru i preradu?
    Zasto ne pravi sir i ostale proizvode?
    Koga bre zajebava ovaj?
  • Vratiti carine za EU

    29.03.2023 13:07
    Hitno vratiti carine za EU proizvode, i ovo se neće dešavati ! Carine za EU robu su ukinute 2009 god, uz priču za brzi prijem u EU, ali do prijema nije došlo i zbog toga propadaju domaći proizvodjači i poljoprivrdnici. EU je strana država i moraju da plaćaju carine za izvoz u Srbiju, jer to je zaštita domaćih proizvođača. A te carine ćemo opet ukinuti onog dana kad uđemo u EU i to je to.
  • Građanin Toša

    29.03.2023 10:50
    OSTAVKA!!
    E,"ministarko" pljačkoprivrede...
  • dobrivoje

    29.03.2023 09:16
    @Kvazimodo 29.03.2023 • 07:29
    Istina oslobađa a istina je da je on prosuo mleko ,ali on nije jedini proizvođač mleka u Srbiji ,gde oni svoje mleko prodaju?
    Svaka priča ima dve strane.
  • wtf

    29.03.2023 09:09
    @ Chiske
    28.03.2023 • 23:36
    Koliko god da sam revoltiran nikada ali nikada hranu bacio ne bi vec bi podelio za dzaba ljudima ako vec mora brzo da ode. Ovo je po meni veoma jadno. Mlekara zadovoljila potrebe mleka i nece da kupi jer ne mora i ovaj baci mleko mislim jadno do bola… Nema to veze sa vlascu to je do nas mi smo stoka!

    Zasto nisi bio u stanju da procitas tekst do kraja? Bitno ti je da komentarises i pametujes. Jadno do bola. Da si procitao video bi da po zakonu ne sme da poklanja sirovo mleko.
  • Шоне

    29.03.2023 09:05
    хмммм
    Ово је једна страна приче....
    Вероватно се и раније правио овако паметан и лајао около па сад трпи последице.Знам за пар случајева са сличним последицама али не у млекарству.Неки људи никада не схвате где им је место.Могао сам и ја да лајем задљих 20 година за сваког откуплјивача воћа и завршио бих причу врло брзо.Када има ко да ти откупи производ никада нећеш бити у минусу,зарадићеш некад мање,некад више али ћеш зарадити.Сви се нешто позивају на време од пре 30-40 година када су од пар хектара земље куповали нове тракторе,комбајне,аутомобиле.То је било скроз нереално али је било.Данас је капитализам.
    И да знате,ретко који од овако великих пољопривредних произвођача купује нову механизацију на кредит или лизинг.Само кеш!! У великом су проблему мали и средњи произвођачи које нико не види нити чује и они ћуте и раде.Овакви велики се стално буне и дижу џеву јер богатима је увек мало.
  • Ojađeni

    29.03.2023 09:01
    Greh
    Greh je prema deci, pre svega, a onda i prema svima ostalima u ovoj jadnoj državi da se proizvodnja mleka uništava. Ništa lepše od sveže uzvarenog domaćeg mleka. Zaboravili smo i kakav je miris. Ovako, prodaju nam skupe praškaste otrove u najbizarnijoj ambalaži i to nazivaju mlekom. Zamislite kako bi divno bilo da to naše mleko piju sva deca, svi ljudi, po pristupačnoj ceni, da se naprave obrti i svi budu zadovoljni, osim lopova.
  • duy

    29.03.2023 08:51
    I jeste i nije kriva EU. Evropska unija ogromne pare daje za subvencije proizvodjacima mleka. Politicki bitno da seljaci budu mirni, plus imaju hiper produkciju mleka. Te viskove, koji su jeftini zbog ogromnih subvencija, izvoze za sitne pare. E sad mi, posto eto necemo u EU, nase drzavne subvencije smesne i ne isplati se velikim mlekarama (koje su sve prodate) da otkupljuju nase domace mleko skuplje nego sto mogu da uvezu.
    Ako uvedemo carine na uvoz mleka.. e to ne mozemo jer imamo ugovor sa EU o ukidanju carina.. i na uvoz i na nas izvoz. Ako uvedemo carine na mleko iz EU, ima da nas opale carinama za nas izvoz poljoprivrednih prizvoda u EU. A ima i te kako dosta toga sto izvozimo u EU.
    Kvaka 22. U sustini, imamo dve opcije: gasenje domace proizvodnje mleka ili da drzava malo odresi kesu, i umesto na gluposti, krene i ona znacajnije da deli subvencije.
  • Dušan Savić

    29.03.2023 08:30
    Lažu ovi iz mlekare da su mu ponudili 70 dinara.
    Mojoj tetki daju 43 dinara a prošli mesec 48 dinara čista laž i prevara od ovih mlekara. Onda ministarka piše da se daje od 50-70 dinara. I treba da se prospe.
    Naše mlekare uvoze mleko u prahu i onda ga mešaju sa vodom i tako prodaju.
    ja sam spreman i 150 dinara da plaćam domaće naše srpsko mleko od našeg seljaka. Bitnije mi je da on zaradi pare nego neki uvoznik novi auto. To država treba da reguliše.
  • Vlada

    29.03.2023 08:21
    Za sve one sto komentarisu: "zasto nije preradio", "zasto nije termicki obradio pa podelio i sl"....Dali vi u opste znate sta je 20000 litara mleka, sta je sve potrebno da se ta kollicina preradi u sir, kajmak....i kako to mislite da "podeli"? Prodaja i distribucija prehrambenih proizvoda ( ne mislim na voce i povrce ) nego na meso, mleko i sl je vrlo zeznuta stvar, razne inspekcije se tu nakace i ne mozete se baviti time bez brda dozvola i saglasnosti.
  • Sremac

    29.03.2023 08:14
    Deljenje mleka
    Imam predlog svi koji trenutno misle i kojima je žao bacanja mleka neka se o svom trosku organizuju odu kod coveka i svakodevno distribuiraju te dve tone mleka,pa ce videti koliki je to trošak i obaveza.
  • Milojko

    29.03.2023 07:43
    Jugoslave
    Jugo vrati mi navigaciju koju si oteo ,a ni dinar nisi platio.
  • Musaši

    29.03.2023 07:29
    Imaju viškove mleka u prahu od kojeg prave mleko, a pravo mleko ne otkupljuju.
    Da ministarka ima čast i obraz davno bi dala ostavku.
  • Kvazimodo

    29.03.2023 07:29
    Istina oslobadja
    On kao proizvodjac, sirovo mleko ne sme da pokloni ili proda, nije to par litara koje skuvate kući to su velike količine koje mora da otkupi mlekara.
    Veštački napravljena kriza i nestašica mleka kod nas je da bi se odobrio uvoz ogromnih količina, tako da sada imamo paprene cene, višak u mlekarama a naši proizvodjači će da ga prosipaju i odustaju od proizvodnje.
    Epilog: uništena domaća proizvodnja, paprena cena, spoljnotrgovinski deficit zbog uvoza i puni dzepovi love za one koji su to sve omogućili… pa vi razmislite o posledicama ovakve vlasti.
  • DžiajDžo

    29.03.2023 07:27
    Agenda apokalipse
    Mislite li da prava vlada to ne bi mogla da reši?
    Naravno da bi.
    Ali ovo nije vlada niučijem u interesu, osim u interesu kopača Litijuma, Linglongivanja, podele izvora, rudnika zlata i bakra, guranja reka u cevi...
    To nije vlada, nego ZLO
  • Cicka

    29.03.2023 07:20
    Ako je neko uvezao ono sto i mi imamo neka se vidi ko je to . Nije izgleda lako proizvodjacima bilo cega u Srbiji ako politicari uvoze sve sto ovi nasi proizvode , pa to je katastrofa , nasi proizvode a ovi isto to uvoze i trose devize drzavne . Videti ko je to uvezao u ovom slucaju mleko da se vise ne bavi tim stvarima , ima pijac pa neka radi na pijaci mozda tada shvati sta treba da se radi . Nije samo u pitanju mleko, jedan moj drug je proizvodi tresnje onako za sebe , porodicno , jedne godine je imao bas visak tresanja , obrao ih je , otisao je na neki kvantas i jedva ih je prodao kako sam kaze za ponizavajucu cenu . Kazem sto nisi sam otisao da prodajes na pijaci na tezgi , nema on vremena jer radi ovo mu je bilo najbrze ali cena nikakva, dok oberes, dok dovezes , dobijes skoro nista za dobru robu. Nece kaze to vise da radi , neka propadne ono sto ne moze da se pojede ili napravi nesto ali od tresanja slabo sta moze da se napravi .
  • mile

    29.03.2023 07:02
    Litar i po Balans jogurta od 1 posto masnoce je 250 dinara!!!!Pa koliko bi kostalo isto sa 3,2 masnoce???Gde je prijedsednik da prozbori koju o ovom fenomenu pljackanja????
  • Jaja

    29.03.2023 06:57
    Jasno je sta se desasa... mlekare nece da otkupe mleko, a mleko nikad skuplje... napravio se kartel koji kontrolise i zakone i cene (postoji mala sansa da saradjuju sa drzavom), i sada ce da bukvalno izmuzu pare narodu pritom uopste ne vodeci racuna sta ce da urade sa poljoprivredom u drzavi
  • Realista

    29.03.2023 06:53
    za nasu decu
    "Buducnost srbije"...
  • Pera Ždera

    29.03.2023 06:49
    Uvoz
    Mleka u prahu iz Poljske. Muljačina na veliko. Umesto da država stimuliše proizvodnju i dobija na količinama koje idu u preradu, pavlaka, dir, jogurt, mi uvozimo ko zna šta. U EU ne trebaju im naši seljaci, jer neće da troše stimulacije na njih, imaju svoje.
  • Zamenik zamenika

    29.03.2023 06:46
    Srbiji više niko ne može pomoći.
  • zx

    29.03.2023 06:45
    dovor
    velika kolicina
    U NS, postoji dogovor sa ljudima koji proizvode
    i donese mleko na pijacu uz dogovor sa kupcem
    ali to su male kolicine
    Šteta mogao je u sir, ili da je dao sirotinji koliko toliko

    Krivac vlada srbije (namerno pišem malim slovima)
    i to svi od 90 godina političari i kriminalci
  • Ivan

    29.03.2023 06:39
    .
    Da si termički obradio i dao za neku simboličnu cenu, svi bi kupili, a ti bi pokrio cenu struje ili gasa za to. Zna se, cena u prodavnici abnormalna, kupci bojkotuju. Eto viška u mlekarama. Tako će većina proizvoda proći, dok ne smanje cenu. Ne može se protiv naroda, dogorelo je svima!
  • xqt

    29.03.2023 06:21
    I ubistvo u Jagodini
    Ovo bi trebalo da bude vest dana. Strašna vest dana.
  • bananarama

    29.03.2023 01:22
    Nekome je cilj da se sve uvozi a da bi se sve uvozilo treba uništiti domaću proizvodnju.
    Na uvozu se najbolje zaradi. Uvezeš nešto za sitne novce tako što kupiš evro koji se veštački već desetak godina drži na 117-118 dinara. A onda to uvezeno prodaš nekoliko puta skuplje i ponovo kupiš evre koje stavljaš u slamaricu. Po nekoj logici, prateći inflaciju, taj evro bi danas morao biti najmanje između 180-220 dinara, ali to onda kvari onu mantru o prosečnoj plati od 500-700€ koja će kao za godinu, dve biti najmanje 1.000€ i slične gluposti.
    Kada mi se jede nešto slano, obično sam znao da odem do radnje i kupim kesu čipsa, čisto da me želja mine. Kesicu tog đubreta koje sam pre pola godine plaćao 127 dinara, koje mi je i tada bilo skupo, danas košta i do 209 dinara.
    Kako se ne plaše tamo u onoj čipsari prema Bačkom Petrovcu da će sa takvim cenama sve manje i manje čipsa prodavati. Od čega će radnicima isplaćivati plate kada mi zbog siromaštva i divljanja cena jednostavno prestanemo da kupujemo to đubre koje em što goji, od njega raste i krvni pritisak zbog količine soli koju trpaju.
    Možda i nije loše što npr. čips iz dana u dan poskupljuje, taman se ako ne zbog svesti da je to nezdrava hrana, istig odreknemo barem zbog cene a radnike u čipsari ko šiša, ne moraju da primaju plate.
  • ...

    29.03.2023 01:14
    Pa vise bi naskodio tim mlekarama da je mleko dao dzabe ljudima koji ga inace kupuju, a usput bi nekome i pomogao
  • Popara

    29.03.2023 00:57
    ...
    Možda stranka želi da ga uništi. Zamjerio se? Nekako mi na to smrdi.
  • Labud

    29.03.2023 00:36
    Kada unište domaću proizvodnju, grabićemo se za mleko od 400 dinara, hleb tipa Sava će biti 200. I ne brini te, plate to neće ispratiti
  • Дада

    29.03.2023 00:30
    Жалосно! Ово ниједна власт не би смела да дозволи.
  • Drag

    29.03.2023 00:00
    Daj deci
    Bolje da je poklonio deci u skolama ,vrticu.Greh je to ,treba mu oduzeti sve subvencije koje je dobijao od drzave za mleko,stoku zemlju .Neka zatvori poljo gazdinstvo i pravac fabrika da vidi malo kako je ziveti bez ikakve pomoci.
  • Mile

    28.03.2023 23:51
    Dobrodosli u kalilatizm, ja sam kupio na nemackoj berzi akcije nemackih mlekara, ako skoce prodacu, ako propadnu sta da radim tako kapitalizam funkcionise
  • Novosadjanin

    28.03.2023 23:51
    Kako to?
    Nijedan proizvodjac mleka se ne zali i svi prodaju, samo ovaj prosipa, sta vise zasovoljni su cenom i subvencijom. Zasto ne objavite drugu stranu tj mlekara koje su rekle kako je ovaj proizvodjac bio nekorektan prema svim mlekarama i zato odbijaju saradnju sa njim. Inace isti vec dugo svoja grla salje na klanje i proizvodi nova. Takodje dobio je od drzave da obradjuje 100 hektara zemlje.
  • Dusan

    28.03.2023 23:51
    Nije bio dobar komunizam
    sad je dobra demokratija.

    Pre 40 ak godina kao detetu od 6,7 godina smo imali porodicnog mlekara koji je nam je donosio mleko na vratim u 07 ujutro zima leto jesen prolece nebitno.

    Pokojna majka prokuva mleko u 08 sati pijemo mleko sveze cisto prirodno.Taj ukus tog mleka koji nam je tada seoski porodicni mlekar donosio a ziveli smo u centru grada mlekar je na biciklu to razvozio taj ukus tog mleka vise nisam osetio ikada sa ijednim mlekom kupljenim u prodavnici.

    Niko tada nije zabranjivao ijednom mlekaru 80 ih godina proslog veka da prodaje neprokuvano mleko porodicama sa decom.

    Stigla demokratija nakon 2000 e i odmah "zakon" da se neprokuvano nepasterizovano mleko NE SME PRODAVATI .

    A mlekare koje rade "pasterizaciju" sve u vlasti kumova i partijskih rodjaka osnovanih sa 100 eura osnivackog kapitala i kupljenim za 1 euro isto kao secerane nakon "uspesne privatizacije pocetkom 2000 ih godina".

    Mi jos kao nacija nismo svesni koliko smo glupi.

    Svi idu napred mi cutimo i trpimo za 300,400 eura plate sta god nam kazu da cutimo i trpimo.

    I glasamo za 30 eura po glasu i clanu porodice te iste koji nam zabranjuju da bilo sta kupujemo direktno od seljaka mora preko "mlekara".

  • Chiske

    28.03.2023 23:36
    Koliko god da sam revoltiran nikada ali nikada hranu bacio ne bi vec bi podelio za dzaba ljudima ako vec mora brzo da ode. Ovo je po meni veoma jadno. Mlekara zadovoljila potrebe mleka i nece da kupi jer ne mora i ovaj baci mleko mislim jadno do bola… Nema to veze sa vlascu to je do nas mi smo stoka!
  • Gorm

    28.03.2023 23:13
    Tačno ne znamo gde da gledamo kada zinemo... Prema Moskvi ili prema Briselu. Rezultat isti, usta puna ali stomak prazan. Pravdo imali te...
  • Strašno

    28.03.2023 22:54
    Moja porodica je pre raspada SFRJ prodavala mleko mlekarama. Nikad se nije desilo da bace 1 litar, apsolutno uvek su otkupljivali. Šta se danas dešava, ne znam, da li mlekare misle na vlastitu budućnost? Otkad su sirevi 50% skuplji, iz principa ih jedem mnogo manje. Novac sam preusmerio na kvalitetno meso i ribu. Što se tiče ovih poljoprivrednika, neka sami zaokruže proizvodnju (pravljenje sireva, nije velik ulog) ili neka se prešaltaju na drugi posao. Zavisiti od ovakvih mlekara ne može da izađe na dobro.
  • Cena gore

    28.03.2023 22:49
    Promet dole.
    Osnovi ekonomije.
  • Pa da

    28.03.2023 22:48
    Vlast samo o Kosovu…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna