Autor: N1

Info
21.05.2023.
16:25
Roditelji učenika Osnovne škole "Pavle Savić" u Beogradu, koja je po broju đaka najveća u Srbiji, predlažu da se uvedu oštrije mere prema nasilnoj deci i daju veća ovlašćenja prosvetnim radnicima.
  • Ilija

    22.05.2023 07:13
    Zemlja u kojoj su stadioni vazniji od uslova u kojima se deca skoluju ,zemlja je bez perspektive.A to nije slucajno jer zemlju vodi neuspeli vodja navijaca.
  • Zemlja čudesa

    22.05.2023 06:52
    Prava stvar
    Nasilnike izbacivati iz normalnih škola i prebacivati na "SNS akademiju mladih lidera" jer je to profil za koji su zainteresovani. Tamo će biti u mogućnosti da unaprede svoje veštine, izgrade profesionalnu karijeru i nauče recitovanje pesmica o vođi na kineskom.
  • Mirč

    21.05.2023 22:17
    Nasilnike treba izbacivati i staviti zabranu na školovanje ni privatne! Neka budu nepismeni i fizikalci pa da vidimo kako će velike tate reagovati.
  • Zebra

    21.05.2023 22:09
    Podržavam! Kako sko došli u ovo stanje? Promovisan sistem vrednosti je bolestan i nakaradan. Pretvorili smo se u zemlju koja školuje delikvente koji su idealan kadar za SNS ulicu.
  • /

    21.05.2023 22:02
    /
    opet se javljaju oni koji su bili protiv pretresa ucenika i protiv testova na drogu
  • Maja

    21.05.2023 21:08
    Škola
    Divno bi bilo da nam deca nose uniforme u školama, to bi možda smanjilo nasilje zbog markiranih patika, razlike među decom i sl
  • Toma

    21.05.2023 19:38
    KP dom
    Okolišanje...
    Postoji kazneno popravni dom i tamo ih treba slati. Rešen problem. Trojica kada odu biće kraj bahatih nedodirljivih.
  • Mira

    21.05.2023 19:18
    Nema kazne
    Za prosvetare nikad nema kazne jer kazna sledi nakon dela, uradjenog, neke aktivnosti… Ali ko dokazuje da su pogrešili. Deca koja ni ne razumeju gde su granice njihovih učitelja i profesora? Ili znaju ali za njihova nedela čujemo tek posle više godina… Dok nam je mnogo češći utisak da se nisu pretrgli. Niko ovde ne pominje da mi imamo decu koja 2 godine nisu normalno išla u školu. Dok je bio fizički lokdaun, psihički su bili primorani da se povezuju preko neta. A sada su kao navučeni na to zbog sopstvene poremećenosti i roditeljske nebrige. Pa neće biti. Prosvetari, gde je vaša samokritika (da ne kažemo krivica)? Ima li časnih medju vama da izadju i kažu - “Krivi smo za to i to?” Koliko vi možete da ne radite a da nam ipak to prikažete kao zauzetost, ponekad bi i Šojić od vas prepisivao.
  • Toma

    21.05.2023 18:26
    Posebno
    Ne može se izbaciti, ali se može formirati posebna škola u svakom gradu gde se upućuju takvi. Posle predloga učiteljice-razrednog, pregleda psihologa i pedagoga upućuju se u školu za "nezrele". To postoji u puno zemalja...i odlično radi
  • stara mimi

    21.05.2023 18:26
    "a predloženo je i uvođenje novčanih kazni koje bi roditelji uplaćivati školi. Ukoliko roditelj ne bi platio kaznu, njegovo dete ne bi dobilo svedočanstvo na kraju školske godine, naveli su roditelji."

    Ovaj zahtev mi nije jasan. Po toj logici, ako nečiji roditelji imaju para, taj može da radi šta hoće jer će sve biti plaćeno. A ko nema para, ako napravi neki problem, ne dobija svedočanstvo. Jako loš zahtev, naročito u državi u kojoj se mnoge stvari inače rešavaju na ovakav način.
  • Ja

    21.05.2023 18:13
    Roditelji kao slika društva
    Sjajni predlozi! Mislim da su greškom zaboravili odsecanje desne ruke detetu koje loptom pogodi drugara u igri, kao i smrtnu kaznu za roditelje čija deca opsuju u dvorištu. Naravno, nisu oni divljaci, smrtna kazna je samo za jednog roditelja, a dete bira kojeg. Gde izvlače ove frustrirane nasilnike koji odma' da biju decu i ženu, a zli psiholozi im ne daju?!
  • Ima i još jedna

    21.05.2023 18:10
    …istina, a niko da kaže
    Istina je i da ako pogreši novinar, lekar, političar, advokat itd. mi vidimo da su ponekad i na sudu osudjeni, sa oduzetim licencama, a mediji to često prate i objave. A šta je sa prosvetnim radnicima? Oni nikad ne greše i ne završe na sudu i u medijima. Ni njihova udruženja ne razmatraju propuste i ne oduzimaju licence. I sada najveća tajna… Većina roditelja se tokom školovanja svoje dece susrela sa željom da prijavi loše postupanje profesora ali se uzdržala od toga da dete ne bi trpelo posledice. To je ta najveća istina i tajna. Nemamo kažnjene zaista loše prosvetare. Direktorka i PEPSI OŠ “Vladislav Ribnikar” su odmah trebali da daju ostavku. A sada treba da izgube posao i da im se preispitaju licence jer tu nije bilo ni osnovnog samouvida.
  • S56

    21.05.2023 17:43
    Da dopunim
    Roditelji su u pravu. Ne samo što nasilnike treba izbacivati iz škole, nego im treba trajno zabraniti upis u druge škole. Neka im roditelji plate privatno školovanje. Osim što je snizio starosnu granicu za krivičnu odgovornost, vođa bi trebao da se pozabavi i mnogim drugim problemima u vezi dece i omladine pošto se on odra brinući za, kako sam kaže, našu decu.
  • Zadaci i rešenja

    21.05.2023 17:35
    To je delimično rešenje, ne može se samo nasilnik izbaciti na ulicu, moramo oformiti specijalne škole za decu sa poremećajem ponašanja u šta spadaju i nasilnici, te u takvim školama zaposliti specijalne predavače i vaspitače koji bi sa takvom decom intezivno radili i korigovali takvo ponašanje. U suprotnom tako samo odlažemo problem koji će se manifestovati kada to dete odraste bez obrazovanja, šta mislite čime će da se takav bavi u životu, intelektualnim poslovima ili kriminalom?
    Treba zabraniti upotrebu mobilnih telefona u školi, uvesti školske uniforme umesto da osnovna škola bude modna pista, konačno obratiti pažnju na internet, to nije tamo nešto imaginarno što ne može povrediti decu, a i stvarno bi pozitivno bilo smanjiti razrede što reče prethodni komentator, u razredima sa 30 dece se ne može kvalitetno raditi, maksimum bi trebao biti 20 po razredu, ali to naravno zahteva više nastavnog osoblja i preuređivanje škola da se smanje učionice odnosno naprave nove.
  • Novisadka

    21.05.2023 17:27
    Sve što su
    roditelji predložili je realno obrazloženo i neophodno. Što se tiče "vraćanja ingerencija" prosvetnim radnicima, bilo bi dobro da prvo iskoriste ingerencije koje već imaju - da kao vaspitno-obrazovni radnici zatraže od vlade, smenu ministra finansija za koji je Senat univerziteta zaključio da je "prepisivač" i oduzeo mu akademsko zvanje. A posle toga, da vaspitavaju našu decu da je prepisivanje sramota. Ako već ćute na ovaj svinjarluk, nema smisla da deci to isto ne dozvoljavaju. Da se nekako započne sa preuzimanjem odgovornosti a ne prebacivanjem na roditelje, telefone, društvene mreže...
  • Niko da kaže

    21.05.2023 17:05
    Najvažnije
    Najvažnije je da u gradovima nemamo razrede sa 30-40 djaka nego sa 20-25 a to zahteva više škola i više zaposlenih. Deca su nam 6-8 sati načičkani kao ovčice. Dobro se i više loših stvari ne dešava. Kakve su to škole sa 1000-1500 djaka? Dve ili tri smene, mala dvorišta. Za koga mi živimo? Šta su nam prioriteti? Ako je za našu decu kasno da unapredjujemo uslove hajde za buduće generacije. Novi Sad raste. Više od 20000 ljudi izmedju 2 popisa. Od toga je 15% mladjih od 15 godina (2500) A koliko je novih škola i vrtića? Samo dograde sprat i to je to. Postoji i neka biološka granica mogućnosti boravka dece na jednom prostoru. Nije sve u broju psihologa. Mnogo toga je u fizičkim uslovima u školi, manjem broju djaka, higijeni, mogućnosti pravilne ishrane (a ne automati za gazirane sokove i slatkiše na svaki ulaz), postojanju sekcija… Hajde da to napravimo ne čekajući političke promene, uz podršku svih.
  • NSDilka

    21.05.2023 16:53
    jedna je moguca
    Vratiti ovlastenja nastavnicima, vrednovati njihov posao i blokirati upotrebu advokata u resavanju konflikata u skolama. Roditeljoma i deci je previse dopusteno a od nastavnika se trazi nemoguce,
    Roditelji, ako niste zadovoljni skolom i nastavnicima - povucite andjelce iy skole i vaspitavajte i poducavajte ga sami.
  • ja

    21.05.2023 16:48
    Tako je izbacivati nasilnike!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna