Autor: 021.rs, N1

Info
06.06.2023.
07:43 > 08:25
Školska godina se danas, 6. juna završava za osnovce i srednjoškolce.
  • Ratko

    08.06.2023 22:05
    Zašta služe zaključne ocene na polugodištima ako se sabiraju sve ocene za zaključnu ocenu na kraju školske godine.
    Odnosno sa prosekom 3,6 zaključeno 3 u drugom polugodištu zbog lošijih ocena iz prvog polugodišta.
    Ajde što zakonodavci nemaju ni svest ni logiku ali nastavnici su tek dibidusi.
  • Pff

    07.06.2023 15:23
    Pomoć molim
    Mene zanima kome se roditelj može obratiti za info o završetku školske godine i predloženim ocenama a da nije razredni starešina?Nijedno obaveštenje o bilo čemu nismo kao roditelji dobili od nje, pa sam se lično obratio s pitanjem gde mogu da pogledam predlog zaključnih ocena i napomenuo da ne zovem da bi detetu ispravio ocene, nego da imam uvid, pošto mi je dete maloletno i nisam siguran da li mi prenosi sve informacije. Takođe sam rekao da smatram da smo kao roditelji zaslužili makar jedan kratak email gde bi nam bilo objašnjeno bar ono osnovno, a ne da saznajemo po portalima da se školska godina ranije završava i sve što uz to ide. Rečeno mi je da se i ona informiše po portalima i da je njena dužnost da komunicira s decom a ne s roditeljima. Na moje pitanje zašto onda postoje roditeljski sastanci i zašto se ona zove razrednim starešinom, prekinula mi je vezu. Eto kako to izgleda u nekim školama kad se roditelj interesuje za svoje dete, a ovamo hajka na decu i roditelje. Pritom, s razrednim starešinom drugog deteta imam sasvim drugačije i veoma pozitivno iskustvo.
  • xx

    07.06.2023 08:40
    sram vas bilo
    realno
    ne sabiram ja kruške i jabuke, prosek ocena u prvom polugodištu je 4,00 u a u drugom 5,00. Kao što rekoh, na kraju krajeva nije ni bitno, ali prosfetni radnici polako i neprimetno seku granu na kojoj sede . možda će te vi ili ja pomoći svojoj deci da uče i nauče, i kako stimulisati njihov rad, ali u školi od pojedinog kadra neće sigurno i to je tuga. Čak i kad ste u radnom odnosu pa dobijete stimulaciju imate više volje za rad nego kad vam skidaju procenat od plate
  • Novosađanka

    07.06.2023 08:00
    Dete mi je u prvoj godini srednje škole. Razredni starešina se povodom svih ovih dešavanja nijednom i ni na koji način nije obratio roditeljima niti deci. Čak ni da javi da se godina završava ranije, deca su to čula od druge dece. Obaveštavali smo se sami, s društvenih mreža, gde kolaju dijametralno suprotne informacije. To je sve što imam da kažem, strašno sam razočarana, ljuta...
  • Realno

    06.06.2023 23:58
    @sram vas bilo
    Možete kritikovati G-đu koja je dala 4, ali tek kada shvatite mehanizam ocenjivanja. Ne sabiraju se kruške i jabuke kao što se pravi džem ili kompot. Možda je učenik u 1.polugodištu imao zaključenu 4 sa prosekom 3,50 a u 2.polugodištu imao prosek 4,50. Što ne daje prosek 4,50 već 4,00! Zavisi da li ste sagledali sa realne tačke stvarnu situaciju. Uostalom, prema još uvek važećem"Pravilniku o ocenjivanju" konačna zaključna ocena se računa tako što se sve dobijene ocene tokom čitave školske godine saberu i podele sa brojem ocena(aritmetička sredina). Zaključna ocena 4 se ne može zaključiti ako je prisek ocena 4,50 ili veći.
  • XX

    06.06.2023 20:21
    sram vas bilo
    gospodine , potpuno ste u pravu, sta znači ocena na klackalici. Dete je dobilo zakjučenu 4 jer je u I polugodištu imala 4 a u drugom polugodištu 5. Doduše, ponuđeno joj je da odgovara celo prvo polugodište i to na taj način da izvlači ceduljice sa pitanjima pa ako zasluži 5 , g-dja će joj popraviti ocenu za kraj školske godine. Zaboravila je da su to osnovci a ne studenti, drugo, zar se ne nagrađuje aktivnost na času i treće g-dja bi trebalo da nauči da sabira 4+5 je oduvek bilo 9 a polovina 4,5 što znači 5. No, preživećemo mi i sa ovom 4 ali zar se tako daje deci vetar u leđa, zar se tako stimulišu deca za dalji rad ili je cilj nešto što mi ne znamo i što nam nije prezentovano, ili možda srozati želju i volju deci na 0. Pa ako je tako izjasnite se. Stalno se potencira na toleranciji, drugarstvu itd. pa niste u stanju ni da spremite predavanje kao svet, nego naučite od stranice te do stranice te. UŽAS. JOŠ JEDNOM NAGLAŠAVAM DA OVO NIJE GENERALNO DA IMA DIVNIH NASTAVNIKA, ali duboko verujem da će se ovi prepoznati i promeniti svoj stil ponašanja prema deci i konačno početi da ih uče pravim vrednostima, a ne da ih ubijaju u pojam. Oni su se već u svojim glavicama raspustili i ne treba ih terati da uče. Nastavnice hvala na 4.
  • Hm

    06.06.2023 19:48
    Jbg
    Kad sve odluke donosi onaj ko je bio stručnjak za prodaju eksera i šrafova pre 30 god.u Engleskoj. Misli ako je prodavao osovine i zakovice da može da se razume i u prosvetu, pa poljoprivredu, u građevinarstvo, mašinstvo, elektrotehniku,...uskoro će deliti savete kosmonautima, roniocima...a jednog momenta možda reši i da rodi dete i postane srećna majka.
  • Aleksej

    06.06.2023 10:36
    Ma da
    Nece propasti bez 3 nedelje skole. Svakako uce 90% gluposti koje im ne treba, a od onih 10% pola ce da zaborave. A sta im bude trebalo naucice u zivotu.
  • Dr

    06.06.2023 10:13
    Ne mešam se u politiku
    Ali opet je na delu , dva Srbina a bar tri mišljenja! Dato je roditeljima da daju predlog ali isti su bili različiti tj nisu se usaglasili. Cela situacija posle ubistava, stalnih "postavljanja" bombi u školama, opšte nervoze, ... preti da najviše naškodi baš deci te mislim da je najbolje da se cela situacija smiri i da će se deca u okviru porodice najbolje relaksirati i spremiti za sledeću godinu. Što se tiče ocenjivanja učitelji i nastavnici znaju ko koliko zna (dve nedelje ne treba da budu presudne već cela godina) a nezadovoljni ako žele i ako znaju mogu popraviti ocenu.
  • Zoki

    06.06.2023 09:35
    realiti
    Bitno je da su skole zatvorili pre realiti programa .
  • cc

    06.06.2023 09:00
    katastrofa
    Napravili su haos nevidjenih razmera. Pod jedan, svo gradivo nije predjeno ni u jednom predmetu, sto je i ocekivano 2 nedelje pred kraj. Iz svakog predmeta gledao sam barem 2-3 lekcije nisu zavrsene. Kada ce se to nadoknaditi i da li ce uopste? Pod 2, iz nekih predmeta, vecina, pismeni za drugo polugodiste nisu obavljeni. Pod 3, nikome nije jasno sta znaci ako je ocena "na klackalici" pa moze da se popravlja ili se zakljucuje visa... da li je to npr. 4.40... 4.30.. 4.45..? Koji prosek ocene trenutno znaci da se zakljucuje visa a koji da moze da se odgovara za visu? Pod 4, kod cerke ucitelj odmah rekao od utorka razlaz... kakve radionice i slicno to je to. Kod nekih ce biti nesto.. Niko nista ne zna danas poslednji dan skole! NIKO ne zna nista!
    Deca se u glavi vec raspustila, roditelji i nastavnici sludjeni.
  • Aleksandar

    06.06.2023 08:54
    Odgovor
    Završi se školska godina pre Zadruge.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna